Teraz jest 12 wrz 2025, 13:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
werka90                    

Witam, chce umorzyć zaległość podatkowa z urzędu- ze słyszenia wiem ze dłużnik przebywa w zakładzie karnym - w jaki sposób mogę to potwierdzić?

Jeśli chodzi o potwierdzenie to u wiem, że zakładamy karne wydają takie zaświadczenie o okresie pobytu dłużników.

Teraz kolejne z pytań:
jeśli zobowiązany dostał tytuł odpis tytuły wykonawczego oraz zawiadomienia o zajęciu wynagrodzenia i przychodzi z wolą spłacenia ale tylko części zobowiązań to doliczyć mu całe koszty egzekucyjne?Czy proporcjonalnie do kwoty, którą teraz wpłaca?
Jak spłaci połowę to tak muszę zrobić aktualizację zajęcia i wysłać je do pracodawcy.

24 lip 2014, 07:29
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
wojtek87                    

Teraz kolejne z pytań:
jeśli zobowiązany dostał tytuł odpis tytuły wykonawczego oraz zawiadomienia o zajęciu wynagrodzenia i przychodzi z wolą spłacenia ale tylko części zobowiązań to doliczyć mu całe koszty egzekucyjne?Czy proporcjonalnie do kwoty, którą teraz wpłaca?
Jak spłaci połowę to tak muszę zrobić aktualizację zajęcia i wysłać je do pracodawcy.

Ale spłaca u Ciebie jako u poborcy czy robi wpłatę na konto organu egzekucyjnego? Zakładając ze przychodzi to raczej na konto lub w kasie ;) ale
Jeżeli u Ciebie to proporcjonalnie do wpłaconej kwoty, jeżeli na konto co całość. W obu przypadkach opłata manipulacyjna w całości.
Tak, jak spłaci część to wysyłasz zmianę wysokości zajęcia do pracodawcy, do zobowiązanego teoretycznie też.
auto                    

A nie powinno być zaznaczone "z mocy prawa" zamiast "orzeczenie"?
To co powinno być wpisane jako rodzaj należności "koszty upomnienia" ?

Takie mam informacje ze szkolenia. Z mocy prawa nie zaznaczysz dokumentu i daty kiedy powstał. Technicznie to w związku z tym, że rozporządzenie do upea określające przypadki w których wierzyciel nie musiał wysyłać upomnienia w przypadku kosztów upomnienia jest uchylone, zatem do czasu wejścia w życie nowych przepisów istnieć będzie obowiązek sporządzenia i doręczenia zobowiązanemu upomnienia w każdym przypadku przed skierowaniem sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego w administracji.  :P

24 lip 2014, 08:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
wojtek87                    

werka90                    

Witam, chce umorzyć zaległość podatkowa z urzędu- ze słyszenia wiem ze dłużnik przebywa w zakładzie karnym - w jaki sposób mogę to potwierdzić?

Jeśli chodzi o potwierdzenie to u wiem, że zakładamy karne wydają takie zaświadczenie o okresie pobytu dłużników.

Teraz kolejne z pytań:

wojtek po raz trzeci - zaliczasz zgodnie z art. 155 upe i tego się trzymaj. nie ma dzielenia kosztów na części. zawsze pierwsze koszty ściągasz, więc jak on chce spłacić tylko część zaległości to u ciebie i tak wychodzą najpierw koszty. to że dłużnik chce tego czy tamtego jest mało ważne- masz przepisy i ich masz się trzymać. koszty zawsze liczysz na dzień wysłania TW albo TW i zajęcia i ta kwotę ściągasz, nic nie dzielisz na części. jak spłaca tylko część to tak robisz aktualizację u pracodawcy

24 lip 2014, 08:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Dobrze, jasno wyjaśniliście  ;) Przychodzi do biura, ja wypisuję kwitariusz i idzie wpłacić do kasy, czyli tak jakby wpłacał na konto. Zatem naliczyć mu całość kosztów egzekucyjnych.

24 lip 2014, 08:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Przyjmijmy, że przykładowo z kwoty 800zł łącznie z wszelkimi kosztami wpłaca tylko połowę tj. 400zł. Zapłacił już koszty upomnienia, koszty egzekucyjne wraz z opłatą manipulacyjną, odsetki. To teraz aktualizację zawiadomienia o zajęciu wysyłam na same gołe koszty należności głównej? Czy naliczam ponownie koszty egzekucyjne od pozostałej do spłaty kwoty?

24 lip 2014, 09:30
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
wojtek87                    

Dobrze, jasno wyjaśniliście  ;) Przychodzi do biura, ja wypisuję kwitariusz i idzie wpłacić do kasy, czyli tak jakby wpłacał na konto. Zatem naliczyć mu całość kosztów egzekucyjnych.

Nie jestem pewien czy wydajesz mu kwitariusz. Kwitujesz jeżeli Ci wpłaca. Jeżeli wpłaca do kasy to kasa wyda mu jakiś dokument (np KP).
U mnie są wpłaty w oddziale banku i ja wydaje blankiety - żeby było szybciej Pani w banku :)
wojtek87                    

Przyjmijmy, że przykładowo z kwoty 800zł łącznie z wszelkimi kosztami wpłaca tylko połowę tj. 400zł. Zapłacił już koszty upomnienia, koszty egzekucyjne wraz z opłatą manipulacyjną, odsetki. To teraz aktualizację zawiadomienia o zajęciu wysyłam na same gołe koszty należności głównej? Czy naliczam ponownie koszty egzekucyjne od pozostałej do spłaty kwoty?

Ponowne naliczenie miało by tylko wtedy sens, jeżeli nie pobrał byś kosztów egzekucyjnych od całej kwoty tylko od kwoty wpłaconej - tak jak w przypadku poborcy.
Jeżeli cokolwiek rozliczysz to wysyłasz zmianę wysokości zajęcia na to co Ci pozostało.

24 lip 2014, 09:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Czy jeżeli umarzam zaległości podatkowe z urzędu to czy muszę spełnić obie przesłanki: 1) uzasadnione podejrzenie, że w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne,
2) kwota zaległości podatkowej nie przekracza pięciokrotności kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym,
czy wystarczy jedna?

A także doradźcie mi czy jak umarzam z urzędu muszę zgromadzić na własną rękę jakiś materiał dowodowy - np informacje z OPS?

24 lip 2014, 10:07
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

Czy jeżeli umarzam zaległości podatkowe z urzędu to czy muszę spełnić obie przesłanki: 1) uzasadnione podejrzenie, że w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne,
2) kwota zaległości podatkowej nie przekracza pięciokrotności kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym,
czy wystarczy jedna?
A także doradźcie mi czy jak umarzam z urzędu muszę zgromadzić na własną rękę jakiś materiał dowodowy - np informacje z OPS?

Zastanawiam się czy nie za szybko działasz. Czy ten zobowiązany już nie będzie u Ciebie miał żadnych zobowiązań?
Na tej zasadzie można by wszystkim umorzyć miesięczne zobowiązanie bo jest mniejsze niż pięciokrotność.

24 lip 2014, 10:17
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
qubap                    

werka90                    

czy wystarczy jedna?

Zastanawiam się czy nie za szybko działasz. Czy ten zobowiązany już nie będzie u Ciebie miał żadnych zobowiązań?
Na tej zasadzie można by wszystkim umorzyć miesięczne zobowiązanie bo jest mniejsze niż pięciokrotność.

Chodzi mi o zaległość z tamtego roku, a wiem, że koleś nie zapłaci bo nie ma z czego. i opierałabym sie raczej na pkt 1. Mam kwartalne raty. a na ten rok już brak przypisu

24 lip 2014, 10:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Brak przypisu bo wiecie, że i tak nie zapłaci :huh: ? jeśli tak to też tak bym chciał :)

24 lip 2014, 10:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2009, 12:31

POSTY        5
Witam.
A teraz z innej beczki.
Pod obrady Sejmu właśnie trafia ustawa zmieniająca ustawę o utrzymaniu czystości w gminach. Jeśli wejdzie w życie w proponowanej wersji to stracą samorządy możliwość egzekwowania bowiem zostaje usunięty art. 6qa i 6r ust. 1b.
Ustawa ta określa również, że dotychczasowe organy egzekucyjne w samorządach będą musiały w terminie 1 miesiąca od wejścia w życie przekazać całość akt protokołem zdawczo-odbiorczym do urzędów skarbowych.

25 lip 2014, 07:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
ramzi84                    

Brak przypisu bo wiecie, że i tak nie zapłaci :huh: ? jeśli tak to też tak bym chciał :)

brak przypisu bo go tu fizycznie nie ma - przebywa na leczeniu

25 lip 2014, 07:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
muszka70                    

Witam.
A teraz z innej beczki.
Pod obrady Sejmu właśnie trafia ustawa zmieniająca ustawę o utrzymaniu czystości w gminach. Jeśli wejdzie w życie w proponowanej wersji to stracą samorządy możliwość egzekwowania bowiem zostaje usunięty art. 6qa i 6r ust. 1b.
Ustawa ta określa również, że dotychczasowe organy egzekucyjne w samorządach będą musiały w terminie 1 miesiąca od wejścia w życie przekazać całość akt protokołem zdawczo-odbiorczym do urzędów skarbowych.

Witam,
początkiem czerwca byłem na szkoleniu organizowanym przez RIO i było ono również przeznaczone dla inspektorów RIO i na nim była mowa że Gminy na pewno nie pozbędą się egzekucji za śmieci na rzecz Urzędów Skarbowych, zresztą same skarbówki też będą się przed tym bronić rękami i nogami...

25 lip 2014, 08:07
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Zzzu                    

muszka70                    

Witam.
A teraz z innej beczki.

Witam,
początkiem czerwca byłem na szkoleniu organizowanym przez RIO i było ono również przeznaczone dla inspektorów RIO i na nim była mowa że Gminy na pewno nie pozbędą się egzekucji za śmieci na rzecz Urzędów Skarbowych, zresztą same skarbówki też będą się przed tym bronić rękami i nogami...

Taki projekt przeszedł przez komisje. Co dalej, zobaczymy.

25 lip 2014, 08:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 379  Następna strona