Czy po zakończonej egzekucji - uiszczeniu przez dłużnika piszę jakieś postanowienie? a jeśli tak to komu?
17 cze 2014, 14:23
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
werka90
Czy po zakończonej egzekucji - uiszczeniu przez dłużnika piszę jakieś postanowienie? a jeśli tak to komu?
-------------------- Postanowienie piszesz w przypadku umorzenia postępowania np. z tytuły nieściągalności, uznania lub nieuznania zarzutów itp. a nie w przypadku wyegzekwowania należności. Tak więc nic nie piszesz w swoim przypadku. Jeśli jednak zobowiązany sam zapłaci a było zajęcie wierzytelności to nie zapomnij wysłać uchylenia zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności (np. pracodawcy czy banku).
17 cze 2014, 18:55
pola80
Witam, wysłałam Zajęcie Wierzytelności 10.06.2014 do KRUS( na NG= 354, KU=8,8, OPŁ.MANIP = 3,50, KOSZTA ZA ZAJĘCIE=14,20)- odebrano w KRUS- 13.06.2014, zobowiązany odebrał 12.06.2014r., dnia 16.06.2014r-Zobowiązany wpłaca częściowo 100 zł, moje pytanie, czy zabieram mu z tej wpłaty te koszta za zajęcie wierzytelności? Czyli rozliczam to tak?: NG= 73,50 Koszta= 17,70 ( opł.manip 3,50 + koszta zajęcia 14,20) KU=8,80 A do KRUS- TERAZ MUSZĘ WYSŁAĆ AKTUALIZACJĘ ZAJĘCIA?TAK? i do zobowiązanego też aktualizację?
---------------------------- Jeśli zajęcie było skuteczne to w pierwszej kolejności wpłatę od zobowiązanego księguje się na koszty egzekucyjne, koszty upomnienia a to co zostanie to dopiero na należność główną i odsetki. Zarówno do zobowiązanego jak i do dłużnika zajętej wierzytelności (w tym przypadku do KRUS) wysyła się aktualizację zajęcia lub zmianę wysokości zajęcia (zależy od tego na jakim programie pracujesz).
17 cze 2014, 19:01
witam ponownie, czy podczas wystawiania tytułu jako numer identyfikacji podatkowej wierzyciela podaję nip gminy czy urzędu miejskiego? podatki mają nip urzędu, a my? według mnie gminy, ale mogę się mylić.
18 cze 2014, 09:03
ciekawska
witam ponownie, czy podczas wystawiania tytułu jako numer identyfikacji podatkowej wierzyciela podaję nip gminy czy urzędu miejskiego? podatki mają nip urzędu, a my? według mnie gminy, ale mogę się mylić.
Ja też mam urzędu - Burmistrza jako organu podatkowego.
18 cze 2014, 09:49
ok, chyba zaczynam kombinować za dużo dzięki za odpowiedź
18 cze 2014, 10:15
Co to znaczy "jeżeli zajęcie było skuteczne"? - czy , to znaczy, że KRUS odebrał zajęcie? czy to znaczy, że są w KRUS jego pieniądze? , a jak nie ma świadczenia(kasy) , to czy, to znaczy,że zajęcie jest nieskuteczne i nie nalicza się opłaty? czy zajęcia są zawsze skuteczne, gdy zostaną odebrane przez:bank, zus, pracodawcę, czy wtedy jak są świadczenia, pieniądze na rach. do zajęcia?
18 cze 2014, 11:00
pola80
Co to znaczy "jeżeli zajęcie było skuteczne"? - czy , to znaczy, że KRUS odebrał zajęcie? czy to znaczy, że są w KRUS jego pieniądze? , a jak nie ma świadczenia(kasy) , to czy, to znaczy,że zajęcie jest nieskuteczne i nie nalicza się opłaty? czy zajęcia są zawsze skuteczne, gdy zostaną odebrane przez:bank, zus, pracodawcę, czy wtedy jak są świadczenia, pieniądze na rach. do zajęcia?
Skuteczne znaczy że ten ktoś tam jest że pobiera emeryturę, że pracuje, że ma rachunek bankowy. Nie ważne czy znajdują się na nim pieniądze i czy już jest zajęcie. Możesz wysłać do każdego banku w Polsce zajęcie rachunku ale skuteczne będzie tylko tam gdzie zobowiązany ma rachunek bankowy.
Czy KRUS można wezwać do przedstawienia informacji dlaczego się ociąga? Zajęcie odebrali 20 maja odpisują mi teraz a wypłacać chcą w lipcu . Wszystko OK tylko gdzie jest 7 dni od na odebrania zajęcia? I dlaczego nie w czerwcu. Się zastanawiam żeby ich pogonić bo co jak mi się jakiś komornik dosiądzie
18 cze 2014, 11:41
ja mam taki sam problem z ZUS-em który mi udziela odpowiedzi na zapytanie po 2 miesiącach i nie pomagają telefony żeby ruszyli 4 litery zaczynam się zastanawiać nad wysyłaniem popędzenia razem z następną partia zapytań - może rusza wtedy się szybciej i w tych starych i w nowych zapytaniach :)
18 cze 2014, 12:06
eleta
ja mam taki sam problem z ZUS-em który mi udziela odpowiedzi na zapytanie po 2 miesiącach i nie pomagają telefony żeby ruszyli 4 litery zaczynam się zastanawiać nad wysyłaniem popędzenia razem z następną partia zapytań - może rusza wtedy się szybciej i w tych starych i w nowych zapytaniach :)
Widzisz tylko ja wysłałem zajęcie a nie pytanie. Co do ZUSu to proponuję pytać US będzie szybciej a jak nie będziesz wiedziała na który zakład pracy się zdecydować (jak będzie więcej niż jeden) to zajęcie wyślesz do obu
18 cze 2014, 12:37
mam prośbę, wrzuci ktoś wzór wniosku o udostępnienie danych do US lub ZUS, bo ja pisałam na tym wzorze z ustawy i wcześniej były podpisywane, i co śmieszniejsze US, ZUS czy banki udzielały odpowiedzi! a teraz odwidziało się przełożonym i mówią, że to jest stary wzór wniosku, a nie mogę znaleźć jaki powinien być nowy. proszę
18 cze 2014, 12:47
alicja
werka90
-------------------- Postanowienie piszesz w przypadku umorzenia postępowania np. z tytuły nieściągalności, uznania lub nieuznania zarzutów itp. a nie w przypadku wyegzekwowania należności. Tak więc nic nie piszesz w swoim przypadku. Jeśli jednak zobowiązany sam zapłaci a było zajęcie wierzytelności to nie zapomnij wysłać uchylenia zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności (np. pracodawcy czy banku).
Dzięki za odpowiedź:) a jesli mam umorzenie przez wierzyciela zaległości, to jako organ egzekucyjny tez pisze pismo do dlużnika?
18 cze 2014, 12:50
auto
mam prośbę, wrzuci ktoś wzór wniosku o udostępnienie danych do US lub ZUS, bo ja pisałam na tym wzorze z ustawy i wcześniej były podpisywane, i co śmieszniejsze US, ZUS czy banki udzielały odpowiedzi !!! a teraz odwidziało się przełożonym i mówią, że to jest stary wzór wniosku, a nie mogę znaleźć jaki powinien być nowy. proszę
Nie ma wzoru. Jaki napiszesz taki będzie. Kilka przykładów było już nie raz w tym temacie. Poczytaj od początku. Strony gdzieś pomiędzy 20-30 ale później też.
werka90
Dzięki za odpowiedź:) a jesli mam umorzenie przez wierzyciela zaległości, to jako organ egzekucyjny tez pisze pismo do dlużnika?
Umorzenie postępowania art.59 §1 pkt 2 - postanowienie wydaje się na żądanie zobowiązanego, wierzyciela lub z urzędu. Uważam że nie ma w tym przypadku konieczności jego wystawiania skoro nie będzie możliwości obciążenia kosztami egzekucyjnymi wierzyciela.
18 cze 2014, 13:17
pola80
-------------------- do POLA 80 Samo odebranie zajęcia np. przez pracodawcę i potwierdzenie odbioru na zwrotce nie przesądza jeszcze o skuteczności zajęcia.
Zajęcie jest skuteczne jeśli np. zajmiesz wynagrodzenie i pracodawca potwierdzi, że zobowiązany pracuje w chwili zajęcia. Nie jest istotne ile zarabia - może pracować na ułamkową część etatu, zarabiać np. 50 zł miesięcznie i już jest skuteczne. Inna sprawa, że jest to kwota wolna od zajęcia i nie dostaniesz ani grosza ale skuteczność jest istotna w przypadku przerwania biegu przedawnienia. Podobnie jest przy zajęciu osobistego rachunku bankowego. Najczęściej z takiego rachunku przy pierwszych zajęciach nic nie dostaniesz gdyż zgodnie z ustawą PRAWO BANKOWE kwota w wysokości trzech średnich krajowych na koncie zobowiązanego są chronione - w wyniku zajęcia bank może przekazać wszystko co jest ponad tę kwotę. Ale jeśli tylko bank potwierdzi, że zobowiązany posiada konto w banku, w którym dokonaliśmy zajęcia to choćby na koncie była tylko złotówka to zajęcie jest skuteczne. Bo przecież w każdej chwili sytuacja może się poprawić i na koncie może pojawić się większa kwota. Inaczej jest z kontem dla działalności gospodarczej zobowiązanego prowadzonej na własne nazwisko - nie jest ono chronione przez bank i na poczet zajęcia bank przekaże każdą wymaganą kwotę jeśli znajduje się ona na koncie.