Teraz jest 05 wrz 2025, 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Dalszy tytuł wykonawczy 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Post Re: Dalszy tytuł wykonawczy
Nie pamiętam dokładnie, ale to chyba jest tak, że w poz. 6 drukuje się data wystawienia TW (w tym przypadku 23.04.2014 r.), a w poz. 53 (obok podpisu osoby upoważnionej) - data bieżąca.
Moim zdaniem daty wystawienia TW i DTW powinny być takie same, natomiast daty podpisania - bieżące i powinna podpisać osoba obecnie upoważniona

08 sie 2014, 20:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2014, 10:29

POSTY        11
MERA pisze:
"§ 14. 1. rozporządzenia.
Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.

W tym przypadku administracyjny organ egzekucyjny przesyła tytuły, na podstawie których powstał zbieg, do komornika sądowego, a od wierzyciela dostaje DTW, którym nadaje klauzulę wykonalności i na ich podstawie dalej prowadzi egzekucje administracyjną do innego majątku zobowiązanego".
--------------------------------------------------
Mam pytanie:
Jeżeli w DTW podawany jest cel jego wydania to czy nie powinno być tak, że do komornika sądowego powinien zostać przesłany DTW a nie oryginał ?  Czy podany cel nie ogranicza zakresu prowadzonej egzekucji na podstawie tego tytułu?

12 sie 2014, 08:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sie 2014, 06:42

POSTY        66
bdmb                    

Mam pytanie:
Jeżeli w DTW podawany jest cel jego wydania to czy nie powinno być tak, że do komornika sądowego powinien zostać przesłany DTW a nie oryginał ?  Czy podany cel nie ogranicza zakresu prowadzonej egzekucji na podstawie tego tytułu?

Oczywiście, że nie oryginał. Założenie MF było takie żeby nie zmieniać organu egzekucyjnego prowadzącego egzekucję. W razie zbiegu i konieczności prowadzenia egzekucji przez inny organ, wierzyciel przekazuje temu organowi DTW celem prowadzenia egzekucji tylko z konkretnego środka - tego do którego nastąpił zbieg i tylko i wyłącznie tego określonego na DTW. Organem egzekucyjnym prowadzącym całą egzekucję jest nadal ten pierwotny organ i on posiada oryginalny TW oraz na jego podstawie może dokonywać innych zajęć.

12 sie 2014, 15:49
Specjalista

POSTY        488
Art. 26c. u.p.e.a.
§1. W razie potrzeby prowadzenia egzekucji przez więcej niż jeden organ egzekucyjny lub zabezpieczenia należności pieniężnej hipoteką przymusową, w tym hipoteką morską przymusową, wierzyciel wydaje dalszy tytuł wykonawczy.

§3. Po wydaniu dalszego tytułu wykonawczego wierzyciel występuje do organu egzekucyjnego o nadanie temu tytułowi wykonawczemu klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji.

§ 13. 1. rozporządzenia.
Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez więcej niż jeden administracyjny organ egzekucyjny, wierzyciel przekazuje dalszy tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego właściwego do zastosowania środków egzekucyjnych, do których organ egzekucyjny prowadzący postępowanie egzekucyjne nie jest właściwy, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej i zastosowanie środków egzekucyjnych wskazanych przez wierzyciela.

§ 14. 1. rozporządzenia.
Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.

§ 13.1. – Wierzyciel przesyłając DTW do organu egzekucyjnego wskazuje środek, jako ma być zastosowany.
Przykład: nastąpił zbieg z ZUS-em do wynagrodzenia. Co dalej? Czy ZUS ma przesłać do NUS dalszy tytuł wykonawczy z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności i wskazaniem środka egzekucyjnego, jaki NUS ma zastosować? Jaki to ma być środek? Wynagrodzenie, do którego nastąpił zbieg? NUS ma powielić na tytułach ZUS-owskich zajęcie wynagrodzenia?

§ 14.1. – Tak jak wyżej. Do komornika sądowego pójdzie DTW i co dalej? Komornik robi nowe zajęcie na podstawie tego DTW?
Moim zdaniem kluczowe są tu słowa:  
„nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej”.

Do tej pory przy zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej oryginały TW były przesyłane do komornika sądowego, a my pracowaliśmy na odpisach. Teraz – moim zdaniem – będziemy pracować na DTW.

Wracając do § 13.1. to tu raczej chodziło ustawodawcy o uprawnienie administracyjnych organów egzekucyjnych do stosowania środków egzekucyjnych. (art. 19).
Np.: ZUS nie może prowadzić egzekucji z ruchomości, a wie, zobowiązany posiada samochód o znacznej wartości. Przesyła wtedy DTW do NUS z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej i zastosowanie środka egzekucyjnego – zajęcie przedmiotowego samochodu.

Zwróciłabym jeszcze uwagę na  § 13 ust. 2 i § 14. 2
§ 13 ust. 2. Wierzyciel wraz z dalszym tytułem wykonawczym przekazuje jednocześnie organowi egzekucyjnemu właściwemu do zastosowania środków egzekucyjnych informację zawierającą ….

§ 14 ust. 2.
Przepis § 13 ust. 2 stosuje się odpowiednio.

Organ przejmujący egzekucję po zbiegu nie stosuje nowych środków egzekucyjnych.

12 sie 2014, 20:34
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Zacytuję tutaj fragment postu wierzyciela z innego forum:
--------------
"...dostałam pismo z US że na podstawie art. 26c ustawy o postęp. egzek. w admin. i rozporządzenia Ministra finansów (dz. u z 2014 r. poz. 656) wnoszą o wystawienie kolejnego tytułu wykonawczego nr 8522.22.2013 z dnia 01-04-2013 r. Poinformowali mnie, że zajęcia nadpłaty podatku dochodowego u dłużnika dokonał zarówno komornik sądowy jak i skarbowy i że dalsze postępowanie przejmuje komornik sądowy."
---------------
Jeżeli wierzyciel wystawi DTW i w pozycji 5 jako cel napisze np.:
 "Prowadzenie egzekucji przez organ sądowy z nadpłaty podatku dochodowego."

to czy podanie takiego celu ogranicza stosowanie przez organ egzekucyjny na podstawie tego DTW innych środków niż wskazane w pozycji 5.

13 sie 2014, 08:55
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Czy na DTW zgodnie z zapisem § 17 rozporządzenia wpisuje się należności na dzień wystawienia DTW na podstawie § 15 czy zgodnie z pierwotnym TW?

§ 17. Do dalszego tytułu wykonawczego stosuje się odpowiednio przepisy § 7, § 9 ust. 1, ust. 2 zdanie drugie i ust. 3 i 4,
§ 10–12 i § 15.

§ 15. W zmienionym tytule wykonawczym wierzyciel wskazuje wysokość należności pieniężnej oraz odsetek z tytułu
niezapłacenia w terminie należności pieniężnej naliczonych na dzień wystawienia tego tytułu wykonawczego. W zmienionym
tytule wykonawczym wykazuje się również dane dotyczące pozostałych należności pieniężnych, które nie uległy zmianie.

13 sie 2014, 09:41
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Przepisy § 15 do DTW stosuje się odpowiednio czyli nie wprost i w związku z tym DTW-1 różni się od TW-1 tylko tym, że  zostały wypełnione pozycje : 4.Nr porządkowy dalszego tytułu i 5. Cel wydania ( może też być inna osoba podpisująca DTW).
Zmiany w danych zobowiązanego i aktualne wysokości dochodzonych należności  zgodnie  § 13.2 należy  wykazać oddzielnie i przekazać wraz DTW.

13 sie 2014, 10:28
Specjalista

POSTY        488
bdmb                    

Zacytuję tutaj fragment postu wierzyciela z innego forum:
--------------
"...dostałam pismo z US że na podstawie art. 26c ustawy o postęp. egzek. w admin. i rozporządzenia Ministra finansów (dz. u z 2014 r. poz. 656) wnoszą o wystawienie kolejnego tytułu wykonawczego nr 8522.22.2013 z dnia 01-04-2013 r. Poinformowali mnie, że zajęcia nadpłaty podatku dochodowego u dłużnika dokonał zarówno komornik sądowy jak i skarbowy i że dalsze postępowanie przejmuje komornik sądowy."
---------------

Nic z tego fragmentu dla naszej dyskusji nie wynika. Jest tu napisane tylko tyle, że urząd poprosił o wystawienie DTW. Nie wiadomo, co z nim zrobił. Poza tym: dalsze postępowanie przejmuje, czyli prowadzi dalej na podstawie dotychczasowych TW.
Ja widzę to tak: Jest zbieg z komornikiem sądowym (KS). Jak dotychczas przesyłamy mu TW i zawiadamiamy wierzyciela. Wierzycielowi możemy wskazać, że jest to jedyne źródło dochodu zobowiązanego/majątek Zobowiązanego. I teraz wola wierzyciela:
1.        Chce żeby stosować inne środki egzekucyjne – przysyła nam DTW, a my na jego podstawie możemy stosować środki egzekucyjne.
2.        Nie chce – nie przysyła. Mamy jedną sprawę mniej;)

bdmb                    

Jeżeli wierzyciel wystawi DTW i w pozycji 5 jako cel napisze np.:
 "Prowadzenie egzekucji przez organ sądowy z nadpłaty podatku dochodowego."

to czy podanie takiego celu ogranicza stosowanie przez organ egzekucyjny na podstawie tego DTW innych środków niż wskazane w pozycji 5.

Czyli KS ma ponownie zająć nadpłatę (tym razem na DTW), mimo że już była zajęta i nastąpił do niej zbieg?

Nie wiem, naprawdę nie wiem. Myślę, co myślę i wygląda, że jestem w mniejszości.;) Nieważne.;) Na razie nie mamy takich spraw. Jak będą, napiszę do IS z prośbą o wyjaśnienie. Wtedy będą wytyczne odgórne i problem z głowy.;)

13 sie 2014, 18:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
Witam.
Wpłynęło do nas pismo z US z prośbą o wystawienie DTW w związku z wyznaczeniem KS do łącznego prowadzenia egzekucji ze świadczenia emerytalno-rentowego. Jak ma wyglądać DTW? Czy mam wystawić to na nowym wzorze TW? Czy na takim jak był wystawiony pierwotny TW? jeśli na starym to gdzie wpisać cel wystawienia? w poz. dot. kwoty należności głównej wpisuje kwotę należności głównej na dzień dzisiejszy?
Proszę o wskazanie sposobu wystawienia takiego DTW.

I czy w ogóle mogę wystawić DTW jeśli postępowanie zostało wszczęte przed wejściem w życie ustawy o wzajemnej pomocy...?

19 sie 2014, 07:16
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
gosia1907                    

Witam.
Wpłynęło do nas pismo z US z prośbą o wystawienie DTW w związku z wyznaczeniem KS do łącznego prowadzenia egzekucji ze świadczenia emerytalno-rentowego. Jak ma wyglądać DTW? Czy mam wystawić to na nowym wzorze TW? Czy na takim jak był wystawiony pierwotny TW? jeśli na starym to gdzie wpisać cel wystawienia?

Do bodajże 7 listopada 2014 możesz stosować oba wzory.

gosia1907                    

w poz. dot. kwoty należności głównej wpisuje kwotę należności głównej na dzień dzisiejszy?
Proszę o wskazanie sposobu wystawienia takiego DTW.

Odpowiedź trzy posty wyżej.

gosia1907                    

I czy wogóle mogę wystawić DTW jeśli postępowanie zostało wszczęte przed wejściem w życie ustawy o wzajemnej pomocy...?

art. 20 rozporządzenia 656 - "... z tym że zamiast dalszego tytułu wykonawczego wierzyciel przekazuje do właściwego miejscowo naczelnika urzędu skarbowego odpis tytułu wykonawczego."

19 sie 2014, 07:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
Czyli mogę zrobić xero starego TW, wpisać nr porządkowy i cel wystawienia: "DTW sporządzony w dniu... w celu przekazania do KS do łącznego prowadzenia egzekucji ze świadczenia emerytalno-rentowego", a dodatkowo dołączyć pismo dot. inf. z § 13 ust.2 rozporządzenia 656?

19 sie 2014, 08:53
Specjalista

POSTY        488
DTW stosuje się do postępowań wszczętych po 21 listopada 2013 r.
Art. 20 rozporządzenia w sprawie trybu postępowania wierzycieli... dotyczy wierzycieli będących jednocześnie organem egzekucyjnym.

19 sie 2014, 20:50
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Mam wątpliwości odnośnie DTW wystawianego przez wierzyciela będącego jednocześnie organem egzekucyjnym. Wątpliwości te wzbudził artykuł z sierpniowego numeru przeglądu podatków w części skupiający na DTW wystawianym przez wierzyciela.
DTW opisany w obowiązujących przepisach zawsze znajduje się przy wierzycielu. Art. 26c upea - wierzyciel wydaje DTW, art. 13 rozporządzenia - wierzyciel przekazuje DTW.
Zatem czy wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym - w moim przypadku jest o jedna osoba, wystawia DTW przy zbiegach czy raczej zgodnie z art. 26b wydaje odpis tytułu wykonawczego z adnotacją "odpis zgodny z oryginałem"?

27 sie 2014, 11:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Mam wątpliwości odnośnie DTW wystawianego przez wierzyciela będącego jednocześnie organem egzekucyjnym. Wątpliwości te wzbudził artykuł z sierpniowego numeru przeglądu podatków w części skupiający na DTW wystawianym przez wierzyciela.
DTW opisany w obowiązujących przepisach zawsze znajduje się przy wierzycielu. Art. 26c upea - wierzyciel wydaje DTW, art. 13 rozporządzenia - wierzyciel przekazuje DTW.
Zatem czy wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym - w moim przypadku jest o jedna osoba, wystawia DTW przy zbiegach czy raczej zgodnie z art. 26b wydaje odpis tytułu wykonawczego z adnotacją "odpis zgodny z oryginałem"?

art. 26c § 3. Po wydaniu dalszego tytułu wykonawczego wierzyciel występuje do organu egzekucyjnego o nadanie temu tytułowi wykonawczemu klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji.

A co z tym przepisem? Sami sobie będziemy nadawać klauzulę ? Moim zdaniem w przypadku zbiegu, gdy nie będziemy prowadzić egzekucji w celu wyegzekwowania tej samej należności, nie ma potrzeby wystawienia DTW tylko wystarczy sobie zostawić odpis jak go zwał :)

27 sie 2014, 11:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona