Teraz jest 12 wrz 2025, 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
witam

mam problem przy sporządzeniu zajęcia. Chcę dorzucić stary tytuł, który był wystawiony na same koszty upomnienia i nie wiem czy ująć je w tabelce razem z innymi należnościami czy tylko wykazać na dole w pozycji koszty upomnienia. Proszę o pomoc jak ma wyglądać poprawnie takie zajęcie.

05 sie 2014, 10:21
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Magdallene30                    

witam
mam problem przy sporządzeniu zajęcia. Chcę dorzucić stary tytuł, który był wystawiony na same koszty upomnienia i nie wiem czy ująć je w tabelce razem z innymi należnościami czy tylko wykazać na dole w pozycji koszty upomnienia. Proszę o pomoc jak ma wyglądać poprawnie takie zajęcie.

Jeżeli TW był wystawiony na koszty to Wójt/Burmistrz/Prezydent nie jest organem egzekucyjnym w tym przypadku.
Ale jeżeli już chcesz go dorzucać to skoro był na odrębnym TW to widnieje jako odrębna należność.

05 sie 2014, 12:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
qubap dzięki za odpowiedź ws kosztów upomnienia

05 sie 2014, 12:23
Zaawansowany

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Witam wszystkich,
mam problem z uchyleniem zajęcia. Wysłałam zajęcie wynagrodzenia do pracodawcy i zobowiązanej. Zobowiązana wpłaciła całą należność wraz z kosztami upomnienia i kosztami egzekucyjnymi oraz opłatą manipulacyjną.
Wiem że teraz muszę powiadomić pracodawcę o uchyleniu zajęcia. Nie wiem tylko na jaki art. się powołać? I czy zwykłym pismem czy postanowieniem?
Szukałam na forum ale nie znalazłam.

Ostatnio edytowano 06 sie 2014, 07:50 przez beatas17, łącznie edytowano 1 raz

06 sie 2014, 07:26
Fachowiec

POSTY        1396
beatas17                    

Witam wszystkich,
mam problem z uchyleniem zajęcia. Wysłałam zajęcie wynagrodzenia do pracodawcy i zobowiązanej. Zobowiązana wpłaciła całą należność wraz z kosztami upomnienia i kosztami egzekucyjnymi oraz opłatą manipulacyjną.
Wiem że teraz muszę powiadomić pracodawcę o uchyleniu zajęcia. Nie wiem tylko na jaki art. się powołać?
Szukałam na forum ale nie znalazłam.

Na żaden. Swoją drogą słabiutko szukałaś  :P LINK

06 sie 2014, 07:54
Zaawansowany

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Faktycznie nie zauważyłam. A śledzę ten wątek od początku.
Dzięki:)

06 sie 2014, 07:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:07

POSTY        76
Witam, mam problem z jednym podatnikiem i niewiem jak postąpić?
osoba na którą wystawiłam dwa tytuły wykonawcze przyszła z zapytaniem czy może złożyć wniosek o umorzenie, po czym w kasie zapłaciła koszty upomnienia i koszty egzekucyjne (za doręczenie tych dwóch tytułów). Jednak minął już jakiś czas i wniosku o umorzenie  nie złożyła twierdząc, że to jednak zapłaci, ale niestety do tej pory się nie zjawiła, więc chcę zrobić jej zajęcie na emeryturze.
I nie wiem od czego zacząć :(
zmienić tytuł wykonaczy bo zaległości się zmniejszyły? Czy może w formie zawiadomienia o zmianie wysokości zległości? (zmieniła jeszcze ilość osób na deklaracji więc należności są mniejsze)

06 sie 2014, 08:45
Fachowiec

POSTY        1396
Kamii                    

Witam, mam problem z jednym podatnikiem i niewiem jak postąpić?
osoba na którą wystawiłam dwa tytuły wykonawcze przyszła z zapytaniem czy może złożyć wniosek o umorzenie, po czym w kasie zapłaciła koszty upomnienia i koszty egzekucyjne (za doręczenie tych dwóch tytułów). Jednak minął już jakiś czas i wniosku o umorzenie  nie złożyła twierdząc, że to jednak zapłaci, ale niestety do tej pory się nie zjawiła, więc chcę zrobić jej zajęcie na emeryturze.
I nie wiem od czego zacząć :(
zmienić tytuł wykonaczy bo zaległości się zmniejszyły? Czy może w formie zawiadomienia o zmianie wysokości zległości? (zmieniła jeszcze ilość osób na deklaracji więc należności są mniejsze)

W części L wpisujesz opłatę manipulacyjną z datą doręczenia TW, zapłatę opłaty manipulacyjnej zgodnie z wyciągiem/raportem kasowym, w części Ł wpisujesz odpowiednio - należność główna 0,00 zł, odsetki (jeżeli wpłatę traktujesz jako do organu egzekucyjnego to nic, jeżeli jako do wierzyciela to wpisujesz koszty upomnienia) 0,00 zł, koszty egzekucyjne (11,60 + opłata manipulacyjna), razem - wiadomo.
Jeżeli zmniejszyła się kwota wynikająca z tytułu to rozumiem że korekta złożona na podstawie ordynacji podatkowej? (bo na podstawie umowy śmieciowej ma 2 tygodnie na złożenie nowej deklaracji).
Ja bym w części J napisał zmniejszenie (ewentualnie odpis na podstawie korekty - tak żeby było wiadomo o co chodzi i dlaczego jest zmiana) i wpisał kwotę która pozostała do zapłaty w związku ze złożoną korektą (suma zmienionych i niezmienionych pozycji z części B).
Następnie wystawiasz zajęcie. Emerytura - 4% od należności pozostałych na dzień wystawienia zajęcia. Pomijasz koszty egzekucyjne i opłate manipulacyjną bo to masz już zapłacone.

06 sie 2014, 10:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu:
Otrzymałam do egzekucji tytuł wykonawczy z innej gminy (jedno z 46 miast egzekucyjnych mających komórkę egzekucyjną od 1999r.). Gmina, w której pracuję utworzyła komórkę egzekucyjną na podstawie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Czy jesteśmy właściwi do prowadzenia egzekucji z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi z innej gminy czy w naszej właściwości jest egzekucja tylko "naszych" opłat? Jeśli nie jesteśmy właściwi to co zrobić z otrzymanym tytułem? Zwrócić do wierzyciela czy przekazać do właściwego NUS?

07 sie 2014, 07:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2014, 10:13

POSTY        113
gosia1907                    

Otrzymałam do egzekucji tytuł wykonawczy z innej gminy (jedno z 46 miast egzekucyjnych mających komórkę egzekucyjną od 1999r.). Gmina, w której pracuję utworzyła komórkę egzekucyjną na podstawie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Czy jesteśmy właściwi do prowadzenia egzekucji z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi z innej gminy czy w naszej właściwości jest egzekucja tylko "naszych" opłat? Jeśli nie jesteśmy właściwi to co zrobić z otrzymanym tytułem? Zwrócić do wierzyciela czy przekazać do właściwego NUS?

Art. 22 par. 2 upea: "właściwość miejscową organu egzekucyjnego w egzekucji należności pieniężnych z praw majątkowych lub ruchomości ustala się według miejsca zamieszkania lub siedziby zobowiązanego..."

Jeżeli więc zobowiązany ma miejsce zamieszkania na terenie Waszej gminy to wszystko jest ok. Wy również jeżeli będziecie mieć taki przypadek (np. ktoś u Was prowadzi działalność a mieszka w innej gminie) to będziecie wystawiać tytuł na tamtejszy organ egzekucyjny.

07 sie 2014, 08:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:07

POSTY        76

qubap
Jeżeli zmniejszyła się kwota wynikająca z tytułu to rozumiem że korekta złożona na podstawie ordynacji podatkowej? (bo na podstawie umowy śmieciowej ma 2 tygodnie na złożenie nowej deklaracji).

Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź :)

Co do korekty to odnosi sie ona do deklaracji za odpady, na szkoleniu nam mówili że te dwa tygodnie są względne, u nas są wyjątki np: ze wzg. na śmierć (i tak było w tym wypadku, zgon w listopadzie) cofiemy się do daty śmierci.
A co w wypadku zmiany np: urodzi się dziecko w styczniu a zmianę zgłaszają nam dopiero teraz i w deklaracji w dacie zmiany wpisują od stycznia. Jak to wygląda u was?

07 sie 2014, 08:18
Fachowiec

POSTY        1396
Kamii                    

Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź :)

Co do korekty to odnosi sie ona do deklaracji za odpady, na szkoleniu nam mówili że te dwa tygodnie są względne, u nas są wyjątki np: ze wzg. na śmierć (i tak było w tym wypadku, zgon w listopadzie) cofniemy się do daty śmierci.
A co w wypadku zmiany np: urodzi się dziecko w styczniu a zmianę zgłaszają nam dopiero teraz i w deklaracji w dacie zmiany wpisują od stycznia. Jak to wygląda u was?

Nie ma tu żadnej względności. To jest raczej bezwzględne.
Jeżeli nastąpiła zmiana i ją zgłasza w ciągu 14 dni to składa "nową deklarację".
Jeżeli nastąpiła zmiana i zapomniał jej zgłosić to jeżeli składa sam deklarację to nazywa się ona "korektą deklaracji" i zgodnie z ordynacją zawiera powód złożenia korekty.
Jeżeli nastąpiła zmiana i nie złożył nic w ogóle to wtedy wydajesz decyzję.
Wiem że u mnie przy nieruchomościach niezamieszkałych robią jeszcze tak, że jak ktoś wywoził więcej niż deklarował - to jeżeli się zgodzi - składa zwiększoną deklarację na jeden miesiąc a od następnego już ją zmniejsza, coś na zasadzie dopłaty. Wg mnie to stanowisko nie jest prawidłowe ale ja nie jestem od wymiaru.
Ma to oczywiście w kilku przypadkach wpływ na odsetki, które jeżeli korekta była by wprowadzona od miesiąca którego dotyczyła były by należne.

07 sie 2014, 08:50
Fachowiec

POSTY        1396
gosia1907                    

Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu:

art. 6 qa ustawy śmieciowej stanowi, że  Wójt/Burmistrz/Prezydent miasta jest organem egzekucyjnym należności za odpady.
Egzekucję administracyjną prowadzi się wg właściwości miejscowej, zatem jeżeli zobowiązany zamieszkuje na terenie Waszej gminy to jesteście organem właściwym do prowadzenia egzekucji należności opaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

07 sie 2014, 08:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2014, 19:16

POSTY        19
A co z § 8 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 maja 2014 Poz. 656, który stanowi, że jeżeli wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym, o którym mowa w art. 19 § 2 ustawy o post. egz. w adm. nie jest właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zobowiązanego przekazuje tytuł wykonawczy do właściwego miejscowo NUS?

07 sie 2014, 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 379  Następna strona