Teraz jest 04 wrz 2025, 12:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona
ACL 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: ACL
ACL ma darmowy odpowiednik, dostępny w necie, w dodatku stworzony przez twórców samego ACL-a. Licencja dla firm i instytucji to tylko wykup wsparcia technicznego - ułamek wartości jednego stanowiska ACL. Poza tym każdy ma w kompie Excella, a najnowszy Ex wciąga PDF, dla których to obróbki podobno ACL został zakupiony. Co do jednolitych plików audytowych - koncepcja zostanie ukończona w najbliższym czasie i ogłoszona. Tak przynajmniej wynika ze strategii dla skarbowości, dostępnej na stronach MF-u. Osobiście ja programu nie znam - ani ACL-a, ani jego odpowiednika, ale ci, którzy na tym pracują, mówią że to zbytek.

05 wrz 2014, 22:40
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
A o który ci chodzi?

06 wrz 2014, 14:20
Zaawansowany

REJESTRACJA15 paź 2012, 16:28

POSTY        42

LOKALIZACJAKraków
Hmmm, który odpowiednik jest darmowy?
Mówisz o Picalo?

06 wrz 2014, 19:14
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        457

Picalo: Konkurent Open Source do ACL i IDEA [tłumaczenie maszynowe z angielskiego]
I w przynęcie 512 w programie Sauder MBA, widziałem odniesienia do listy ACL w programie nauczania do analizy danych w kontroli.  Wspomina, że ​​trzeba iść do pracowni komputerowej w użyciu listy ACL, ponieważ jest (bardzo drogie) w handlu licencjonowany produkt.  Jako osoba open source jestem, pomyślałem sobie: "Co za wstyd.  Założę się, że jest co najmniej jeden pakiet open source, który robi to samo, naprawdę dobrze za darmo. "Po tym wszystkim, liczba zaległych bezpieczeństwa open source i sieciowych narzędzi audytorskich tam jest ogromny (Nmap, tcpdump, netcat, Wireshark i inne wiosenne do głowy).  I oto, zapytanie do Google natychmiast przyniósł mi do Picalo.

Picalo jest naprawdę dobrze zrobione aplikacja Python GUI dla Mac, Linux i Windows, który jest (o ile mogę powiedzieć na tym wczesnym etapie) ACL i IDEA wszystko zrobić i to zawiera kilka rzeczy, programy te mogą nie mieć takich jak biblioteki wstępnie napisane skrypty dla różnych rodzajów analiz oraz ram Pythona do pisania własnych skryptów (a nie za pomocą jakiegoś specjalistycznego języka, który działa tylko z jednej aplikacji).  Picalo jest bardzo dobrze udokumentowane wiele tutoriali i informacji o obsłudze aplikacji i wewnętrznych.  Programiści mogą również pobrać i korzystać z bibliotek Picalo za Pythona jako motor dla własnych aplikacji.

Ściągnąłem źródła Pythona dla Picalo i prowadził go na moim laptopie (Ubuntu Linux) i był w stanie dostać się do pracy od razu przy użyciu przykładowych danych i biblioteki skryptów analitycznych.  Użytkownicy systemów Mac i Windows będzie również w stanie uzyskać ip i działa szybko, korzystając z dostępnych pakietów instalacyjnych dla tych platform.

Łatwo było zobaczyć, jak potężne narzędzie, jak to jest w celu identyfikacji oszustw, niezgodności lub nieprawidłowości w dokumentacji organizacji.  Jest dużo dzieje się tak zdolnego zestawu narzędzi i jeden prawdopodobnie mógłby spędzić dużo czasu na naukę tajniki informatyki.  Nie próbowałem tego jeszcze, ale wydaje się, można nawet użyć Picalo jako interfejs z systemem bazy danych i uruchamiania kwerend przeciwko niej.  Powiedział, Picalo sprawia, że ​​znalezienie płatności zbłąkane do sprzedawców, podejrzanych wypłat, luk informacyjnych, a jak wiele łatwiejsze i skuteczniejsze niż byłyby przy użyciu ręcznego lub arkusza kalkulacyjnego napędzane techniki.  Jeśli masz jakiekolwiek zainteresowanie IT lub audyt finansowy, bardzo polecam biorąc go na przejażdżkę.

Mike http://blog.miketoscano.com/?p=239

https://www.google.pl/search?num=50&new ... 5E5ppCmA4o
https://www.google.pl/search?num=50&new ... WIg2KjVC64
http://www.youtube.com/watch?v=OY68XwJ8wWQ

Ostatnio edytowano 07 wrz 2014, 09:56 przez jorge, łącznie edytowano 3 razy

07 wrz 2014, 09:45
Zaawansowany

POSTY        42

LOKALIZACJAKraków
Niestety, Picolo nie jest juz rozwijany. A poza tym nie jest tak bardzo to łatwe i przyjazne narzędzie.
Próbowałem :)

07 wrz 2014, 17:00
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        457
? P - Y - T - H - O - N ?
Czyli jak kiedyś Windows i Linux?

Ostatnio edytowano 07 wrz 2014, 19:57 przez jorge, łącznie edytowano 1 raz

07 wrz 2014, 19:55
Zaawansowany

POSTY        42

LOKALIZACJAKraków
Oczywiście, pisze się w tym w PYTHONIE. Ale proszę spróbować samemu na tym popracować.

07 wrz 2014, 20:26
Zobacz profil WWW
Znawca

POSTY        247

Hmm, to skoro ACL jest taki przyjazny, to dlaczego większość użytkowników tak go przeklina? Zły dobór kadr do obsługi czy program bubel? No i kardynalne pytanie dlaczego nie korzystamy w e- kontroli z excella i accesa, którego każdy ma w kompie? Chyba taniej i łatwiej wyszkolić kadre w ich obsłudze, niż kupić w kij licencji po 10 patoli od sztuki i robić z ekonomistów informatyków?

07 wrz 2014, 21:17
Zaawansowany

POSTY        42

LOKALIZACJAKraków
makoma                    

Hmm, to skoro ACL jest taki przyjazny, to dlaczego większość użytkowników tak go przeklina? Zły dobór kadr do obsługi czy program bubel? No i kardynalne pytanie dlaczego nie korzystamy w e- kontroli z excella i accesa, którego każdy ma w kompie? Chyba taniej i łatwiej wyszkolić kadre w ich obsłudze, niż kupić w kij licencji po 10 patoli od sztuki i robić z ekonomistów informatyków?

W pytaniu zawarta jest odpowiedź. Tak samo ludzie znają ACL-a czy inne narzędzia audytorskie/kontrolerskie jak znają excela i Accessa ( w tym drugim przypadku na twarzy wielu osób będzie zdziwienie pewnie co to jest Access).  

Oczywiście, dla szpeców od excela pewnie ACL może być zbędny. Ja używam i excela i ACL-a, bo każdy ma swoje zalety.

I nie zgodzę się że z uzykowników ACL-a robi się informatyków. Można uzywac go tak samo ręcznie jak i excela. Owszem, żeby coś automatyzować dobrze jest pisać skrypty (ale i tak w wiekszości kopiuje się polecenia wykonywane ręcznie, bo nikt nie pisze 100% ręcznie bo bez sensu by to było).

Ale czy chcąc automatyzować coś w excelu nie trzba pisać makr/skryptów VBA?

Porównanie jezyka ACL w stosunku do jezyka VBA wychodzi zdecydownie na korzysć ACL-a. To pryszcz w stosunku do VBA. Tu dopiero trzeba być "informatykiem".

Czy ma sens korzystanie/kupowanie ACL-a? Dla mnie ma pod warunkiem wykorzystywania jego funkcji automatyzacji działania. Dla samego manulanego podejścia, można wykorzystywać raczej Excela.

Ale niech wszyscy naucza się obsługiwać się go w stopniu umożliwiającym efektywną pracę. Bo zapewne i tak staną przed zadaniem import danych i czy to acl, czy excel czy jakiekolwiek narzędzie, bedzie taki sam problem.

A na koniec odbiję piłeczkę: Dlaczego tak wielu użytkowników ACL tak go sobie chwali i nie widzi możliwości pracy bez niego pod ręka? Każdego programu trzeba się nauczyć. A jak sie go pozna w miarę dobrze, to czerpie się dopiero korzyści.

Z mojego osobistego doświadczenia mogę powiedzieć, że jednym z wiekszych problemów użytkowników jest odpowiedzenie sobie na pytanie: co ja chcę zanalizować i jakie wyniki uzyskać.  Niby ludzie wiedzą że trzeba z jednego zestawienia coś wziać, potem coś z drugiego, jakoś dane porównać, odfiltrować etc.
Wszysko niby wiadome jak robi się to ręcznie, na papierze. A przy ACL-u jakby nastepowała amnezja i paraliż, i nie wiadomo poco go wogóle mamy i włączamy.

07 wrz 2014, 21:30
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        457
Jazio                    

Ale niech wszyscy naucza się obsługiwać się go w stopniu umożliwiającym efektywną pracę.

Und hier ist der Hund begraben.

Ćwiczenia czynią mistrza. Tam gdzie ludzie, którzy otrzymali ACL-a mają możliwość świadczyć ACL-em usługi obróbki i analizy danych tam wykorzystanie ACL-a się rozwija, a tam gdzie otrzymany ACL używają rzadko to wiedza na jego temat i zakres jego używania więdnie, a co najwyżej stoi w miejscu.

Nie ma znaczenia jaki program używamy do obróbki i analizy danych. Ważne aby nauczyć się go obsługiwać się w stopniu umożliwiającym efektywną pracę.

Ostatnio edytowano 08 wrz 2014, 20:12 przez jorge, łącznie edytowano 2 razy

08 wrz 2014, 20:07
Zaawansowany

POSTY        42

LOKALIZACJAKraków
Dokładnie. Ja podpisuję się pod tym w 1000%.

Szkoda, żę szefostwo tego nie rozumie :) i nie zagląda na takie fora, gdzie szare inspektory rozmawiają.

08 wrz 2014, 20:49
Zobacz profil WWW
Znawca

POSTY        247

Zaraz, zaraz! Ja od ponad 4 lat robię ze swoimi X'ami same sprawy prokuratorskie. Zazwyczaj nie ma ksiąg, a jeżeli już są to papierowe i przeżarte pleśnią. Generał Królikowska mówiła ostatnio, że takie sprawy - i tylko takie sprawy! - że to już obowiązujący standard i o normalnych kontrolach możemy zapomnieć. Kompy należące do słupów, brokerów, lingwistów i innej maście podatkowych dewiantów - są... rozkręcone w CBOŚ-iu lub innej służbie, która o podatkach wie tyle, że są i są potrzebne (to już dużo!), a Duch Święty raczy wiedzieć, gdzie dysk, gdzie płyta główna - zresztą komu potrzebna ta wiedza... Zawartość dysku spakowana na DVD - bez ładu i składu, grunt że w postaci kopii zapasowych, których i tak nie dostaniemy, bo to materiały z poważnych śledztw, które robią poważne instytucje. Więc jak chcemy jakieś materiały, to mamy się zwrócić z  wnioskiem do lokalnego Proroka, który daną sprawę nadzoruje. Jednak by on zatwierdził wydanie i włączenie materiałów do postępowania, wszystko musi być zdrukowana i pozbawione "danych newralgicznych", więc masa cyfrowa odpada. Więc gdzie tu miejsce dla ACL'a? Dlatego ACL-e się kurzą! Jeżeli UXy nie staną się prawdziwą Policją Skarbową, która sprawy podatkowe i gospodarcze od A do Z, będzie robić sama i której nie będą włazić w paradę inne ABWery, PEGIety, CEBOSie i tym podobne paramilitarne firmy, będziecie sobie mogli tym ACLem zrobić co najwyżej audyt na zlecenie Unijnych... A najlepiej jak oddacie wszystko US-om!

08 wrz 2014, 21:08
Zaawansowany

POSTY        42

LOKALIZACJAKraków
No bo zasada jest prosta, tam gdzie można, to korzystajmy. Jak mamy dane papierowe  to raczej ... niszczarka do papiery byłaby bardziej pożyteczna :D

Ale juz mam doświadczenie że w szeroko pojętej Skarbowości jak dają jakiś program, to trzeba korzystać, bez względu czy jest sens czy nie . I jeszcze potem trzeba sprawozdania pisać ile się zrobiło.

To sie nie dziwię, ze koledzy nie chcą żadnego nowego softu, bo same kłopoty (nowe sprawozdania do pisania ;)

08 wrz 2014, 21:20
Zobacz profil WWW
Znawca

POSTY        247

Niszczarka? Dopiero jak trafi do archiwum i odbębni karencję - wcześniej zrobiliby z ciebie "Szybkiego Pita" albo co gorsza...  :sex: :-P

08 wrz 2014, 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 327 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona