Teraz jest 11 wrz 2025, 12:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2007, 10:33

POSTY        16
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
mera                    

hajka                    

PILNE !
dłużnik przyszedł z prośbą o wstrzymanie zajęcia wynagrodzenia deklarując że dokona sam spłaty w ciągu miesiąca. Jest na to zgoda, ale jakie wydać pismo? Pomóżcie proszę - potrzebne na gwałt

Zbyt mało danych, żeby ocenić, który przepis zastosować, jednak biorąc pod uwagę krótki okres spłaty najprościej będzie zawiesić postępowanie egzekucyjne na żądanie wierzyciela (art. 56 par. 4), a do pracodawcy wysłać wstrzymanie realizacji zajęcia.

na jakiej podstawie wstrzymanie realizacji? zawieszenie nie powoduje wstrzymania, przynajmniej w upea nie znalazłam takiego zapisu

23 maja 2014, 12:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Zwolnienie składnika majątku z art. 13. Zwolnij mu na czas 1 miesiąca. Jak wpłaci uchylisz mu zajęcie całkowicie.

23 maja 2014, 14:13
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
ania007                    

na jakiej podstawie wstrzymanie realizacji? zawieszenie nie powoduje wstrzymania, przynajmniej w upea nie znalazłam takiego zapisu

To co w takim razie wg Ciebie z zajęciem po zawieszeniu postępowania?

Wstrzymanie realizacji zajęcia jest konsekwencją wcześniej zaistniałego zdarzenia, czyli zawieszenia postępowania egzekucyjnego. Po zawieszeniu zajęcie nie może być realizowane, ale też nie ma podstawy do jego uchylenia, ponieważ zaległość nadal istnieje, tylko egzekucja została zawieszona. Zawiadamiam wtedy dłużnika zajętej wierzytelności o wstrzymaniu realizacji zajęcia. Po ustaniu przyczyny zawieszenia, jeżeli egzekucja ma być nadal prowadzona, zawiadamiam o wznowieniu realizacji zajęcia, podając aktualny stan zaległości, jeżeli nie – uchylam zajęcie.
Oba zawiadomienia drukowane są z systemu bez podstawy prawnej.

Tak swoją drogą, to nie ma też zapisu w ustawie, że po zapłaceniu należności przez zobowiązanego należy uchylić zajęcie. A należy.

23 maja 2014, 18:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
hajka                    

ja się zastanawiałam nad art 58

--------------------

Dłużnik powinien zwrócić się na piśmie o uchylenie zajęcia, zgoda na wstrzymanie zajęcia od osoby która jej udzieliła też powinna być na piśmie (ale tak na prawdę zgodnie z ustawą egzekucyjną dłużnik powinien wystąpić o zamianę środka egzekucyjnego a nie deklarować się że spłaci zobowiązanie za miesiąc bo z tym może być różnie i możesz zostać bez spłaty i bez zajęcia wynagrodzenia. Co zrobisz jak dłużnik zwolni się z pracy albo może już wie, że ma umowę o pracę np. do końca miesiąca) a jest to dla Ciebie na tę chwilę może jedyny środek egzekucyjny, który możesz zastosować? Zamianą na inny środek może być przecież zajęcie ruchomości (komórka, sokowirówka, mikrofala, samochód i inne. Jak zapłaci to zawsze można uchylić zajęcie.  
Na jego pisemny wniosek odpowiedziałabym dłużnikowi w formie postanowienia.

24 maja 2014, 20:54
Specjalista

POSTY        488
belpru                    

Jeśli zobowiązany sam zapłacił należności u wierzyciela (bez kosztów upomnienia i egzekucyjnych), to należy te niezapłacone koszty wykazać w polu J?

Obecnie w takiej sytuacji w polu J wpisuję 0 (bo należności zostały zapłacone), a koszty egzekwuję dalej na podstawie właściwych zapisów w polu 78 (koszty upomnienia) i w cześć L (koszty egzekucyjne)... Proszę o potwierdzenie poprawności takiego postępowania.

Potwierdzam;)

25 maja 2014, 17:12
Specjalista

POSTY        488
reniak                    

proszę o pomoc w sprawie naliczenia kosztów egzekucyjnych
Zrobiłam zajęcie rachunku bankowego (24.04.2014)
zajęcie odebrała bank 05.05.2014.
zajęcie odebrał zobowiązany 12.05.2014 (na awizo)

zobowiązany 06.05.2014 wpłacił w kasie zaległość z kosztami upomnienia, inne koszty nie były naliczone bo nie miałam zwrotek.
wysłałam informację do banku o wpłacie zadłużenia i że uchylam zajęcie.
20.05.2014 bank napisał że Pan X posiada rachunek bankowy ale ma tam jakieś grosze wolne od zajęcia.

co z kosztami za zajęcie i opłatą manipulacyjną? naliczyć i egzekwować?
jest bardzo dużo takich sytuacji że są wpłaty, potem przychodzą zwrotki, a potem dopiero odpowiedzi z banku.
w tym wypadku pan x nie wiedział o zajęciu bo odebrał je po wpłacie.

Naliczyć i egzekwować.
art. 80 par. 2 zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia bankowi zawiadomienia o zajęciu. (tu: 5.05.2014 r.)
art. 64 § 9 pkt 2 – obowiązek uiszczenia opłaty za zajęcie i opłaty manipulacyjnej powstaje z chwilą doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności (tu: bank) zawiadomienia o zajęciu, czyli 5.05.2014 r.
Zobowiązany zapłacił 6.05.2014 r., a więc po dokonaniu czynności i nie ma znaczenia czy wiedział o zajęciu, czy nie. Ważne, że zajęcie było do niego wysłane.
Do banku (i oczywiście do zobowiązanego) należy wysłać zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia tylko na koszty egzekucyjne. Bardzo często zobowiązani po takim zawiadomieniu płacą koszty.

25 maja 2014, 17:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
wysyłam do zobowiązanego listem odpis tytułu, do tego wezwanie do zapłaty. jaką datę przyjmuję na wezwaniu- czy taka jak data wystawienia tytułu, czy np dzisiejsza? i jeśli wysyłam to na zwrotce data z tytułu czy data z wezwania? i jak to zapisuje sie w tytule w opłacie manipulacyjnej?

26 maja 2014, 07:09
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
werka90                    

wysyłam do zobowiązanego listem odpis tytułu, do tego wezwanie do zapłaty. jaką datę przyjmuję na wezwaniu- czy taka jak data wystawienia tytułu, czy np dzisiejsza? i jeśli wysyłam to na zwrotce data z tytułu czy data z wezwania? i jak to zapisuje sie w tytule w opłacie manipulacyjnej?

Nie wysyłasz wezwania do zapłaty bo to są należności podatkowe. Wezwanie do zapłaty wysyłasz przy należnościach cywilnoprawnych.
Do zobowiązanego wysyłasz odpis tytułu z ewentualną informacją o wszczęciu postępowania i wyjawieniu majątku przez zobowiązanego.
Ja wystawiam to w jednym dniu jak już wiem że nie mam zobowiązanemu co zając a czas nagli. Takie pisemko traktowane jest bardziej jak informacja. Albo je załączasz do TW albo nie. W Twoim przypadku też bym pisał datę i numer z TW chyba że wysyłasz to miesiąc później. To na pisemku napisz datę wystawienia ale na zwrotce datę z TW. Do opłaty manipulacyjnej wpisujesz datę doręczenia TW a nie "wezwania".

belpru                    

Jeśli zobowiązany sam zapłacił należności u wierzyciela (bez kosztów upomnienia i egzekucyjnych), to należy te niezapłacone koszty wykazać w polu J?
Obecnie w takiej sytuacji w polu J wpisuję 0 (bo należności zostały zapłacone), a koszty egzekwuję dalej na podstawie właściwych zapisów w polu 78 (koszty upomnienia) i w cześć L (koszty egzekucyjne)... Proszę o potwierdzenie poprawności takiego postępowania.

Jeżeli płaci u wierzyciela to tam nie ma kosztów egzekucyjnych. W części J wpisujesz 0 i ściągasz dalej koszty upomnienia i koszty egzekucyjne. Nie wykazujesz niezapłaconych kosztów bo one są już wykazane.

26 maja 2014, 08:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
qubap                    

werka90                    

Nie wysyłasz wezwania do zapłaty bo to są należności podatkowe. Wezwanie do zapłaty wysyłasz przy należnościach cywilnoprawnych.
Do zobowiązanego wysyłasz odpis tytułu z ewentualną informacją o wszczęciu postępowania i wyjawieniu majątku przez zobowiązanego.
Ja wystawiam to w jednym dniu jak już wiem że nie mam zobowiązanemu co zając a czas nagli. Takie pisemko traktowane jest bardziej jak informacja. Albo je załączasz do TW albo nie. W Twoim przypadku też bym pisał datę i numer z TW chyba że wysyłasz to miesiąc później. To na pisemku napisz datę wystawienia ale na zwrotce datę z TW. Do opłaty manipulacyjnej wpisujesz datę doręczenia TW a nie "wezwania".

no dobrze może źle się wyraziłam. tytuły mam wystawione pod koniec marca, a chcę je z taką własnie informacją o wszczęciu egzekucji wysłać i teraz tak myślę, że takie pismo tez powinno mieć datę. nie wiem jak to z tą zwrotką czy pisać datę kwietniową czy jak - ehh...

26 maja 2014, 08:14
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

qubap                    

no dobrze może źle się wyraziłam. tytuły mam wystawione pod koniec marca, a chcę je z taką własnie informacją o wszczęciu egzekucji wysłać i teraz tak myślę, że takie pismo tez powinno mieć datę. nie wiem jak to z tą zwrotką czy pisać datę kwietniową czy jak - ehh...

Ja to bym zrobił tak:
Oznaczenie rodzaju pisma: odpis TW, inf. o wszczęciu
Numer pisma: numer TW
Z dnia: data wystawienia TW - (żeby zwrotkę można było powiązać z TW)

Doręczenie TW to data wszczęcia postępowania a takie pismo to bardziej załącznik wyjaśniający zobowiązanemu co to jest ten tytuł.

26 maja 2014, 08:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2007, 10:33

POSTY        16
mera                    

ania007                    

To co w takim razie wg Ciebie z zajęciem po zawieszeniu postępowania?

Wstrzymanie realizacji zajęcia jest konsekwencją wcześniej zaistniałego zdarzenia, czyli zawieszenia postępowania egzekucyjnego. Po zawieszeniu zajęcie nie może być realizowane, ale też nie ma podstawy do jego uchylenia, ponieważ zaległość nadal istnieje, tylko egzekucja została zawieszona. Zawiadamiam wtedy dłużnika zajętej wierzytelności o wstrzymaniu realizacji zajęcia. Po ustaniu przyczyny zawieszenia, jeżeli egzekucja ma być nadal prowadzona, zawiadamiam o wznowieniu realizacji zajęcia, podając aktualny stan zaległości, jeżeli nie – uchylam zajęcie.
Oba zawiadomienia drukowane są z systemu bez podstawy prawnej.

Tak swoją drogą, to nie ma też zapisu w ustawie, że po zapłaceniu należności przez zobowiązanego należy uchylić zajęcie. A należy.

zapisu, że po zapłaceniu należności trzeba uchylić zajęcie nie ma (myślę, że bank przyjąłby pismo np. o odstąpieniu przez organ egzekucyjny od realizacji zajęcia albo że rezygnuje z zajęcia z tym samym skutkiem jak uchylenie), ale co zrobić z czynnością po zawieszeniu jest: uchylenie czynności 58 § 2 albo zgoda na wypłaty za rachunku 58 § 1, o wstrzymaniu realizacji nie ma mowy, co więcej o wstrzymaniu w ustawie jest mowa kilkakrotnie jednak nie wiąże ona wstrzymania z zawieszeniem, EGAPOLTAX nie tworzy prawa więc tutaj nie powoływałabym się na to, że EGA to dopuszcza, chcę tylko konkretnego argumentu wywiedzionego z przepisów ustawy, że tak należy zrobić, nie twierdzę, że to nie jest logiczne czy normalne jednak chciałabym konkretnego argumentu

26 maja 2014, 08:53
Specjalista

POSTY        488
werka90                    

[

Moim zdaniem: Piszesz pismo z datą bieżącą. Jeżeli napiszesz z data wsteczną, to co? 2 miesiące przeleżało w szufladzie?
Nadajesz numer. Może to być nr TW. Nie wiem, jak macie to rozwiązane.
Na zwrotce:
rodzaj pisma: informacja + odpis TW (tu podajesz numer TW)
numer pisma: numer pisma
data pisma: data pisma

26 maja 2014, 21:50
Specjalista

POSTY        488
ania007                    

zapisu, że po zapłaceniu należności trzeba uchylić zajęcie nie ma (myślę, że bank przyjąłby pismo np. o odstąpieniu przez organ egzekucyjny od realizacji zajęcia albo że rezygnuje z zajęcia z tym samym skutkiem jak uchylenie)

Kwestia nazewnictwa. Ważny jest skutek, jaki pismo wywiera.

ania007                    

ale co zrobić z czynnością po zawieszeniu jest: uchylenie czynności 58 § 2 albo zgoda na wypłaty za rachunku 58 § 1, o wstrzymaniu realizacji nie ma mowy, co więcej o wstrzymaniu w ustawie jest mowa kilkakrotnie jednak nie wiąże ona wstrzymania z zawieszeniem, EGAPOLTAX nie tworzy prawa więc tutaj nie powoływałabym się na to, że EGA to dopuszcza, chcę tylko konkretnego argumentu wywiedzionego z przepisów ustawy, że tak należy zrobić, nie twierdzę, że to nie jest logiczne czy normalne jednak chciałabym konkretnego argumentu

Art. 58 § 1 – czynności egzekucyjne pozostają w mocy, co oznacza, że nie powinny być uchylone.
Zgoda tylko co do wypłat z rachunku. A co z innymi prawami majątkowymi?
Art. 58 § 2 jest przepisem „uznaniowym”. Organ egzekucyjny może (ale nie musi) uchylić czynności ze względu na ważny interes zobowiązanego i bez szkody dla wierzyciela.
Nigdzie nie twierdziłam, że EGA tworzy prawo, chociaż jest utworzony na podstawie u.p.e.a.
Pisząc o tym, że takie pisma można wydrukować z EGA, miałam na myśli to, że twórcy programu udostępnili możliwość takiego wydruku (nie trzeba tworzyć „ręcznie”) oraz to, że nie zawierają podstawy prawnej.
Z zajęciem po zawieszeniu postępowania trzeba coś zrobić. Bo chyba nie o to chodzi, żeby - pomimo zawieszenia – zobowiązany nie mógł korzystać z pełnego wynagrodzenia, środków na rachunku bankowym czy innych praw majątkowych, zwłaszcza wtedy, gdy zawieszenie nastąpiło na podstawie 56 § 1.
My to stosujemy. Czy jest to prawidłowe? Naszym zdaniem tak.
Inną sprawą jest, jak do tego podchodzą dłużnicy zajętych wierzytelności. Np.: ZUS traktuje takie wstrzymanie, jak uchylenie, a niektóre banki żądają wyraźnego zapisu pozwalającego zobowiązanemu na korzystanie ze zgromadzonych na rachunku bankowym środków.

26 maja 2014, 22:46
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Czy ktoś może stosował i ma pod ręką postanowienie z art. 64e §2 pkt 3?
W przypadkach gdy zobowiązany płaci do wierzyciela to te 1,40zł bardzo przeszkadza a dodatkowo jak nie ma co zająć to taki tytuł tylko zalega ;)

28 maja 2014, 07:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 379  Następna strona