Teraz jest 05 wrz 2025, 17:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Zawieszone postępowanie 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Zawieszone postępowanie
Mam kilka zawieszonych postępowań z uwagi na prawdopodobny pobyt podejrzanego za granicą i brak ustalenia daty ewentualnego przyjazdu. Powiedzcie mi jak często i jakich czynnności dokonujecie w takich sprawach?Co ile czasu wysyłacie wezwania do podejrzanego w celu stawienia się? Czy ponawiacie zapytania do takich organów jak ZUS, PUP, MOPR, Straż Graniczna?Czy ponownie przesłuchujecie w charakterze świadka np. domownika który odbiera wezwania?Jak wygląda u Was praktyka?

30 cze 2014, 14:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Post Re: Zawieszone postępowanie
Nigdy nie zawieszam z powodu pobytu podejrzanego poza granicami kraju. W takich przypadkach postępowanie w trybie dla nieobecnych.

30 cze 2014, 14:27
Amator

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Musiałam zawiesić bo nie jest to taka jednoznaczna sprawa tj. nie budząca wątpliwości

01 lip 2014, 06:32
Amator

REJESTRACJA19 gru 2012, 06:44

POSTY        18
Nie zawiesza się postępowania z uwagi na fakt podejrzenia, że dłużnik przebywa za granicą...albo przebywa albo nie. A jak przebywa to trzeba ustalić gdzie i wio tam. A jeśli sprawa jak piszesz niejasna to zastanów się po co prowadzisz postępowanie? Czy nie należy
je umorzyć?

01 lip 2014, 17:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Dokładnie. Sprawdzam wszystkie adresy: Biuro Adresowe, ZUS, czy nie siedzi. Pod każdy adres wysyłam Policję z doręczeniem wezwania. Wtedy wiem czy przebywa czy nie. Jak nie ma go pod żadnym adresem, a są przypuszczenia, że wyjechał zagranicę to jak powiedziałam tryb dla nieobecnych.

01 lip 2014, 20:12
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ze 3 lata temu dostałam wniosek z UM, że spółka X nie złożyła deklaracji na podatek od środków transportowych. Zapytałam w Starostwie - tak miała jakieś auta. Po spółce i prezesie ślad zaginął. Kwota ewentualnego uszczuplenia to przestępstwo. UM nie przeprowadził postępowania podatkowego, nie wydał decyzji. Zawiesiłam postępowanie, bo moim zdaniem sam wniosek to żaden dowód. Pytam o adres prezesa co 6 mcy.
Umorzyć? a która izba takie coś zatwierdzi? PROWADZIĆ!
Nawet wtedy, kiedy i tak nic nie da się udowodnić.

02 lip 2014, 06:12
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481

UM nie przeprowadził postępowania podatkowego, nie wydał decyzji.

Barbarka - a dlaczego tego nie zrobił?

I wszystko gra-według nich i u nich (UM) oni się nie martwią bo złożyli wniosek o ukaranie i sprawa czysta   B)))

Szła bym w kierunku umorzenia z art. 17§1 pkt 1-prokurator by tak zrobił bez jęknięcia, zbyt mało lub niewystarczający dowód i sprawa zamknięta  ;)

02 lip 2014, 08:47
Specjalista

POSTY        468
Barbarka                    

Umorzyć? a która izba takie coś zatwierdzi? PROWADZIĆ!
Nawet wtedy, kiedy i tak nic nie da się udowodnić.

02 lip 2014, 09:59

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Barbarka                    

[...]Spółka X nie złożyła deklaracji na podatek od środków transportowych. [...] Po spółce i prezesie ślad zaginął. Kwota ewentualnego uszczuplenia to przestępstwo. UM nie przeprowadził postępowania podatkowego, nie wydał decyzji.

Kks:

art. 53 § 27. Należność publicznoprawna uszczuplona czynem zabronionym jest to wyrażona liczbowo kwota pieniężna, od której uiszczenia lub zadeklarowania uiszczenia w całości lub w części osoba zobowiązana uchyliła się i w rzeczywistości ten uszczerbek finansowy nastąpił.

Ordynacja podatkowa:

Art. 21. § 1. Zobowiązanie podatkowe powstaje z dniem:
       1)        zaistnienia zdarzenia, z którym ustawa podatkowa wiąże powstanie takiego zobowiązania,
       2)        doręczenia decyzji organu podatkowego, ustalającej wysokość tego zobowiązania.
§ 2. Jeżeli przepisy prawa podatkowego nakładają na podatnika obowiązek złożenia deklaracji, a zobowiązanie podatkowe powstaje w sposób określony w § 1 pkt 1, podatek wykazany w deklaracji jest podatkiem do zapłaty, z zastrzeżeniem § 3.
§ 3. Jeżeli, wskutek wszczętego postępowania podatkowego, organ podatkowy stwierdzi, że podatnik, mimo ciążącego na nim obowiązku, nie zapłacił w całości lub w części podatku albo że wysokość zobowiązania podatkowego jest inna niż wykazana w deklaracji, organ podatkowy wydaje decyzję, w której określa wysokość zaległości podatkowej, albo stwierdza nadpłatę.
§ 4. Przepis § 3 stosuje się odpowiednio, gdy podatnik obowiązany jest do zapłaty podatku, zaliczki na podatek lub raty podatku bez złożenia deklaracji, a obowiązku tego nie wykonał w całości lub w części.
§ 5. Jeżeli przepisy prawa podatkowego nakładają na podatnika obowiązek złożenia deklaracji, wysokość zobowiązania podatkowego, o którym mowa w § 1 pkt 2, ustala się zgodnie z danymi zawartymi w deklaracji, chyba że przepisy szczególne przewidują inny sposób ustalenia wysokości zobowiązania podatkowego albo w toku postępowania podatkowego stwierdzono, że dane zawarte w deklaracji, mogące mieć wpływ na wysokość zobowiązania podatkowego, są niezgodne ze stanem faktycznym.

Hmm, zdaje się, że jak nie ma i deklaracji i decyzji, to nie ma i podatku. Zatem i uszczuplenia. Po co było wszczynać?

03 lip 2014, 08:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
A może zrobić następująco:
Zwrócić się do organu podatkowego = zawiadamiającego o wydanie decyzji ponieważ jej brak uniemożliwia prawidłowe określenie wysokości narażonej na uszczuplenie należności publicznoprawnej a jej brak może spowodować umorzenie dochodzenia.
Jeżeli wydadzą - dobrze . Jeżeli nie masz dwa wyjścia:
- umorzyć na brak danych uzasadniających podejrzenie popełnienia czynu,
- zwrócić się do prokuratora o nakazanie, na podstawie kpa, właściwemu organowi usunięcia stanu niezgodnego z prawem (chyba tak to się nazwya) na podstawie kpa -  tej możliwości/konsekwencji też można pouczyć organ podatkowy - może to ich przekona.

07 lip 2014, 00:48
Specjalista

POSTY        468
Hmm... Przecież Izba sama zatwierdziła postanowienie o zawieszeniu, nie odmówiła jego zatwierdzenia każąc umorzyć postępowanie. KARAĆ !!!

15 lip 2014, 06:56

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Może pochopny to wniosek? Może to tylko brak wiedzy i doświadczenia, a nie polecenie? Albo pójście na łatwiznę - napisali, to przyklepię? Wszyscy mamy prawo się pomylić, jesteśmy tylko ludźmi :)
Krzysiekt ma rację.
Na Twoim miejscu wystąpiłbym do organu podatkowego z wnioskiem o wydanie decyzji (uzasadniając wniosek brakiem uszczuplenia). W przypadku odmowy bym umorzył i po kłopocie :)

16 lip 2014, 04:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]