Teraz jest 12 wrz 2025, 00:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
mera                    

pola80                    

A a jeszcze jedno pytanko, czy przy przekazywaniu org.tytułu wykonawczego i stanu zaległości, przekazuje sam tytuł , czy też org. zwrotki potwierdzające otrzymanie odpisu tyt, upomnienie i zwrotkę z potwierdzeniem otrzymanego upomnienia, czy przekazuje również org. zajęcia wierzytelności, które było dostarczone do ZUS?Czy sam tylko tytuł wykonawczy?

Przesyłasz wszystko. Możesz pominąć upomnienie, bo nie było wymagane jego dołączenie do tytułu. Była wymagana tylko zwrotka, a teraz to już i zwrotki nie trzeba.

Tu jesteś w błędzie, za dużo US zwraca tytułów w związku z brakiem załączonego dowodu upomnienia, tylko nie potrafią się powołać na art 128 ustawy z dnia 11.10.2013 r. o wzajemnej pomocy przy dochodzeniu podatków, należności celnych i innych należności pieniężnych:
Art. 128. Do dnia wejścia w życie nowych przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 26 § 2 ustawy zmienianej w art. 111, przepisu art. 27 § 1 pkt 12 tej ustawy nie stosuje się. Do tytułu wykonawczego wierzyciel dołącza dowód doręczenia upomnienia, a jeżeli doręczenie upomnienia nie było wymagane, podaje w tytule wykonawczym podstawę prawną braku tego obowiązku.

i raczej chodzi tu o rozporządzenie które nadal nie weszło w życie.

02 lip 2014, 07:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
mera                    

Egzekutor69                    

Mam pytanko  boje--==
Co zrobić w przypadku gdy po wszczęciu egzekucji (dostarczone zobowiązanemu same TW, brak dokonanych innych czynności egzekucyjnych) zobowiązany wyprowadza się do innej gminy?  Czy mogę np. umorzyć swoje postępowanie egzekucyjne ze względu np. ze już nie jestem właściwy miejscowo i wystawić nowe TW na właściwego burmistrza/wójta aby dalej prowadził egzekucję? Czy można prosić o krótką instrukcje postępowania?

Mam jeszcze jedno małe pytanko
Czy jak zobowiązany (po wszczęciu egzekucji) wpłaci u wierzyciela tylko całą należność główną, to zajmując następnie np. wynagrodzenie, mogę naliczać opłaty za zajęcie wynagrodzenia od samych kosztów upomnień? Bo od egzekwowanych kosztów egzekucyjnych opłat za dokonane czynności egzekucyjne naliczać nie można.

Nie umarzasz postępowania. Przesyłasz całość akt do właściwego miejscowo organu egzekucyjnego.
Od kosztów upomnienia nie nalicza się kosztów egzekucyjnych.

Czyli przekazuję akta na podst. konkretnego artykułu (jakiego?) ustawy egzekucyjnej tylko za pismem przewodnim?

02 lip 2014, 07:43
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Co ma zrobić wierzyciel w przypadku gdy wystawił TW, następnie wszczął egzekucję jako organ egzekucyjny a następnie w drodze korekty deklaracji śmieciowej została zmniejszona kwota do zapłaty objęta tymi tytułami? czy wystarczy tylko zaktualizować pole J tytułu?

02 lip 2014, 10:14
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

mera                    

Przesyłasz wszystko. Możesz pominąć upomnienie, bo nie było wymagane jego dołączenie do tytułu. Była wymagana tylko zwrotka, a teraz to już i zwrotki nie trzeba.

Tu jesteś w błędzie, za dużo US zwraca tytułów w związku z brakiem załączonego dowodu upomnienia, tylko nie potrafią się powołać na art 128 ustawy z dnia 11.10.2013 r. o wzajemnej pomocy przy dochodzeniu podatków, należności celnych i innych należności pieniężnych:
Art. 128. Do dnia wejścia w życie nowych przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 26 § 2 ustawy zmienianej w art. 111, przepisu art. 27 § 1 pkt 12 tej ustawy nie stosuje się. Do tytułu wykonawczego wierzyciel dołącza dowód doręczenia upomnienia, a jeżeli doręczenie upomnienia nie było wymagane, podaje w tytule wykonawczym podstawę prawną braku tego obowiązku.

i raczej chodzi tu o rozporządzenie które nadal nie weszło w życie.

Nie sądzę, że jestem w błędzie;)
Nie pisałam o praktykach US, tylko o przepisach. Nie wiem, co robią inne US, mogę pisać tylko o swoim.;)

Rozporządzenie na podstawie art. 26 § 2 w sprawie wzorów tytułów wykonawczych stosowanych w egzekucji administracyjnej weszło w życie 21 maja 2014 i z tą datą zaczął obowiązywać przepis art. § 27 1 pkt 12, czyli nie trzeba dołączać dowodu doręczenia upomnienia, tylko wpisać datę jego doręczenia, a jeżeli nie było wymagane – podstawę prawną braku obowiązku.

Jednocześnie utraciło moc rozporządzenie w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, w którym były wskazane przypadki, kiedy doręczenie upomnienia nie jest wymagane, a nowe - na podstawie art. 15 § 5 – nie zostało wydane.

Obecnie – do czasu wydania rozporządzenia na podstawie art. 15 § 5 (miało być na przełomie maja i czerwca, ale nie ma) - w każdym przypadku przed skierowaniem TW do egzekucji należy doręczyć zobowiązanemu upomnienie, ale wystarczy w TW wpisać datę jego doręczenia. Nie trzeba dołączać potwierdzenia odbioru.

02 lip 2014, 18:52
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Egzekutor69                    

Czyli przekazuję akta na podst. konkretnego artykułu (jakiego?) ustawy egzekucyjnej tylko za pismem przewodnim?

Pismo na podstawie art. 22 § 2 u.p.e.a.

Egzekutor69                    

Co ma zrobić wierzyciel w przypadku gdy wystawił TW, następnie wszczął egzekucję jako organ egzekucyjny a następnie w drodze korekty deklaracji śmieciowej została zmniejszona kwota do zapłaty objęta tymi tytułami? czy wystarczy tylko zaktualizować pole J tytułu?

Wystarczy.

02 lip 2014, 18:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

qubap                    

Od poniedziałku chyba zaczynam pracę na nowych tytułach. Ktoś ma pomysł jak ewidencjonować koszty egzekucyjne papierowo? Czy już nie ma takiego obowiązku? Tylko z drugiej strony przekazując akta do prowadzenia łącznej egzekucji gdzieś należy je wskazać.

A skąd wziąć nowe tytuły, jest może gdzieś dostępna w necie elektroniczna wersja? Czy masz może program co je generuje? Ja pracuje na WIP+ firmy RADIX i generuje jeszcze stare tytuły.

Nie wiem czy jest dostępna wersja elektroniczna. Ja to już mam w swoim programie śmieciowym.
pola80                    

Witam, mam pierwszych kilka zbiegów egzekucji, tytuły wystawiono w marcu 2014 r, co teraz robię?
Czy postanowieniem wstrzymuje czynności i przekazuje z pismem przewodnim org.tytułu i wykaz zaległości do Sądu?( a jak tak to czy Sąd przekaże je potem do właściwego Komornika?)
Czy wysyłam do Sądu samo pismo a akta trzymam u siebie do rozstrzygnięcia zbiegu przez Sąd i wtedy wysyłam akta do odpowiedniego Komornika?
Czy wysyłam mu org.tytuł a sobie zostawiam kopie?, czy wierzyciel (inny referat) ma mi wystawić dalszy tyt.?( co to jest ten dalszy tytuł?)

Przede wszystkim czytasz ten temat bo na ten temat już było. Strony między 20-30, nawet z przykładowymi pismami.
1. Postanowienie o wstrzymaniu postępowania, 2. przekazanie dokumentów do sądu (wszystkich bo z samego pisma sąd nie będzie wiedział co masz zrobione w tej sprawie) możesz sobie skserować bo sądy czasem gubią dokumenty ;), 3. po rozstrzygnięciu zbiegu sąd powinien ci przekazać dokumenty a ty w związku z wyznaczeniem komornika do łącznego prowadzenia egzekucji powinnaś przekazać je komornikowi.
mera                    

Nie sądzę, że jestem w błędzie;)
Nie pisałam o praktykach US, tylko o przepisach. Nie wiem, co robią inne US, mogę pisać tylko o swoim.;)

Właśnie, może nie rozpatrujmy tego w kategorii błędu tylko innego postrzegania rzeczywistości przez różne urzędy.
Pracuję w UM i widzę ilość zwrotów tytułów podatku od nieruchomości z US dotyczących braku załączenia dowodu upomnienia pomimo wpisania daty doręczenia upomnienia. W treści przesłanej korespondencji USy powołują się na art. 27 § 3 - w mojej wydrukowanej ustawie jest (uchylony).
W tych przypadkach taniej i szybciej (w założeniu przesyłania małej ilości tytułów poza swój UM - bo ten nie wymaga załączania dowodu) jest załączać dowód doręczenia upomnienia zamiast przesyłać kolejną korespondencję do tego samego urzędu skarbowego w odpowiedzi na, tym bardziej że być może zaraz rozporządzenie wejdzie i już nie będzie trzeba się z tym użerać :)

03 lip 2014, 07:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
czy wystawia się postanowienie o wstrzymaniu czynności z art. 62 jeśli dostałem info z ZUS, że zbieg był już kiedyś rozstrzygnięty i komornik jest wyznaczony, to jest moje pierwsze zajęcie u tego zobowiązanego ?
I jeszcze jedno czy tez powinienem jeszcze raz wystawić postanowienie z art. 62 jeśli wystąpił zbieg na wynagrodzeniu (moje zajęcie jest za miesiące od lipca do grudnia 2013) i tu było postanowienie z art. 62, sprawa jest w sądzie do rozstrzygnięcia, nadal brak postanowienia sądu, wystawiam kolejne zajęcia za miesiące od stycznia do maja i zakład pracy wysyła mi dalej pismo, że jest zbieg. Czy w takiej sytuacji też sporządza się postanowienie o wytrzymaniu czynności z art. 62 ?

dzięki

03 lip 2014, 07:31
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

czy wystawia się postanowienie o wstrzymaniu czynności z art. 62 jeśli dostałem info z ZUS, że zbieg był już kiedyś rozstrzygnięty i komornik jest wyznaczony, to jest moje pierwsze zajęcie u tego zobowiązanego ?
I jeszcze jedno czy tez powinienem jeszcze raz wystawić postanowienie z art. 62 jeśli wystąpił zbieg na wynagrodzeniu (moje zajęcie jest za miesiące od lipca do grudnia 2013) i tu było postanowienie z art. 62, sprawa jest w sądzie do rozstrzygnięcia, nadal brak postanowienia sądu, wystawiam kolejne zajęcia za miesiące od stycznia do maja i zakład pracy wysyła mi dalej pismo, że jest zbieg. Czy w takiej sytuacji też sporządza się postanowienie o wytrzymaniu czynności z art. 62 ?
dzięki

Nie, przekazujesz od razu dokumenty do komornika i informujesz zobowiązanego.
Zadzwoń do sądu i się zapytaj kiedy będzie rozstrzygnięty zbieg. Teoretycznie mają 14 dni ale jak już mają komplet dokumentów. Nie wiem kiedy był pierwszy zbieg, ale z reguły sprawa powinna się zamknąć w terminie ~ miesiąca.

03 lip 2014, 07:54
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        94
dzięki, wniosek do sądu wysłany był w kwietniu, pewnie to długo będzie trwało, bo jest tam kilku komorników, ale jak wystawiłem kolejne zajęcie wynagrodzenia np. y to też powinno być postanowienie z art. 62, bo w tym pierwszym wstrzymane były czynności do konkretnego tytułu wykonawczego np. x
Nie wiem już kompletnie.

03 lip 2014, 08:10
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

dzięki, wniosek do sądu wysłany był w kwietniu, pewnie to długo będzie trwało, bo jest tam kilku komorników, ale jak wystawiłem kolejne zajęcie wynagrodzenia np. y to też powinno być postanowienie z art. 62, bo w tym pierwszym wstrzymane były czynności do konkretnego tytułu wykonawczego np. x
Nie wiem już kompletnie.

Zadzwoń i się zapytaj jak wygląda sprawa. Teoretycznie powinno być wstrzymane ale jak ma być postanowienie na dniach to nie ma się co spieszyć.
Ja się właśnie dowiedziałem że na dokumenty jeszcze poczekam. Po wydaniu postanowienia, postanowienie wysyłają również do zobowiązanego. Jeżeli nie odbierze to jest awizowane a później się musi uprawomocnić. Czyli - jak mi miała pani powiedziała :D około miesiąca od wydania postanowienia.

03 lip 2014, 08:51
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Mam małe pytanko, może naiwne :)
Czy zawieszając lub umarzając post. egzekucyjne, czekamy aż np. decyzje o umorzeniu zaległości lub rozłożeniu na raty stają się ostateczne czy od razu można umorzyć lub zawiesić postępowanie egzekucyjne gdy tylko zostaną one wydane?

03 lip 2014, 11:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        94
jak rozumieć odpowiedź z ZUS, że zobowiązany jest zgłoszony jako świadczeniobiorca przez Urząd Pracy? Czy to znaczy, że pobiera zasiłek dla bezrobotnych czy tylko UP opłaca za tego delikwenta składkę na ubezpieczenie zdrowotne ?

03 lip 2014, 12:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
witam przeczytałam chyba wszystko na forum odnośnie zbiegu egzekucji i chciałabym sobie to wszystko razem poukładać proszę mi powiedzieć czy dobrze rozumiem:
mam zbieg dzwonię do komornika podaje mi syg.akt wyroku sądu pisze więc do komornika pismo i przekazuje orginal tytu.wyk. org.zawiadomienia o zajęciu, org.informacji z ZUS o zbiegu to pismo podaje również do wiadomości: ZUS i zobowiązany tak?

drugi przypadek dzwonie do komornika pani mnie informuje ze nie ma wyroku sądu więc wydaje postanowienie o zawieszeniu postępowania( a może ktoś ma taki wzór i mógłby wrzucić tutaj)  jeden egz dla zobowiązanego drugi zostaje u mnie, pisze pismo do sądu o wskazanie egzekutora, oraz komplet dokumentów jak powyżej i czekam na rozstrzygnięcie sądu i uprawomocnienie się wyroku? akta wracają przekazuje je pewnie  komornikowi i czekam jak wpłyną jakieś pieniążki ...o ile wpłyną

no a u mnie w teczce zostaje dalszy tytuł wykonawczy Tak? ale co to jest w ogóle ten dalszy tytuł wykonawczy jak on technicznie wygląda bo ksero nie mogę prawda
będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam

03 lip 2014, 13:22
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anulka102                    

mam zbieg dzwonię do komornika podaje mi syg.akt wyroku sądu pisze więc do komornika pismo i przekazuje orginal tytu.wyk. org.zawiadomienia o zajęciu, org.informacji z ZUS o zbiegu to pismo podaje również do wiadomości: ZUS i zobowiązany tak?

Konstrukcja pytania powala :)
Zakładając że dostajesz odpowiedź od dłużnika zajętej wierzytelności, że komornik został wyznaczony do łącznego prowadzenia zbiegu - np od ZUSu - przekazujesz do komornika dokumenty na podstawie art. 62 i kpc i dajesz do informacji zobowiązanemu. ZUS dostanie informację od komornika. Nie musisz dzwonić do komornika jeżeli w piśmie od dłużnika zajętej wierzytelności masz napisane że jest wyznaczony do prowadzenia egzekucji łącznej.
anulka102                    

drugi przypadek dzwonie do komornika pani mnie informuje ze nie ma wyroku sądu więc wydaje postanowienie o zawieszeniu postępowania (a może ktoś ma taki wzór i mógłby wrzucić tutaj)  jeden egz dla zobowiązanego drugi zostaje u mnie, pisze pismo do sądu o wskazanie egzekutora, oraz komplet dokumentów jak powyżej i czekam na rozstrzygnięcie sądu i uprawomocnienie się wyroku? akta wracają przekazuje je pewnie  komornikowi i czekam jak wpłyną jakieś pieniążki ...o ile wpłyną

Wydajesz postanowienie o wstrzymaniu postępowania zgodnie z literalnym zapisem art. 62. W treści pisma piszesz np: w prowadzonym postępowaniu egzekucyjnym wystąpiła przesłanka do wstrzymania postępowania egzekucyjnego, gdyż w stosunku do rachunku bankowego zobowiązanego, egzekucję prowadzi również Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym w ............, imię i nazwisko. Uzasadniasz treścią artykułu 62. Czyli: w przypadku zbiegu .......... W związku z powyższym skierowano wniosek do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu ... Postanowienie niniejsze jest ostateczne. Na postanowienie nie służy zażalenie.
anulka102                    

no a u mnie w teczce zostaje dalszy tytuł wykonawczy Tak? ale co to jest w ogóle ten dalszy tytuł wykonawczy jak on technicznie wygląda bo ksero nie mogę prawda

Do sądu przesyłasz wszystkie oryginały dokumentów + zapytania z art. 36 (możesz sobie skserować bo sądy czasem gubią dokumenty). Po rozstrzygnięciu sąd zwraca Ci dokumenty i wydajesz dalszy tytuł (lub odpis jeżeli postępowanie było wszczęte przed wejściem w życie rozporządzenia).
Odpis/dalszy tytuł masz opisany w § 14 Rozporządzenia MF z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych.

03 lip 2014, 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 379  Następna strona