Teraz jest 11 wrz 2025, 22:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Jakie jest obecnie (aktualnie) stanowisko waszych komórek egz. w sprawie przyjmowania do egzekucji tyt. wyk dotyczących zaległości za odpady? Odsyłacie czy jednak przyjmujecie do egzekucji?

19 cze 2014, 12:26
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
melon                    

Jakie jest obecnie (aktualnie) stanowisko waszych komórek egz. w sprawie przyjmowania do egzekucji tyt. wyk dotyczących zaległości za odpady? Odsyłacie czy jednak przyjmujecie do egzekucji?

Chyba źle trafiłeś bo tu (chyba) wszyscy siedzący są właśnie z tej strony która by Ci mogła te tytuły wysłać.
Z mojej wiedzy wynika, że przekazać możemy tylko tytuły które wynikają ze zbiegu, bezskuteczności (przy egzekucji z nieruchomości) oraz przy braku zapłaty kosztów upomnienia - tylko w tym przypadku koszty upomnienia muszą się znajdować na pierwszej stronie tytułu, jeżeli są na drugiej to ściąga urząd miasta.

20 cze 2014, 07:02
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
biurwa1                    

Zgodnie z Art. 6qa. ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach
Wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości, w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Kretyńskie, ale jednak.
Zwróćcie z czystym sumieniem. Niech sobie zorganizuje komórkę egzekucyjną i sam ściąga te opłaty ;)

Ponawiam pytanie - czy w ww. kontekście co robicie z przysyłanymi do egzekucji tyt .wyk? Przyjmujecie do egz czy odsyłacie z powrotem do wierzyciela?

21 cze 2014, 20:37
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
melon                    

biurwa1                    

Wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest organem egzekucyjnym uprawnionym do stosowania wszystkich środków egzekucyjnych, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości, w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Kretyńskie, ale jednak.
Zwróćcie z czystym sumieniem. Niech sobie zorganizuje komórkę egzekucyjną i sam ściąga te opłaty ;)

Ponawiam pytanie - czy w ww. kontekście co robicie z przysyłanymi do egzekucji tyt .wyk? Przyjmujecie do egz czy odsyłacie z powrotem do wierzyciela?

Jeżeli dostaniesz komplet (tytuł+odpis) odeślij - jak pisała BIURWA1 z czystym sumieniem. Burmistrz/Wójt/Prezydent jest OE. W pozostałych przypadkach tak jak pisałem powyżej.
Ustawa ma się zmienić prawdopodobnie w lipcu i może się okazać że jednak egzekucja wróci do Urzędów Skarbowych ale póki co jest w Urzędach Miast/Gmin/Związkach Międzygminnych.

23 cze 2014, 07:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
działam jako wierzyciel i organ jednocześnie, mam zarzut z art. 33 konkretnie "obowiązek zapłaty nie istniał", bo śmieci nie było !!!!!  Powinienem wystawić postanowienie o niedopuszczalności zgłoszonego zarzutu jako organ pomijając wierzyciela, powołując ogólnie art. 34 czy konkretnie paragrafy, zażalenie przysługuje do SKO w ciągu 7 dni czy 14 dni (art. 34 paragraf 5 )?  Czy w tej sytuacji muszę zawiesić postępowanie z art. 35 ?  Oczywiście obowiązek zapłaty istniał, tylko ludzie się migają.  Proszę o pomoc, bo się zamieszałem z art. 17, 34-35 i 56.

23 cze 2014, 14:08
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

działam jako wierzyciel i organ jednocześnie, mam zarzut z art. 33 konkretnie "obowiązek zapłaty nie istniał", bo śmieci nie było !!  Powinienem wystawić postanowienie o niedopuszczalności zgłoszonego zarzutu jako organ pomijając wierzyciela, powołując ogólnie art. 34 czy konkretnie paragrafy, zażalenie przysługuje do SKO w ciągu 7 dni czy 14 dni (art. 34 paragraf 5 )?  Czy w tej sytuacji muszę zawiesić postępowanie z art. 35 ?  Oczywiście obowiązek zapłaty istniał, tylko ludzie się migają.  Proszę o pomoc, bo się zamieszałem z art. 17, 34-35 i 56.

Zarzut rozpatruje organ egzekucyjny, zażalenie (na postanowienie) rozpatruje SKO. Ja bym wydał postanowienie o odmowie uwzględnienia zarzutu. Na to postanowienie służy zażalenie do SKO. Będąc jednocześnie organem egzekucyjnym wierzyciel nie zajmuje stanowiska. 7 dni.

II SA/Go 355/10                    

Inna jest natomiast sytuacja, gdy egzekucja została wszczęta przez organ egzekucyjny, będący jednocześnie wierzycielem, na podstawie wystawionego przez siebie tytułu egzekucyjnego. W ocenie NSA pogląd, że intencją ustawodawcy, także w takim przypadku, było uzyskanie stanowiska wierzyciela wydanego w formie postanowienia, przy jednoczesnym związaniu organu egzekucyjnego tym stanowiskiem i poddaniem każdego z tych stanowisk kontroli sądowej, wskazywałby na nieracjonalność ustawodawcy. Sąd podkreślił, że uwzględniając z jednej strony potrzebę sprawnego funkcjonowania organu egzekucyjnego, z drugiej strony niczym nie ograniczając prawa zobowiązanego do obrony jego interesów, zarzuty zobowiązanego mogą być rozpoznane od razu przez organ egzekucyjny. Celem regulacji jest bowiem poddanie kontroli instancyjnej, a następnie sądowo administracyjnej, stanowiska wierzyciela niebędącego organem egzekucyjnym, przy związaniu organu egzekucyjnego stanowiskiem wierzyciela w zakresie zarzutów, o których mowa w art. 33 pkt 1-5 u.p.e.a. oraz umożliwienie zobowiązanemu polemiki ze stanowiskiem wierzyciela.

II FSK 360/07                    

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi, powołując się na regulacje zawarte w art. 34 § 1 i 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, podkreślił, że na gruncie niniejszej sprawy zachodzi tożsamość podmiotowa wierzyciela i organu egzekucyjnego. W takiej sytuacji niedopuszczalne i niecelowe jest – zdaniem Sądu – aby organ egzekucyjny będący jednocześnie wierzycielem, sam siebie prosił o zajęcie stanowiska, a następnie związany tym stanowiskiem rozstrzygał w przedmiocie zarzutów.
Zdaniem składu orzekającego, organ egzekucyjny, który jest równocześnie wierzycielem wyraża swoje stanowisko, co do zgłoszonych zarzutów w postanowieniu wydanym na podstawie art. 34 § 4 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, a nie w postanowieniu w sprawie stanowiska wierzyciela, które w takim przypadku należy uznać za bezprzedmiotowe.

24 cze 2014, 10:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
melon                    

biurwa1                    

Kretyńskie, ale jednak.

zgodnie z powyższym przepisem właściwym organem jest wójt burmistrz czy prezydent miasta. Jakbym ja była dłużnikiem i to skarbówka prowadziłaby wobec mnie egzekucję za śmieci to złożyłabym zarzuty z art. 33 § 1 pkt 9)  prowadzenie egzekucji przez niewłaściwy organ egzekucyjny (ustawa egzekucyjna).
Chociaż ostatnio rozmawiałam z gościem z jednego z urzędów miejskich nad morzem i ten powiedział że im skarbówka przyjęła tytuły egzekucyjne i prowadzi z nich egzekucję - rozmowa między nami wywiązała się z powodu tego że dostali ode mnie TW bo nasz dłużnik ma miejsce zamieszkania u nich a więc uznałam ich za organ właściwy do prowadzenia egzekucji.
Jak dla mnie jednak nie ma ku temu podstawy prawnej

24 cze 2014, 11:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
co zrobić w takiej sytuacji:
zajęłam konto Panu X
teraz otrzymałam z banku zawiadomienie, że "na rachunkach, których współposiadaczem jest Pani Y, brak środków pieniężnych .... oraz że nastąpił zbieg egzekucji administracyjnych i sądowych prowadzonych przez Komornik....... i Urząd Miasta (ja) - inny dłużnik"
czy powinnam wystąpić do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu?
dzwoniłam do komornika, mówią że mają elektroniczny tytuł ale na Panią nie na Pana i mojego prowadzić nie będą.
Co zrobić?

25 cze 2014, 09:38
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hajka                    

co zrobić w takiej sytuacji:
zajęłam konto Panu X
teraz otrzymałam z banku zawiadomienie, że "na rachunkach, których współposiadaczem jest Pani Y, brak środków pieniężnych ... oraz że nastąpił zbieg egzekucji administracyjnych i sądowych prowadzonych przez Komornik.... i Urząd Miasta (ja) - inny dłużnik"
czy powinnam wystąpić do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu?
dzwoniłam do komornika, mówią że mają elektroniczny tytuł ale na Panią nie na Pana i mojego prowadzić nie będą.
Co zrobić?

Wstrzymaj postępowanie i przekaż do sądu w celu rozstrzygnięcia zbiegu.

25 cze 2014, 10:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
ok, a jak nie wiem kto był pierwszy to mogę do mojego sądu?

i druga trudna sytuacja:
pisałam do sądu o wyznaczenie organu, po miesiącu otrzymałam zawiadomienie, że brak podstaw  do rozstrzygania, ponieważ komornik cofnął swoje zajęcie.
Czy w takiej sytuacji to zajęcie które wysyłałam wczesniej do banku jest ważne czy powinnam wysłać nowe? (do banku nie mogę się oczywiście dodzwonić)

25 cze 2014, 10:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
hajka                    

i druga trudna sytuacja:
pisałam do sądu o wyznaczenie organu, po miesiącu otrzymałam zawiadomienie, że brak podstaw  do rozstrzygania, ponieważ komornik cofnął swoje zajęcie.
Czy w takiej sytuacji to zajęcie które wysyłałam wczesniej do banku jest ważne czy powinnam wysłać nowe? (do banku nie mogę się oczywiście dodzwonić)

nie wysyłasz juz drugi raz nic do banku, napisz ewentualnie tylko pismo żeby ich pogonić - jeżeli się nie dodzwonisz .
ja mam takie sytuacje , że sąd mi oddala wniosek o zbieg, bo komornik umorzył postępowanie egzekucyjne, ale nie raczył już wysłać do banku uchylenia zajęcia i w banku sobie wisi jako nadal zajęte konto- paranoja.

25 cze 2014, 11:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
hajka                    

Art. 773. § 1. W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej co do tej samej rzeczy lub prawa majątkowego, administracyjny organ egzekucyjny i komornik wstrzymują czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, dłużnika lub z urzędu i przekazują akta egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej sądowi rejonowemu, w którego okręgu wszczęto egzekucję, w celu rozstrzygnięcia, który organ egzekucyjny - sądowy czy administracyjny - ma dalej prowadzić w trybie właściwym dla danego organu łącznie egzekucje z tej rzeczy lub prawa majątkowego, do którego nastąpił zbieg egzekucji.

ja zawsze wysyłam do swojego sądu. jakby coś to sąd sam się z urzędu uzna za niewłaściwy i przekaże do tego odpowiedniego, Ty się tym nie będziesz musiała martwic

25 cze 2014, 11:49
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

hajka                    

Art. 773. § 1. W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej co do tej samej rzeczy lub prawa majątkowego, administracyjny organ egzekucyjny i komornik wstrzymują czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, dłużnika lub z urzędu i przekazują akta egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej sądowi rejonowemu, w którego okręgu wszczęto egzekucję, w celu rozstrzygnięcia, który organ egzekucyjny - sądowy czy administracyjny - ma dalej prowadzić w trybie właściwym dla danego organu łącznie egzekucje z tej rzeczy lub prawa majątkowego, do którego nastąpił zbieg egzekucji.

ja zawsze wysyłam do swojego sądu. jakby coś to sąd sam się z urzędu uzna za niewłaściwy i przekaże do tego odpowiedniego, Ty się tym nie będziesz musiała martwic

III CZP 89/02                    

W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do
tej samej rzeczy lub prawa majątkowego, o wyznaczeniu organu
egzekucyjnego do łącznego dalszego prowadzenia egzekucji rozstrzyga sąd
rejonowy, w którego okręgu znajduje się siedziba komornika lub
administracyjnego organu egzekucyjnego, który pierwszy wszczął egzekucję
(art. 773 § 1 zdanie pierwsze k.p.c.).

Przykładowe zastosowanie powyższego II Cz 800/13

25 cze 2014, 12:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
czyli to co napisałam, w razie co - jak w sytuacji kiedy HAJKA nie wie kto pierwszy wszczął egzekucję - wysyłam do swojego sądu bo ja tutaj wszczęłam, a jeżeli sąd uzna się za niewłaściwy, po otrzymaniu informacji od komornika, to przekaże do właściwego.
zawsze pozostaje jeszcze możliwość skontaktowania się z komornikiem i zapytania kiedy on dokonał swojego zajęcia - wtedy od razu wiemy kto był pierwszy

25 cze 2014, 12:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 379  Następna strona