Teraz jest 05 wrz 2025, 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona
Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2009, 19:17

POSTY        44
Post Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
koszty upomnienia- właściwy jest Min. Fin. :)

16 paź 2014, 19:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 sie 2007, 21:06

POSTY        4
Witam ;-) Mam prośbę jakby ktoś miał pismo  Departamentu Administracji Podatkowej nr AP13-068/260/AA/07/El-505/El-709 z 11 kwietnia 2007 r. to prosiłabym o zeskanowanie go , a jakby było w tej kwestii pismo nowsze to proszę również o zeskanowanie. Dziękuję   :D

22 paź 2014, 07:20
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Hej! Witajcie! Czy macie jakieś pisma wyjaśniające odnośnie przychodów z nieruchomości uzyskanych przez przedsiębiorcę, a pomocy de minimis? W jakiej sytuacji będzie to pomoc, a w jakiej udzielone wsparcie nie będzie pomocą de minimis?

13 lis 2014, 08:19
Znawca

POSTY        118
Hej! Jak potraktowalibyście taką sprawę:
Podatnik w styczniu 2015 r. złożył wniosek o ulgę w spłacie zobowiązania podatkowego w pdof za 2009 r. Miałam podejrzenie, że zobowiązanie mogło się przedawnić z dniem 31.12.2014 r., stąd też wstrzymałam się z wezwaniem Strony do uzupełnienia wniosku. Sprawa przedawnienia została zbadana i stwierdzono, że nie wystąpiły przesłanki przerywające bieg terminu przedawnienia. Ostatecznie odpisu zobowiązania przez księgowość, po zatwierdzeniu Naczelnika, dokonano w lutym 2015 r.
Czy wydalibyście postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania podatkowego ( art. 165a O.p. ) czy decyzję o umorzeniu postępowania podatkowego ( art. 208 par. 1 O.p. )?

05 lut 2015, 10:31
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Zależy. Jeśli "robiłaś" coś w tej sprawie procesowo - umorzenie postępowania. Jeśli tylko czekałaś na analizę przedawnienia - odmowa wszczęcia. Przedmiot wniosku nie istniał już w chwili jego złożenia, więc jeśli organ nie prowadził postępowania, to może odmówić jego wszczęcia. Jeśli jednak podejmował jakieś czynności procesowe - to znaczy, że postępowanie prowadził, nie może zatem odmówić wszczęcia - musi umorzyć.

05 lut 2015, 10:53
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
ajed                    

Zależy. Jeśli "robiłaś" coś w tej sprawie procesowo - umorzenie postępowania. Jeśli tylko czekałaś na analizę przedawnienia - odmowa wszczęcia. Przedmiot wniosku nie istniał już w chwili jego złożenia, więc jeśli organ nie prowadził postępowania, to może odmówić jego wszczęcia. Jeśli jednak podejmował jakieś czynności procesowe - to znaczy, że postępowanie prowadził, nie może zatem odmówić wszczęcia - musi umorzyć.

dokładnie tak

05 lut 2015, 11:46
Znawca

POSTY        118
Dzięki AJED :) Dzięki KOMPSTAR :)

05 lut 2015, 15:10
Znawca

POSTY        118
05 lutego pojawiły się „Standardy dotyczące wyjaśnień i wezwań”.
Może wiecie w jaki sposób można ewidencjonować adnotacje/notatki służbowe w Bibliotece Akt lub w aplikacji Ewidencje?
Przejrzałam podręcznik użytkownika BA i nie doszłam do żadnych wniosków...
A aplikacja Ewidencje jest dla nas czymś nowym...

09 lut 2015, 12:20
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Jeżeli notatka dotyczy konkretnej sprawy nadajemy jej nr tej sprawy. W BA rejestruję dokument wewnętrzny, Typ dokumentu - Informacja. przypisuję do sprawy, ale nie wskazuję żadnego odbiorcy pisma. Takie przyjęliśmy rozwiązanie.
Problem zaczyna się natomiast z pismami, które nie dotyczą konkretnych wniosków, np. zapytanie o informacje o podatniku, które otrzymuje OB, a my mamy pismem wewnętrznym wskazać czy delikwent składał wnioski o ulgi. Do tej pory ewidencjonowaliśmy pismo pod nr RWA- 016. A teraz?

09 lut 2015, 12:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33
W module "Wezwania" aplikacji "Ewidencje US" zostanie w najbliższych dniach dodana możliwość zaznaczenia "wezwania telefonicznego". Dodatkowo, podczas odnotowywania wezwania, system poinformuje o znanych mu danych kontaktowych (nr telefonu) wzywanego podatnika/płatnika. Dane te mogą pochodzić zarówno z systemu POLTAX, jak i z odnotowania w module "Dane kontaktowe".

Dla nowych użytkowników dodam, że moduł "Dane kontaktowe" pozwala odnotować numery telefonów i adresy mailowe podatników/płatników podane np. w deklaracji lub pozyskane w trakcie kontroli (a więc z reguły nie odnotowane formalnie w systemie POLTAX). Wychwytuje także adresy mailowe wpisane w uwagach w systemie POLTAX oraz pozwala odnotować adres skrzynki ePUAP wraz z ewentualną informacją, że podatnik życzy sobie kontaktu właśnie przez ePUAP.

09 lut 2015, 21:46
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Panie Piotrze, czy niedoskonałości modułu RATY będą usuwane? Swego czasu kierowaliśmy do Pana kilka uwag.

10 lut 2015, 08:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33
Istotnie, moduł RATY aplikacji EWIDENCJE w sposób automatyczny obsługuje jedynie proste rozkłady na raty. Jak pisałem udostępniając ten moduł we wrześniu, zamiarem moim nie było zastąpienie programu RATY z Suwałk, którego funkcjonalność jest bardzo rozbudowana, a jedyną wadą jest brak wsparcia technicznego. Niemniej jednak mam w planach rozszerzenie modułu RATY, ale na pewno nie w najbliższym czasie, gdyż obecnie priorytetem są zadania związane z konsolidacją.

10 lut 2015, 18:48
Znawca

POSTY        118
Hej, mam problem z częścią D formularza informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis.
Podatnik wystąpił o wydanie zaświadczenia o pomocy de minimis w związku z jednorazową amortyzacją środka trwałego.
W części D wykazał dotychczas otrzymaną pomoc inną niż de minimis o intensywności 80 %.
Jak to sprawdzić, jak połączyć z wnioskowaną pomocą de minimis, jak zweryfikować nie przekroczenie progu intensywności?

07 lip 2015, 07:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam mam pytanie, czy pomoc de minimis w postaci umorzenia podatku, można udzielić spółce , która od 2012r.jest w upadłości? Ja myślę że nie ale na jakie przepisy się powołać, wiem tylko ,ze firma nie może być w złej kondycji finansowej ale nic nie znalazłam o upadłości.

03 lis 2015, 11:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona