Teraz jest 12 wrz 2025, 11:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
rozliczał już ktoś może wpłaty od komornika po zbiegu? Komornik napisał mi ile na należność główną i odsetki, a kiedy przekaże kwotę na koszty egzekucyjne ? Jak przesyłałem akta do komornika w piśmie napisane było żeby kwoty kosztów egzekucyjnych przekazać na nasz rachunek.

21 lip 2014, 09:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        94
a jeszcze jedno w sprawie wpłat od komornika, w tytule wpłaty komornik podał "na odsetki 10,92 zł na dzień 08.07.2014r.", a do nas wpłata trafiła 2 dni później czyli na wyciągu jest z dnia 10.07.2014r. , jaka powinna być data wpłaty?

21 lip 2014, 09:58
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
auto                    

rozliczał już ktoś może wpłaty od komornika po zbiegu? Komornik napisał mi ile na należność główną i odsetki, a kiedy przekaże kwotę na koszty egzekucyjne ? Jak przesyłałem akta do komornika w piśmie napisane było żeby kwoty kosztów egzekucyjnych przekazać na nasz rachunek.

KE powinny być przekazane w pierwszej kolejności. Ja mam wpłaty na rachunek egzekucyjny i rozliczam je zgodnie z moim "widzimisie" a nie komornika. Czyli pomimo wpisania przez niego różnych kwot księguję najpierw na KE.
auto                    

a jeszcze jedno w sprawie wpłat od komornika, w tytule wpłaty komornik podał "na odsetki 10,92 zł na dzień 08.07.2014r.", a do nas wpłata trafiła 2 dni później czyli na wyciągu jest z dnia 10.07.2014r. , jaka powinna być data wpłaty?

Księgujesz zgodnie z datą wskazaną w przelewie - data pobrania pieniędzy przez komornika.

21 lip 2014, 10:21
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        94
dzięki

21 lip 2014, 10:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2010, 18:46

POSTY        14
ewap                    

wysyłam drugie zajęcie i w międzyczasie wystawiłam 2 tytuł. na pierwszym koszty to 1,40 i 4,20 (dotyczyło pierwszego tytułu) i jest konto zajęte i jeszcze nie sciągnięte są środki. mam info o drugim koncie wysyłam zajęcie z dwóch tytułów.
-należność 180 ( z 2 tytułów)
-odsetki będą 9,06 zł
- jak obliczyć koszty egzekucyjne?
5% od całej kwoty 180 czy tylko z drugiego tytułu 120 bo wcześniejsze zajęcie dotyczyło tylko pierwszego tytułu?

i jak jeszcze z opłatą manipulacyjną, trzeba ja naliczyć 2 razy za kazdy tytuł?

Koszty egzekucyjne na pierwszym tytule już były naliczone, opłata manipulacyjna też. A zgodnie z ustawą egzekucyjną koszty za zajęcie naliczasz tylko raz. Podobnie jest z opłata manipulacyjną.
W Twoim przypadku jeśli na pierwszym tytule zajęcie jest skuteczne (naliczyłaś koszty)to koszty opłaty manipulacyjnej i 5 % za zajęcie liczysz tylko dla drugiego tytułu. Zresztą to wszystko jest w ustawie egzekucyjnej.

21 lip 2014, 20:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2010, 18:46

POSTY        14
auto                    

Księgujesz z datą obciążenia rachunku a więc najwcześniejszą datę z przelewu - zgodnie z ustawą o rachunkowości.

21 lip 2014, 20:21
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
alicja                    

Koszty egzekucyjne na pierwszym tytule już były naliczone, opłata manipulacyjna też. A zgodnie z ustawą egzekucyjną koszty za zajęcie naliczasz tylko raz. Podobnie jest z opłata manipulacyjną.
W Twoim przypadku jeśli na pierwszym tytule zajęcie jest skuteczne (naliczyłaś koszty)to koszty opłaty manipulacyjnej i 5 % za zajęcie liczysz tylko dla drugiego tytułu. Zresztą to wszystko jest w ustawie egzekucyjnej.

Do drugiego banku wysyłasz całość jeżeli nic nie zostało ściągnięte. Jeżeli jeden bank przekazuje Ci całość to uchylasz zajęcie w drugim banku. W ustawie masz napisane, że art. 64 § 3 - opłaty za czynności egzekucyjne ..... oblicza się oddzielnie dla każdego tytułu.
Możesz mieć jedno zajęcie na np 10 tytułów wykonawczych i dla każdego tytułu koszty egzekucyjne liczysz osobno. To samo dotyczy opłaty manipulacyjnej. Na zajęciu sumujesz koszty wynikające z poszczególnych tytułów.
alicja                    

Księgujesz z datą obciążenia rachunku a więc najwcześniejszą datę z przelewu - zgodnie z ustawą o rachunkowości.

A tu nasuwa mi się takie pytanie. Załóżmy że komornik pobierze i przekaże Ci (wg niego) wszystko ale w związku z księgowaniem wpłat egzekucyjnych pomiędzy datą pobrania pieniędzy a księgowania przelewu powstaną Ci większe odsetki. Kwota pobrana od zobowiązanego się zgadza zatem czy będziesz się domagać zapłaty od komornika?

22 lip 2014, 07:18
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
alicja                    

To że pobierasz koszty raz to oczywiste ale liczysz je na dzień wystawienia zajęcia. Jeżeli np znacząco zwiększyły się odsetki to na pierwszym tytule wystawiając drugie zajęcie dopisujesz różnicę w kwocie zajęcia (np. było 200zł bez odsetek co dało 10zł kosztów, przy wystawianiu zajęcia do innego banku odsetki narosły i np łącznie z należnością główną wynoszą 250zł i to od tej kwoty liczysz koszty tj. 12,50zł a na tytule dopisujesz 2,50 i robisz aktualizację pierwszego zajęcia).
To samo dotyczy np zajęcia do którego zastosowanie mają przepisy art. 64 § 5 (dokonanie różnych czynności, kwota najwyższa ale nie mniejsza niż 6,80). Załóżmy że na pierwszym tytule zajmujesz rachunek bankowy z minimalnymi kosztami 4,20 a później zajmujesz wynagrodzenie o pracę. Prawidłowo na pierwszym tytule dopisujesz różnicę w kosztach 6,80 - 4,20 = 2,60zł.
preston                    

Opłatę za zajęcie zawsze naliczasz od aktualnej zaległości.

22 lip 2014, 07:52
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        94
wystawiacie już nowe tytuły ? w nowych wzorach nie musi być pieczątki czy nadruku wierzyciela nie? a w części G poz. 1 jest podpis i pieczątka WÓJT GMINY w X. Trochę mało miejsca na dwie pieczątki?!

22 lip 2014, 08:39
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

wystawiacie już nowe tytuły ? w nowych wzorach nie musi być pieczątki czy nadruku wierzyciela nie? a w części G poz. 1 jest podpis i pieczątka WÓJT GMINY w X. Trochę mało miejsca na dwie pieczątki?!

Właśnie jestem po pierwszej dziesiątce ;)
Pieczątki w ogóle nie musi być. Wcześniej był wymóg pieczątki teraz już słowo "pieczęć, pieczątka" wyleciało.
Ja mam wszystko nadrukowane w systemie ;)
Pieczęć organu egzekucyjnego została tylko na zawiadomieniach o zajęciu, natomiast też nie ma już obowiązku stawiania pieczątki osoby podpisującej zawiadomienie. Musi być podane imię, nazwisko, stanowisko służbowe czyt. nadruk ;)

22 lip 2014, 09:04
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        94
qubap                    

auto                    

Właśnie jestem po pierwszej dziesiątce ;)
Pieczątki w ogóle nie musi być. Wcześniej był wymóg pieczątki teraz już słowo "pieczęć, pieczątka" wyleciało.
Ja mam wszystko nadrukowane w systemie ;)
Pieczęć organu egzekucyjnego została tylko na zawiadomieniach o zajęciu, natomiast też nie ma już obowiązku stawiania pieczątki osoby podpisującej zawiadomienie. Musi być podane imię, nazwisko, stanowisko służbowe czyt. nadruk ;)

czyli jako organ egzekucyjny masz nadruk w części G np.
inspektor

imię i nazwisko

a w środku się podpisujesz ?

Ostatnio edytowano 22 lip 2014, 09:16 przez auto, łącznie edytowano 1 raz

22 lip 2014, 09:15
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

czyli jako organ egzekucyjny masz nadruk w części G np.
inspektor

imię i nazwisko

a w środku się podpisujesz ?

Wiesz co mam wszystko pod sobą a podpis z boku :)

Mam
Burmistrz xxxxxxx
ul. xxxxxxxxxxxxx
xx-xxx xxxxxxxxx

z up Burmistrza
imię i nazwisko
insp ds egzekucji

Tak samo z up mam w części dotyczącej wierzyciela pole F.7

22 lip 2014, 09:34
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Dostałem od swoich programistów niespodziankę w postaci doliczania kosztów upomnienia do podstawy wyliczania kosztów egzekucyjnych  :mur:
Czy poza art. 64 § 7 jest coś na co mogę się powołać aby przywrócili mi stan faktyczny? Ponoć mają jakiś wyrok/orzeczenie - oczekuję ;)

22 lip 2014, 09:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
wystawiłam kilka tytułów wykonawczych, wysłałam zapytanie do US o informację na temat numerów konta, dochodach i pobranych zaliczkach. chciałabym teraz zająć konto , zastanawiam się czy do banków też przesyłam tytuł wykonawczy czy tylko pismo o zajęciu. czy muszę wyliczać koszty egzekucyjne na tytule i wysłać razem  z pismem do banku czy na wezwaniu o zajęcie wpisuję kwotę. pomocy :(

22 lip 2014, 10:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 379  Następna strona