Teraz jest 12 wrz 2025, 00:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
auto                    

jak rozumieć odpowiedź z ZUS, że zobowiązany jest zgłoszony jako świadczeniobiorca przez Urząd Pracy? Czy to znaczy, że pobiera zasiłek dla bezrobotnych czy tylko UP opłaca za tego delikwenta składkę na ubezpieczenie zdrowotne ?

też tak miałam, napisałam do Urzędu Pracy wniosek z art. 36 o udostępnienie danych o przyznanych świadczeniach i na jakie konto są wypłacane, to może być albo zasiłek dla bezrobotnych albo tylko składka opłacana przez UP

03 lip 2014, 13:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
anulka102                    

witam przeczytałam chyba wszystko na forum odnośnie zbiegu egzekucji i chciałabym sobie to wszystko razem poukładać proszę mi powiedzieć czy dobrze rozumiem:
mam zbieg dzwonię do komornika podaje mi syg.akt wyroku sądu pisze więc do komornika pismo i przekazuje orginal tytu.wyk. org.zawiadomienia o zajęciu, org.informacji z ZUS o zbiegu to pismo podaje również do wiadomości: ZUS i zobowiązany tak?

drugi przypadek dzwonie do komornika pani mnie informuje ze nie ma wyroku sądu więc wydaje postanowienie o zawieszeniu postępowania( a może ktoś ma taki wzór i mógłby wrzucić tutaj)  jeden egz dla zobowiązanego drugi zostaje u mnie, pisze pismo do sądu o wskazanie egzekutora, oraz komplet dokumentów jak powyżej i czekam na rozstrzygnięcie sądu i uprawomocnienie się wyroku? akta wracają przekazuje je pewnie  komornikowi i czekam jak wpłyną jakieś pieniążki ...o ile wpłyną

no a u mnie w teczce zostaje dalszy tytuł wykonawczy Tak? ale co to jest w ogóle ten dalszy tytuł wykonawczy jak on technicznie wygląda bo ksero nie mogę prawda
będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam

Ja robię to tak
w przypadku zbiegu z komornikiem, dzwonię do niego i pytam czy prowadzi egzekucję sądową na podst. TW wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym tzw. EPU, jeśli:
1) tak - to przekazuję mu całość akt w oryginale (sobie zostawiam kopię) do dalszego łącznego prowadzenia post. egz., bo wtedy komornik zawsze przejmuje łączne prowadzenie sprawy na podst. art.783 par.4 kpc,
2) nie - akta przekazuję do sądu aby rozstrzygnął, kto ma prowadzić dalej łączne postępowanie egzekucyjne.
Co do dalszego TW, na razie go nie stosuje, bo nie mam na razie możliwości sporządzania TW wg nowego wzoru i "jadę" jeszcze na starych TW

03 lip 2014, 14:05
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
auto                    

(...)
I jeszcze jedno czy tez powinienem jeszcze raz wystawić postanowienie z art. 62 jeśli wystąpił zbieg na wynagrodzeniu (moje zajęcie jest za miesiące od lipca do grudnia 2013) i tu było postanowienie z art. 62, sprawa jest w sądzie do rozstrzygnięcia, nadal brak postanowienia sądu, wystawiam kolejne zajęcia za miesiące od stycznia do maja i zakład pracy wysyła mi dalej pismo, że jest zbieg. Czy w takiej sytuacji też sporządza się postanowienie o wytrzymaniu czynności z art. 62 ?
dzięki

Postępowanie wstrzymujesz, jak wysyłasz akta do sądu. Nie masz wtedy tytułów u siebie, nic z nimi nie robisz. Spokojnie czekasz na rozstrzygnięcie sądu.
Jak dokonałeś zajęcia na nowe tytuły, to masz je u siebie i nie wstrzymujesz postępowania egzekucyjnego. Na podstawie tych tytułów możesz prowadzić egzekucję z innego majątku.

03 lip 2014, 20:17
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Egzekutor69                    

Mam małe pytanko, może naiwne :)
Czy zawieszając lub umarzając post. egzekucyjne, czekamy aż np. decyzje o umorzeniu zaległości lub rozłożeniu na raty stają się ostateczne czy od razu można umorzyć lub zawiesić postępowanie egzekucyjne gdy tylko zostaną one wydane?

Żadne pytanie nie jest naiwne.;)
Decyzje nie muszą być ostateczne, ale muszą być doręczone stronie, ponieważ dopiero wtedy wchodzą do obrotu prawnego.
Zresztą... kto by odwoływał się od czegoś, co jest dla niego korzystne.;)

03 lip 2014, 20:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
MERA, co prawda to prawda, wielkie dzięki :)

04 lip 2014, 06:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
wielkie dzięki za odpowiedź
to jeszcze zadam jedno pyt.
dzwoniąc do komornika zapytałam się czy jest wyrok sądu w sprawie łącznego prowadzenia egz. nie było nic wspomniane o EPU czy to jakaś różnica czy jak wyrok nie był w systemie EPU to nie mogę przesłać sprawy do komornika? z góry dziękuję za odpowiedz

04 lip 2014, 07:15
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
W przypadku, gdy komornik prowadzi egzekucję sądową na podst. tytułu wykonawczego wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym tzw. EPU lub gdy został postanowieniem sądu rejonowego wyznaczony do prowadzenia łącznej egzekucji np. ze świadczenia ZUSU - akta sprawy przekazujesz do komornika. W przeciwnym wypadku sprawę przekazujesz do sądu aby rozstrzygnął, kto ma prowadzić dalej łączne postępowanie egzekucyjne.

04 lip 2014, 07:32
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
anulka102                    

to jeszcze zadam jedno pyt.
dzwoniąc do komornika zapytałam się czy jest wyrok sądu w sprawie łącznego prowadzenia egz. nie było nic wspomniane o EPU czy to jakaś różnica czy jak wyrok nie był w systemie EPU to nie mogę przesłać sprawy do komornika? z góry dziękuję za odpowiedz

Ja mam takiego komornika co nawet nie raczy wspomnieć że prowadzi postępowanie na podstawie EPU. Wszystko kieruję do sądu a ten mnie informuje że komornik złożył dokumenty że takie postępowanie prowadzi i jak ja się na to zapatruję.
Żeby przekazać bezpośrednio dokumenty do komornika to musisz wiedzieć że prowadzi postępowanie na podstawie EPU albo że jest wyznaczony do łącznego prowadzenia postępowania.
Ja się nigdy nie wczuwałem w sygnatury akt, wyroki czy inne postanowienia. Jeżeli dłużnik zajętej wierzytelności pisał że jest łączny to pisałem do komornika że takie informacje mam od dłużnika i na tej podstawie przesyłałem akta.
Nawet miałem przypadek że był wyznaczony do łącznego prowadzenia a jak zadzwoniłem się zapytać to powiedział żeby kierować do sądu. Ja nie wiem co to za menda jedna  ;)
Jak to pisał kiedyś PRESTON na stronie 29 ;)
preston                    

Czasami dzwonię do komornika i proszę o sygnaturę postanowienia. Ale generalnie komornik jest organem, którego obowiązuje zasada zaufania do organów państwowych i jeśli nie prowadzi danego zbiegu winien zwrócić akta.

04 lip 2014, 07:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
JESTEŚCIE KOCHANI

dziękuje za wszystkie wyjaśnienia :D

04 lip 2014, 08:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
ok mamy rozstrzygnięcie Sądu kto prowadzi egzekucję, przekazuje TW do Komornika żeby dalej prowadził zbieg w zakresie rachunku bankowego
wcześniej wydałam postanowienie o wstrzymaniu czynności na czas rozstrzygnięcia przez sąd

czy po tym rozstrzygnięciu wydajecie postanowienie o podjęciu czynności czy po prostu prowadzicie egzekucje dalej ?

04 lip 2014, 09:23
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

ok mamy rozstrzygnięcie Sądu kto prowadzi egzekucję, przekazuje TW do Komornika żeby dalej prowadził zbieg w zakresie rachunku bankowego
wcześniej wydałam postanowienie o wstrzymaniu czynności na czas rozstrzygnięcia przez sąd
czy po tym rozstrzygnięciu wydajecie postanowienie o podjęciu czynności czy po prostu prowadzicie egzekucje dalej ?

Zobowiązany dostanie postanowienie od sądu oraz zajęcie od komornika. Nic w tym zakresie już nie musisz robić. Możesz dalej prowadzić egzekucję z innych składników majątkowych. Wstrzymana była tylko egzekucja z rachunku bankowego.

04 lip 2014, 09:40
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Miałem zbieg egzekucji na rachunku bankowym ale komornik powiedział że prowadzi egzekucję męża a ja mam żony.
Po wysłaniu dokumentów do sądu, sąd stwierdził że komornik prowadzi egzekucję na podstawie EPU i odsyła mi dokumenty.
Czy to jest podstawa do przekazania komornikowi dokumentów czy powinienem się jednak od tego odwołać skoro w literaturze (bo odwołania do przepisów chyba nie ma) jest napisane, do zbiegu muszą zaistnieć przesłanki:
- identyczność przedmiotu do którego skierowana jest egzekucja,
- skierowanie egzekucji do tego przedmiotu przez oba organy egzekucyjne,
- prowadzenie egzekucji przez te organy przeciwko temu samemu dłużnikowi.

Co prawda sprawę mam już zakończoną ale myślę przyszłościowo :)
Tylko z drugiej strony prowadzenie egzekucji do tej samej rzeczy i inny zobowiązany na tej podstawie eliminowało by istnienie zbiegu  :mur:

04 lip 2014, 10:06
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
qubap                    

eleta                    

Zobowiązany dostanie postanowienie od sądu oraz zajęcie od komornika. Nic w tym zakresie już nie musisz robić. Możesz dalej prowadzić egzekucję z innych składników majątkowych. Wstrzymana była tylko egzekucja z rachunku bankowego.

Czyli np. wystąpił zbieg do renty, przekazuję akta komornikowi, następnie jadę do rencisty i pobieram należności na k103 (dotyczy cały czas tej samej należności) i następnie zawiadamiam komornika o wyegzekwowaniu należności przez siebie? Jak to zrobić papierowo, żeby wszystko grało? A jeszcze koszty egzekucyjne, czy pobieram wszystkie opłaty za zajęcie renty + za pobranie pieniędzy u zobowiązanego?

04 lip 2014, 10:36
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Jeszcze jedno pytanko dot. zaokrągleń należności pieniężnych (art.27a ustawy egz.)
Jak postępujecie? Mam dwa konta: egzekucyjne i ogólne śmieciowe.
np. z rozliczenia wyegzekwowanej kwoty, zostaje mi na NG 54,82 zł, w TW muszę wykazać i zaokrąglić do 54,80 zł, ale na konto śmieciowe z konta egzekucyjnego mam przekazać kwotę 54,82 czy też 54,80 zł?

Proszę o odpowiedź
Zawiesiłem postępowanie egz. z uwagi na rozłożenie NG przez wierzyciela na raty, co robię gdy należność zostanie spłacona? Jak zamykam TW? Czy wystarczy adnotacja w polu I. poz.74, 77? Czy jako organ egz. i wierzyciel mam sam siebie o tym fakcie powiadomić?

04 lip 2014, 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 379  Następna strona