Teraz jest 06 wrz 2025, 22:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: Egzamin na iks-a
Zgodziłbym się z Tobą Komis, gdyby zdawalność wynosiła np. 40% . Ale jeżeli zdawalność egzaminu jest kilka krotnie niższa niż matury w liceach zawodowych, no to sorry. Twój punkt widzenia zdaje się Sugerować że większość e zdających to leniwi imbecyle, którzy nawet przysiąć konsekwentnie nie potrafią. Jeżeli jesteś geniuszem, który potrafii zakuć na pamięć 10 ustaw, to jestem pełen podziwu! Ale ustawa o kontroli skarbowej nie wymaga od pracowników, że mają być geniuszami! Prezentujesz niebezpieczny punkt widzenia - jeżeli takie widzenie sprawy upowszechni się wśród dyrekcji, to przy ewentualnej reorganizacji sierściuchy mogą dostać bardzo po czterech literach. Egzamin wpędza ludzi w zawodową frustrację, podobnie jak klasowy (kastowy) podział ról i obowiązków w UXach. Fabryka bierze pod skrzydła młode, prężne, pomysłowe koty. Po 2-3 latach każe się im mierzyć z tragicznym kastingiem. Po kilku latach stają się bocianami z podciętymi skrzydłami - zero szans na Afrykę, a idzie zima, na skroniach już pierwszy szron :) Pokończyli prawa, ekonomie, zarządzania - nieraz z wynikiem bardzo dobrym, na renomowanych uczelniach. Przeszli sito przy przyjmowaniu do pracy. Robią podyplomówki, kursy, ale cały czas stoją w dokach, bo nie moogą przebrnąć przez egzamin. Absurd, zwłaszcza że w USie lub DUSie osiągnąć mogliby szczyt kariery zwykłego pracownika.

04 paź 2014, 10:35
Znawca

POSTY        247

Konkludując: egzamin udowadnia jedynie, że absolwentka zaocznej pedagogiki z tytułem licencjata prywatnej szkoły pieprzenia kotka przy pomocy młotka, lepiej nadaje się do roli Xa, niż absolwentka prawa na UWu, która złożyła dyplom i egzamin magisterski z wynikiem bardzo dobrym. Wszystko tylko dlatego że pierwsza ma zdany egzamin.  Takie rzeczy tylko w Polsce  :wysmiewacz:

04 paź 2014, 11:08
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
kto ma zdać to zda. reszta to przypadek. czyż nie lepiej mieć głowę w przepisach niż przepisy w głowie i durną pamięciówą obiciążać tylko procesor? z marszu to 99% iksów pewnie by ten egzamin polała, a to nie znaczy, że 99%  jest niedouczona. bardzo jestem ciekawy, kiedy dojdzie to do głowy decydujących o takim stanie rzeczy. a niektórym takie procesy mogą zająć nieco czasu...

04 paź 2014, 12:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2008, 16:06

POSTY        28
Nie ma co gadać ten egzamin to ściema! komu on jest potrzebny i co daję? wiedzę? ale nie ma co narzekać... bo są słuchy ze np. w takim Szczecinie to tzw. asystenci iks-ów jadą na własny koszt i w ramach urlopu...

04 paź 2014, 13:45

REJESTRACJA20 wrz 2014, 15:04

POSTY        10
Można prosić o jakieś aktualne pytania na egzamin? Dziwi mnie tak niska zdawalność...

04 paź 2014, 17:01
Znawca

POSTY        247

Poproś swojego DUKSa. Propozycje wszystkich pytań są rozsyłane na miesiąc przed egzaminem do całej 16-stki, celem zrecenzowania i zgłoszenia ewentualnych uwag  B)))

04 paź 2014, 18:04

REJESTRACJA20 wrz 2014, 15:04

POSTY        10
Obawiam się, że mój majster nie wyda mi tych artefaktów  :huh:

04 paź 2014, 19:31
Znawca

POSTY        247

Może masz do niego niewłaściwe podejście? :P Ale nie przejmuj się, ja do swojego też nie potrafię dotrzeć  :blush:

04 paź 2014, 21:39

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:11

POSTY        108
oszczep                    

Nie ma co gadać ten egzamin to ściema! komu on jest potrzebny i co daję? wiedzę? ale nie ma co narzekać... bo są słuchy ze np. w takim Szczecinie to tzw. asystenci iks-ów jadą na własny koszt i w ramach urlopu...

tak właśnie ptaszki śpiewają ;)

05 paź 2014, 19:45
Znawca

POSTY        247

oszczep                    

(...) ale nie ma co narzekać...

A może za rok nie ma co jechać?

06 paź 2014, 07:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2010, 11:41

POSTY        8
Witam, mam pytanie ( może banalne, ale nie znalazłam odpowiedzi), czy wiecie na jaki adres wysłac pismo informujące, że nie przystapię do egzaminu na IKS? Zostałam zakwalifikowana, ale już wiem , że nie będe mogła jechać. O fakcie nie przystapienia należy poinformować pisemnie przewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej. Ale nie mam pojęcia gdzie to wysłać. Czy do Departamentu Kontroli Skarbowej ( Świętokrzyska 12?). Czy pisemnie to oznacza także mailem ?

Ostatnio edytowano 06 paź 2014, 12:18 przez Toya, łącznie edytowano 1 raz

06 paź 2014, 12:14
Znawca

POSTY        247

A to można nie pojechać? Słyszałem, że niekiedy zdający z martwych powstawali, jechali mając w żyłach weflony a w kieszeni L4, no chyba że już kogoś naprawdę pasami do łóżka w szpitalu przypieli :D Zamelduj swojemu DUKSowi przez kadrową, dowiesz się co i jak.

07 paź 2014, 17:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2013, 15:24

POSTY        61
a czy ktoś podchodził do egzaminu na doradcę podatkowego po zdaniu egzaminu na IKS'a ?

10 paź 2014, 13:12
Znawca

POSTY        247

Ci co podchodzili, zdali, poodchodzili i już tu nie zaglądają :) A tak serio, to znam jednego gościa od nas, ktory zdał na DP, ale nigdy z nim o tym nie gadałem. Mam 2 znajomych, ktorzy zdali nie pracując w skarbówce. Kupili testy z odp., zakuli, zdali test. Potem kupili tom z pytaniami otwartymi i odp.i, też zakuli. Dziś jeden ma kancelarię w Gdańsku, drugi pracuje w mordorze na Domaniewskiej. Koszt całego projektu jakieś 1.500 zł - z książkami.

10 paź 2014, 14:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 144  Następna strona