Teraz jest 05 wrz 2025, 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Zawiadomienie o zmianie należnosci a tytuł wykonawczy 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2014, 19:45

POSTY        16
Post Zawiadomienie o zmianie należnosci a tytuł wykonawczy
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu:

Podatnik X był zobowiązany złożyć deklaracje na podatek od środków transportowych, nie dopełnił obowiązku więc organ podatkowy wydał decyzję określającą wysokość zobowiązania w roku 2012  - (obowiązek z mocy prawa, decyzja deklaratoryjna)

Następnie został wystawiony tytuł egzekucyjny

W roku 2014 organ podatkowy powziął informacje ze podatnik w 2012 sprzedał cześć pojazdów, dlatego wszczął postępowanie i wydał decyzję w sprawie zmiany decyzji ostatecznej określającej wysokość zobowiązania podatkowego w podatku od od środków transportowych za 2012 rok (należność zmniejszyła się o 1000 zł)

Co wierzyciel powinien zrobić? czy należy przesłać do organu egzekucyjnego zawiadomienie o zmianie wysokości należności pieniężnej i na tym zakończyć czy należy zaktualizować tytuł wykonawczy uznając ze zmieniona decyzja określająca jest "ORZECZENIEM"  i dokonać zmian w tytule wykonawczym

Co należy rozumieć pod pojęciem orzeczenia? czy decyzja określająca jest orzeczeniem ? jaka powinna być podstawa prawna tytułu wykonawczego ( deklaracja/zeznanie ?  orzeczenie?   z mocy prawa? ) - szczerze powiem że każda z wersji mi pasuje,
jestem początkującym pracownikiem organu podatkowego (wierzyciela) i stanowi to dla mnie problem zwłaszcza że nie posiadam na ten temat solidnej literatury

25 cze 2014, 20:55
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Zawiadomienie o zmianie należnosci a tytuł wykonawczy
engels89                    

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu:
Podatnik X był zobowiązany złożyć deklaracje na podatek od środków transportowych, nie dopełnił obowiązku więc organ podatkowy wydał decyzję określającą wysokość zobowiązania w roku 2012  - (obowiązek z mocy prawa, decyzja deklaratoryjna)
Następnie został wystawiony tytuł egzekucyjny
W roku 2014 organ podatkowy powziął informacje ze podatnik w 2012 sprzedał cześć pojazdów, dlatego wszczął postępowanie i wydał decyzję w sprawie zmiany decyzji ostatecznej określającej wysokość zobowiązania podatkowego w podatku od od środków transportowych za 2012 rok (należność zmniejszyła się o 1000 zł)
Co wierzyciel powinien zrobić? czy należy przesłać do organu egzekucyjnego zawiadomienie o zmianie wysokości należności pieniężnej i na tym zakończyć czy należy zaktualizować tytuł wykonawczy uznając ze zmieniona decyzja określająca jest "ORZECZENIEM"  i dokonać zmian w tytule wykonawczym
Co należy rozumieć pod pojęciem orzeczenia? czy decyzja określająca jest orzeczeniem ? jaka powinna być podstawa prawna tytułu wykonawczego ( deklaracja/zeznanie ?  orzeczenie?   z mocy prawa? ) - szczerze powiem że każda z wersji mi pasuje,
jestem początkującym pracownikiem organu podatkowego (wierzyciela) i stanowi to dla mnie problem zwłaszcza że nie posiadam na ten temat solidnej literatury

do 6 listopada 2014
§ 9 ust. 1b rozporządzenie MF z dnia 19 grudnia 2002 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
1b) jeżeli w trakcie postępowania egzekucyjnego zostanie wydane orzeczenie określające lub ustalające inną wysokość należności pieniężnej niż objęta tytułem wykonawczym, wierzyciel niezwłocznie aktualizuje tytuł wykonawczy w ten sposób, że wypełnia pierwszą stronę druku tytułu wykonawczego, a drugą stronę opatruje pieczęcią urzędową oraz podpisem i pieczątką upoważnionej osoby. Dwa egzemplarze tych stron, oznaczone wyrazem "aktualizacja", wierzyciel przesyła organowi prowadzącemu egzekucję.

od 7 listopada 2014
§ 12. 1. 1) b) rozporządzenia MF z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych
§ 12. 1. Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o:
1) zmianie wysokości należności pieniężnej objętej tytułem wykonawczym wynikającej z jej wygaśnięcia w całości lub w części, w szczególności gdy wygaśnięcie jest wynikiem:
b) korekty dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1 ustawy, powodującej zmniejszenie wysokości należności pieniężnej,

w związku z § 19 rozporządzenia
§ 19. W przypadku wydania przed dniem 7 listopada 2014 r. orzeczenia określającego lub ustalającego inną wysokość należności pieniężnej niż objęta tytułem wykonawczym, wierzyciel niezwłocznie aktualizuje tytuł wykonawczy poprzez wypełnienie tytułu wykonawczego oznaczonego wyrazem „aktualizacja” i wskazanie wysokości należności pieniężnej oraz odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej naliczonych na dzień aktualizacji tytułu wykonawczego. W zaktualizowanym tytule wykonawczym wykazuje się również dane dotyczące pozostałych należności pieniężnych, które nie uległy zmianie.

26 cze 2014, 09:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2014, 19:45

POSTY        16
Dziękuję... zapoznałam się z tymi przepisami... jednak nadal nie wiem jaki mam włączyć tryb żeby poinformować organ egzekucyjny a zmianie ?

26 cze 2014, 18:24
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
§ 19. W przypadku wydania przed dniem 7 listopada 2014 r. orzeczenia określającego lub ustalającego inną wysokość należności pieniężnej niż objęta tytułem wykonawczym, wierzyciel niezwłocznie aktualizuje tytuł wykonawczy poprzez wypełnienie tytułu wykonawczego oznaczonego wyrazem „aktualizacja” i wskazanie wysokości należności pieniężnej oraz odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej naliczonych na dzień aktualizacji tytułu wykonawczego. W zaktualizowanym tytule wykonawczym wykazuje się również dane dotyczące pozostałych należności pieniężnych, które nie uległy zmianie.

27 cze 2014, 07:16
Zaawansowany

REJESTRACJA19 kwi 2011, 22:09

POSTY        50
Czy egzemplarz takiego tytułu organ egzekucyjny wysyła zobowiązanemu, czy tylko zmienia wysokość zobowiązania i dołącza do pierwotnego tytułu zmianę?

Wysokość zobowiązania zwiększyła się.

Hejka

Ostatnio edytowano 02 wrz 2014, 07:37 przez Executor, łącznie edytowano 1 raz

02 wrz 2014, 07:35
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Executor                    

Czy egzemplarz takiego tytułu organ egzekucyjny wysyła zobowiązanemu, czy tylko zmienia wysokość zobowiązania i dołącza do pierwotnego tytułu zmianę?

Wysokość zobowiązania zwiększyła się.

Hejka

Wysyła zobowiązanemu.
Jeżeli pierwotny tytuł był wystawiony na podstawie deklaracji, a teraz została wydana decyzja, to w tytule aktualizacyjnym należy wskazać, że podstawą jest orzeczenie oraz podać jego nr i datę.

02 wrz 2014, 15:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]