Teraz jest 11 wrz 2025, 14:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

Czy ktoś może stosował i ma pod ręką postanowienie z art. 64e §2 pkt 3?
W przypadkach gdy zobowiązany płaci do wierzyciela to te 1,40zł bardzo przeszkadza a dodatkowo jak nie ma co zająć to taki tytuł tylko zalega ;)

Dołączam się do prośby

28 maja 2014, 07:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
hajka                    

ja się zastanawiałam nad art 58

i art 56 par 1  pkt 4 i można też wpisać art.58 jednocześnie

28 maja 2014, 07:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Czy umorzenie z urzędu tych 1,4 zł wymaga zebrania
materiałów dowodowych ?

28 maja 2014, 09:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 mar 2014, 11:51

POSTY        30
mam info o dochodzie ale w międzyczasie mogę wypisać drugi tytuł i zajęcie. koszty dla każdego tytułu osobno na jednym  zajęciu? Czy muszę najpierw wysłać odpis tyt do zobowiązanego? jak numerować jeśli piszę drugi tytuł dla tej samej osoby, tym samym nrem co wcześniejszym tylko zachować nr porządkowy czy nadać nowy? czy wiadomo coś o nowych wzorach tytułów i innym naliczaniu kosztów?

28 maja 2014, 10:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
witam
czy macie może jakieś gotowe pismo do dłużnika zajętej wierzytelności (pracodawca), który uchyla się od przekazania zajętego wynagrodzenia, nie wykonuje ciążących na nim obowiązków wynikających z egzekucji oraz nie udzielił żadnej odpowiedzi na zawiadomienie o zajęciu, proszę o pomoc jak napisać takie pismo

29 maja 2014, 08:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
Magdallene30                    

witam
czy macie może jakieś gotowe pismo do dłużnika zajętej wierzytelności (pracodawca), który uchyla się od przekazania zajętego wynagrodzenia, nie wykonuje ciążących na nim obowiązków wynikających z egzekucji oraz nie udzielił żadnej odpowiedzi na zawiadomienie o zajęciu, proszę o pomoc jak napisać takie pismo

Burmistrz  xxxxxxxx                                                                                                          dnia xxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxx
xxxxxxx
                                                                                                               FIRMAXXXXXXXXXX
                                                                                                               ADRES

PONAGLENIE DŁUŻNIKA ZAJĘTEJ WIERZYTELNOŚCI

Burmistrz xxxxxxxxx prosi o niezwłoczne nadesłanie odpowiedzi  na pismo xxxxxxxx z dnia  xxxxxx w sprawie zajęcia dotyczącego np. Jana Janowskiego zamieszkałego xxxxxxx, PESEL xxxxxxxxxx
Niewykonanie lub nienależyte wykonanie obowiązków związanych z egzekucją wierzytelności pociągnie za sobą ukaranie odpowiedzialnego za realizację zajęcia pracownika, względnie bezpośrednio odpowiedzialnego kierownika, bądź odpowiedzialnego członka zarządu, czy wspólnika karą pieniężną do wysokości 3 800 zł. Kara może być ponawiana.

Jednocześnie przypomina się, że za szkody powstałe w wyniku niewykonania zajęcia odpowiedzialność na podstawie Kodeksu cywilnego ponosi Wasza jednostka organizacyjna.

Sprawę prowadzi: inspektor XXXXXXXX
Kontakt: tel.:  XXXXXXXXXX, fax: XXXXXXXXXX, e-mail:
XXXXXXXXXXXX

(podpis i pieczątka z podaniem imienia,
                                                                                                                             nazwiska i stanowiska służbowego)
Otrzymują  
1. dłużnik zajętej wierzytelności XXXXXXXXXXX
2. a/a

29 maja 2014, 09:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
mam pytanie czy wykazujecie do sprawozdań o dochodach RB koszty egzekucyjne czy opłatę manipulacyjną jako należności (łącznie te przypisane i zapłacone oraz te przypisane i niezapłacone)chodzi mi o to generalnie czy przypisujecie tylko w momencie wpłaty czy przypisujecie w momencie np. zajęcia rach.bank a kiedy brak realizacji wykazujecie jako zaległość? czy należności równają się wpływom?

30 maja 2014, 09:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
ja wykazuję do sprawozdań jako koszty (75618-0690) przypisane czyli należne, zapłacone i niezapłacone, ja jak jestem pewna że zajęcie będzie skuteczne to robię od razu przypis kosztów, a jak nie to czekam na odpowiedź np. z banku, a jak zrobiłam przypis kosztów - bo musiałam zamknąć kwartał  -  i okazuje się ze rachunku nie ma to robię odpis z datą pisma z banku, ale generalnie czekam na zwrotkę i odpowiedź w sprawie zajęcia

30 maja 2014, 10:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
reniak                    

ja wykazuję do sprawozdań jako koszty (75618-0690) przypisane czyli należne, zapłacone i niezapłacone, ja jak jestem pewna że zajęcie będzie skuteczne to robię od razu przypis kosztów, a jak nie to czekam na odpowiedź np. z banku, a jak zrobiłam przypis kosztów - bo musiałam zamknąć kwartał  -  i okazuje się ze rachunku nie ma to robię odpis z datą pisma z banku, ale generalnie czekam na zwrotkę i odpowiedź w sprawie zajęcia

czyli przypisujesz wtedy kiedy robisz zajęcie (niezależnie czy będzie skuteczne czy też nie  najważniejsze że posiada konto w tym banku czy na przykład w przypadku pracodawcy nie ważne czy przekaże nam pieniążki czy też nie, ważne że pracuje u tego pracodawcy) ?a co z opłatą manipulacyjną należna jest w momencie odebrania zwrotki a kiedy będzie uiszczona to nie wiadomo to rozumiem że tez ją przypisujemyi ewentualnie wykazujemy jako zaległości

30 maja 2014, 12:02
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
anulka102                    

mam pytanie czy wykazujecie do sprawozdań o dochodach RB koszty egzekucyjne czy opłatę manipulacyjną jako należności (łącznie te przypisane i zapłacone oraz te przypisane i niezapłacone)chodzi mi o to generalnie czy przypisujecie tylko w momencie wpłaty czy przypisujecie w momencie np. zajęcia rach.bank a kiedy brak realizacji wykazujecie jako zaległość? czy należności równają się wpływom?

U mnie stosuje się zasadę podobnie jak przy kosztach upomnienia tj. przypis powstaje w chwili zapłaty zgodnie z RMF w sprawie zasad rachunkowości oraz planów kont dla organów jst. Można stosować obie zasady (z RMF i upea) natomiast jedna z nich musi znajdować się w polityce rachunkowości.

30 maja 2014, 13:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
anulka102                    

reniak                    

czyli przypisujesz wtedy kiedy robisz zajęcie (niezależnie czy będzie skuteczne czy też nie  najważniejsze że posiada konto w tym banku czy na przykład w przypadku pracodawcy nie ważne czy przekaże nam pieniążki czy też nie, ważne że pracuje u tego pracodawcy) ?a co z opłatą manipulacyjną należna jest w momencie odebrania zwrotki a kiedy będzie uiszczona to nie wiadomo to rozumiem że tez ją przypisujemyi ewentualnie wykazujemy jako zaległości

na wcześniejszych postach było że zajęcie jest skuteczne jak zobowiązany posiada konto w tym banku, jak zobowiązany jest zatrudniony u tego pracodawcy - i wtedy naliczam koszty z datą zwrotki odbioru zajęcia przez pracodawcę, bank,
opłata manipulacyjna  - należna z chwilą odbioru zajęcia przez bank/pracodawcę lub z chwilą obioru odpisu tytułu przez zobowiązanego - wtedy naliczam z tą datą  która była pierwsza

Ostatnio edytowano 30 maja 2014, 13:38 przez reniak, łącznie edytowano 1 raz

30 maja 2014, 13:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam, ile Urzędy Skarbowe mają czasu na udzielenie odpowiedzi do wniosku o udzielenie informacji z art.36 i z jakiego to art. wynika?

02 cze 2014, 07:40
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
pola80                    

Witam, ile Urzędy Skarbowe mają czasu na udzielenie odpowiedzi do wniosku o udzielenie informacji z art.36 i z jakiego to art. wynika?

Co do art. 36 nie ma żadnego terminu ale generalnie obowiązującym terminem w upea jest najczęściej 7 dni. Ja na samym dole w pisemku mam napisane żeby informacje przekazać w tym terminie ale jeżeli chodzi o ZUS to informacja raczej dla mnie ;)

02 cze 2014, 08:33
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
czy bank będzie realizować aktualizacje zajęcia dokonana przez fax? czy każdą zmianę trzeba przesyłać im poleconym?

02 cze 2014, 13:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 379  Następna strona