Witam, początkiem czerwca byłem na szkoleniu organizowanym przez RIO i było ono również przeznaczone dla inspektorów RIO i na nim była mowa że Gminy na pewno nie pozbędą się egzekucji za śmieci na rzecz Urzędów Skarbowych, zresztą same skarbówki też będą się przed tym bronić rękami i nogami...
Też na szkoleniu o tym słyszałem.
A teraz z innej beczki: mam zakończone postępowanie egzekucyjne. Zobowiązany spłacił całość zajęcia. 1. Teraz muszę wypełnić pole 102 i 105 w części I oraz częśc Ł lub Ł tytułu wykonawczego? 2. Wysłać zobowiązanemu oraz pracodawcy bez postanowień czy zawiadomienia? 3. Ile mam na to dni?
25 lip 2014, 09:17
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
wojtek87
A teraz z innej beczki: mam zakończone postępowanie egzekucyjne. Zobowiązany spłacił całość zajęcia. 1. Teraz muszę wypełnić pole 102 i 105 w części I oraz częśc Ł lub Ł tytułu wykonawczego? 2. Wysłać zobowiązanemu oraz pracodawcy bez postanowień czy zawiadomienia? 3. Ile mam na to dni?
Wojtek87 nie z innej beczki bo o tym jest już w temacie. Nie jeden raz. Jeżeli zobowiązany spłaca sam (nie z zajęcia) to uchylasz zajęcie, informujesz zobowiązanego i dłużnika, wypełniasz 102 i 105. Jeżeli natomiast kwota wpływa Ci z zajęcia to nie informujesz, wypełniasz 102 i 105. Postanowienie wydajesz tylko na wniosek strony (art. 59). Czasu chyba nie ma określonego ale zakładając, że przepisy dotyczące egzekucji opierają się na terminie 7 dni to możesz mieć tyle lub niezwłocznie.
25 lip 2014, 09:42
mam zbieg egzekucji z komornikiem na rachunku bankowym, pismo dostałem dawno, bo w kwietniu, w kwietniu też zadzwoniłem do komornika czy przypadkiem nie jest to elektr. tytuł i dowiedziałem się że komornik umorzy postępowanie bo od dłuższego czasu brak jest środków na rachunku. Do tej pory nie dostałem żadnego pisma i tak czekam. Co powinienem zrobić ? Załóżmy, że komornik umorzył postępowanie i wysłał pismo do banku to czy ja od banku powinien dostać jakąś informację , że jednak zbiegu nie ma, pomijam to że nie ma kasy na rachunku. Czy my mamy prawo pytać banki jakie i jak często wpływają środki na rachunek bankowy? Jeśli tak to mogę prosić o wzór ? Wydaje mi się że w takiej sytuacji nie ma co wysyłać wniosku do sądu. Może ktoś coś zaproponuje ?
25 lip 2014, 12:28
auto
mam zbieg egzekucji z komornikiem na rachunku bankowym, pismo dostałem dawno, bo w kwietniu, w kwietniu też zadzwoniłem do komornika czy przypadkiem nie jest to elektr. tytuł i dowiedziałem się że komornik umorzy postępowanie bo od dłuższego czasu brak jest środków na rachunku. Do tej pory nie dostałem żadnego pisma i tak czekam. Co powinienem zrobić ? Załóżmy, że komornik umorzył postępowanie i wysłał pismo do banku to czy ja od banku powinien dostać jakąś informację , że jednak zbiegu nie ma, pomijam to że nie ma kasy na rachunku. Czy my mamy prawo pytać banki jakie i jak często wpływają środki na rachunek bankowy? Jeśli tak to mogę prosić o wzór ? Wydaje mi się że w takiej sytuacji nie ma co wysyłać wniosku do sądu. Może ktoś coś zaproponuje ?
Temat apropo pisania do banku znajduje się pod tym LINKIEM. Swoją drogą chyba trzeba go odświeżyć bo może jakiś rezultat pisania jest . Na pismo od kogo czekasz? Bo rozumiem, że nie pisałeś nic do komornika tylko czekasz na umorzenie? Od banku nic nie dostaniesz. Możesz tylko dla pewności skontaktować się z komornikiem i wtedy wysłać ewentualne ponaglenie. Ale jeżeli nie ma środków to cudów nie będzie.
28 lip 2014, 07:26
auto
Nie wiem dlaczego, ale część komorników uważa, że umarzając postępowanie nie mają obowiązku informować banku o zwolnieniu rachunku i tego nie robią. Najprościej jest chyba wysłać akta do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu - sąd postępowanie umorzy i na tej podstawie zawiadomić bank, że teraz tylko Ty prowadzisz egzekucję z rachunku i prosisz o kasę No chyba, że Pan (Pani) komornik będzie tak miły i wyśle Ci kopię umorzenia - ale wątpię, be też zazwyczaj nie chcą (przynajmniej z naszego terenu).
28 lip 2014, 16:08
qubap
wojtek87
Wojtek87 nie z innej beczki bo o tym jest już w temacie. Nie jeden raz. Jeżeli zobowiązany spłaca sam (nie z zajęcia) to uchylasz zajęcie, informujesz zobowiązanego i dłużnika, wypełniasz 102 i 105. Jeżeli natomiast kwota wpływa Ci z zajęcia to nie informujesz, wypełniasz 102 i 105. Postanowienie wydajesz tylko na wniosek strony (art. 59). Czasu chyba nie ma określonego ale zakładając, że przepisy dotyczące egzekucji opierają się na terminie 7 dni to możesz mieć tyle lub niezwłocznie.
--------------------- Mogę tylko dodać, że gdy zajęcie jest skuteczne a zobowiązany sam wpłaca zaległość to radzę uchylenie wysłać jak najszybciej - nawet w dniu wpłaty. Unikniesz wówczas przekazania pieniędzy np. przez pracodawcę, bank, ZUS czy też innego dłużnika zajętej wierzytelności u którego dokonaliśmy zajęcia. Dzięki temu unikniesz całej procedury z oddawaniem pieniędzy zobowiązanemu gdyż bez jego zgody i wyraźnej dyspozycji nie możesz zgodnie z ordynacją zaksięgować nadpłaty na poczet przyszłych należności.
28 lip 2014, 21:32
alicja
Mogę tylko dodać, że gdy zajęcie jest skuteczne a zobowiązany sam wpłaca zaległość to radzę uchylenie wysłać jak najszybciej - nawet w dniu wpłaty. Unikniesz wówczas przekazania pieniędzy np. przez pracodawcę, bank, ZUS czy też innego dłużnika zajętej wierzytelności u którego dokonaliśmy zajęcia. Dzięki temu unikniesz całej procedury z oddawaniem pieniędzy zobowiązanemu gdyż bez jego zgody i wyraźnej dyspozycji nie możesz zgodnie z ordynacją zaksięgować nadpłaty na poczet przyszłych należności.
Wszystkie ościenne gminy w takim przypadku jak wpłata zobowiązanego po wysłaniu zajęcia do pracodawcy zakańczają postępowanie egzekucyjne... twierdząc, że do umorzenia nie ma podstaw, więc bardziej pasuje zakończenie postępowania. Pewnie to błąd.
29 lip 2014, 07:35
Zająłem rachunek bankowy firmie której robiłem to od zawsze Na dzisiejszym zwrocie goniec napisał mi, że firma zlikwidowana w miejscu i podał inną miejscowość. Sprawdzam w CEIDG nic się nie zmieniło, firma jest i u mnie i tam gdzie wskazał goniec. Nie złożyli przy okazji żadnej deklaracji zmieniającej. Myślice umarzać postępowanie czy zostawić jak jest?
29 lip 2014, 12:54
qubap
Zająłem rachunek bankowy firmie której robiłem to od zawsze Na dzisiejszym zwrocie goniec napisał mi, że firma zlikwidowana w miejscu i podał inną miejscowość. Sprawdzam w CEIDG nic się nie zmieniło, firma jest i u mnie i tam gdzie wskazał goniec. Nie złożyli przy okazji żadnej deklaracji zmieniającej. Myślice umarzać postępowanie czy zostawić jak jest?
ja bym zostawiła tak jak jest, bank uzna zajęcie bo identyfikuje firmy po NIP-ie, zresztą w banku pewnie i tak nie zmienili jeszcze danych.
moje pytanie: co może oznaczać PIT-11 z urzędu pracy (w sumie to dwa pity za 2012 i 2013 rok) - pracownik urzędu pracy? czy zasiłek - ale dwa lata z rzędu? dodam że Pani ma 60 lat
29 lip 2014, 13:57
reniak
ja bym zostawiła tak jak jest, bank uzna zajęcie bo identyfikuje firmy po NIP-ie, zresztą w banku pewnie i tak nie zmienili jeszcze danych.
moje pytanie: co może oznaczać PIT-11 z urzędu pracy (w sumie to dwa pity za 2012 i 2013 rok) - pracownik urzędu pracy? czy zasiłek - ale dwa lata z rzędu? dodam że Pani ma 60 lat :wacko:
Stażystka a na poważnie to zadzwoń się zapytaj czy taka tam pracuje ja tak zrobiłem w innej sprawie i następnego dnia już miałem zapłacone Co do tematu to się zastanawiam czy prawidłowo zostało wszczęte postępowanie ale w sumie innych danych nie mam żeby zakładać, że to co napisał goniec jest prawdą.
30 lip 2014, 07:12
Witajcie! Trafiłam jakiś czas temu na to forum i bardzo się cieszę, że jest miejsce w którym można wymienić się doświadczeniami i starsi (wiedzą i praktyką) pomagają tym, którzy zaczynają swoją "przygodę" z egzekucją Od 1 sierpnia mam poprowadzić u siebie egzekucję opłaty śmieciowej "zza biurka", dlatego też czytam temat wnikliwie (jestem gdzieś na 61 stronie ) żeby nie powielać pytań.
Chciałam się jednak na wstępie zapytać o taką sprawę: - w lutym, kiedy jeszcze nikt w Gminie nie był wyznaczony do prowadzenia egzekucji wpłynął do nas tytuł z gminy sąsiedniej - został odłożony na półkę i miał czekać, aż komuś zostanie przydzielony w ramach nowych obowiązków - w marcu przyszło wycofanie tytułu w zw. z zapłatą - też nic nie zrobiono, bo nie było komu. Co powinnam z tym zrobić 1 sierpnia? Czy skoro do momentu wycofania tytułu nawet nie nadano mu klauzuli to powinnam to zrobić teraz? Wprowadzić do systemu i od razu wycofać (ale żeby został ślad), czy nie robić nic? Poradźcie proszę.
Pozdrawiam!
30 lip 2014, 08:56
Witam Was:) jakie są te nowe zasady z wystawianiem tytułu Od jakiej kwoty można wystawiać?od jakiej kwoty mogę wysyłać upomnienie? czy mogę zrobić zajęcie wynagrodzenia na kwotę 15 zł?
30 lip 2014, 12:35
werka90
jakie są te nowe zasady z wystawianiem tytułu Od jakiej kwoty można wystawiać?od jakiej kwoty mogę wysyłać upomnienie? czy mogę zrobić zajęcie wynagrodzenia na kwotę 15 zł?
Patrz: - Rozporządzenie MF z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych... par. 6
Wystawiać zarówno upomnienie i tytuł możesz od każdej kwoty (jedynie trzeba uważać, żeby nie narazić się na niegospodarność i nie wysyłać np. upomnień jak ktoś z jednej raty 0,10 zł nie dopłaci); nowe rozporządzenie mówi jedynie o tym, że jeżeli zaległość przekroczy 10x11,60 zł = 116,00 zł to robi się to niezwłocznie.
Nie widzę przeszkód w wystawieniu zajęcia na 15,00 zł.
30 lip 2014, 12:50
U nas w gminie nie ma jeszcze egzekucji za odpady komunalne, dopiero teraz wójt kazał nam wysyłać upomnienia, domyślamy się ze będziemy musiały zająć się tez TW, bo gmina nie zatrudniła żadnego poborcy, mam kilka pytań:
1) upomnienia wystawiamy wszystkie powyżej kup, czy czy jak załóżmy up wystawimy 1.08 to TW dokładnie 8.08 czy można np z data za 2 msce? bo dyskutujemy na ten temat
2)co się dzieje z kup jak odbierze upomnienie a np dwa dni wcześniej zapłacił, w systemie są te koszty co się z nimi wtedy dzieje? pomóżcie jestem świeża w tym temacie
3)jak teraz wystawiamy up od 7.2013 do 6.2014 to potem po każdym miesiącu powinniśmy jak przekroczy ktoś 116? czy można np za 3 msce