Dobrze, proszę koleżeństwa. Jeszcze wczoraj wydawało mi się, że przy podanych warunkach wstępnych, można w sposób logiczny zanegować każdą z czterech odpowiedzi. A skoro żadna z możliwości nie jest logicznie prawdziwa, stąd oczywista zamiennik szukania rozwiązania mniej standardowego. Dziś doszedłem jednak do wniosku, że jedno ze zdań jest rzeczywiście prawdziwe.
olusia
Wszystkie ssaki są kręgowcami. Niektóre kręgowce są mięsożerne. Żadne mięsożerne nie latają.
Wskaż zdanie prawdziwe: a) Wszystkie kręgowce latają b) Wszystkie latające są kręgowcami c) Żadne kręgowce nie latają d) Niektóre ssaki nie są mięsożerne.
Mój typ to:
b)
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
30 maja 2014, 15:07
Re: Gimnastyka umysłu
avacs
Dobrze, proszę koleżeństwa. Jeszcze wczoraj wydawało mi się, że przy podanych warunkach wstępnych, można w sposób logiczny zanegować każdą z czterech odpowiedzi. A skoro żadna z możliwości nie jest logicznie prawdziwa, stąd oczywista zamiennik szukania rozwiązania mniej standardowego. Dziś doszedłem jednak do wniosku, że jedno ze zdań jest rzeczywiście prawdziwe.
olusia
Wszystkie ssaki są kręgowcami. Niektóre kręgowce są mięsożerne. Żadne mięsożerne nie latają.
Wskaż zdanie prawdziwe: a) Wszystkie kręgowce latają b) Wszystkie latające są kręgowcami c) Żadne kręgowce nie latają d) Niektóre ssaki nie są mięsożerne.
Mój typ to:
b)
nie bardzo, obie przesłanki twierdzą, ale nie ma w nich słowa ,,latające,,
30 maja 2014, 15:48
Ja narysowałam sobie wykres - oś :)
l l__________________________l l l ssaki l l l l l l__________________________l l l kręgowce l l l l l______l__________________________l l mięsożerne l latające l l l l l__________________l______________l l l
Czyli: Niektóre ssaki nie są mięsożerne.
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
30 maja 2014, 16:58
olusia
Było na forum bez odpowiedzi
Jakie macie propozycje?
odp C
30 maja 2014, 17:10
To jaka w końcu prawidłowa odpowiedź?
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
30 maja 2014, 17:43
olusia
... nie bardzo, obie przesłanki twierdzą, ale nie ma w nich słowa ,,latające,,
Chyba jednak bardzo. Pierwsze zdanie założeń wstępnych określa dwa zbiory: A (ssaki) i B (kręgowce). Wiemy również, że zbiór A zawiera się w zbiorze B. Zdanie drugie i trzecie określa wyłącznie podzbiór C zbioru B z cechą nielatające. Nic nie wiadomo o cechach elementów zbioru B-C. Jeżeli jednak będzie tam coś latało to z pewnością należy do zbioru B. Stąd twierdzenie b) może co najwyżej dotyczyć zbioru pustego ale zawsze będzie logicznie prawdziwe.
O fałszywości zdania d) niech świadczy na przykład: 4-elementowy zbiór B, 2-elementowy zbiór A, oraz zbiór C=A.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
30 maja 2014, 19:09
Uczyta się?
30 maja 2014, 19:19
Ela555
Ja zrobiłam, to w oparciu o zbiory. Narysowałam okręgi i wyszło mi "d". A Tobie Orchis? "Olusia" zdajesz w tym roku egzamin?
Mi też tak wyszło, ale na logikę, bo nie byłam w stanie dopasować żadnego schematu rozwiązywania tych zadań, w sensie ani 5 warunków, ani kwadrat ani nic. Wkurzają mnie takie zadania, bo w domu to ja sobie mogę kombinować na sto różnych sposobów, ale tam nie będzie na to czasu...
@Marzenie, tak uczymy się, ja się właśnie położyłam po pracy o 17 i wstałam przed chwilą....no i u chyba siadam do 3 posiedzę na konto tego spania
avacs
Chyba jednak bardzo. Pierwsze zdanie założeń wstępnych określa dwa zbiory: A (ssaki) i B (kręgowce). Wiemy również, że zbiór A zawiera się w zbiorze B. Zdanie drugie i trzecie określa wyłącznie podzbiór C zbioru B z cechą nielatające. Nic nie wiadomo o cechach elementów zbioru B-C. Jeżeli jednak będzie tam coś latało to z pewnością należy do zbioru B. Stąd twierdzenie b) może co najwyżej dotyczyć zbioru pustego ale zawsze będzie logicznie prawdziwe.
O fałszywości zdania d) niech świadczy na przykład: 4-elementowy zbiór B, 2-elementowy zbiór A, oraz zbiór C=A.
Jutro siądę do tego, bo w tym momencie mój mózg po 5 godzinnej drzemce odmawia współpracy...
30 maja 2014, 20:50
To może coś takiego: Wybierz wniosek, który na pewno wynika z przesłanek: niektóre gady są ssakami, żaden owad nie jest płazem, każdy ssak jest płazem. a) Tylko gady są płazami, b) Niektóre płazy są owadami, c) Niektóre ssaki są gadami, choć nie jest tak, że niektóre gady są ssakami, d) Nieprawda, że każdy ssak jest owadem
30 maja 2014, 21:15
Mam pytanie, dlaczego się upraliśmy na trzy przesłanki? Ja w ogóle nie kojarzę zadań z trzema przesłankami, a nawet jeżeli było to może jedno, na dwie było zdecydowanie więcej
30 maja 2014, 21:44
Moja technika wykresowa:
d)
30 maja 2014, 21:48
orchis
Mam pytanie, dlaczego się upraliśmy na trzy przesłanki? Ja w ogóle nie kojarzę zadań z trzema przesłankami, a nawet jeżeli było to może jedno, na dwie było zdecydowanie więcej
To chyba najlepsza wiadomość dzisiaj
Marzenie
Ostatnio edytowano 30 maja 2014, 21:53 przez Ela555, łącznie edytowano 2 razy
30 maja 2014, 21:50
orchis
Całe szczęście! :) Najlepiej jak występują tylko trzy rzeczy: stół, krzesło, łóżko a nie jak w trzech przesłankach lub więcej: stół, krzesło, łóżko, szafa, fotel :)
30 maja 2014, 21:50
Ela555
To może coś takiego: Wybierz wniosek, który na pewno wynika z przesłanek: niektóre gady są ssakami, żaden owad nie jest płazem, każdy ssak jest płazem. a) Tylko gady są płazami, b) Niektóre płazy są owadami, c) Niektóre ssaki są gadami, choć nie jest tak, że niektóre gady są ssakami, d) Nieprawda, że każdy ssak jest owadem
Moja technika oparta na teorii zbiorów.
Każdy ssak jest płazem oznacza, że zbiór ssaków jest podzbiorem zbioru płazów (przesłanka 3). Ponieważ zbiory płazów i owadów są rozłączne (przesłanka 2) oznacza to również, że zbiór ssaków jest rozłączny ze zbiorem owadów. Już mamy odpowiedź, a przesłanka 1 wyklucza dodatkowo możliwość prawidłowości innej odpowiedzi. Bezapelacyjnie - d)
Dla ORCHISY (przyznaję, na końcu było A) żeby było łatwiej - graficzne studium przypadku spełnienia przesłanek i zanegowania odpowiedzi d)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 30 maja 2014, 22:12 przez avacs, łącznie edytowano 2 razy