Teraz jest 06 wrz 2025, 00:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Umorzenie postępowania egzekucyjnego 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Umorzenie postępowania egzekucyjnego
Egzekutor69                    

Dzięki za odpowiedź qubap
Może niezbyt jasno się poprzednio wyraziłem, ale chodzi mi o sytuację tego rodzaju:
jestem organem egz. i wierzycielem w jednym, w takim wypadku, czy mogę umorzyć postępowanie egzekucyjne na podst. art. 59 par.1 pkt 2 ustawy, gdy umorzono tylko nal. główną tj. zaległą opłatę za odpady komunalne a koszty upomnień nadal pozostają nie zapłacone? Czy mogę w takim przypadku umorzyć postępowanie egzekucyjne z uwagi na to że obowiązek został umorzony? czy mogę ewentualnie wystawić tyt. wyk. na niezapłacone koszty upomnień i skierować do egzekucji do NUS?

Czy obowiązek został umorzony bo nie istniał (błędnie wydana decyzja), został umorzony z "dobrego serca" władzy, czy zobowiązany po otrzymaniu upomnienia złożył korektę deklaracji. W pierwszym przypadku zachodziła by przesłanka umorzenia kosztów upomnienia na zasadzie ich odpisania (ale znam przypadki obciążania tymi kosztami pracowników którzy się tym zajmowali). W drugim i trzecim pozostawił bym koszty jako należne i zależy od Ciebie w jaki sposób chcesz ich dochodzić. Jeżeli jako organ egzekucyjny to na podstawie wystawionego tytułu powinieneś go zaktualizować w związku z umorzeniem należności pozostawiając na drugiej stronie jako należne koszty upomnienia lub umorzyć postępowanie i jako wierzyciel wystawić tytuł na koszty upomnienia i przekazać do realizacji do NUS.
W pierwszej kolejności jeżeli koszty zostaną poinformował bym zobowiązanego że coś mu zostało do zapłaty bo może nie doczytał w decyzji albo nie było na ten temat słowa.

25 cze 2014, 13:20
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Dzięki qubap za wyczerpującą odpowiedź, na pewno skorzystam z któregoś wariantu

25 cze 2014, 13:35
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Post Opłata manipulacyjna
Mam wątpliwości dot. naliczania opłaty manipulacyjnej i proszę o uwagi:
art. 64 § 10 ustawy stanowi że: Obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje z chwilą doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego. Jeżeli pierwszą czynnością egzekucyjną jest zajęcie wierzytelności pieniężnej lub innego prawa majątkowego u dłużnika zajętej wierzytelności, obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje równocześnie z obowiązkiem uiszczenia opłaty za zajęcie.
Natomiast art. 64 § 6. stanowi że: Organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1% kwoty egzekwowanych należności objętych każdym tytułem wykonawczym, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr.

Będąc na pewnym szkoleniu dowiedziałem się, że jeżeli doręczymy zobowiązanemu tylko odpis tytułu wykonawczego np. przez pocztę i nie zastosujemy żadnych środków egzekucyjnych a zobowiązany po doręczeniu jemu tytułu zapłaci wszystkie należności objęte tytułem (nal.glówna + koszty upomnienia) - tzw. "wpłata u wierzyciela" (księgowanie na podst. ordynacji podatkowej-zgodnie z dyspozycją podatnika)- to nie pobieram opłaty manipulacyjnej, gdyż zgodnie z art. 64 § 6 "Organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych"- czyli gdy nie zastosowałem środków egzekucyjnych to nie pobieram opłaty manipulacyjnej w przypadku dobrowolnej wpłaty przez zobowiązanego wszystkich należności objętych tytułem.
Czy to postępowanie jest właściwe? Dodam że, jestem jednocześnie organem egz. i wierzycielem  (opłata za odpady komunalne). Przyznam, że w kilku przypadkach już tak postąpiłem, że nie pobrałem opłaty manipulacyjnej ale teraz mam wątpliwości, czy dobrze postępuję? Z początku nie było wyodrębnionego rachunku bankowego dla prowadzonej egzekucji, tylko konto wierzyciela na rachowanie opłaty za odpady+ewentualne odsetki i koszty upomnienia. Teraz już posiadam rachunek egzekucyjny na księgowanie kosztów egzekucyjnych, to mógłbym wskazywać zobowiązanym przy doręczaniu odpisów TW ten nr konta i kwotę OM do zapłacenia w przypadku całej spłaty należności wraz z k.up.

26 cze 2014, 09:25
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Post Re: Opłata manipulacyjna
Egzekutor69                    

Będąc na pewnym szkoleniu dowiedziałem się, że jeżeli doręczymy zobowiązanemu tylko odpis tytułu wykonawczego np. przez pocztę i nie zastosujemy żadnych środków egzekucyjnych a zobowiązany po doręczeniu jemu tytułu zapłaci wszystkie należności objęte tytułem (nal.glówna + koszty upomnienia) - tzw. "wpłata u wierzyciela" (księgowanie na podst. ordynacji podatkowej-zgodnie z dyspozycją podatnika)- to nie pobieram opłaty manipulacyjnej, gdyż zgodnie z art. 64 § 6 "Organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych"- czyli gdy nie zastosowałem środków egzekucyjnych to nie pobieram opłaty manipulacyjnej w przypadku dobrowolnej wpłaty przez zobowiązanego wszystkich należności objętych tytułem.
Czy to postępowanie jest właściwe? Dodam że, jestem jednocześnie organem egz. i wierzycielem  (opłata za odpady komunalne). Przyznam, że w kilku przypadkach już tak postąpiłem, że nie pobrałem opłaty manipulacyjnej ale teraz mam wątpliwości, czy dobrze postępuję? Z początku nie było wyodrębnionego rachunku bankowego dla prowadzonej egzekucji, tylko konto wierzyciela na rachowanie opłaty za odpady+ewentualne odsetki i koszty upomnienia. Teraz już posiadam rachunek egzekucyjny na księgowanie kosztów egzekucyjnych, to mógłbym wskazywać zobowiązanym przy doręczaniu odpisów TW ten nr konta i kwotę OM do zapłacenia w przypadku całej spłaty należności wraz z k.up.

Polecam przeczytanie tematu od początku. Na temat opłaty manipulacyjnej już trochę było a skoro będziesz w tym siedzieć to na prawdę ci się przyda.
Odpowiadając na twoje zapytanie - pobierasz opłatę manipulacyjną za samo doręczenie tytułu zobowiązanemu. Też znam jedną "szkolącą" która mówiła że w tym wypadku się jej nie pobiera. Wyraźnie jest napisane "Obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje z chwilą doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego". W przypadku doręczenia najpierw zawiadomienia do banku to opłatę manipulacyjną pobierasz z datą doręczenia do banku (przypadki kiedy odebrał i kiedy naliczona opłata są już w tym temacie).
Jeżeli nie miałeś wyodrębnionego rachunku egzekucyjnego to nie ma przeszkód w pobraniu tej opłaty (przeksięgowaniu z ng).
Natomiast jeżeli masz już wyodrębniony rachunek (u mnie drukuje na tytułach i na zajęciu żeby było wiadomo że wpłaca bo dostał odpis tytułu czyli postępowanie jest wszczęte) to wtedy rozliczasz na wszystkie opłaty począwszy od kosztów egzekucyjnych zgodnie ze 115 upea a jeżeli wpłaca ci na konto podstawowe (bądź indywidualne) to wtedy rozliczasz zgodnie z ordynacją podatkową.
---------------------------------------------------------------------
rozpędziłem się myślałem że piszemy w temacie dotyczącym gospodarki odpadami. Oczywiście tam znajdują się odpowiedzi na Twoje pytania  ;)
Przy okazji nie wrzucaj pytań nie na temat. Tutaj tematem jest Umorzenie postępowania egzekucyjnego ;)

26 cze 2014, 10:10
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Dzięki za odpowiedź qubap, zapoznam się z materiałem na forum, teraz będę musiał coś zrobić aby odzyskać tą OM :)  
Sorry za umieszczenie pytania nie w tej "przegródce"

26 cze 2014, 11:31
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Mam wielką prośbę
Proszę o wzór postanowienia dot.
Art. 59. [Umorzenie postępowania egzekucyjnego ] § 1. Postępowanie egzekucyjne umarza się:

pkt 2) jeżeli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał;

02 lip 2014, 08:28
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
anonymous82                    

To jest przykład kiedy wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym. Fakt przy obcych wierzycielach można opisać co i jak chociaż niekoniecznie.
U nas "góra" zadecydowała, że po co dłużnik ma wiedzieć gdzie poszukujemy jego majątku. Jest więc tylko lakoniczne stwierdzenie o uzyskanych informacjach od instytucji i organów państwowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać elaboraty.

----------------------------------------------

Psocia umarzasz na art.59 par 1 pkt 2 w związku z art. 60 upea. W tym przypadku nie musisz już wydawać osobnego postanowienia o umorzeniu powstałych w toku egzekucji kosztów.

Ja też mam taką samą sytuację, co napisać w uzasadnieniu postanowienia na temat kosztów egzekucyjnych, że je umarzam czy uchylam? Czy należy wymienić uchylane czynności egzekucyjne oraz wskazać jakie koszty egzekucyjne powstały oraz kwoty? Czy może wystarczy zacytować art. 60 par.1, a wtedy stwierdzenie że  uchylam dokonane czynności egzekucyjne dotyczą wszelkich podjętych czynności w toku postępowania egzekucyjnego oraz naliczonych kosztów egzekucyjnych?

03 lip 2014, 11:03
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Egzekutor69                    

anonymous82                    

To jest przykład kiedy wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym. Fakt przy obcych wierzycielach można opisać co i jak chociaż niekoniecznie.
U nas "góra" zadecydowała, że po co dłużnik ma wiedzieć gdzie poszukujemy jego majątku. Jest więc tylko lakoniczne stwierdzenie o uzyskanych informacjach od instytucji i organów państwowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać elaboraty.

----------------------------------------------

Psocia umarzasz na art.59 par 1 pkt 2 w związku z art. 60 upea. W tym przypadku nie musisz już wydawać osobnego postanowienia o umorzeniu powstałych w toku egzekucji kosztów.

Ja też mam taką samą sytuację, co napisać w uzasadnieniu postanowienia na temat kosztów egzekucyjnych, że je umarzam czy uchylam? Czy należy wymienić uchylane czynności egzekucyjne oraz wskazać jakie koszty egzekucyjne powstały oraz kwoty? Czy może wystarczy zacytować art. 60 par.1, a wtedy stwierdzenie że  uchylam dokonane czynności egzekucyjne dotyczą wszelkich podjętych czynności w toku postępowania egzekucyjnego oraz naliczonych kosztów egzekucyjnych?

Postanowienie w formie najprostszej. Można rozwinąć, jak komuś się chce.;)

Założenie: wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym.

Postanowienie
                             w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego.       
Na podstawie art. 59 § 3 w związku z art. 59 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 17 czerwca 1966r.o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz.1015 z późniejszymi zmianami), (organ egzekucyjny) umarza postępowanie egzekucyjne prowadzone wobec majątku Zobowiązanego (….), na podstawie tytułów wykonawczych nr ( …) , obejmujących zaległości z tytułu …….
Prawa osób trzecich nabyte na skutek czynności egzekucyjnych pozostają w mocy.

Uzasadnienie.
(Organ egzekucyjny) prowadził postępowanie egzekucyjne do majątku Zobowiązanego (...) na podstawie ww. tytułów wykonawczych.
       Decyzją nr (…) z dnia (…)  należności objęte powyższymi tytułami zostały umorzone.
Powyższe oznacza, że obowiązki określone w przedmiotowych tytułach wykonawczych przestały istnieć, a postępowanie egzekucyjne, wszczęte w celu ich wyegzekwowania, nie może być dalej prowadzone i podlega umorzeniu na podstawie art. 59 § 1 pkt 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, zgodnie z którym postępowanie egzekucyjne umarza się, jeżeli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał.
        Biorąc powyższe pod uwagę postanowiono jak w sentencji.

Na podstawie art. 17 § 1 w związku z art. 59 § 5 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji Zobowiązanemu przysługuje zażalenie do (…) za pośrednictwem (organu egzekucyjnego) w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia.

Koniec;)

W postanowieniu o umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie orzeka się o kosztach egzekucyjnych. Ani o niczym innym.;)
Nie powołuje się również art. 60 § 1, ponieważ uchylenie czynności egzekucyjnych następuje z mocy prawa, automatycznie w wyniku umorzenia postępowania egzekucyjnego z przyczyn określonych w tym przepisie.

Ostatnio edytowano 03 lip 2014, 20:04 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2014, 20:03
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
MERA
Bardzo dziękuję za odpowiedź i no oczywiście za wzór postanowienia :)

04 lip 2014, 06:25
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Mam pytanie, czy umarzam postępowanie egzekucyjne na podst. art.59 par.1 pkt 2 (postanowienie) w przypadku gdy zobowiązany zapłaci zaleglosci np. w kasie urzędu? Czy traktować to,  że "obowiązek wygasł z innego powodu" i umarzać (postanowienie)? Czy tylko wystarczy wypełnić pole J TW i część I tytułu (bez postanowienia)?

07 lip 2014, 12:36
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

Mam pytanie, czy umarzam postępowanie egzekucyjne na podst. art.59 par.1 pkt 2 (postanowienie) w przypadku gdy zobowiązany zapłaci zaleglosci np. w kasie urzędu? Czy traktować to,  że "obowiązek wygasł z innego powodu" i umarzać (postanowienie)? Czy tylko wystarczy wypełnić pole J TW i część I tytułu (bez postanowienia)?

Bez postanowienia. Wypełniasz część Ł. Uchylasz zajęcie z powodu zapłaty.

07 lip 2014, 12:46
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2009, 10:19

POSTY        58
trochę inne umorzenie - postanowienie w trybie art. 105 kpa w zw. z art. 18 ustawy o postępowaniu egzek. w administarcji bezprzedmiotowość postępowania wszczętego wnioskiem strony czy przysługuje zażalenie czy nie ? proszę o pomoc

24 lip 2014, 21:15
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
tak, przysługuje

25 lip 2014, 09:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
Post Re: Opłata manipulacyjna
Egzekutor69                    

Mam wątpliwości dot. naliczania opłaty manipulacyjnej i proszę o uwagi:
art. 64 § 10 ustawy stanowi że: Obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje z chwilą doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego. Jeżeli pierwszą czynnością egzekucyjną jest zajęcie wierzytelności pieniężnej lub innego prawa majątkowego u dłużnika zajętej wierzytelności, obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje równocześnie z obowiązkiem uiszczenia opłaty za zajęcie.
Natomiast art. 64 § 6. stanowi że: Organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1% kwoty egzekwowanych należności objętych każdym tytułem wykonawczym, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr.

------------------------------
To, czy należna jest opłata manipulacyjna czy też nie w przykładzie wskazanym powyżej zależy od daty odbioru odpisu tytułu wykonawczego i daty zapłaty przez zobowiązanego. Jeśli zobowiązany zapłaci sam przed datą odbioru odpisu TW. to nie pobieramy kosztów. Natomiast jeśli zareagował dopiero po otrzymaniu odpisu to ma do zapłaty również opłatę manipulacyjną a jeśli naliczona jest opłata za wysyłkę to ona tez jest należna do zapłaty.
Na tym szkoleniu chyba o czymś zapomnieli więc przytoczę jeden z artykułów ustawy egzekucyjnej:
Rozdział 6,
KOSZTY EGZEKUCYJNE
Art. 64 § 10. Obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje z chwilą doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego. Jeżeli pierwszą czynnością egzekucyjną jest zajęcie wierzytelności pieniężnej lub innego prawa majątkowego u dłużnika zajętej wierzytelności, obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje równocześnie z obowiązkiem uiszczenia opłaty za zajęcie.

04 sie 2014, 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona