Teraz jest 05 wrz 2025, 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Nierzetelna faktura a zwrot akcyzy w paliwie dla rolników 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2007, 21:43

POSTY        4
Post Nierzetelna faktura a zwrot akcyzy w paliwie dla rolników
Mam problem takim stanem faktycznym:
Rolnik posłużył się fikcyjną fakturą aby wyłudzić zwrot akcyzy zawartej w cenie paliwa. Faktury tej nie rozliczał w żadnych innych deklaracjach podatkowych ani księgach.
Zastanawiam się na odmową wszczęcia dochodzenia. Według mnie taka nierzetelna faktura nie godzi w żaden obowiązek podatkowy związany z rozliczeniami podatkowymi i czyn należałoby zakwalifikować z 270 kk. Przeczytałem ustawę o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej i uważam, że "nie podpada" pod kks. Dość powiedzieć, że stosuje się do niej kpk a ordynację podatkową jedynie w części gdy powstanie zaległość podatkowa z tytułu nienależnego zwrotu.
Rozpatrywałem też możliwość przesłania sprawy do UC ze względu na akcyzę ale jedyny przepis jaki by pasował to 76 kks. Tyle, że po zapoznaniu się z komentarzami stwierdzam, że nie można go zastosować do tej ustawy. Także w ustawie o Służbie Celnej brak jest wskazania, że zajmują się tego typu sprawami.
To tak oczywiście w telegraficznym skrócie. Skłaniam się więc do odmowy wszczęcia dochodzenia powołując się na brak znamion czynu zabronionego.
Mieliście kiedyś do czynienia z takim problemem?

07 lis 2012, 22:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2007, 14:21

POSTY        45
Post Re: Nierzetelna faktura a zwrot akcyzy w paliwie dla rolnikó
ja mam ten sam problem i ponawiam pytanie poprzednika. Może ktoś mógłby pomóc kto spotkał się z taką sprawą.

16 lip 2014, 12:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]