Teraz jest 11 wrz 2025, 12:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
anulka102                    

mam jeszcze pytanie jedno
jeśli zobowiązany dostał tytuł wykonawczy (czyli egzekucja została już wszczęta)nie wpłacił całości tylko jakąś część, zaliczyłam mu w pierwszej kolejności opł.manip. koszty upom. resztę na zaległość to następnym krokiem będzie... (działam jako wierzyciel i organ egzekucyjny)chodzi mi o to czy sama do siebie mam pisać o ograniczenie tytułu i wysyłać jeszcze coś do zobowiązanego ? suma sumą po telef. za kilka dni i tak uregulował wszystko.
a na tytule jak to odnotowuje?
bardzo proszę o pomoc

- Jeżeli wpłaca do wierzyciela to wpisujesz w części J zmniejszenie. Np miał na tytule 200 i wpłaca 50 to wpisujesz - wpłata u wierzyciela 150(to co pozostało). W tym wypadku nie księgujesz na opłatę manipulacyjną więc przypadek 2:
- Jeżeli wpłaca do organu egzekucyjnego i księgujesz na koszty egzekucyjne to w części L piszesz - uiszczenie i wpisujesz po stronie uznanie kwotę kosztów i wypełniasz część Ł, czyli na co została rozksięgowana wpłata (należność główna, odsetki, koszty).
Ograniczenie piszesz w przypadku kiedy działasz tylko jako wierzyciel. Np wysyłasz tytuł do innej gminy i zobowiązany wpłaca do ciebie na konto to informujesz organ o zmniejszeniu należności.
Jeżeli nie masz zajęcia tylko sam tytuł to o niczym zobowiązanego nie informujesz.

22 maja 2014, 10:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
QUBAP bo cały manewr polega na tym, że w twoim wypadku trzeba by wydać najpierw decyzję o nadpłacie na tego, który te pieniądze faktycznie wpłacił. Przeprowadzić całe postępowanie podatkowe. Oczywiście zanim będziesz się bawił w decyzje o nadpłacie, musisz wydać decyzję o wysokości zaległości, która powinna być zerowa. Potem wydać decyzję stwierdzającą nadpłatę i 30 dni na zwrot. Tak by to wyglądało poprawnie od strony podatkowej.
Ja bym na Twoim miejscu to po prostu zaliczyła na te zaległości o których mówiłeś. Z tego co wiem, to kontrole mało kiedy sprawdzają akurat ten przepis o wpłacającym. Bo tak nawiasem mówiąc jest on dla mnie po prostu niemożliwy do wyegzekwowania.

A co do klasyfikacji kosztów egzekucyjnych ja bym się zastanowiła czy tego nie zmienić.  bo 75618 to Wpływy z innych opłat stanowiących dochody jednostek samorządu terytorialnego na podstawie ustaw. , wchodzą tam opłata skarbowa, e3ksploatacyjna, zezwolenia na alkohol. Do egzekucji jest osobny rozdział: 75014 Egzekucja administracyjna należności pieniężnych. O słuszności mojego zdania potwierdziło RIO  :)

22 maja 2014, 10:45
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

QUBAP bo cały manewr polega na tym, że w twoim wypadku trzeba by wydać najpierw decyzję o nadpłacie na tego, który te pieniądze faktycznie wpłacił. Przeprowadzić całe postępowanie podatkowe. Oczywiście zanim będziesz się bawił w decyzje o nadpłacie, musisz wydać decyzję o wysokości zaległości, która powinna być zerowa. Potem wydać decyzję stwierdzającą nadpłatę i 30 dni na zwrot. Tak by to wyglądało poprawnie od strony podatkowej.
Ja bym na Twoim miejscu to po prostu zaliczyła na te zaległości o których mówiłeś. Z tego co wiem, to kontrole mało kiedy sprawdzają akurat ten przepis o wpłacającym. Bo tak nawiasem mówiąc jest on dla mnie po prostu niemożliwy do wyegzekwowania.

A co do klasyfikacji kosztów egzekucyjnych ja bym się zastanowiła czy tego nie zmienić.  bo 75618 to Wpływy z innych opłat stanowiących dochody jednostek samorządu terytorialnego na podstawie ustaw. , wchodzą tam opłata skarbowa, e3ksploatacyjna, zezwolenia na alkohol. Do egzekucji jest osobny rozdział: 75014 Egzekucja administracyjna należności pieniężnych. O słuszności mojego zdania potwierdziło RIO  :)

Czy kowalskiemu niebędącemu moim podatnikiem (zobowiązanym do płacenia za śmieci) wydaję decyzję stwierdzającą/określającą?
W przypadku klasyfikacji nie ja jestem mądry ;) ale paragraf w księgowości podzielony jest na różne "podparagrafy" ;) i łatwo jest to wychwycić. Masz może jakieś stanowisko RIO na piśmie czy tylko telefonicznie?

22 maja 2014, 10:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
qubap                    

anulka102                    

mam jeszcze pytanie jedno
jeśli zobowiązany dostał tytuł wykonawczy (czyli egzekucja została już wszczęta)nie wpłacił całości tylko jakąś część, zaliczyłam mu w pierwszej kolejności opł.manip. koszty upom. resztę na zaległość to następnym krokiem będzie.... (działam jako wierzyciel i organ egzekucyjny)chodzi mi o to czy sama do siebie mam pisać o ograniczenie tytułu i wysyłać jeszcze coś do zobowiązanego ? suma sumą po telef. za kilka dni i tak uregulował wszystko.
a na tytule jak to odnotowuje?
bardzo proszę o pomoc

- Jeżeli wpłaca do wierzyciela to wpisujesz w części J zmniejszenie. Np miał na tytule 200 i wpłaca 50 to wpisujesz - wpłata u wierzyciela 150(to co pozostało). W tym wypadku nie księgujesz na opłatę manipulacyjną więc przypadek 2:
- Jeżeli wpłaca do organu egzekucyjnego i księgujesz na koszty egzekucyjne to w części L piszesz - uiszczenie i wpisujesz po stronie uznanie kwotę kosztów i wypełniasz część Ł, czyli na co została rozksięgowana wpłata (należność główna, odsetki, koszty).
Ograniczenie piszesz w przypadku kiedy działasz tylko jako wierzyciel. Np wysyłasz tytuł do innej gminy i zobowiązany wpłaca do ciebie na konto to informujesz organ o zmniejszeniu należności.
Jeżeli nie masz zajęcia tylko sam tytuł to o niczym zobowiązanego nie informujesz.

działam jako wierzyciel i organ egz. ale mamy jedno konto główne... wpłata była na rach.bank. a część Ł wypełnia się chyba w przypadku pobrania na podstawie kwitariusza na miejscu u zobowiązanego? w kolumnie pokwitowanie wtedy wpisujemy nr z kwitariusza...

22 maja 2014, 11:48
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anulka102                    

działam jako wierzyciel i organ egz. ale mamy jedno konto główne ... wpłata była na rach.bank. a część Ł wypełnia się chyba w przypadku pobrania na podstawie kwitariusza na miejscu u zobowiązanego?? w kolumnie pokwitowanie wtedy wpisujemy nr z kwitariusza....

Anulka wszystko na ten temat już opisywane było w tym temacie, częściowo na stronie 23 w wypowiedziach PRESTONA i częściowo dalej (obrazowo strona 36). Odnośnie przyszłego pytania po której stronie pisać wpłatę na koszty upomnienia też jest to już opisane.
W pokwitowaniu jak chcesz możesz sobie wpisać numer wyciągu bankowego. Ja nie wpisuję nic.

22 maja 2014, 12:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Pytanko:
wysłałam zapytanie do zus na panią Agnieszkę X o numerze PESEL:123456789
i dostałam odpowiedź dotyczącą Pani Agnieszki Y o numerze PESEL: 123456789

wniosek- Pani Agnieszka zmieniła nazwisko, ale nie zmieniła deklaracji no i oczywiście nie płaci.
Nie mogę wystawić tytułu na inne nazwisko, co powinnam zrobić? Jakieś pismo skierowane do wymiaru żeby sobie sprawdzili. czy jak?

22 maja 2014, 12:17
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hajka                    

Pytanko:
wysłałam zapytanie do zus na panią Agnieszkę X o numerze PESEL:123456789
i dostałam odpowiedź dotyczącą Pani Agnieszki Y o numerze PESEL: 123456789
wniosek- Pani Agnieszka zmieniła nazwisko, ale nie zmieniła deklaracji no i oczywiście nie płaci.
Nie mogę wystawić tytułu na inne nazwisko, co powinnam zrobić? Jakieś pismo skierowane do wymiaru żeby sobie sprawdzili. czy jak?

U mnie takie dane znajdują się w ewidencji ludności więc nie problem sobie sprawdzić nawet kiedy zostały dane zmienione.
Ja miałem podobną sytuację, upomnienie wystawiłem na nazwisko dwuczłonowe, ale tytuł już na jedno.
Zobowiązana deklaracji nie złożyła nawet po tym jak jej powiedziałem że by wypadało. W programie też sobie poprawiłem na jednoczłonowe i w uwagach zaznaczyłem że zmiana z ewidencji ludności.
W większości przypadków tak jest że wierzyciel dopiero dowiaduje się czegoś od organu egzekucyjnego ;) a to że tu nie mieszka, a to że ma inne nazwisko :)

22 maja 2014, 12:34
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
PILNE !!!
dłużnik przyszedł z prośbą o wstrzymanie zajęcia wynagrodzenia deklarując że dokona sam spłaty w ciągu miesiąca. Jest na to zgoda, ale jakie wydać pismo? Pomóżcie proszę - potrzebne na gwałt

22 maja 2014, 13:58
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
eleta                    

Kwestia nazwiska wyszła z zawiadomienia banku o zajęciu rachunku bankowego - w piśmie od banku były podane dwa nazwiska i zaczęłyśmy sprawdzać dlaczego... ok skoro doradzasz umorzenie to wolę tak zrobić niż miałby mi się ktoś później przyczepić, tym bardziej że raczej szans na szybkie zakończenie nie ma .. dzięki serdeczne

qubap                    

Ja bym w tym przypadku prowadził postępowanie dalej. Nie ma tu błędu w osobie zobowiązanego. To samo mogłoby się dotyczyć np osoby która się rozwiodła.
Np tytuł i zawiadomienie było wysłane na Iksińska-Kowalska, zobowiązana w międzyczasie zmieniła nazwisko w banku w związku z rozwodem. Nie ma tu podstawy do umorzenia postępowania. Oprócz nazwiska istnieją jeszcze takie dane jak adres zamieszkania, NIP czy PESEL które oczywiście bank sprawdził przyjmując zajęcie ;).

Osoba, która zmieniła stan cywilny ze zmiana nazwiska to inna sprawa. Tytuł był wystawiony prawidłowo, a w toku postępowania nastąpiła zmiana danych osobowych.
W przypadku Elety tytuł jest wystawiony błędnie. Zobowiązany nie jest jednoznacznie określony.
Jeżeli tytuł jest wystawiony na zobowiązanego X, a Pesel dotyczy zobowiązanego X-Y, to rodzi się wątpliwość, kto jest zobowiązanym. Czy egzekucja ma być prowadzona do majątku X i tytuł jest wystawiony z błędnym Peselem, czy jednak Pesel określa prawidłowo zobowiązanego, a wtedy nazwisko jest błędne.
Bank sprawdził po Peselu i wyszło, że to X-Y. Przyjął zajęcie do realizacji pewnie dlatego, że jeden człon nazwiska się zgadzał.

22 maja 2014, 22:35
Specjalista

POSTY        488
anulka102                    

działam jako wierzyciel i organ egz. ale mamy jedno konto główne... wpłata była na rach.bank. a część Ł wypełnia się chyba w przypadku pobrania na podstawie kwitariusza na miejscu u zobowiązanego? w kolumnie pokwitowanie wtedy wpisujemy nr z kwitariusza...

Zauważyłam, że macie problemy z jednym rachunkiem, czyli z określeniem, czy jest to wpłata do wierzyciela czy do organu egzekucyjnego. Może dobrym rozwiązaniem byłoby przyjęcie zasady, że przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego traktować jako wpłaty do wierzyciela, a po wszczęciu jako wpłaty na rachunek organu egzekucyjnego i w pierwszej kolejności pokrywać koszty egzekucyjne. To tak na marginesie.;)
W części Ł wpisuje się pobrania u zobowiązanego i wpłaty na rachunek egzekucyjny.

22 maja 2014, 22:45
Specjalista

POSTY        488
hajka                    

PILNE !
dłużnik przyszedł z prośbą o wstrzymanie zajęcia wynagrodzenia deklarując że dokona sam spłaty w ciągu miesiąca. Jest na to zgoda, ale jakie wydać pismo? Pomóżcie proszę - potrzebne na gwałt

Zbyt mało danych, żeby ocenić, który przepis zastosować, jednak biorąc pod uwagę krótki okres spłaty najprościej będzie zawiesić postępowanie egzekucyjne na żądanie wierzyciela (art. 56 par. 4), a do pracodawcy wysłać wstrzymanie realizacji zajęcia.

22 maja 2014, 22:56
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
ja się zastanawiałam nad art 58

23 maja 2014, 05:38
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
Jeśli zobowiązany sam zapłacił należności u wierzyciela (bez kosztów upomnienia i egzekucyjnych), to należy te niezapłacone koszty wykazać w polu J?

Obecnie w takiej sytuacji w polu J wpisuję 0 (bo należności zostały zapłacone), a koszty egzekwuję dalej na podstawie właściwych zapisów w polu 78 (koszty upomnienia) i w cześć L (koszty egzekucyjne)... Proszę o potwierdzenie poprawności takiego postępowania.

23 maja 2014, 09:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
proszę o pomoc w sprawie naliczenia kosztów egzekucyjnych
Zrobiłam zajęcie rachunku bankowego (24.04.2014)
zajęcie odebrała bank 05.05.2014.
zajęcie odebrał zobowiązany 12.05.2014 (na awizo)

zobowiązany 06.05.2014 wpłacił w kasie zaległość z kosztami upomnienia, inne koszty nie były naliczone bo nie miałam zwrotek.
wysłałam informację do banku o wpłacie zadłużenia i że uchylam zajęcie.
20.05.2014 bank napisał że Pan X posiada rachunek bankowy ale ma tam jakieś grosze wolne od zajęcia.

co z kosztami za zajęcie i opłatą manipulacyjną? naliczyć i egzekwować?
jest bardzo dużo takich sytuacji że są wpłaty, potem przychodzą zwrotki, a potem dopiero odpowiedzi z banku.
w tym wypadku pan x nie wiedział o zajęciu bo odebrał je po wpłacie.

23 maja 2014, 11:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 379  Następna strona