Teraz jest 05 wrz 2025, 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Nowy tytuł wykonawczy od 21 maja 2014 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Post Re: Nowy tytuł wykonawczy od 21 maja 2014
tymianek                    

Czy w każdym przypadku to rozumiecie też w przypadku nadania rygoru?

Tak. Nie ma w systemie prawnym żadnego przepisu, który zwalniałby wierzyciela z obowiązku wystawienia upomnienia.

01 sie 2014, 00:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2014, 19:45

POSTY        16
A czy ktoś posiada informację czy w BIP Ministerstwa Finansów jest ta aplikacja do wypełniania nowego tytułu wykonawczego? ustawodawca wspomniał o aplikacji w rozporządzeniu...ale ja niestety nic nie znalazłam na stronie ministerstwa... tylko w pdf, a tej wersji nie można edytować tytułu wykonawczego

Będę wdzięczna jeśli ktoś z Państwa udostępni link

12 sie 2014, 18:15
Amator

REJESTRACJA13 lis 2006, 20:53

POSTY        13
Też dzisiaj szukałem i niestety nie znalazłem, więc także czekam na info :)

12 sie 2014, 19:48
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2006, 14:40

POSTY        30

LOKALIZACJApolska płd.
Co z tytułami wystawionymi na niskie kwoty np. na 5zł.? Przyjmujecie czy zwracacie wierzycielowi?

14 sie 2014, 06:58
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Czy wystawiając TW na małżeństwo upomnienia doręczyć należy każdej stronie? Jeżeli tak to na TW - w razie innych dat odbioru, jaką należy wskazać datę?

14 sie 2014, 09:08
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
engels89                    

A czy ktoś posiada informację czy w BIP Ministerstwa Finansów jest ta aplikacja do wypełniania nowego tytułu wykonawczego? ustawodawca wspomniał o aplikacji w rozporządzeniu...ale ja niestety nic nie znalazłam na stronie ministerstwa... tylko w pdf, a tej wersji nie można edytować tytułu wykonawczego

Będę wdzięczna jeśli ktoś z Państwa udostępni link

W rozporządzeniu jest wyraźnie, że apliakcja będzie na stronie podmiotowej BIP Izby Skarbowej w Szczecinie a nie Ministerstwa Finansów.
Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze tej aplikacji.

14 sie 2014, 12:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
qubap                    

Czy wystawiając TW na małżeństwo upomnienia doręczyć należy każdej stronie? Jeżeli tak to na TW - w razie innych dat odbioru, jaką należy wskazać datę?

Tak. Upomnienie doręcza się każdej stronie. Wydaje mi się że wskazuje się datę najwcześniej odebranego.

14 sie 2014, 13:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2014, 10:29

POSTY        11
TW-1  część E: pozycja 9. Podstawa prawna braku obowiązku doręczenia upomnienia/data doręczenia upomnienia.

W pozycji tej w przypadku obowiązku doręczenia  upomnienia można wpisać kilka dat  upomnień (patrz objaśnienia dotyczące sporządzania tytułu wykonawczego).

Tak więc w przypadku gdy TW jest wystawiany na dwóch zobowiązanych tj.  małżeństwo gdzie małżonkowie odpowiadają zarówno majątkiem wspólnym jak i majątkiem własnym - wystawia się 2 upomnienia i w TW-1 wykazuje się 2 daty upomnień.

W sytuacji gdy zobowiązanym jest jeden współmałżonek a drugi odpowiada tylko majątkiem wspólnym wystawia się jedno upomnienie.

14 sie 2014, 18:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
bdmb                    

Tak więc w przypadku gdy TW jest wystawiany na dwóch zobowiązanych tj.  małżeństwo gdzie małżonkowie odpowiadają zarówno majątkiem wspólnym jak i majątkiem własnym - wystawia się 2 upomnienia i w TW-1 wykazuje się 2 daty upomnień.
W sytuacji gdy zobowiązanym jest jeden współmałżonek a drugi odpowiada tylko majątkiem wspólnym wystawia się jedno upomnienie.

Jako zobowiązanego mam Pana Kowalskiego. Jako że Pan Kowalski jest nieściągalny chcę umorzyć postępowanie i wystawić TW na małżeństwo czyli jakby przypadek drugi.
Jeżeli dobrze rozumiem w pierwszym przypadku TW wystawiam wpisując dane w pole A.1 i A.2 zaś w drugim w A.1 oraz B?
Czy na pewno nie ma obowiązku doręczenia upomnienia współmałżonkowi w tym przypadku?

18 sie 2014, 06:30
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Jest obowiązek.
Zauważyłam, że bardzo szybko chcecie umarzać postępowanie ze względu na nieściągalność. Moim zdaniem za szybko.
Zwróć uwagę na art. 61.

19 sie 2014, 20:36
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

Jest obowiązek.
Zauważyłam, że bardzo szybko chcecie umarzać postępowanie ze względu na nieściągalność. Moim zdaniem za szybko.
Zwróć uwagę na art. 61.

Nie o to chodzi. Chciałem umorzyć żeby wszcząć z majątku wspólnego. Jak widzę zbiegi na rachunku z US z 2011, 2012 to zapewne nie ma szans na nic.

20 sie 2014, 07:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2014, 10:29

POSTY        11
mera                    

Jest obowiązek.

Jeżeli z przepisów wynika obowiązek przesłania upomnienia tylko zobowiązanemu a przez zobowiązanego rozumie się:

Art. 1 uopea
20) zobowiązanym – rozumie się przez to osobę prawną albo jednostkę organizacyjną
nieposiadającą osobowości prawnej albo osobę fizyczną, która nie
wykonała w terminie obowiązku
o charakterze pieniężnym lub obowiązku o
charakterze niepieniężnym,
---------------------------------------
TW-1 (A1+B)
Jeżeli obowiązek świadczenia ciąży na osobie pozostającej w związku małżeńskim  to zobowiązanym jest tylko ta osoba. Małżonek tej osoby ponosi odpowiedzialność ograniczoną do majątku wspólnego - nie jest zobowiązanym więc dlaczego mam jemu  przesłać  upomnienie  wzywające do wykonania obowiązku który na nim nie ciąży?

20 sie 2014, 19:51
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

Nie o to chodzi. Chciałem umorzyć żeby wszcząć z majątku wspólnego. Jak widzę zbiegi na rachunku z US z 2011, 2012 to zapewne nie ma szans na nic.

To można zrobić, gdy ustali się majątek wspólny, z którego nie można prowadzić egzekucji, jeżeli tytuł jest wystawiony tylko na zobowiązanego.

20 sie 2014, 21:18
Specjalista

POSTY        488
bdmb                    

mera                    

Jest obowiązek.

Jeżeli z przepisów wynika obowiązek przesłania upomnienia tylko zobowiązanemu a przez zobowiązanego rozumie się:

Art. 1 uopea
20) zobowiązanym – rozumie się przez to osobę prawną albo jednostkę organizacyjną
nieposiadającą osobowości prawnej albo osobę fizyczną, która nie
wykonała w terminie obowiązku
o charakterze pieniężnym lub obowiązku o
charakterze niepieniężnym,
---------------------------------------
TW-1 (A1+B)
Jeżeli obowiązek świadczenia ciąży na osobie pozostającej w związku małżeńskim  to zobowiązanym jest tylko ta osoba. Małżonek tej osoby ponosi odpowiedzialność ograniczoną do majątku wspólnego - nie jest zobowiązanym więc dlaczego mam jemu  przesłać  upomnienie  wzywające do wykonania obowiązku który na nim nie ciąży?

Takie jest orzecznictwo i wytyczne.

20 sie 2014, 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 102 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona