Niektóre kule są kwadratami, żaden trójkąt nie jest kulą.
a) jest taki kwadrat, który nie jest trójkątem b) istnieje trójkąt niebędący kwadratem c) żaden spośród kwadratów nie jest trójkątem d) tylko kwadraty są trójkątami e) tylko niektóre kwadraty nie są trójkątami
z diagramów Venna wychodzi a) ale z 5 warunków wychodzi mi a) i c)
Orchis co Ty na to?
02 cze 2014, 22:09
Re: Gimnastyka umysłu
Ela555
Orchis co Ty na to?
odpowiedź e "tylko niektóre kwadraty nie są trójkątami" oznacza jednocześnie, że niektóre kwadraty nie są trójkątami oraz niektóre kwadraty są trójkątami. A że we wniosku nie może być zdania przeczącego, to ja eliminują odpowiedź e i wybieram a
02 cze 2014, 22:24
Przyznaję, że nie znam żadnej Venny ( ) ale w tym przypadku jest to niepotrzebne.
Dwa rozłączne zbiory - trójkąty i kule. Kwadraty to podzbiór kul. Stąd jako oczywista oczywistość - c)
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
Ostatnio edytowano 02 cze 2014, 22:47 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz
02 cze 2014, 22:45
Alebazi
Ela555
Orchis co Ty na to?
odpowiedź e "tylko niektóre kwadraty nie są trójkątami" oznacza jednocześnie, że niektóre kwadraty nie są trójkątami oraz niektóre kwadraty są trójkątami. A że we wniosku nie może być zdania przeczącego, to ja eliminują odpowiedź e i wybieram a
Odpowiedź e) to i ja wyeliminowałam ale co z c)? Odpowiedź a) jest oczywista, pytanie czy jedyna słuszna?
02 cze 2014, 22:46
c)
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
02 cze 2014, 22:48
Bardzo trudne to zadanie, poprzednie były łatwiejsze :) W tym jest jedna odp. prawidłowa czy kilka? Ale mam nadzieję, że takich pokręconych nie ma na egz.!!!
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
02 cze 2014, 22:50
Marzenie
Bardzo trudne to zadanie, poprzednie były łatwiejsze W tym jest jedna odp. prawidłowa czy kilka? Ale mam nadzieję, że takich pokręconych nie ma na egz.! boje--==
Na egzaminie to będą jeszcze bardziej pokrętne, bo będzie mało czasu + mega stres, tego nie da się opisać to trzeba przeżyć...
02 cze 2014, 23:04
Ela555
Odpowiedź e) to i ja wyeliminowałam ale co z c)? Odpowiedź a) jest oczywista, pytanie czy jedyna słuszna?
odpowiedź C - może się mylę ale "żaden spośród kwadratów nie jest trójkątem" tzn żaden kwadrat nie jest trójkątem. Wg metody 5 warunków "jeśli jakiś termin ma być rozłożony we wniosku, to musi być też rozłożony w przesłankach" W odpowiedzi C - Żaden kwadrat nie jest trójkątem (Kw e T )- rozkładają się zarówno kwadrat jak i trójkąt, więc teraz też muszą się rozkładać w przesłankach i wychodzi na to, że rozłożył się tylko trójkąt w pierwszej przesłance (T e Ko), natomiast kwadrat się w przesłance pierwszej (Ko i Kw) nie rozłożył.
02 cze 2014, 23:10
Alebazi
Ela555
Odpowiedź e) to i ja wyeliminowałam ale co z c)? Odpowiedź a) jest oczywista, pytanie czy jedyna słuszna? :blink:
odpowiedź C - może się mylę ale "żaden spośród kwadratów nie jest trójkątem" tzn żaden kwadrat nie jest trójkątem. Wg metody 5 warunków "jeśli jakiś termin ma być rozłożony we wniosku, to musi być też rozłożony w przesłankach" W odpowiedzi C - Żaden kwadrat nie jest trójkątem (Kw e T )- rozkładają się zarówno kwadrat jak i trójkąt, więc teraz też muszą się rozkładać w przesłankach i wychodzi na to, że rozłożył się tylko trójkąt w pierwszej przesłance (T e Ko), natomiast kwadrat się w przesłance pierwszej (Ko i Kw) nie rozłożył.
Sama nie wiem..., ja rozpatrywałam tylko trójkąt jako termin średni wniosku dlatego nie wykluczyłam c), a "kwadrat" też jest tam rozłożony
Orchis pomóż nam
02 cze 2014, 23:24
Ela555
orchis
Niektóre kule są kwadratami, żaden trójkąt nie jest kulą.
a) jest taki kwadrat, który nie jest trójkątem b) istnieje trójkąt niebędący kwadratem c) żaden spośród kwadratów nie jest trójkątem d) tylko kwadraty są trójkątami e) tylko niektóre kwadraty nie są trójkątami
z diagramów Venna wychodzi a) ale z 5 warunków wychodzi mi a) i c)
:wacko: :wacko:
Orchis co Ty na to?
Tylko a.
02 cze 2014, 23:51
Poprawna odpowiedź to odpowiedź A (tylko jedna jest poprawna)
Wieczorem napisze wyjaśnienie, bo teraz nie mam jak.
szybki edit: dlaczego trójkąty jako termin średni? terminem średnim jest kula
termin średni wyznaczamy na podstawie przesłanek, a nie na podstawie wniosku/ów!
03 cze 2014, 06:26
kwadraty się nie rozkładają więc odpowiedź może być tylko a) czyli niektóre kwadraty nie są trójkątami
03 cze 2014, 07:07
orchis
Poprawna odpowiedź to odpowiedź A (tylko jedna jest poprawna)
Wieczorem napisze wyjaśnienie, bo teraz nie mam jak.
szybki edit: dlaczego trójkąty jako termin średni? terminem średnim jest kula
termin średni wyznaczamy na podstawie przesłanek, a nie na podstawie wniosku/ów!
Oczywiście ale nie chodzi o to, że trójkąty są terminem średnim, tylko, że rozkładają się we wniosku c) Na egzaminie na szczęście tylko jedna odpowiedź będzie poprawna
03 cze 2014, 08:56
Jest dokładnie tak jak pisze Czereśnia, w odpowiedzi C rozkładają się kwadraty i trójkąty więc 5 warunek (który brzmi jeżeli coś się rozłożyło we wniosku musiało się rozłożyć w przesłance) nie jest spełniony, bo w przesłankach kwadrat się nie rozłożył.
@Marzenie, dla mnie ten przykład jest banalny akurat, są gorsze hardcory