Teraz jest 12 wrz 2025, 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Kamii                    

u mnie też występują odsetki poniżej progu, ale jeśli nie wpiszę kwoty, która narosła do dnia dzisiejszego i w "odsetki naliczono na dzień" wpiszę np. 04.08.2014 to czy dany pracodawca, bank lub ZUS w razie przedłużania zajęcia naliczy odpowienie odsetki?
w załączniku dałam przykładowe zawiadomienie, czy mogę napisać w ten sposób?

Tak jak pisałem, dłużnik zajętej wierzytelności jest obowiązany naliczać odsetki sam. Pisanie poniżej progu? A co to za kwota? - no ja wiem ale ... i jeszcze wygląda mało profesjonalnie :) więc albo wpisujesz albo nie wpisujesz.
Jeżeli chodzi o ZUS to tylko raz przekazał mi odsetki. Teraz już nie przekazuje ale nie wiem czy dlatego że ich nie ma czy dlatego, że są poniżej progu.
Natomiast banki cały czas mi przekazują tyle ile naliczą.
Jak wspominałem, rozwiązania są dwa. Oba mają jakieś ale. Które wybierzesz zależy od Ciebie.
PS. odsetki naliczasz na dzień wystawienia zajęcia a nie na dzień doręczenia zajęcia dłużnikowi (wystawiasz dzisiaj naliczasz na dzisiaj). Jeżeli wyślesz pocztą i będzie szło 5 dni to i tak odsetki już będą inne.

01 sie 2014, 13:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
zakrecona                    

Witam
wysłałam upomnienie na śmieci. Dostałam pismo - odwołanie od upomnienia. Podatnik nie chce zapłacić kosztów upomnienia bo śmieci nie były od niego odbierane w ogóle albo nie były odbierane w terminie. Teraz zastanawiam się, czy w ogóle można odwołać się od upomnienia oraz czy w tym przypadku napisać decyzje a może postanowienie o umorzeniu kosztów upomnienia, a może zwykłe pismo, że koszty upomnienia zostaną umorzone? ale na jaką podstawę prawną się powołać? Czy ktoś pisał podobne pismo i mógłby pokazać wzór pisma? Bardzo proszę o pomoc

----------------------
Skoro nie miał odbieranych śmieci to niech to udowodni. Jeśli naprawdę tak było to dlaczego nie zgłosił tego faktu w Urzędzie. Każdy, kto nie ma zamiaru płacić może wpierać nam, że śmieci nie były odbierane.
Upomnienie możesz umorzyć tylko na wniosek zobowiązanego i nie na podst. z ordynacji ani ustawy egzekucyjnej a na podstawie jednego z art. ustawy o finansach publicznych gdyż nie jest to należność podatkowa.

02 sie 2014, 22:19
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
psocia                    

Skoro nie miał odbieranych śmieci to niech to udowodni. Jeśli naprawdę tak było to dlaczego nie zgłosił tego faktu w Urzędzie. Każdy, kto nie ma zamiaru płacić może wpierać nam, że śmieci nie były odbierane.
Upomnienie możesz umorzyć tylko na wniosek zobowiązanego i nie na podst. z ordynacji ani ustawy egzekucyjnej a na podstawie jednego z art. ustawy o finansach publicznych gdyż nie jest to należność podatkowa.

Nie umarzasz KU bo nie ma podstawy. To, że nikt śmieci nie zabierał nie jest podstawą bo zgodnie z ustawą wcale nie musisz ich wytwarzać przy nieruchomości zamieszkałej. Płacisz za to, że zamieszkujesz.
Jeżeli byłby Ci w stanie udowodnić, że nie zamieszkiwał to i tak koszty upomnienia były by należne bo nie złożył korekty deklaracji.

04 sie 2014, 08:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Mam pytanie przy nadpłacie wynikającej ze zmiany stawki opłaty(czyli nowa deklaracja) - na postanowieniu o zaliczeniu nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań (podatnik złożył wniosek o zaliczenie) na jaki artykuły OP sie powołać?

04 sie 2014, 10:49
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
zobowiązany wydzwaniał kilkukrotnie do urzędu ze skargami, że nie odbiera się od niego śmieci. Koleżanka przyjmowała te telefoniczne skargi i dzwoniła do zakładu gospodarki komunalnej który jest odpowiedzialny za odbiór śmieci. Mówiła zakładowi ze była taka skarga i żeby odbierali. Podatnik potem znów zadzwonił, że owszem po skardze odebrano od niego śmieci ale tylko raz (zobowiązany zeznał, że podczas odbioru pracownicy zakładu odzywali się do niego wulgarnie) a później znów przestano odbierać. Wszystko na telefon było. Później ja wysłałam upomnienie i zobowiązany dostał szału i wystosował odwołanie od upomnienia.
Co do umorzenia na podstawie art. z ustawy o finansach publicznych to i tak odpada gdyż w ustawie jest napisane że można umorzyć po czym dodano w kolejnym paragrafie ze burmistrz ustali warunki i tryb umorzenia a rady gmina podejmie w tej sprawie uchwałę. Moja gmina takiej uchwały nie posiada więc nie mogę powołać się na tą ustawę. Co ciekawe nawet mój prawnik w urzędzie ma problem by udzielić mi wskazówek co zrobić z tym fantem. Stwierdził, że potrzebuje czasu do namysłu.

Wydaje mi się, że KU nie podlegają umorzeniu ani nawet nie można się od nich odwołać - na druku upomnienia nie ma pouczenia że na upomnienie służy odwołanie czy zażalenie, w ustawach też nic nie znalazłam. Myślę, że podlegałyby umorzeniu jedynie z ustawy o finansach publicznych pod warunkiem ze gmina miałaby uchwałę w sprawie zasad i trybu umarzania kosztów upomnień.

04 sie 2014, 11:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
zakrecona                    

zobowiązany wydzwaniał kilkukrotnie do urzędu ze skargami, że nie odbiera się od niego śmieci. Koleżanka przyjmowała te telefoniczne skargi i dzwoniła do zakładu gospodarki komunalnej który jest odpowiedzialny za odbiór śmieci. Mówiła zakładowi ze była taka skarga i żeby odbierali. Podatnik potem znów zadzwonił, że owszem po skardze odebrano od niego śmieci ale tylko raz (zobowiązany zeznał, że podczas odbioru pracownicy zakładu odzywali się do niego wulgarnie) a później znów przestano odbierać. Wszystko na telefon było. Później ja wysłałam upomnienie i zobowiązany dostał szału i wystosował odwołanie od upomnienia.
Co do umorzenia na podstawie art. z ustawy o finansach publicznych to i tak odpada gdyż w ustawie jest napisane że można umorzyć po czym dodano w kolejnym paragrafie ze burmistrz ustali warunki i tryb umorzenia a rady gmina podejmie w tej sprawie uchwałę. Moja gmina takiej uchwały nie posiada więc nie mogę powołać się na tą ustawę. Co ciekawe nawet mój prawnik w urzędzie ma problem by udzielić mi wskazówek co zrobić z tym fantem. Stwierdził, że potrzebuje czasu do namysłu.

Wydaje mi się, że KU nie podlegają umorzeniu ani nawet nie można się od nich odwołać - na druku upomnienia nie ma pouczenia że na upomnienie służy odwołanie czy zażalenie, w ustawach też nic nie znalazłam. Myślę, że podlegałyby umorzeniu jedynie z ustawy o finansach publicznych pod warunkiem ze gmina miałaby uchwałę w sprawie zasad i trybu umarzania kosztów upomnień.

Ale dlaczego Ty męczysz te nieodebrane odpady- i umorzenie kosztów upomnienia ten artykuł mówi wyraźnie :

Art. 6s. W przypadku gdy gmina nie realizuje obowiązku odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości,
właściciel nieruchomości jest obowiązany do przekazania odpadów komunalnych, na koszt gminy, podmiotowi odbierającemu odpady komunalne od właścicieli nieruchomości, wpisanemu do rejestru działalności regulowanej, o którym
mowa w art. 9b ust. 2.

Miał prawo na koszt gminy usunąć odpady, ale tego nie robił więc o co chodzi? Jak mu umorzycie to za chwile będzie setka podobnych przypadków, każdy będzie dzwonił, że nie zabrali np częsci odpadów itd.

Ponawiam pytanie:

przy nadpłacie wynikającej ze zmiany stawki opłaty(czyli nowa deklaracja) - na postanowieniu o zaliczeniu nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań (podatnik złożył wniosek o zaliczenie) na jaki artykuły OP sie powołać?

04 sie 2014, 11:31
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

przy nadpłacie wynikającej ze zmiany stawki opłaty(czyli nowa deklaracja) - na postanowieniu o zaliczeniu nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań (podatnik złożył wniosek o zaliczenie) na jaki artykuły OP się powołać?

Art. 76.119) § 1. Nadpłaty wraz z ich oprocentowaniem podlegają zaliczeniu z urzędu na poczet zaległości podatkowych
wraz z odsetkami za zwłokę, odsetek za zwłokę określonych w decyzji, o której mowa w art. 53a, oraz bieżących zobowiązań
podatkowych, a w razie ich braku podlegają zwrotowi z urzędu, chyba że podatnik złoży wniosek o zaliczenie nadpłaty
w całości lub w części na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych, z zastrzeżeniem § 2.

Art. 76a. § 1. W sprawach zaliczenia nadpłaty na poczet zaległych oraz bieżących zobowiązań podatkowych wydaje się
postanowienie, na które służy zażalenie. W przypadku zaliczenia nadpłaty na poczet zaległości podatkowych przepisy
art. 55 § 2 i art. 62 § 1 stosuje się odpowiednio.

04 sie 2014, 11:45
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
dziękuje, macie racje, też myślałam o tym wywożeniu odpadów na koszt gminy. No to już chyba wszystko wiem, lecę pisać pismo, dziękuje  :D

04 sie 2014, 11:48
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

Ja w umowie z zakładem wywozu nieczystości mam na to paragraf w którym przewidziano kary dla zakładu.
Nie interesuje Cię to że nikt od niego nie odbierał bo tłumaczeń może być milion. Może miał zamknięty śmietnik na kłódkę i nie mogli się do niego dostać, albo nie wystawił go na czas jak odbierali odpady albo albo albo faktycznie od niego nie zabrali. Ale ma płacić czy odbierają odpady czy nie odbierają. Tak są skonstruowane przepisy.
Art. 6c.
1. Gminy są obowiązane do zorganizowania odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.

Art. 6i.
Obowiązek ponoszenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi powstaje:
1) w przypadku nieruchomości, o których mowa w art. 6c ust. 1 – za każdy miesiąc, w którym na danej nieruchomości zamieszkuje mieszkaniec;

a nie za to że odbiorą od niego śmieci.
Jeżeli Pan Kowalski chce walczyć o swoje, to albo wywozi sobie śmieci sam na koszt urzędu albo jeżeli ma możliwość zamawia sobie inną firmę która mu śmieci wywiezie na koszt urzędu (w domyśle gminy). O tą kwotę oczywiście należy pomniejszyć wynagrodzenie dla zakładu który nieczystości nie odebrał.
Ja wystawiłem upomnienie pomimo twierdzenia że Pan może segregować na popiół liściasty, popiół iglasty i inne takie ale że on śmieci nie wytwarza i zabierają od niego raz na pół roku. Ładnie zeszło z emerytury i teraz już płaci.
Nie zostawiaj tych spraw prawnikom bo nic nie wskórasz - no może za pół roku. Nie ma podstaw do umarzania kosztów upomnienia.

04 sie 2014, 11:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
mam pytanie co robicie z niespłaconymi kosztami upomnień? ma paru takich którzy nie zapłacili, tylko należności główne. Ktoś pisał że wystarczyło pismo informacyjne, jakiej treści? czy może lepiej upomnienie na koszty upomnienia, tylko że mój program nie wystawi takiego up. no i widzę już tą agresję jak ktoś dostanie upomnienie na 11,60 i koszty up. 11,60. to będzie tylko podwajanie kosztów.

04 sie 2014, 14:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
reniak                    

mam pytanie co robicie z niespłaconymi kosztami upomnień? ma paru takich którzy nie zapłacili, tylko należności główne. Ktoś pisał że wystarczyło pismo informacyjne, jakiej treści? czy może lepiej upomnienie na koszty upomnienia, tylko że mój program nie wystawi takiego up. no i widzę już tą agresję jak ktoś dostanie upomnienie na 11,60 i koszty up. 11,60. to będzie tylko podwajanie kosztów.

---------------------------
Wystawiasz tytuł wykonawczy na same koszty upomnienia.
Nie wolno wysyłać upomnienia na niezapłacone upomnienie.
Należy pamiętać, że mając tytuł wykonawczy na same koszty upomnienia przy pobieraniu należności nie generujesz kosztów egzekucyjnych. Ale to wszystko jest w ordynacji i ustawie o postępowaniu egzekucyjnym.
Mając tytuł na same koszty można dokonywać zajęć ale też można poczekać na kolejny tytuł i dokonać zajęć na sumę tytułów.
W moim Urzędzie księgowa wystawia często tytuły na same koszty - ja już wiele takich tytułów zrealizowałem.

04 sie 2014, 18:08
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
A koszty upomnienia nie powinny być pokryte w pierwszej kolejności? Wtedy nie byłoby problemu.
W ustawie egzekucyjnej tak jest.

04 sie 2014, 21:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
mera                    

A koszty upomnienia nie powinny być pokryte w pierwszej kolejności? Wtedy nie byłoby problemu.

nie mogę pobrać kosztów upomnienia jak nie mam rozpoczętej egzekucji. chodzi o sytuację kiedy nie mam nawet tytułu tylko upomnienie a zobowiązany płaci tylko należność główną. wystawić tytuł na same koszty i przekazać do urzędu skarbowego? ale przecież teraz nie ma rozporządzenie które zwalniałoby mnie z wysłania upomnienia przed wystawieniem tytułu.

05 sie 2014, 07:55
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

Niestety w tym przypadku jest OP. W 2010 chyba była zmiana że KU na koniec przesunęli przy wpłatach do wierzyciela.
reniak                    

Ja pisałem zwykłe pismo i na prawdę 90% mi zeszło. Na resztę czeka TW ale poczekam aż się może coś zwiększy bo kwota jest dużo poniżej 116 zł ;)

Dotyczy pisma nr UP/BF.3161.14.XXX.2013
z dnia 03-12-2013 r.

Burmistrz XXXX informuje, że w związku z zapłatą zaległości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi po otrzymaniu upomnienia, na Pani koncie pozostały nieuregulowane koszty związane z jego doręczeniem w kwocie 8,80 zł.
Zgodnie z art. 15 § 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 r. poz. 1015 z późn. zm.) koszty upomnienia obciążają zobowiązanego a obowiązek ich uiszczenia powstaje z chwilą doręczenia upomnienia. W razie braku zapłaty, koszty te podlegają ściągnięciu w trybie określonym dla kosztów egzekucyjnych.
Mając powyższe na uwadze informuję, że koszty należy uiścić w terminie 7 dni od dnia otrzymania pisma na swoje indywidualne konto bankowe opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Brak reakcji spowodować może dodatkowe koszty związane z ich przymusowym ściągnięciem w trybie egzekucji administracyjnej.

Załączałem im od razu do tego blankiet.

reniak                    

nie mogę pobrać kosztów upomnienia jak nie mam rozpoczętej egzekucji. chodzi o sytuację kiedy nie mam nawet tytułu tylko upomnienie a zobowiązany płaci tylko należność główną. wystawić tytuł na same koszty i przekazać do urzędu skarbowego? ale przecież teraz nie ma rozporządzenie które zwalniałoby mnie z wysłania upomnienia przed wystawieniem tytułu.

Tak dokładnie. Jeżeli chcesz aby koszty ściągał US to albo poczekasz na rozporządzenie albo wystawisz upomnienie na koszty upomnienia.
Możesz ewentualnie opłatę ściągnąć sama. Już o tym pisałem. W pozycji należności wpisujesz opłata za gospodarowanie odpadami z kwotą 0,00zł a koszty upomnienia tam gdzie jest dla nich miejsce. Wtedy jesteś organem właściwym.

Ostatnio edytowano 05 sie 2014, 09:33 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

05 sie 2014, 09:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 379  Następna strona