Teraz jest 12 wrz 2025, 00:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
reniak                    

ja zaczęłam egzekucję dopiero w bieżącym roku więc nie mam postępowań wszczętych przed 21 listopada.
a co do dalszych tytułów to na szkoleniu było jasno powiedziane że jeżeli dostałam informację o zbiegu po 21 maja to wystawiam dalszy tytuł (na nowym wzorze) temu organowi który został bez tytułu w wyniku zbiegu
art. 14 Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.

Na szkoleniu też mówili że nie należy się opłata manipulacyjna za doręczenie samego tytułu. Szkolący szkolącymi a praktyka praktyką.
Wg rozporządzenia do dnia wejścia w życie rozporządzenia jest odpis, od dnia wejścia dalszy tytuł.
Dla wszystkich przypadkówwg § 20 załącza się informację określoną w § 13 ust. 2.
Zgodnie z ustępem 3 wierzyciel informuje organ egzekucyjny prowadzący postępowanie egzekucyjne o skierowaniu dalszego tytułu - to znaczy do którego? Tego który według Ciebie odesłał "swój" tytuł organowi który będzie prowadzić zbieg?
Jak sobie wyobrażasz że przekazujesz swoj tytuł na podstawie którego pobralas częściowo pieniądze od zobowiazanego, zająłaś mu rachunek bankowy, a zbieg masz na wynagrodzeniu. Przesyłasz do komornika oryginał a sobie wystawiasz pusty?

30 cze 2014, 14:13
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Ok, poczytałem sobie trochę i stwierdzam jednak, że praktyka przy zbiegach była różna - ale tylko w przypadku starych przepisów.
Jedni komornicy przyjmowali odpisy inni chcieli oryginalnych tytułów.

Wczytując się literalnie z zapis paragrafu 14 nie dostrzegam jednak nigdzie zapisu o tym że przekazuje się oryginalny tytuł.

Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy
tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu
egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.

Przykładowo rozumując napisane jest że: wierzyciel niebędący jednocześnie organem egzekucyjnym przesyła odpis tytułu do urzędu skarbowego w celu nadania klauzuli.
Jeżeli przeinaczy się ust. 2 paragrafu 14 na wierzyciela będącego jednocześnie organem egzekucyjnym to

2. Wierzyciel wraz z dalszym tytułem wykonawczym przekazuje jednocześnie organowi egzekucyjnemu właściwemu
do zastosowania środków egzekucyjnych informację zawierającą:

Wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym wraz z dalszym tytułem wykonawczym przekazuje jednocześnie organowi egzekucyjnemu właściwemu
do zastosowania środków egzekucyjnych...
Nie wiem czy nie jest to zbyt rozszerzająco przeze mnie przyjęta definicja ale w całym rozporządzeniu, jeżeli chodzi o egzekucję wierzyciela będącego jednocześnie organem egzekucyjnym, poza paragrafem 20 określającym czasowe stosowanie definicji odpisu/dalszego TW nie ma nic.

30 cze 2014, 20:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 mar 2014, 11:51

POSTY        30
witam, jeżeli jest duże prawdopodobieństwo że osoba dostaje z Urzędu Pracy zasiłek dla bezrobotnych czy mogę go zająć i czy muszę wysyłać jakieś pismo z zapytaniem, jeśli tak to jakie, czy odrazu  zajęcie?

01 lip 2014, 07:56
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ewap                    

witam, jeżeli jest duże prawdopodobieństwo że osoba dostaje z Urzędu Pracy zasiłek dla bezrobotnych czy mogę go zająć i czy muszę wysyłać jakieś pismo z zapytaniem, jeśli tak to jakie, czy odrazu  zajęcie?

Odpowiedź: Strona 80 i poniżej.

01 lip 2014, 08:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam, mam pierwszych kilka zbiegów egzekucji, tytuły wystawiono w marcu 2014 r, co teraz robię?
Czy postanowieniem wstrzymuje czynności i przekazuje z pismem przewodnim org.tytułu i wykaz zaległości do Sądu?( a jak tak to czy Sąd przekaże je potem do właściwego Komornika?)
Czy wysyłam do Sądu samo pismo a akta trzymam u siebie do rozstrzygnięcia zbiegu przez Sąd i wtedy wysyłam akta do odpowiedniego Komornika?
Czy wysyłam mu org.tytuł a sobie zostawiam kopie?, czy wierzyciel (inny referat) ma mi wystawić dalszy tyt.?( co to jest ten dalszy tytuł?)

01 lip 2014, 12:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Od poniedziałku chyba zaczynam pracę na nowych tytułach. Ktoś ma pomysł jak ewidencjonować koszty egzekucyjne papierowo? Czy już nie ma takiego obowiązku? Tylko z drugiej strony przekazując akta do prowadzenia łącznej egzekucji gdzieś należy je wskazać.

A skąd wziąć nowe tytuły, jest może gdzieś dostępna w necie elektroniczna wersja? Czy masz może program co je generuje? Ja pracuje na WIP+ firmy RADIX i generuje jeszcze stare tytuły.

01 lip 2014, 13:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
anulka102                    

mam pytanie
co w przypadku jeżeli bank przekaże kilka złotych więcej  niż na zajęciu odsyłacie czy zaliczacie na poczet bieżących rat czy też innych zaległości nie objętych jeszcze tytułem wyk?

proszę o jakieś odpowiedzi jak robicie w takich przypadkach bo jak sam wpłaca to wiadomo Ordynacja

01 lip 2014, 13:48
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anulka102                    

anulka102                    

mam pytanie
co w przypadku jeżeli bank przekaże kilka złotych więcej  niż na zajęciu odsyłacie czy zaliczacie na poczet bieżących rat czy też innych zaległości nie objętych jeszcze tytułem wyk?

proszę o jakieś odpowiedzi jak robicie w takich przypadkach bo jak sam wpłaca to wiadomo Ordynacja

Odpowiedzi już padły, nie jeden raz.
Najczęstszą zasadą jest (o ile kwota nie jest znacząca) wrzucanie jej w odsetki, koszty egzekucyjne a w US'ach w opłatę komorniczą ;)
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby otrzymana kwota przekroczyła złotówkę. Zwrot nadpłaty w kwocie poniżej 11,60 następuje na wniosek.
Ja takie nadpłaty zaliczam na kolejne zobowiązania, tylko występuję jednoosobowo i nie mam tu żadnego problemu w tłumaczeniu itd.
Jeżeli już taki zobowiązany chce płacić po zajęciu to najczęściej dzwoni i się pyta ile ma zapłacić. Jeżeli nie to upomnienie dostaje na mniejszą kwotę.
Jak jest słusznie? Nikt nie będzie trzymał nadpłaty w wysokości np 0,84zł  ;) coś z nią trzeba zrobić  ;)

01 lip 2014, 13:56
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Mam pytanko  boje--==
Co zrobić w przypadku gdy po wszczęciu egzekucji (dostarczone zobowiązanemu same TW, brak dokonanych innych czynności egzekucyjnych) zobowiązany wyprowadza się do innej gminy?  Czy mogę np. umorzyć swoje postępowanie egzekucyjne ze względu np. ze już nie jestem właściwy miejscowo i wystawić nowe TW na właściwego burmistrza/wójta aby dalej prowadził egzekucję? Czy można prosić o krótką instrukcje postępowania?

Mam jeszcze jedno małe pytanko
Czy jak zobowiązany (po wszczęciu egzekucji) wpłaci u wierzyciela tylko całą należność główną, to zajmując następnie np. wynagrodzenie, mogę naliczać opłaty za zajęcie wynagrodzenia od samych kosztów upomnień? Bo od egzekwowanych kosztów egzekucyjnych opłat za dokonane czynności egzekucyjne naliczać nie można.

01 lip 2014, 14:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
A a jeszcze jedno pytanko, czy przy przekazywaniu org.tytułu wykonawczego i stanu zaległości, przekazuje sam tytuł , czy też org. zwrotki potwierdzające otrzymanie odpisu tyt, upomnienie i zwrotkę z potwierdzeniem otrzymanego upomnienia, czy przekazuje również org. zajęcia wierzytelności, które było dostarczone do ZUS?Czy sam tylko tytuł wykonawczy?

01 lip 2014, 14:34
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
pola80                    

A a jeszcze jedno pytanko, czy przy przekazywaniu org.tytułu wykonawczego i stanu zaległości, przekazuje sam tytuł , czy też org. zwrotki potwierdzające otrzymanie odpisu tyt, upomnienie i zwrotkę z potwierdzeniem otrzymanego upomnienia, czy przekazuje również org. zajęcia wierzytelności, które było dostarczone do ZUS?Czy sam tylko tytuł wykonawczy?

Nie wiem czy postępuje właściwie ale ja ostatnio przekazywałem wszystkie oryginały nawet ze zwrotkami (tylko nie przekazywałem upomnień i zwrotek do nich, bo od 21 listopada 2013r. nie trzeba ich przekazywać razem z TW).

01 lip 2014, 14:45
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

anulka102                    

mam pytanie

Odpowiedzi już padły, nie jeden raz.
Najczęstszą zasadą jest (o ile kwota nie jest znacząca) wrzucanie jej w odsetki, koszty egzekucyjne a w US'ach w opłatę komorniczą ;)
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby otrzymana kwota przekroczyła złotówkę. Zwrot nadpłaty w kwocie poniżej 11,60 następuje na wniosek.
Ja takie nadpłaty zaliczam na kolejne zobowiązania, tylko występuję jednoosobowo i nie mam tu żadnego problemu w tłumaczeniu itd.
Jeżeli już taki zobowiązany chce płacić po zajęciu to najczęściej dzwoni i się pyta ile ma zapłacić. Jeżeli nie to upomnienie dostaje na mniejszą kwotę.
Jak jest słusznie? Nikt nie będzie trzymał nadpłaty w wysokości np 0,84zł  ;) coś z nią trzeba zrobić  ;)

Jeżeli bank przekaże więcej, niż wynika z zajęcia zwracamy zobowiązanemu na jego rachunek. Jeżeli zobowiązany sam wpłaci na konto egzekucyjne i nie ma rachunku, to zwracamy pocztą, pod warunkiem, że jest to na tyle duża kwota, że można potrącić opłatę pocztową. Jeżeli nie, zaliczamy na koszty. Na opłatę komorniczą - nie, ponieważ opłata komornicza obciąża jedynie wierzyciela i jako taka nie może być egzekwowana od zobowiązanego.  
Jeżeli rachunek wierzyciela jest jednocześnie rachunkiem egzekucyjnym, to przy realizacji zajęcia - zwrot zobowiązanemu, a przy wpłacie zobowiązanego można zaliczyć na co się chce;)

02 lip 2014, 00:15
Specjalista

POSTY        488
Egzekutor69                    

Mam pytanko  boje--==
Co zrobić w przypadku gdy po wszczęciu egzekucji (dostarczone zobowiązanemu same TW, brak dokonanych innych czynności egzekucyjnych) zobowiązany wyprowadza się do innej gminy?  Czy mogę np. umorzyć swoje postępowanie egzekucyjne ze względu np. ze już nie jestem właściwy miejscowo i wystawić nowe TW na właściwego burmistrza/wójta aby dalej prowadził egzekucję? Czy można prosić o krótką instrukcje postępowania?

Mam jeszcze jedno małe pytanko
Czy jak zobowiązany (po wszczęciu egzekucji) wpłaci u wierzyciela tylko całą należność główną, to zajmując następnie np. wynagrodzenie, mogę naliczać opłaty za zajęcie wynagrodzenia od samych kosztów upomnień? Bo od egzekwowanych kosztów egzekucyjnych opłat za dokonane czynności egzekucyjne naliczać nie można.

Nie umarzasz postępowania. Przesyłasz całość akt do właściwego miejscowo organu egzekucyjnego.
Od kosztów upomnienia nie nalicza się kosztów egzekucyjnych.

02 lip 2014, 00:18
Specjalista

POSTY        488
pola80                    

Przesyłasz wszystko. Możesz pominąć upomnienie, bo nie było wymagane jego dołączenie do tytułu. Była wymagana tylko zwrotka, a teraz to już i zwrotki nie trzeba.

02 lip 2014, 00:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 379  Następna strona