Teraz jest 06 wrz 2025, 00:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zbieg egzekucji 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Post Re: Zbieg egzekucji
anonymous82                    

Mera powołują się na pismo Ministerstwa Finansów Departamentu Administracji i Cyfryzacji z dnia 17 lipca 2014r., nr AP8/033/35/SBV/2014. Ma ktoś dostęp do tego? Byłbym bardzo wdzięczny za skan/treść... whatever...

To jest pismo Ministerstwa Finansów Departamentu Administracji Podatkowej. Numer i data zgadzają się, tylko że nie dotyczy zbiegu egzekucji.

Dotyczy:

egzekucji przez naczelnika urzędu skarbowego należności pieniężnych, dla których właściwy jest inny wierzyciel będący jednocześnie organem egzkucyjnym.

Ostatnio edytowano 16 paź 2014, 19:50 przez mera, łącznie edytowano 2 razy

16 paź 2014, 19:48
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
A czy ktoś mógłby wrzucić tutaj to pismo, bo chyba większość US go na oczy nie widziała.

17 paź 2014, 10:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
anonymous82                    

Postaram się skołować numer. Zresztą szukałem po numerze na stronie MF, pytałem wujka googla i nic. Dlatego pytam czy coś się zmieniło a ja o tym nie wiem.

Dołączam do prośby. Skan by się przydał.

18 paź 2014, 18:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Mera dzięki!

Myślę że nie powinno być żadnego problemu z udostępnieniem pisma. Dziwne tylko że nie jest to dostępne ze strony MFu O_o

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

18 paź 2014, 18:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 mar 2013, 17:17

POSTY        12
A co z klauzulą wykonalności na dalszych TW i odpisach TW. Kto ją nadaje? Występują przypadki, gdy wpływają TW już z klauzulą (ZUS) ale także bez niej. Jak to wygląda u Was?

20 paź 2014, 11:05
Znawca

POSTY        100
Miało być pismo z MF w tej sprawie w okolicach września br., ale z uwagi na reglamentowany jak widać dostęp US do tej tajemnej wiedzy, co wydaje MF, to nie wiem, czy już zostało wydane. Może ktoś ma jakąś lepszą wiedzę w tym temacie? Pismo opracowywała Pani M. Faryna i miało dotyczyć zasad współpracy z ZUS-em, w tym również kwestii nadawania klauzuli dalszym tytułom wykonawczym.
Poza tym niektóre ptaszki ćwierkają, że ZUS dostał nowe wytyczne od swojej centrali (może właśnie po tym piśmie), z których wynika, że to właśnie oni powinni nadawać te klauzule, w związku z czym teraz zaczęli przysyłać dalsze tytuły z nadaną klauzulą. Niestety sam ZUS też milczy jak zaklęty i nic się nie chwali tym pismem, a także nawet słowem nie wspomina o tytułach, które przesłał wcześniej bez tej klauzuli. U nas wszystkie jeszcze leżą bez rejestrowania i teraz właśnie mamy zamiar im je zwrócić z tego powodu.

20 paź 2014, 11:13
Specjalista

POSTY        488
Kto i kiedy nadaje klauzulę wykonalności na dalszych tytułach wykonawczych wyraźnie jest wskazane w rozporządzeniu i żadne wytyczne zmienić tego nie mogą.

Ostatnio edytowano 20 paź 2014, 18:14 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2014, 18:12
Znawca

POSTY        100
No nie wiem, czy tak wyraźnie w przypadku zbiegu egzekucji z administracyjnym organem egzekucyjnym, bo rozporządzenie tego właśnie wogóle nie normuje. W par. 13 jest mowa tylko o przekazaniu dalszych tytułów i nadaniu klauzuli do prowadzenia egzekucji w zakresie zastosowania środków egzekucyjnych, których nie może stosować np ZUS, natomiast nie ma przepisu, który by regulował kwestię nadawania klauzuli w przypadku tytułów przekazywanych tylko i wyłącznie do celów realizacji zbiegu. Moim zdaniem klauzulę nadaje ten organ, który zastosował środek egzekucyjny prowadzący do zbiegu i podobno tak ZUS ma teraz napisane w wytycznych, które dostał z centrali, ale do tej pory też się upierali, że nadaje ją NUS na podstawie ww. par. 13. Pracownicy MF też się nie chcieli wypowiedzieć w tej kwestii i kazali czekać na oficjalne pismo, o którym pisałam wyżej.

21 paź 2014, 14:12
Specjalista

POSTY        488
Zaszło nieporozumienie.;)
Odnosiłam się do sytuacji opisanej w załączonym wyżej piśmie w związku par. 13 rozporządzenia.
Co do zbiegu egzekucji administracyjnych, to faktycznie rozporządzenie tego nie normuje i dlatego uważam, że instytucja dalszego tytułu wykonawczego nie ma tu zastosowania. Myślę, że właściwy byłby odpis tytułu wykonawczego.
Chociaż, jeżeli na tytule będzie klauzula ZUS, będzie dołączone zestawienie kosztów, to nieważne, jak ten tytuł nazwą: DTW czy odpis. To przemawia za tym, że klauzulę powinien nadać organ przekazujący, czyli w tym przypadku ZUS.
Gdyby przysłałi mi do zbiegu dalsze tytuły wykonawcze bez klauzuli, zwróciłabym do uzupełnienia o wskazanie środka egzekucyjnego, jaki mam zastosować (zgodnie z par. 13 rozporządzenia).

21 paź 2014, 19:59
Zaawansowany

REJESTRACJA14 paź 2014, 07:03

POSTY        81
czy w przypadku zbiegu egzekucji Wójta Gminy i Naczelnika US, sporządzamy wniosek do Sądu o rozstrzygnięcie kto ma dalej prowadzić egzekucję ?

27 paź 2014, 14:17
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
kandyo                    

czy w przypadku zbiegu egzekucji Wójta Gminy i Naczelnika US, sporządzamy wniosek do Sądu o rozstrzygnięcie kto ma dalej prowadzić egzekucję ?

art. 63 § 1. W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej do tej samej rzeczy albo prawa majątkowego, prowadzonej przez organy egzekucyjne, o których mowa w art. 19, łączne prowadzenie egzekucji przejmuje naczelnik urzędu skarbowego, który pierwszy zastosował środek egzekucyjny, a jeżeli naczelnik urzędu skarbowego nie dokonał takiej czynności lub nie dokonał jej jako pierwszy – łączne prowadzenie egzekucji przejmuje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według siedziby lub miejsca zamieszkania zobowiązanego, z zastrzeżeniem § 2.

27 paź 2014, 14:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
A teraz pytanie za 100 punktów! Ostatnio izby zaczęły interpretować ten przepis "po nowemu". Co znaczy słowo łączne? Czy do całości czy tylko do środka? Jeszcze do niedawna przy zbiegu NUS przejmował całą egzekucję, a teraz? Jak jest u was?

27 paź 2014, 22:22
Specjalista

POSTY        488
U nas nie ma jeszcze interpretacji Izby, a ja już się pogubiłam w tym wszystkim.
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie np. ZUS-y wystawiają DTW (nota bene wyglądające, jak oryginały) przy zbiegu egzekucji administracyjnych, ale podobno tak mają przykazane.

Edit:
Już pisałam wyżej, że dopóki te TW wyglądają, jak wyglądają, przyjmuję je, ale jak mi przyślą DTW bez klauzuli i napiszą, że to do zbiegu, to zwrócę z prośbą o wskazanie środka egzekucyjnego, jaki mam zastosować. Może wtedy coś się wyjaśni.

Ostatnio edytowano 27 paź 2014, 23:49 przez mera, łącznie edytowano 3 razy

27 paź 2014, 23:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
mera                    

U nas nie ma jeszcze interpretacji Izby, a ja już się pogubiłam w tym wszystkim.
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie np. ZUS-y wystawiają DTW (nota bene wyglądające, jak oryginały) przy zbiegu egzekucji administracyjnych, ale podobno tak mają przykazane.

Edit:
Już pisałam wyżej, że dopóki te TW wyglądają, jak wyglądają, przyjmuję je, ale jak mi przyślą DTW bez klauzuli i napiszą, że to do zbiegu, to zwrócę z prośbą o wskazanie środka egzekucyjnego, jaki mam zastosować. Może wtedy coś się wyjaśni.

To nie chodzi o  interpretacje Izby Skarbowej tylko i interpretację którą zrobiło Ministerstwo Finansów dla dyrektorów Izb Skarbowych. Sygn AP8/033/35/SBV/2014 z dnia 17 lipca 2014

28 paź 2014, 16:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona