czyli to co napisałam, w razie co - jak w sytuacji kiedy HAJKA nie wie kto pierwszy wszczął egzekucję - wysyłam do swojego sądu bo ja tutaj wszczęłam, a jeżeli sąd uzna się za niewłaściwy, po otrzymaniu informacji od komornika, to przekaże do właściwego. zawsze pozostaje jeszcze możliwość skontaktowania się z komornikiem i zapytania kiedy on dokonał swojego zajęcia - wtedy od razu wiemy kto był pierwszy
Informację o zbiegu dostajesz od dłużnika zajętej wierzytelności. Jeżeli bank informuje że nastąpił zbieg to znaczy, że zajęcie już tam było. Jeżeli Ty byś wszczęła pierwsza i dołączył by się komornik to dostała byś informację od banku że nastąpił zbieg i wtedy twój sąd był by właściwy. Wysyłanie do niewłaściwego sądu wstrzymuje realizację zajęcia z danego środka. Po złożeniu akt do sądu, sąd najpierw wezwie komornika do przekazania akt i jeżeli okaże się że jest niewłaściwy, przekaże dokumenty do właściwego gdzie nastąpi rozstrzygnięcie zbiegu. Nie chcę myśleć ile to czasu.
25 cze 2014, 13:10
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap
reniak
mam pytanko: zrobiłam zajęcie wynagrodzenia. dostałam odpowiedź że owszem pani jest zatrudniona ale za najniższą krajową i to wynagrodzenie jest wolne od zajęć. Czyli... nie naliczam kosztów za zajęcie?
Naliczasz. Zajęcie skuteczne bo tam pracuje. Licz na to że może dostanie kiedyś premie albo podwyżkę ale radze szukać dalej Nie masz zestawienia za ostanie 3mc? Już by można było zobaczyć czy przypadkiem jakiejś kwartalnej nie było. Jeżeli nie masz to pisz o zestawienie.
czy mogę wysłać na podstawie art. 36 zapytanie o zestawienie wynagrodzenia za kolejne trzy miesiące? trzy wcześniejsze miesiące dostałam razem z odpowiedzią na zajęcie. czy można tak kontrolować pracodawcę?
26 cze 2014, 11:18
qubap
Informację o zbiegu dostajesz od dłużnika zajętej wierzytelności. Jeżeli bank informuje że nastąpił zbieg to znaczy, że zajęcie już tam było. Jeżeli Ty byś wszczęła pierwsza i dołączył by się komornik to dostała byś informację od banku że nastąpił zbieg i wtedy twój sąd był by właściwy. Wysyłanie do niewłaściwego sądu wstrzymuje realizację zajęcia z danego środka. Po złożeniu akt do sądu, sąd najpierw wezwie komornika do przekazania akt i jeżeli okaże się że jest niewłaściwy, przekaże dokumenty do właściwego gdzie nastąpi rozstrzygnięcie zbiegu. Nie chcę myśleć ile to czasu.
nie do końca się z tym zgodzę... przykład ze stycznia 2014r który nauczył mnie wysyłki do mojego sądu takich spraw... wysłałam zajęcie rachunku do banku 04 stycznia. info o tym ze mam zbieg egzekucji dostałam 07 lutego razem z informacją o tym że zajmują rachunek ale nie ma na nim środków (dwa osobne pisma). po konsultacji z bankiem okazało się że moje pismo do zajęciu bank dostał 09 stycznia a to od komornika 13 stycznia. byłam więc pierwsza a że dostałam info dopiero w lutym. cóż... na szczęście banki z którymi mam doczynienia na co dzień w informacji o zbiegu wpisują datę kiedy nastąpiło moje zajęcie a kiedy komornika więc problemu jako takiego nie ma. z uwagi na to że w/w przykład dotyczył "obcego" mi banku konsultowałam z nim daty telefonicznie trwa to w sądach faktycznie dosyć długo, ale skoro mam zbieg egzekucji z innym organem egzekucyjnym to już mam sygnał że raczej szybko kasy nie dostanę (bo gdyby było jej sporo to by starczyło na zaspokojenie obu wierzycieli) więc szczerze to przestaję się spieszyć w tym momencie - przekazanie do sądu właściwego trwało u mnie trochę ponad miesiąc od daty kiedy Sąd dostało moje akta do rozstrzygnięcia
Ostatnio edytowano 26 cze 2014, 13:42 przez eleta, łącznie edytowano 3 razy
26 cze 2014, 13:23
eleta
qubap
nie do końca się z tym zgodzę... przykład ze stycznia 2014r który nauczył mnie wysyłki do mojego sądu takich spraw... wysłałam zajęcie rachunku do banku 04 stycznia. info o tym ze mam zbieg egzekucji dostałam 07 lutego razem z informacją o tym że zajmują rachunek ale nie ma na nim środków (dwa osobne pisma). po konsultacji z bankiem okazało się że moje pismo do zajęciu bank dostał 09 stycznia a to od komornika 13 stycznia. byłam więc pierwsza a że dostałam info dopiero w lutym. cóż... na szczęście banki z którymi mam doczynienia na co dzień w informacji o zbiegu wpisują datę kiedy nastąpiło moje zajęcie a kiedy komornika więc problemu jako takiego nie ma. z uwagi na to że w/w przykład dotyczył "obcego" mi banku konsultowałam z nim daty telefonicznie trwa to w sądach faktycznie dosyć długo, ale skoro mam zbieg egzekucji z innym organem egzekucyjnym to już mam sygnał że raczej szybko kasy nie dostanę (bo gdyby było jej sporo to by starczyło na zaspokojenie obu wierzycieli) więc szczerze to przestaję się spieszyć w tym momencie - przekazanie do sądu właściwego trwało u mnie trochę ponad miesiąc od daty kiedy Sąd dostało moje akta do rozstrzygnięcia
Jedyną nauczką, jeżeli można nazwać to w ogóle nauczką, z tego jest to że do tych spraw są telefony Przy zajęciu rachunku osobistego, żeby z niego zaspokoić wierzycieli, musi być na nim coś ponad 11 tysięcy. Na prawdę BARDZO mało znam osób które mają tyle na RORze. Ja przy każdej informacji o zbiegu z komornikiem dzwonie do niego w celu obgadania co i jak kto ma więcej a kto mniej i czy ewentualnie można poczekać żeby nie wstrzymywać egzekucji, zwłaszcza przez wysyłanie do niewłaściwego sądu. Szkoda czasu na takie zatory.
26 cze 2014, 13:38
qubap
Jedyną nauczką, jeżeli można nazwać to w ogóle nauczką, z tego jest to że do tych spraw są telefony
tu się z Tobą zgadzam w zupełności
26 cze 2014, 13:48
Od poniedziałku chyba zaczynam pracę na nowych tytułach. Ktoś ma pomysł jak ewidencjonować koszty egzekucyjne papierowo? Czy już nie ma takiego obowiązku? Tylko z drugiej strony przekazując akta do prowadzenia łącznej egzekucji gdzieś należy je wskazać.
27 cze 2014, 08:46
na szkoleniu Pani mówiła, że nowy tytuł nie ma 3 i 4 strony ale to nie zwalnia z obowiązku z ewidencji kosztów. Trzeba to prowadzić. Mówiła coś o exellu. ja pomyślałam że można by wydrukować sobie 3 i 4 stronę ze starego tytułu i tam prowadzić ewidencję kosztów. a jak będę wysyłać do komornika to napiszę na piśmie jakie powstały koszty - zresztą teraz też to piszę.
27 cze 2014, 08:58
reniak
reniak
mam pytanko: zrobiłam zajęcie wynagrodzenia. dostałam odpowiedź że owszem pani jest zatrudniona ale za najniższą krajową i to wynagrodzenie jest wolne od zajęć. Czyli... nie naliczam kosztów za zajęcie?
czy mogę wysłać na podstawie art. 36 zapytanie o zestawienie wynagrodzenia za kolejne trzy miesiące? trzy wcześniejsze miesiące dostałam razem z odpowiedzią na zajęcie. czy można tak kontrolować pracodawcę?
Szukałem odpowiedzi na Twoje pytanie ale nic ciekawego nie znalazłem. Uważam jednak, że z tego artykułu nie możesz prowadzić pseudo kontroli. Kontrola realizacji zajęcia u dłużnika została określona w artykule 71a tylko to jest kontrola u dłużnika. Artykuł 36 służy do zapytań w celu wszczęcia i prowadzenia a nie do kontroli. Jednym z rozwiązań jest wysłanie kolejnego zajęcia (na kolejne należności) do pracodawcy co skutkować będzie kolejnym zestawieniem. Z 36 możesz wystąpić o wskazanie numeru rachunku bankowego na który wypłacane jest wynagrodzenie. Może się zdarzyć że nie będzie to rachunek zobowiązanego ale jak będzie to chociaż na tyle można mu jeszcze sytuacje "poprawić". Może już to go przymusi do zapłaty.
reniak
na szkoleniu Pani mówiła, że nowy tytuł nie ma 3 i 4 strony ale to nie zwalnia z obowiązku z ewidencji kosztów. Trzeba to prowadzić. Mówiła coś o exellu. ja pomyślałam że można by wydrukować sobie 3 i 4 stronę ze starego tytułu i tam prowadzić ewidencję kosztów. a jak będę wysyłać do komornika to napiszę na piśmie jakie powstały koszty - zresztą teraz też to piszę.
Myślałem raczej o zrobieniu sobie takiego druku. Wszystko bym oczywiście zmieścił na jednej kartce bo mi takie duże kratki jak są na starych tytułach nigdy nie były potrzebne.
27 cze 2014, 09:09
Pani szkoląca mówiła że to już nasza sprawa jak będziemy to prowadzić, ważne żeby to gdzieś było, w jakiej formie to już nieważne bo nie określa to nowy tytuł.
27 cze 2014, 09:23
mam pytanie dotyczące dalszego tytułu wykonawczego czy w przypadku zbiegu np. z komornikiem należy wystawić dalszy tytuł czy zrobić ksero tego co mamy?
30 cze 2014, 07:54
hajka
mam pytanie dotyczące dalszego tytułu wykonawczego czy w przypadku zbiegu np. z komornikiem należy wystawić dalszy tytuł czy zrobić ksero tego co mamy?
wg nowych przepisów w przypadku zbiegu wysyłasz oryginał do komornika a sobie (bo zostajesz bez tytułu) wystawiasz dalszy tytuł wykonawczy - na nowym wzorze tytułu jest taka możliwość ale i tak bym sobie zrobiła kopię tego co wysłałam do komornika
30 cze 2014, 12:12
reniak
hajka
wg nowych przepisów w przypadku zbiegu wysyłasz oryginał do komornika a sobie (bo zostajesz bez tytułu) wystawiasz dalszy tytuł wykonawczy - na nowym wzorze tytułu jest taka możliwość ale i tak bym sobie zrobiła kopię tego co wysłałam do komornika
Wg art. 13 rozporządzenia to wierzyciel wydaje dalszy tytuł egzekucyjny a w informacji wskazuje organ egzekucyjny prowadzący postępowanie. Nie przesyłasz swojego tytułu tylko komornikowi wydajesz dalszy. Do postępowań wszczętych przed 21 listopada 2013 wydajesz odpis zgodnie z art. 20.
30 cze 2014, 12:27
mam pytanie co w przypadku jeżeli bank przekaże kilka złotych więcej niż na zajęciu odsyłacie czy zaliczacie na poczet bieżących rat czy też innych zaległości nie objętych jeszcze tytułem wyk?
30 cze 2014, 13:28
ja zaczęłam egzekucję dopiero w bieżącym roku więc nie mam postępowań wszczętych przed 21 listopada. a co do dalszych tytułów to na szkoleniu było jasno powiedziane że jeżeli dostałam informację o zbiegu po 21 maja to wystawiam dalszy tytuł (na nowym wzorze) temu organowi który został bez tytułu w wyniku zbiegu art. 14 Jeżeli zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez sądowy organ egzekucyjny, wierzyciel kieruje dalszy tytuł wykonawczy do administracyjnego organu egzekucyjnego, którego czynności egzekucyjne doprowadziły do zbiegu egzekucji, z wnioskiem o nadanie klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji administracyjnej.