Teraz jest 06 wrz 2025, 10:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Wniosek o udzielenie informacji do banku 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 maja 2009, 07:53

POSTY        39
Post Re: Wniosek o udzielenie informacji do banku
tak jak pisałem wcześniej - wystosowałem do PKO BP standardowe pismo ws. salda i daty ostatnich transakcji /art. 36 upea i 105 par. 2 lit. v prawa bankowego/ i bank w odpowiedzi zrobił wywód, że ta regulacja dotyczy należności od podmiotów nie będących polskimi podmiotami, ale i tak podał mi te informacje:). Tak więc naprawdę nie używałem wielkich argumentów :D

09 maja 2014, 19:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
No...to potwierdzenie tylko dla mojego przekonania, że w mojej sprawie PKO ma sporo za uszami...sprawy olać nie mogę bo raz: ambicja nie pozwala (choć czasu na to nie bardzo stracza) dwa: gruba kwestia, więc tak czy siusiak mi górka nie odpuści, trzy: "wierzą w moje możliwości":D :(  :rotfl:  strzel===]  :zly1:  :wysmiewacz:  :wub:

09 maja 2014, 22:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        39
"urzędaska" jak Twoja walka z PKO. Chyba przyłączę się do Ciebie - tym razem z mBankiem!

28 maja 2014, 18:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2008, 11:46

POSTY        44
mofnet                    

tak jak pisałem wcześniej - wystosowałem do PKO BP standardowe pismo ws. salda i daty ostatnich transakcji /art. 36 upea i 105 par. 2 lit. v prawa bankowego/ i bank w odpowiedzi zrobił wywód, że ta regulacja dotyczy należności od podmiotów nie będących polskimi podmiotami, ale i tak podał mi te informacje:). Tak więc naprawdę nie używałem wielkich argumentów :D

U mnie było podobnie tylko bank nie udostępnił salda. Za to w ciągu 2 dni od otrzymania odpowiedzi pojawił się dłużnik i ureguloiwał całość zaległości. Dlatego nie ciągnęliśmy dalej tego tematu.

29 maja 2014, 06:21
Początkujący

REJESTRACJA26 kwi 2014, 16:11

POSTY        7
Szczęściara z Ciebie Igo1!
Ale z drugiej strony, jakby wszyscy tak płacili, to nie mielbyśmy pracy...

29 maja 2014, 19:05
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        39
jakie macie pomysły, aby "wyegzekwować" :wysmiewacz: od banku udzielenie informacji. Tłumaczenia banku są pokrętne, a już powoływanie się na sejmowe uzasadnienie do projektu ustawy o dochodzenie należności to już jest kpina! Jak "ugryźć" taką sprawę?

29 maja 2014, 19:46
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:22

POSTY        75
Proponuję w kolejnym piśmie przywołać art. 233 kk

30 maja 2014, 04:45
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Ja poprosiłam jeden z banków o podanie danych osoby odpowiedzialnej za udzielenie odpowiedzi celem nałożenia na nią grzywny z art. 168d upea i też pomogło. Co prawda danych takiej osoby mi nie podali, ale udzielili żądanych informacji. Powodzenia w boju!

30 maja 2014, 10:32
Początkujący

REJESTRACJA26 kwi 2014, 16:11

POSTY        7
Super macie pomysły! Aż szkoda, że dziś jest piątek, już mam ochotę pisać ;)

Zauważyłam ostatnio pewną prawidłowość: nie ma problemu z udostępnianiem wyciągów w przypadku braków obrotów na koncie. Podejrzewam, ze banki stwarzają problemy w przypadku aktywnych kont.
Dzisiaj mnie oświeciło!
Oglądam sobie taki pusty wyciąg, przyglądam się tym zerom i coś mi nie gra... przyglądam się bardziej szczegółowo...i co widzę? Otóż bank wysłał mi wyciągi z kont (zobowiązany ma 3 konta u nich) za różne miesiące, z pominięciem niektórych miesięcy! Z jednego konta brakowało 3 miesięcy, innego podali tylko jeden miesiąc, a trzeciego jeszcze pare. Przy naszym nawale i tempie pracy pewnie liczyli, że tego nie zauważę!
Nie poszło im! hehehe

30 maja 2014, 15:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
U mnie Radczyni rozłożyła gnaty i stwierdziła, że trza do KNF pisać (tyle, że odmówiła, gdy jej zaproponowałam by to ona wystosowała odpowiednie pismo...) Ja tam owszem, "przegrzebka" jestem, ale na tym etapie - wymiękam, albo inaczej ...
1. mam taki natłok spraw, że nie ogarniam
2. nie znam się na sloganach prawniczych
3. chrzanię to, jeśli mnie za czas poświęcony tej sprawie później besztają na naradach, bom wyegzekwowała za mało...

Ale korzystając z Waszych rad...i doświadczeń, postaram się coś jeszcze powalczyć w sprawie (choć teren już nie mój od dawna, jednak gnębi mnie cwaniactwo banków niemożebnie, czas im utrzeć nosa - bezwzględnie!)

Jeśli w końcu weźmie moje szefostwo pod uwagę fakt, że chętna jestem na podejmowanie ciężkich wyzwań, i wsiego na raz nie da się zrobić...(choć nie sądzę) , jestem gotowa walczyć nadal...nawet bardzo mnie ta kwestia kusi, tyle, że zjebę obrywam co kwartał, bo czas poświęcony na przejście przez "rozum" bankowi negatywnie odbija się na: ściągalności/ilości czynności/ilości umorzeń itp, itd. A podczas prezentacji wyników pracy mój Kierek ni słowem nie wspomina o poczynaniach nie ujętych w bazie ega.
Także Kochani bym chciała a nie mogę, bo jestem bardzo, bardzo "pod kreską":(
Się tłumaczę, dlaczego, ale nikt tegoż pod uwagę nie bierze:(

31 maja 2014, 00:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        39
sporządziłem do banku pismo wyjaśniające /prawie na 3 str./ , że są zobowiązani podać żądane informacje, bo tak wynika z prawa bankowego, dodam jeszcze art. 168d upea i w poniedziałek wysyłam. Zobaczymy, jaki będzie efekt.

31 maja 2014, 07:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
Ja w pierwotnym wniosku o udzielenie informacji w pouczeniu zawarłam formułkę z art. 168d. Zamierzam na obecnym etapie sprawy się nie pitolić tylko zwrócić się z wnioskiem o wskazanie osoby odpowiedzialnej za udzielanie informacji (zwłaszcza, że mam już taką udzieloną z tego samego banku bez większych problemów) tylko czasu brak na przyłożenie się do sprawy (ze względów wcześniej przytoczonych) no i jak tu skutecznie doprowadzić sprawę do końca - ZWŁASZCZA, że dłużnik do "pikusiowatych" nie należy?!

01 cze 2014, 00:23
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
mofnet                    

sporządziłem do banku pismo wyjaśniające /prawie na 3 str./ , że są zobowiązani podać żądane informacje, bo tak wynika z prawa bankowego, dodam jeszcze art. 168d upea i w poniedziałek wysyłam. Zobaczymy, jaki będzie efekt.

I co tam w sprawie? Udało się coś "wyciągnąć"?

28 lip 2014, 07:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
czytam forum i stwierdzam że pko bp udzieliło informacji za pierwszym podejściem na podstawie art. 36 upea. Pisałam do centrali do warszawy, po tygodniu dostałam odpowiedź.
Tak samo zachował się bz wbk.

Mam problem za to z bankiem spółdzielczym. Odpisze im powołując się na te wszystkie argumenty które są na forum. Zobaczymy co będzie

31 lip 2014, 07:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona