Teraz jest 05 wrz 2025, 23:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Język francuski czy rosyjski na urzędnika SC? 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 09:15

POSTY        8
Post Język francuski czy rosyjski na urzędnika SC?
Witam,
mam zamiar przystąpić do egzm. na urzędnika. Muszę zacząć od zdobycia certyfikatu językowego.
Uczyłam się francuskiego około 3 lat. Język  rosyjski też miałam w szkole... ale niestety mało z tego pamiętam. Oczywiście chodzi o certyfikat i  jak najszybsze opanowanie języka. Chciałam się zapytać o waszą opinię na temat tych języków?
Który język można szybciej opanować: francuski czy rosyjski?

28 wrz 2014, 12:42
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Re: Język francuski czy rosyjski? na urzędnikaa USC
Rosyjski. Ma gramatykę w 90% zgodną z polską i jeśli "krzesła" nie stanowią dla Ciebie problemu to pozostaje jedynie kwestia odpowiedniego zasobu słów.
Francuski z kolei jest podobno jednym z najlogiczniejszych gramatycznie języków, przez swą największą spośród europejskich języków zbieżność z gramatyką łacińską.
Wszystko jednak zależy od Twoich indywidualnych predyspozycji i oczekiwań. Ja na przykład uczyłem się obu tych języków, dawno temu, i gdybym musiał dziś podjąć decyzję tylko po to by zaliczyć punkt: "umiejętność języka obcego" wybrałbym rosyjski i byłoby spoko przy minimalnym nakładzie wysiłku. Ale gdybym chciał faktycznie podnieść swoje kwalifikacje i zyskać coś sensownego to wybrałbym francuski. Z tym, że raczej angielski, jest bardziej rozpowszechniony niż francuski - choć nauka od podstaw to byłoby trochę więcej roboty.
Z drugiej strony język wroga warto znać, to może jednak rosyjski. Albo arabski. No tak arabski nie figuruje na liście.

28 wrz 2014, 13:41
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2013, 16:30

POSTY        24
Post Re: Język francuski czy rosyjski na urzędnika SC?
Ja miałem ten sam dylemat, ale jednak wybrałem język francuski. Uczyłem się go z przerwami 4 lata. Zakładam, że potrzeba jakieś 1,5 roku, żeby go opanować na B2.

28 wrz 2014, 14:33
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
To chyba zależy od indywidualnych umiejętności, zdolności do języków. Rosyjski wydaje mi się łatwiejszy, natomiast nie byłabym pewna czy tylko 1,5 roku nauki francuskiego wystarczyłoby na B2

28 wrz 2014, 16:10
Amator
Własny awatar

POSTY        24
Ja uczyłem się z przerwami 4 lata, więc część rzeczy muszę sobie przypomnieć, a część po prostu nauczyć. Poza tym ja uczę się też dla siebie, bo podoba mi się Francja, a za dwa lata mogą zlikwidować USC, a umiejętność zostanie i może przyda się gdzie indziej(?).  ;)

28 wrz 2014, 18:26
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
Rosyjski - 1,5 miesiąca przygotowań do B2 po zdanym egzaminie na B1.

28 wrz 2014, 20:53
Amator
Własny awatar

POSTY        24
Nie chcę być złośliwy, ale to jest właśnie fikcja. Albo ma się znajomość języka, albo tylko papier bez pokrycia. Tak samo jest z egzaminem USC. Nie zawsze zdany egzamin idzie w parze z umiejętnościami.

28 wrz 2014, 21:28
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Runda 4774- ile zajęło Ci przystąpienie do egz. B1?
Sądzicie, że nasi "rządzący" za parę lat zlikwidują egzaminy na USC?

29 wrz 2014, 07:27
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
a może jednak język angielski? jeśli nie zdam egzaminu na mianowanego, to przynajmniej pozostanie mi znajomość tego języka:-)

03 paź 2014, 11:02
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
Przygotowanie do B1 - kilka miesięcy (zajęcia dwa razy w tygodniu po 90 minut w kilkunastoosobowej grupie). Ale w "podstawówce" i liceum byłam  finalistką olimpiady językowej z rosyjskiego na szczeblu centralnym.
Poziom B2 jest naprawdę wysoki. Angielskiego uczyłam się 4 lata  w liceum w klasie o profilu językowym (6 godzin angielskiego tygodniowo), na studiach przez 2 lata miałam angielski "biznesowy". Gdybym to, co miałam na B2 z rosyjskiego, miała zrobić po angielsku, pewnie miałabym problem.  Wiadomości gospodarczo - polityczne do odsłuchu trudne do zrozumienia, bardziej do domyślenia się - ze względu na podobieństwo języka polskiego i rosyjskiego. Tekst pisany z dziedziny genetyki i mikrobiologii - myślę, że w języku angielskim dla mnie nie do przejścia.

06 paź 2014, 22:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]