Teraz jest 11 wrz 2025, 17:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
eleta                    

Właśnie metodę pisania po prostu zwykłego pisma praktykowałyśmy u siebie z koleżanka, ale ostatnio rozmawiając z innym urzędem i dziewczynami zajmującymi się egzekucją, dowiedziałam się że podobno robię to źle i ma być aktualizacja tytułu. Wolę się więc upewnić

Nie wczuwaj się zbytnio w rozumowania w poszczególnych urzędach. Jeżeli chodzi o wystawianie tytułów i "aktualizację" to rozmawiać możesz tylko z osobami zajmującymi się podatkiem od nieruchomości nie ubliżając nikomu. W moim urzędzie pismo takie praktykuje się od ... zawsze :) i żaden US tego nie kwestionował.

Co do "ostatnio rozmawiając z innym urzędem i dziewczynami zajmującymi się egzekucją" - zasłyszałem że nie można razem wysyłać tytułów z zajęciem  <_<

Odnośnie stosowania przepisów starych w oczekiwaniu na nowe powinny być jeszcze przepisy które określą co z postępowaniami prowadzonymi bo tu niekonieczne działają zasady prawo nie działa wstecz ;) np. jak jest z mandatami skoro rozporządzenie uchylone? Jeżeli rozporządzenia nie ma to do każdego mandatu powinno być upomnienie i to jeszcze wg obowiązującego rozporządzenia ;)

04 cze 2014, 11:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Witam! czy mógłby ktoś wkleić jak prawidłowo uzupełnić tabelę J i K w tytule wykonawczym i napisać jakieś objaśnienia? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

04 cze 2014, 12:09
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Kamiss2010                    

Witam! czy mógłby ktoś wkleić jak prawidłowo uzupełnić tabelę J i K w tytule wykonawczym i napisać jakieś objaśnienia? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Obie części opisane już w tym temacie. Do części J masz objaśnienia na dole a część K nie wymaga objaśnień. Wpisujesz datę przydzielenia tytułu, imię, nazwisko poborcy (jako symbol możesz wpisać inicjały z dwoma imionami), i wykonaną czynność (czyli to co jest dla poborcy) pobranie pieniędzy u zobowiązanego (np symbol PPUZ od pierwszych liter wyrazów) czy np spisanie protokołu majątkowego.
Poczytaj temat od początku bodajże gdzieś między 20-35 stroną.

04 cze 2014, 13:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
jak to rozliczyć:
- 20.05- dłużnik odebrał tytuł i zawiadomienie o zajęciu
- 23.05 - potwierdzenie przyjęcia zawiadomienia na zwrotce z banku
dłużnik przychodzi 20.05 i wpłaca całą kwotę zajęcia do kasy.
Czy opłata za zajęcie jest nam należna, czy nie?

a co w sytuacji jak 23.05 jest potwierdzenie odebrania w banku i dłużnik też wpłaci 23.05?

05 cze 2014, 07:15
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hajka                    

jak to rozliczyć:
- 20.05- dłużnik odebrał tytuł i zawiadomienie o zajęciu
- 23.05 - potwierdzenie przyjęcia zawiadomienia na zwrotce z banku
dłużnik przychodzi 20.05 i wpłaca całą kwotę zajęcia do kasy.
Czy opłata za zajęcie jest nam należna, czy nie?

a co w sytuacji jak 23.05 jest potwierdzenie odebrania w banku i dłużnik też wpłaci 23.05?

Jeżeli odbiera i wpłaca przed doręczeniem zajęcia do banku to koszty za zajęcie nienależne (dlatego warto wysłać do dłużnika 4-5 dni później).
W przypadku kiedy data jest taka sama to zależy.
Jeżeli wpłaca na miejscu i uzgadnia się wpłatę to najlepiej całość, a jeżeli wpłaca na konto bez zajęcia to niestety nie jesteś w stanie udowodnić godzinowo czy pierwsze było to czy to. W tym przypadku uważam koszty za nienależne. Ale to pewnie jest sprawa indywidualna.

05 cze 2014, 08:00
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
A ja mam takie pytanie, mam u zobowiązanej zajęcie wynagrodzenia o pracę (jest na wychowawczym) i zbieg na rachunku bankowym. Czy wydaję postanowienie w sprawie wstrzymania postępowania i przekazuje akta do sądu? Jak prowadziłem z jednego składnika to nie było takiego problemu :)

W uzasadnieniu postanowienia ws wstrzymania postępowania zrobiłem babola i napisałem że zbieg dotyczył innego składnika niż dotyczył. Czy w jakiś sposób się to prostuje?

Ostatnio edytowano 05 cze 2014, 08:49 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

05 cze 2014, 08:42
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
co w sytuacji, jak mamy informację że jest zbieg z komornikiem, a dłużnik wpłaca nam pieniądze.
czy sprawę musimy oddać komornikowi, czy wpłatę możemy przyjąć u nas?
jak to rozwiązujecie u siebie?

05 cze 2014, 10:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
jeszcze jedno pytanko,  czy musimy posiadać w urzędzie zarządzenie w sprawie wprowadzenia instrukcji prowadzenia egzekucji z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi (widziałam, że inne gminy posiadają coś takiego)? na ostatnim szkoleniu powiedzieli nam, że jest to oczywista oczywistość i wynika z uchwały. jak myślicie?

05 cze 2014, 10:22
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hajka                    

co w sytuacji, jak mamy informację że jest zbieg z komornikiem, a dłużnik wpłaca nam pieniądze.
czy sprawę musimy oddać komornikowi, czy wpłatę możemy przyjąć u nas?
jak to rozwiązujecie u siebie?

Dłużnik znaczy zobowiązany? Zbieg jeżeli nie jest rozstrzygnięty to go nie ma. Bank najczęściej wstrzymuje realizacje albo przechowuje kasę w depozycie. Jeżeli wpłaca ci zobowiązany to uchyl zajęcie i tyle.
Ja mam zbieg z 10 komornikami na jednym rachunku bankowym i nie ma rozstrzygnięcia.

ciekawska                    

jeszcze jedno pytanko,  czy musimy posiadać w urzędzie zarządzenie w sprawie wprowadzenia instrukcji prowadzenia egzekucji z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi (widziałam, że inne gminy posiadają coś takiego)? na ostatnim szkoleniu powiedzieli nam, że jest to oczywista oczywistość i wynika z uchwały. jak myślicie?

Oczywista oczywistość. U mnie też nie ma jeszcze ;) pewnie będzie przed pierwszą kontrolą ;)

05 cze 2014, 10:32
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
chyba się nie zrozumieliśmy, Pani na szkoleniu twierdziła, że zarządzenie nie jest potrzebne. my mieliśmy coś pisać, ale po szkoleniu zwątpiłam.
burmistrz jest wierzycielem i organem więc wystawiam tytuł do burmistrza, podpisuje mi też burmistrz? a co z ewidencją tytułów, upinam w teczce tym razem tylko dla mnie i wpisuję dane gminy (słyszałam już wersję z urzędem)?

05 cze 2014, 10:41
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ciekawska                    

chyba się nie zrozumieliśmy, Pani na szkoleniu twierdziła, że zarządzenie nie jest potrzebne. my mieliśmy coś pisać, ale po szkoleniu zwątpiłam.
burmistrz jest wierzycielem i organem więc wystawiam tytuł do burmistrza, podpisuje mi też burmistrz? a co z ewidencją tytułów, upinam w teczce tym razem tylko dla mnie i wpisuję dane gminy (słyszałam już wersję z urzędem)?

W zarządzeniu masz instrukcje. W instrukcji masz co kiedy jak gdzie. Jaki termin na to jaki na tamto. Jakich używasz skrótów/symboli, kto zajmuje się czym.
Jeżeli uważasz że nie jest Wam potrzebna, to na kontroli, jeżeli nie wystawiliście tytułu po 7 dniach określonych w upomnieniu będzie ciężko. Ale to jest tylko moje zdanie.

W związku ze zmianą rozporządzeń ewidencji tytułów już nie ma. Jest chyba za to dodatkowy obowiązek posiadania tytułów przez wierzyciela. Nie wiem tylko czy koniecznie papierowo czy wystarczy w programie.
Ja dotychczas wpinałem jedne w teczkę wierzyciela drugie w teczkę organu. Sam wystawiam sam egzekwuje, nie ma takich przepisów skupiających się na jednej osobie. Najczęstszą praktyką są różne wydziały (działy). Tam można ewidencję "przesyłać". Natomiast ja sam sobie wpinam ;)

05 cze 2014, 11:02
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
ok, dziękuję za pomoc. poprawcie mnie jeżeli mój tok myślenia jest zły, teraz wystawiłam upomnienia, za chwilę biorę się za tytuły wykonawcze (dostaną wszyscy powyżej 116,00 zł), które podpisuje mi burmistrz, wysyłam je do dłużników (zastanawiam się nad dołączonym zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji żeby wszystko było jasne dla przeciętnego Kowalskiego) i wysyłam zapytanie do zus i us ( z załączonym tytułem wyk. ?). liczę, że ludzie od naszego programu wyrobią się na czas ze wzorem tytułu i skorzystam już z nowego (wielopozycyjnego). zapomniałam  o czymś?

05 cze 2014, 12:39
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ciekawska                    

ok, dziękuję za pomoc. poprawcie mnie jeżeli mój tok myślenia jest zły, teraz wystawiłam upomnienia, za chwilę biorę się za tytuły wykonawcze (dostaną wszyscy powyżej 116,00 zł), które podpisuje mi burmistrz, wysyłam je do dłużników (zastanawiam się nad dołączonym zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji żeby wszystko było jasne dla przeciętnego Kowalskiego) i wysyłam zapytanie do zus i us ( z załączonym tytułem wyk. ?). liczę, że ludzie od naszego programu wyrobią się na czas ze wzorem tytułu i skorzystam już z nowego (wielopozycyjnego). zapomniałam  o czymś?

Początkowo wysyłałem same tytuły ale praktyka pokazała że szkoda czasu i pieniędzy. Najwyżej mnie zrugają że się terminów nie trzymam ale uważam rozwiązanie z wysyłaniem zajęć z tytułami razem za najlepsze. Jeżeli już nie mam czego zająć a poborcy też nie ma to wysyłam z informacją o wyjawieniu majątku z art. 36.
Do US, ZUS wysyłasz samo zapytanie bez tytułu. Możesz powołać się w nim na tytuł ale nie musisz. Możesz też pisać jako wierzyciel przed wszczęciem postępowania. I ja tak w praktyce robię. Dostaję informację i dopiero wystawiam tytuł z zajęciem. Póki co nie ma praktyki z nowymi wzorami więc ja też się nie chcę wychylać ;)

05 cze 2014, 12:51
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
a ja jeszcze w sprawie terminów
jak 19.05 wysłałam tytuł, odebrany 26.05, a 19.05. kobieta przyszła i wpłaciła, to co teraz zrobić?
opłata nienależna, zostają tylko wydatki, czy może jakoś inaczej?

05 cze 2014, 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 379  Następna strona