Autor tekstu: Janusz Szczepkowski Kompozytor: Janusz Kępski Wykonawca: Andrzej Frajndt
Załącznik:
Ze starej płyty.JPG
Dom, rodzinny dom, odchodzi już w niepamięć, czar matczynych rąk, zabiera nas w nieznane. żal tych czterech ścian, gdzie tyle się przeżyło, lecz tam czeka świat i miłość woła nas.
Ze starej płyty wraca muzyka wibruje w smykach, jak w oczach łzy, a świat się kręci, jak stara płyta, kreśli w pamięci obraz tych dni.
Ze starej płyty melodia płynie, jak w niemym kinie, ktoś na pianinie gra. utopmy troski w czerwonym winie, bo raz się żyje i kocha raz.
Parlando: Jak filmowy kadr, swe życie znów oglądam, lecz nie wróci już, zielonych lat melodia. Po matczynej też poznałem inną miłość, dziś,jak piękny wiersz, powtarzam ją, powtarzam co dzień.
Ze starej płyty wraca muzyka, wibruje w smykach, jak w oczach łzy, a świat się kręci,jak stara płyta lata nam składa, z nocy i dni.
Ze starą płytą trzeba ostrożnie, pęknie jak serce nic nie zostanie. Z naszą miłością bywa podobnie, mija jak refren ze starych płyt...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
01 gru 2013, 18:42
Re: Piosenka jest dobra na wszystko
Mój stary dom NO TO CO Tekst: Piotr Janczerski Muzyka: Jerzy Krzemiński
Nocka już zapadła, przy drodze usnął chwast, wkoło cisza polna, pachnący las.
Spoglądam ze wzruszeniem w daleki, cichy świat, świat zagubiony dziecinnych lat. I oczy jakieś smutne mam, a serce pełne wspomnień i pochylony nad rzeką sad.
Oddać mógłbym wszystko za jeden taki dzień, nie pomnę to już kiedy spadł pierwszy śnieg.
I wszędzie było biało tak, po prostu tak dziecinnie, gdym rano bieżył drogą wśród pól. A na rozstaju czterech dróg skąpany w blasku słońca stał w zimowej szacie mój stary dom.
Tyle lat minęło, a może cały wiek, wspominam swoją młodość, jej każdy dzień.
Gdy ojciec mnie na ręce brał i niósł mnie w stronę rzeki, nad którą pachniał zimowy sad. A na rozstaju czterech dróg skąpany w blasku słońca stał w najbielszej szacie mój stary dom.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 gru 2013, 10:49
Coś na karnawał.
Kawałek do tańca Poparzeni Kawą Trzy
Autor tekstu: Rafał Bryndal Kompozytor: Krzysztof Zasada
Jeszcze trochę do północy. Drink jak zagubiony pocisk, Strzelił mocno mi do głowy, Coraz trudniej się wysłowić. Pić niezdrowo, więc na zdrowie. Bliższy się wydaje człowiek. Serce mi z tęsknoty pęka, Ty przy barze taka piękna.
To jest do tańca kawałek, Więc zrób coś ze swym ciałem. Ja się do Ciebie uczepię I może będzie nam lepiej.
Melancholia, bar, papieros. Dobrze, że jestem hetero. Cały wieczór mnie pociągasz, Więc nie mówmy o poglądach. Nie wspominaj o chłopaku. Dziś Warszawa, jutro Kraków. Zagubieni w zmysłów sieci, Gdy z głośników przebój leci.
To jest do tańca kawałek, Więc zrób coś ze swym ciałem. Ja się do Ciebie uczepię I może będzie nam lepiej.
Gdy do tańca Ciebie proszę, Parkiet staje się kosmosem. Trwa rytmiczna gra przedwstępna. Ciężko kroki zapamiętać. Opętani drżymy w transie. Trzeba wykorzystać szansę, By zatracić się tej nocy I pokusom dać się stoczyć.
04 sty 2014, 11:28
A co tu u was tak pomilkli, toć przecie karnawał... No to nieco was - ja z Białystoka - w panslawienskije klimaty wprowadzę. Bawcie się i nie myślcie o tym co smutne! Przeżyliśmy komunę, przeżyliśmy transformację, DJ Donka też przeżyjemy https://www.youtube.com/watch?v=04l0giTFDWQ
19 sty 2014, 01:26
Marysia śpiewa "Ave Maria".
Marysia Sokołowska, która zasłynęła nazwaniem premiera Donalda Tuska zdrajcą, a następnie nie przyjęła od niego kwiatów, nie daje o sobie zapomnieć. Tym razem udostępniła filmik, na którym śpiewa "Ave Maria". Marysia Sokołowska ma swoje pięć minut. Ostatnio zagościła na okładce jednego z prawicowych tygodników. Teraz idzie za ciosem i publikuje w sieci filmik, na którym śpiewa "Ave Maria".
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
11 cze 2014, 19:00
"Płonie już tęcza i płaczą geje" - wykonuje Sewer Ukleja
a E a Płonie już tęcza i płaczą geje: E E7 a - bufetowa jest wśród nas. a E a Odbudują znów tęczę złodzieje... d E a G Podpalimy ją nie raz !
REFREN :
C G Patrzcie tęcza płonie już nad nami, E E7 a E7 bo jest z nami dziewczynka z zapałkami... a E a A z gejowskiej się piersi wyrywa d E7 a szloch potężny, szloch jak dzwon.
a E a Do odwrotu już głos syren wzywa E E7 a Trzeba czmychać, gonią nas. a E a Cała Polska jest teraz szczęśliwa. d E a G Wreszcie znikną zboki stąd.
REFREN
C G Patrzcie tęcza płonie już nad nami, E E7 a E7 bo jest z nami dziewczynka z zapałkami... a E a A z gejowskiej się piersi wyrywa d E7 a szloch potężny, szloch jak dzwon.
a E a Gejów twarze oburzeniem płoną, E E7 a krzepi serca gieroj-zuch. a E a Płonie znów tęcza i płaczą geje... d E a G PODPALIMY JĄ NIE RAZ !!!
Zapraszam Serdecznie na mojego BLOGA (felietony, poezja w różnych formach - w tym poemat napisany wierszem, do tego proza - w tym wypadku głównie opowiadania - jest też inna moja twórczość - pod innymi postaciami) :http://severro1984.blogspot.com/ MOŻNA KOPIOWAĆ I ROZPOWSZECHNIAĆ(ten utwór)! Published on Aug 18, 2014 https://www.youtube.com/watch?v=uaeA-GSKBO0
O płonącej tęczy śpiewa Andrzej Rosiewicz
"Płonie znów tęcza i płaczą geje, bufetowa jest wśród nas, odbudują znów tęczę złodzieje, podpalimy ją nie raz" - śpiewa Andrzej Rosiewicz na melodię "Płonie ognisko" piosenkę o płonącej tęczy na Pl. Zbawiciela.
Nie da się ukryć, że twórca "Chłopców radarowców" znalazł sobie wdzięczny temat. Tęcza wielokrotnie podpalana i odbudowywana jest symbolem homoseksualizmu finansowo pielęgnowanym i ochranianym przez obecne władze stolicy. Nagranie koncertowe Andrzeja Rosiewicza zamieszczone w internecie zwiastuje kolejny przebój artysty, który na pewno zyska popularność w środowiskach konserwatywnych, czekając na pełną wersję.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
Ostatnio edytowano 20 sie 2014, 21:40 przez Badman, łącznie edytowano 2 razy
20 sie 2014, 21:35
Siekiera, motyka rybia łuska już nie będzie rządów Tuska!
03 wrz 2014, 20:24
Samokrytyka Paweł Kukiz
Jestem moherem, oszołomem, Nazistą, świnią, homofobem Zdrajcą, agentem, pomyleńcem, Wrogiem dla Rosji i Unii Europejskiej.
Katolem, który nie rozumie, Że zarodek to nie człowiek, Bo chodzić nie umie Głąbem, co wciąż ma jedną żonę Jestem moherem, Oszołomem.
Ciemnogród jestem i faszysta, Wróg społeczeństwa, nonkonformista Matołem jestem obrzydliwym, Kołtunem, chamem, ścierwem parszywym Nacjonalistą zaślepionym I roszczeniowcem pomylonym Durniem, co szuka dziury w całym W naszym Systemie Doskonałym
Tak - to ja Przyznaję się Zabijcie mnie!
Idiotą jestem, który nie kapował Gdy z kolegami mury malował Nie sprzedał esbekom narzeczonej I na dodatek wziąłem ją za żonę.
Chamem niesubordynowanym Co kontestuje jedynie słuszne plany Nie widzi, że Polska jest wielka! Tak jak za rządów Towarzysza Gierka
Tak - to ja Przyznaję się Zabijcie mnie!
Po sukcesie solowej płyty Kukiza, zatytułowanej „Siła i honor”, która oparła się wszelkim schematom gatunkowym, czy stylistycznym, a jednocześnie w błyskawicznym tempie zyskała status złotej, przyszedł czas na nieco lżejszy projekt. Kukiz na „Zakazanych piosenkach” nie bawi się jednak w metafory, nie owija w bawełnę, tylko wali prostu z mostu. Bezkompromisowym treściom towarzyszy odpowiednia muzyka.
To nie są pieśni biesiadne i beztroskie. To rockowy, mocno gitarowy, a jednocześnie charakterystyczny niepowtarzalnymi partiami dęciaków i instrumentów klawiszowych skład. Nic dziwnego, w końcu u boku Kukiza stoją starzy dobrzy znajomi, m.in. grający na klawiszach Krzysztof "Alladyn" Imiołczyk, a na gitarze Wojciech "Amorek " Cieślak z zespołu "Kukiz i Piersi".
Całość podparta jest mocną sekcją rytmiczną: bas - Grzegorz Zioła, perkusja - Łukasz Łabuś. Amorka na drugiej gitarze wspiera Jacek Kasprzyk. „Zakazane piosenki” to 12 gorzkich muzycznych pigułek, które nie każdy będzie chciał przełknąć. Ale jak to w przypadku lekarstw bywa, nie chodzi o smak, lecz o działanie - i dobrze jest wiedzieć, że istnieją jeszcze artyści, którzy wierzą, że muzyką można zmienić świat.
KUKIZ "Samokrytyka (dla Michnika)" Wersja: radio edit Czas: 03:37 Composer: Pawel Kukiz / Wojciech Cieślak / Rafal Jezierski Lyricist: Paweł Kukiz Płyta: „Zakazane piosenki” Premiera płyty: 4.11.2014
Jeżeli ktoś nie wie, to fragment o kapowaniu SB-kom swojej dziewczyny dotyczy Niesiołowskiego,który w przeszłości tak właśnie postąpił. Michał Ogórek
to jest prawda widziałem nawet wywiad z niedoszłą żoną tego pomyleńca niesioła ;/ Szydlo Cz
Olejnik kapowała na swojego męża... też szeroko znana historia. xseper
12 lis 2014, 22:07
Od wspomnień (pamiątek) do wspomnień żyję
From souvenirs to more souvenirs I live With days gone by when our hearts had all to give From souvenirs to more souvenirs I live With dreams you left behind I'll keep on turning in my mind
W nocy z soboty na niedzielę w szpitalu w Atenach zmarł Demis Roussos. Miał 68 lat.
26 sty 2015, 23:07
CARTOONS
"Everybody sing this song":
Everybody sing this song, DooDah, DooDah Well everybody sing this song all the DooDah day Everybody sing this song, DooDah, DooDah Well everybody sing this song all the DooDah day
All the DooDah day
Everybody sing this song, DooDah, DooDah Well everybody sing this song all the DooDah day Everybody sing this song, DooDah, DooDah Well everybody sing this song all the DooDah day
24 maja 2015, 21:37
Dzisiaj Dzień Matki
Matko moja ja wiem wiele nocy nie spałaś Gdym opuszczał nasz dom aby iść w obcy świat I na szczęście dalekie skromny dar Lniany ręcznik mi dałaś Haftowany przez Ciebie i barwny jak kwiat I na szczęście dalekie skromny dar Lniany ręcznik mi dałaś Haftowany przez Ciebie i barwny jak kwiat
Na nim kwitną do dziś tulipany i wiśnie Żywa wciąż zieleń łąk, śpiew słowika wśród bzu I jedyny na świecie, drogi mi trochę smutny Twój uśmiech Ukochane Twe oczy błękitne są tu I jedyny na świecie, drogi mi trochę smutny Twój uśmiech Ukochane Twe oczy błękitne są tu
Gdy mi smutno i źle idę w leśną gęstwinę W szumie dębów i traw wspomnę te dawne dni Na zwalonym przez burzę starym pniu Barwny ręcznik rozwinę Wtedy wraca jej miłość i szczęście i łzy. Na zwalonym przez burzę starym pniu Barwny ręcznik rozwinę Wtedy wraca jej miłość i szczęście i łzy.