Teraz jest 11 wrz 2025, 20:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
anulka102                    

Czy można zająć zasiłek dla bezrobotnych wypłacany w urzędzie pracy?

ustawa egzekucyjna  Art. 9. § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy.
§ 1(1) Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do zasiłków dla bezrobotnych, dodatków aktywizacyjnych, stypendiów oraz dodatków szkoleniowych, wypłacanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i członków ich rodzin z tytułu pracy w spółdzielni oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.
§ 3. Przepisu § 1 nie stosuje się do wierzytelności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych z tytułu udziału w dochodach spółdzielni przypadających im od wniesionych do spółdzielni wkładów.
§ 4. Dochody wymienione w § 1 i 2 oblicza się wraz ze wszystkimi dodatkami i wartością świadczeń w naturze, lecz po potrąceniu podatków należnych od tych dochodów.

Ostatnio edytowano 10 cze 2014, 12:38 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

10 cze 2014, 12:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
auto                    

witam

mam pytanie, egzekucję przejął komornik na podstawie postanowienia sądu za lipiec, sierpień i wrzesień (wystawione 3 tytuły i jedno zajęcie), a teraz zobowiązany dokonuje wpłaty za sierpień. Przy rozliczeniu wpłaty pobieram koszty egzekucyjne tak? Jak poinformować komornika o zmianie należności mogę prosić wzór ?

dzięki

zwykłym pismem w którym piszesz ile wpłacono, na co zaliczyłeś/as i ile zostało jeszcze do egzekucji

10 cze 2014, 12:36
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
eleta                    

anulka102                    

Czy można zająć zasiłek dla bezrobotnych wypłacany w urzędzie pracy?

ustawa egzekucyjna  Art. 9. § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy.
§ 1(1) Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do zasiłków dla bezrobotnych, dodatków aktywizacyjnych, stypendiów oraz dodatków szkoleniowych, wypłacanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i członków ich rodzin z tytułu pracy w spółdzielni oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.
§ 3. Przepisu § 1 nie stosuje się do wierzytelności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych z tytułu udziału w dochodach spółdzielni przypadających im od wniesionych do spółdzielni wkładów.
§ 4. Dochody wymienione w § 1 i 2 oblicza się wraz ze wszystkimi dodatkami i wartością świadczeń w naturze, lecz po potrąceniu podatków należnych od tych dochodów.

Rozumiem że w tym przypadku zająć można tylko dla urzędu pracy przeszkoda w zapłacie będzie brak kwoty powyżej minimalnego wynagrodzenia? Czy takie zajęcie dla zajęcia (przerwania biegu przedawnienia) jest stosowane?
W tym wypadku wystąpił bym do urzędu pracy o podanie nr rachunku na który przekazuje środki (i oby był to rachunek zobowiązanego) ;)

10 cze 2014, 13:06
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222

Czy takie zajęcie dla zajęcia (przerwania biegu przedawnienia) jest stosowane?

Jakiś rok temu, może trochę później,  pojawiła się tendencja (nawet jakieś pismo z MinFin), żeby na siłę nie przerywać jeżeli nie ma szans na realizacje zajęcia a generuje się tylko koszty.

11 cze 2014, 07:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Co robicie z różnicami które Wam zostają pomiędzy kwotą wskazana na deklaracji a tym że na TW trzeba podawać kwoty w zaokrągleniu?

Konkretny przykład:
ze złożonej deklaracji wynika, że ktoś ma płacić co miesiąc 41,25 zł za śmieci
na TW trzeba to zaokrąglić więc mam wpisane 41,30 zł
w trakcie egzekucji wyszły mi tylko koszty w postaci opłaty manipulacyjnej 1,70 zł
łącznie wyszło mi więc w egzekucji 165,20 + 8,80 +1,70 = 175,70 zł ; pomijam kwestie odsetek, które ja akurat naliczam w egzekucji i wstawiam na zajęcia , ale wiem, że co do ich pobierania w toku egzekucji jeżeli są poniżej minimalnych trwa dyskusja i stanowiska są rożne

dłużnik dokonał wpłaty do wierzyciela w kwocie 175,50 zł,
z czego pokryto kwotę główna 165,00
koszty upomnienia 8,80
OM 1,70

wychodzi różnica 0,20 zł - w księgowości dziewczynom należności za śmieci się zgadzają ale mi wychodzi w egzekucji brak tych 0,20 zł . nie wiem co z tym zrobić

11 cze 2014, 09:29
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

Co robicie z różnicami które Wam zostają pomiędzy kwotą wskazana na deklaracji a tym że na TW trzeba podawać kwoty w zaokrągleniu?

Konkretny przykład:
w trakcie egzekucji wyszły mi tylko koszty w postaci opłaty manipulacyjnej 1,70 zł
łącznie wyszło mi więc w egzekucji 165,20 + 8,80 +1,70 = 175,70 zł ; pomijam kwestie odsetek, które ja akurat naliczam w egzekucji i wstawiam na zajęcia , ale wiem, że co do ich pobierania w toku egzekucji jeżeli są poniżej minimalnych trwa dyskusja i stanowiska są rożne

koszty upomnienia 8,80
OM 1,70

wychodzi różnica 0,20 zł - w księgowości dziewczynom należności za śmieci się zgadzają ale mi wychodzi w egzekucji brak tych 0,20 zł . nie wiem co z tym zrobić

W art. 27a § 5 napisane jest że różnice wynikające z zaokrągleń traktuje się jako należne albo umorzone z mocy prawa. Jeżeli zostaje mi nadpłata to analogicznie do "braków" określonych w tym artykule, ja zaliczam je na kolejne należności.
Nadpłat poniżej 11,60 się nie zwraca z urzędu ale nie widzę potrzeby "trzymania" tego i zajmowania przy kolejnej egzekucji.
Co niektóre US żeby nie męczyć się z takimi zaokrągleniami wrzucają to zazwyczaj w odsetki (o ile są) ale jak ich nie ma to się za bardzo nie da.

Co do zaokrąglania odsetek na zajęciu to jest wyrok NSA wskazujący na zaokrąglania odsetek na zajęciu zgodnie z ordynacją podatkową art. 63. LINK

Ostatnio edytowano 11 cze 2014, 10:03 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

11 cze 2014, 09:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
eleta                    

Konkretny przykład:

koszty upomnienia 8,80
OM 1,70

opłata za odpady podlega zaokrągleniu - wieć nie ma możliwości wystąpienia kwoty 41,25

http://www.samorzad.pap.pl/depesze/wiad ... -za-smieci

11 cze 2014, 09:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
ramzi84                    

eleta                    

Konkretny przykład:

koszty upomnienia 8,80
OM 1,70

opłata za odpady podlega zaokrągleniu - wieć nie ma możliwości wystąpienia kwoty 41,25

ależ jest jest :)
ramzi a Ty myślisz że przed ostateczną decyzja jak liczymy opłaty śmieciowe nie było wystawianych żadnych deklaracji ? :):):)  jest i u mnie i jeszcze w wielu urzędach w kraju (przynajmniej tak wynika z rozmów na szkoleniach) tak, że wcześniej nie było zaokrąglane i teraz trzeba to jakoś wyegzekwować

qubap                    

W art. 27a § 5 napisane jest że różnice wynikające z zaokrągleń traktuje się jako należne albo umorzone z mocy prawa. Jeżeli zostaje mi nadpłata to analogicznie do "braków" określonych w tym artykule, ja zaliczam je na kolejne należności.
Nadpłat poniżej 11,60 się nie zwraca z urzędu ale nie widzę potrzeby "trzymania" tego i zajmowania przy kolejnej egzekucji.
Co niektóre US żeby nie męczyć się z takimi zaokrągleniami wrzucają to zazwyczaj w odsetki (o ile są) ale jak ich nie ma to się za bardzo nie da.

Co do zaokrąglania odsetek na zajęciu to jest wyrok NSA wskazujący na zaokrąglania odsetek na zajęciu zgodnie z ordynacją podatkową art. 63. LINK

faktycznie... zapomniałam o tym przepisie - dzięki

Ostatnio edytowano 11 cze 2014, 10:11 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

11 cze 2014, 10:02
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

ramzi84                    

ależ jest jest :)
ramzi a Ty myślisz że przed ostateczną decyzja jak liczymy opłaty śmieciowe nie było wystawianych żadnych deklaracji ? :):):)  jest i u mnie i jeszcze w wielu urzędach w kraju tak, że wcześniej nie było zaokrąglane

Jest jest :) Nie można robić ludziom "podwyżek" przed wyborami :)
Co do zaokrąglania odsetek na zajęciu to jest orzeczenie NSA wskazujące na zaokrąglania odsetek na zajęciu zgodnie z ordynacją podatkową art. 63. LINK

11 cze 2014, 10:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Jak robicie przy przekazaniu akt do Urzędu skarbowego w celu łącznego prowadzenia egzekucji, po zbiegu oczywiście. Robicie wstrzymanie postępowania i wysyłacie dłużnikowi? Bo ja mam teraz taką sytuację.

Zrobiłam zajęcie rachunku bankowego, dostałam informację, ze jest zbieg z NUS więc spakowałam akta i posłałam do NUS. Dziś dłużnik wpłacił pieniądze za to zajęcie do mnie a nie do NUS, wpłacił razem z kosztami. Nie wiem co z tym, teraz zrobić.

11 cze 2014, 11:00
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Estera17                    

Jak robicie przy przekazaniu akt do Urzędu skarbowego w celu łącznego prowadzenia egzekucji, po zbiegu oczywiście. Robicie wstrzymanie postępowania i wysyłacie dłużnikowi? Bo ja mam teraz taką sytuację.

Zrobiłam zajęcie rachunku bankowego, dostałam informację, ze jest zbieg z NUS więc spakowałam akta i posłałam do NUS. Dziś dłużnik wpłacił pieniądze za to zajęcie do mnie a nie do NUS, wpłacił razem z kosztami. Nie wiem co z tym, teraz zrobić.

a czemu wysłałaś cale akta skoro zbieg jest tylko do rachunku bankowego ? wiec wysyłasz tylko odpis TW jak coś a reszte egzekucji prowadzisz dalej sama. wtedy jak przychodzi dłużnik i wpłaca Ci kasę to sobie normalnie zaliczasz na swoje zaległości

11 cze 2014, 11:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Szczerze, nie wiem czemu. Pytanie co z tym robić dalej?

11 cze 2014, 11:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Estera17                    

hmm ja bym się chyba pokusiła o pismo do NUS z informacja, że akta w całości zostały przekazane omyłkowo bo miałaś wysłać sam odpis TW i chcesz ich zwrotu. Jak Ci zwróci to masz problem z głowy - wpłatę sobie rozliczysz na swoja egzekucje , zwolnisz konto i będziesz mieć zbieg z głowy

11 cze 2014, 11:55
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

Estera17                    

hmm ja bym się chyba pokusiła o pismo do NUS z informacja, że akta w całości zostały przekazane omyłkowo bo miałaś wysłać sam odpis TW i chcesz ich zwrotu. Jak Ci zwróci to masz problem z głowy - wpłatę sobie rozliczysz na swoja egzekucje , zwolnisz konto i będziesz mieć zbieg z głowy

Ja bym sobie wydrukował tytuł i wypełnił tak samo. Rozliczył wpłatę, uchylił zajęcie i poinformował o tym NUS. Od razu w piśmie bym poprosił o zwrot "mylnie" przesłanych akt.
Na całe szczęście wszystkie akta przekazywane mam kserowane więc i tak wszystko jest praktycznie na miejscu ;)

11 cze 2014, 12:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 379  Następna strona