Teraz jest 11 wrz 2025, 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam, czy ktoś wie, co to PIT-11 C - dostałam inf.z art.36 od Urzędu Skarbowego i mam ,że właśnie ten Pit- 11 C  był złożony przez ZUS.
mam też:
PIT-11 A(ale wiem ,że on dotyczy:jak ktoś jest na zasiłku macierzyńskim, opiekuńczym,rehabilitacyjnym)
PIT 40A- (tzn.że osoba ma emerytura,albo rentę, świadczenie przedemerytalne)
a PIT 8C-inne źródła (dostałam z zakładu karnego-czyli,że zobowiązany odbywając tam wyrok wykonuje jakąś pracę?)

05 cze 2014, 13:46
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
hajka                    

a ja jeszcze w sprawie terminów
jak 19.05 wysłałam tytuł, odebrany 26.05, a 19.05. kobieta przyszła i wpłaciła, to co teraz zrobić?
opłata nienależna, zostają tylko wydatki, czy może jakoś inaczej?

Nic się nie należy bo wpłaciła przed wszczęciem. Wydatki też nie. A swoją drogą - jakie wydatki?

05 cze 2014, 15:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
werka90                    

Witam Was:) co w sytuacji gdy dp dłuznika poszły 2 tytuły. Zapłacił z nich tylko nalezności głowne przelewem. tzn jak to rozksięguje na koszty egz i nal gł. to pozostanie mu do zapłaty troche nalezności głownej. Jak informuje go że nie zapłacił jeszcze tyle i tyle...?

to zależy czy wpłacił tę kwotę na poczet zajęcia czy po prostu reguluje zaległość.
Jeśli płaci w wyniku Twojego zajęcia  bo rozumiem, że odpisy tytułów wysłałaś razem z zajęciem wierzytelności to rozliczasz wpłaty w pierwszej kolejności na koszty egzekucyjne następnie na upomnienia a to co zostaje proporcjonalnie na należność główną i odsetki.
Jeśli się pomyliłaś i wysłałaś do zobowiązanego same odpisy tytułów a zapłacił na konto egzekucyjne jeśli takie jest wygenerowane to rób podobnie natomiast jeśli płaci na konto podatku za odpady to rozlicz zgodnie z wpłatą na główną i odsetki i ewentualnie upomnienie. Jeśli było zajęcie to na pozostałą część robisz aktualizację zajęcia a jeśli nie robiłaś zajęcia to ja albo dzwonię do zobowiązanego, albo na brakującą część robię zajęcie albo jadę do zobowiązanego w ramach pracy w terenie i informuję go o zaległości, ewentualnie pobieram od niego na miejscu na kwitariusz brakującą kwotę.
Wszystko zależy co masz w zakresie obowiązków.

05 cze 2014, 20:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
hajka                    

co w sytuacji, jak mamy informację że jest zbieg z komornikiem, a dłużnik wpłaca nam pieniądze.
czy sprawę musimy oddać komornikowi, czy wpłatę możemy przyjąć u nas?
jak to rozwiązujecie u siebie?

Jeżeli dłużnik ureguluje zaległość przed wysłaniem do komornika tytułów to po prostu uchylasz zajęcie bo zobowiązanie przecież zostało uregulowane. Po wysłaniu uchylenia zbieg przestaje istnieć.

05 cze 2014, 20:50
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
pola80                    

Witam, czy ktoś wie, co to PIT-11 C - dostałam inf.z art.36 od Urzędu Skarbowego i mam ,że właśnie ten Pit- 11 C  był złożony przez ZUS.
mam też:
PIT-11 A(ale wiem ,że on dotyczy:jak ktoś jest na zasiłku macierzyńskim, opiekuńczym,rehabilitacyjnym)
PIT 40A- (tzn.że osoba ma emerytura,albo rentę, świadczenie przedemerytalne)
a PIT 8C-inne źródła (dostałam z zakładu karnego-czyli,że zobowiązany odbywając tam wyrok wykonuje jakąś pracę?)

Najśmieszniejsze jest to że ZUS twierdzi że nie wystawia PIT11C (chyba że trafiłem na kogoś kompetentnego ;)). Ja też taki miałem i się okazało że zobowiązany pobiera emeryturę.
PIT8C miałem też z domu maklerskiego czyli zapewne jakieś papiery wartościowe. Jeżeli wykonuje pracę to raczej nie 8C tylko 11.
PIT11A też dotyczy chorobowego w działalności gospodarczej.
hajka                    

a ja jeszcze w sprawie terminów
jak 19.05 wysłałam tytuł, odebrany 26.05, a 19.05. kobieta przyszła i wpłaciła, to co teraz zrobić?
opłata nienależna, zostają tylko wydatki, czy może jakoś inaczej?

a było do tego jakieś zajęcie? Jeżeli sam tytuł to nic się nie należy.

06 cze 2014, 07:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
a czy jeśli płaci za  zaległości w egzekucji ale pokrywa tylko część kosztów i nal głownej. Czy piszecie mu pismo na co ta kwota przeznaczona i ile jeszcze do zapłaty?
Odpisy dostarczone bez zajęcia z informacją że jest wszczynana i wzywa się do zapłaty.

06 cze 2014, 08:14
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

a czy jeśli płaci za  zaległości w egzekucji ale pokrywa tylko część kosztów i nal głownej. Czy piszecie mu pismo na co ta kwota przeznaczona i ile jeszcze do zapłaty?
Odpisy dostarczone bez zajęcia z informacją że jest wszczynana i wzywa się do zapłaty.

Co to znaczy pokrywa tylko część kosztów?
Jeżeli tytuł jest odebrany rozliczasz wg 115 jeżeli nie to wg op.
Nie piszesz żadnej informacji skoro tytuł odebrał. Informujesz go o tym w zajęciu :). Swoją drogą już na ten temat było.

06 cze 2014, 10:22
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
A ja mam takie pytanie odnośnie komorników i kosztów egzekucyjnych.
Poza tym że na wezwaniu do dokonywania potrąceń nie widzę nigdzie kotów upomnień to słyszałem że jest problem z zapłatą tych kosztów przez komorników.
Dlaczego i jak temu zapobiec :)
--------------------------------------
Znalazłem jednak koszty :) ciężko się doczytać ;)

06 cze 2014, 10:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
pytanie w sprawie kosztów

Pierwszą czynnością w sprawie jest dla mnie zajęcie rachunków bankowych, u mnie siedzibę maja całe dwa :) banki więc mam sprawę lekko ułatwiona i zawsze jest trafienie albo w jednym albo w drugim. Naliczam na tych zajęciach więc koszty zgodnie z art. 64 par. 5 ustawy egzekucyjnej czyli minimalna opłata 6,80 zł .
Teraz okazuje się że ktoś ma rachunek w jednym banku a w drugim zajęcie jest bezskuteczne

co z kosztami wtedy ? zostaje mi nadal 6,80 zł czy muszę je zmniejszyć tak jakby było robione tylko 1 zajęcie (czyli 5% od egzekwowanej kwoty)? Jeżeli zmniejszenie to rozumiem że robię aktualizacje zajęcia wysyłając ją do banku i do dłużnika  

Bardzo bym prosiła o pomoc osoby które zajmują się tym w skarbówce, bo chodzi o kasę więc potrzebuję baaardzo konkretnej odpowiedzi :) tak żebym później nie musiała odpowiadać z dyscypliny finansów

06 cze 2014, 12:56
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

pytanie w sprawie kosztów

Pierwszą czynnością w sprawie jest dla mnie zajęcie rachunków bankowych, u mnie siedzibę maja całe dwa :) banki więc mam sprawę lekko ułatwiona i zawsze jest trafienie albo w jednym albo w drugim. Naliczam na tych zajęciach więc koszty zgodnie z art. 64 par. 5 ustawy egzekucyjnej czyli minimalna opłata 6,80 zł .
Teraz okazuje się że ktoś ma rachunek w jednym banku a w drugim zajęcie jest bezskuteczne

co z kosztami wtedy ? zostaje mi nadal 6,80 zł czy muszę je zmniejszyć tak jakby było robione tylko 1 zajęcie (czyli 5% od egzekwowanej kwoty)? Jeżeli zmniejszenie to rozumiem że robię aktualizacje zajęcia wysyłając ją do banku i do dłużnika  

Bardzo bym prosiła o pomoc osoby które zajmują się tym w skarbówce, bo chodzi o kasę więc potrzebuję baaardzo konkretnej odpowiedzi :) tak żebym później nie musiała odpowiadać z dyscypliny finansów

Jeżeli wysyłasz na "chybił trafił" nie możesz naliczać 6,80. Naliczasz 5% na każdym zajęciu osobno. Nie stosujesz tu §5. Jeżeli by się okazało że w obu bankach ma rachunki to wtedy robisz zmianę wysokości zajęcia i doliczasz koszty egzekucyjne (jeżeli przy tej samej czynności stosujesz zasadę z §5).
Zmianę wysokości zajęcia wysyłasz i tu i tu. W przypadku opisanym przeze mnie odchodzi Ci aktualizacja bo zapewne w 99% nikt nie ma rachunków w dwóch bankach.

06 cze 2014, 14:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
qubap                    

werka90                    

Nie piszesz żadnej informacji skoro tytuł odebrał. Informujesz go o tym w zajęciu :). Swoją drogą już na ten temat było.

Kurcze nie mogę się dogadać , albo wysłowić:D

No więc wpłacił kwotę, która odpowiada jedynie należności głównej. Ma wystawione 2 tytuły do tego koszty egzekucyjne i koszty upomnienia. Czy jeśli mu to rozliczę odpowiednio na koszty, koszty upomnienia i cześć należności głównej z odsetkami to czy pisze mu pismo z informacją jak to zostaje "rozksięgowane"? Żeby nie myślał że jest cwany i że reszta mu wyparuje i żeby wiedział ile jeszcze ma zapłacić. To nie było zajęcie, a wpłata przez dłużnika do organu egzekucyjnego

09 cze 2014, 07:51
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

qubap                    

Kurcze nie mogę się dogadać , albo wysłowić:D

No więc wpłacił kwotę, która odpowiada jedynie należności głównej. Ma wystawione 2 tytuły do tego koszty egzekucyjne i koszty upomnienia. Czy jeśli mu to rozliczę odpowiednio na koszty, koszty upomnienia i cześć należności głównej z odsetkami to czy pisze mu pismo z informacją jak to zostaje "rozksięgowane"? Żeby nie myślał że jest cwany i że reszta mu wyparuje i żeby wiedział ile jeszcze ma zapłacić. To nie było zajęcie, a wpłata przez dłużnika do organu egzekucyjnego

Więc robisz tak jak piszę. Rozliczasz zgodnie ze 115 (KE, KU, NG+%). Nie piszesz mu żadnej informacji. Informacją dla niego ile mu zostało będzie zajęcie w którym go poinformujesz jak przyjdzie czas ;). Możesz do niego zadzwonić i go poinformować jak masz taką potrzebę ale żeby specjalnie pisać. Cwaniaka trzeba cwaniactwem ;P

09 cze 2014, 08:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
Czy można zająć zasiłek dla bezrobotnych wypłacany w urzędzie pracy?

10 cze 2014, 09:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
witam

mam pytanie, egzekucję przejął komornik na podstawie postanowienia sądu za lipiec, sierpień i wrzesień (wystawione 3 tytuły i jedno zajęcie), a teraz zobowiązany dokonuje wpłaty za sierpień. Przy rozliczeniu wpłaty pobieram koszty egzekucyjne tak? Jak poinformować komornika o zmianie należności mogę prosić wzór ?

dzięki

10 cze 2014, 10:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 379  Następna strona