Teraz jest 11 wrz 2025, 14:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

anulka102                    

mam prośbę o wrzucenie przykładowego zawiadomienia np. do KRUS o uchyleniu zajęcia tzn. zobowiązany sam wpłacił na konto wierzyciela po odebraniu odpisu zajęcia emerytury zapłacił wszystko (zaległość koszty upomnienia i koszty egzekucyjne)
z góry dziękuję

Jest na stronie 26

dziękuje za szybką odpowiedź
a jeszcze jedno pytanie czy w takim przypadku piszecie do zobowiązanego jakieś postanowienie o uchyleniu zajęcia czy tylko adnotacja w tytule że zaplacił i sprawa zamknięta

21 maja 2014, 14:22
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

jeżeli 59 §1 uchyla dokonane czynności to czy koszty egzekucyjne są nadal należne?

Umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie czynności egzekucyjnych, ale żaden przepis w ustawie nie stanowi, że koszty nie są należne.
Po umorzeniu postępowania egzekucyjnego kosztami należy obciążyć wierzyciela. Problem pojawia się, jeżeli wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym, bo trudno, żeby organ egzekucyjny obciążał sam siebie jako wierzyciela.
Naliczone koszty egzekucyjne nie zostaną zapłacone.

qubap                    

mera                    

Drugie zajęcie rachunku bankowego nie jest tożsame z pierwszym zajęciem rachunku bankowego, czyli nie jest to ta sama czynność. To tylko taki sam środek egzekucyjny.
Przykład.
1. Zajęcie rachunku bankowego na kwotę 100,00, odsetki 10,00 - opłata 5,50.
2. Zajęcie innego rachunku zobowiązanego po jakimś czasie:
a) ng-100,00, % 50,00 = 150,00 x 5% = 7,50. Dopisujesz do kosztów różnicę: 7,50 - 5,50 = 2,00.
a) ng-100,00, % 20,00 = 120,00 x 5% = 6,00, ale nie może być mniejsza niż 6,80, więc dopisujesz różnicę: 6,80 - 5,50 = 1,30.

Dla mnie wyraźnie jest zapisane w §1 (czynności egzekucyjne) §4 (takie same czynności) i §5 (czynności egzekucyjne). Czynność - pobranie za zajęcie rachunku bankowego. Jeżeli §4 "pobiera się tylko raz w toku postępowania egzekucyjnego, chociażby takie same czynności były by następnie ponawiane" to do pierwszego przypadku "a" się zgodzę że dopisuje 2,00 a co do drugiego nie. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Dziwne, że z pierwszym przypadkiem się zgadzasz, a z drugim - nie, ponieważ co do istoty są to takie same dwa przypadki. Różnica występuje w wysokości naliczonych kosztów. W drugim przypadku doliczasz różnicę do 6,80, czyli do minimalnej kwoty kosztów należnych za więcej niż jedno zajęcie.
Zostańmy każde przy swoim zdaniu.;)

21 maja 2014, 18:54
Specjalista

POSTY        488
eleta                    

hej
co byście zrobili w sytuacji kiedy dostajecie tytul na nazwisko Kowalski Jan , zaczynacie czynności , wysłaliście TW, robicie zajęcie i nagle okazuje się ze Kowalski ma dwa nazwiska a ktoś to po prostu źle wpisał w system i tak już później z błędem poszło dalej Wyszły już pisma na zewnątrz z jednym nazwiskiem , mam tez skuteczne zajęcie rachunku (w sensie ze jest rachunek ale nie ma na nim środków) więc nie moge sobie "podmienić" TW u siebie
Krótko mówiąc mam tytuł na Kowalski Jan a powinno być Kowalski - Iksiński Jan. Zastanawiam się czy można zrobić aktualizacje TW albo koleżanka która wystawia TW napisze pismo że ma dwa nazwiska. Jakies pomysły ?

Nie można aktualizować nazwy zobowiązanego.
Mam tu kilka pytań. W jaki sposób okazało się, że nazwisko jest błędne? Dlaczego bank uznał zajęcie, jeżeli nazwa zobowiązanego się nie zgadza, tj. jakie dane zobowiązanego bank wskazał w odpowiedzi na zajęcie?
Tak na szybko widzę dwa rozwiązania:
1. Prowadzić dalej postępowanie. "Opcja dostępna" jeżeli zobowiązany zgadza się (nie złożył zarzutu) na to postępowanie i będzie ono stosunkowo szybko zakończone.
2. Umorzyć postępowanie na podstawie art. 59 par. 1 pkt 4 i wystawić prawidłowe tytuły wykonawcze.
Drugie rozwiązanie jest bezpieczniejsze i prawidłowe. Uniknie się sytuacji, że postępowanie na podstawie tego tytułu nie będzie zakończone, a zostaną wystawione tytuły na kolejne zaległości, ale już z prawidłowym nazwiskiem.

21 maja 2014, 19:15
Specjalista

POSTY        488
anulka102                    

a jeszcze jedno pytanie czy w takim przypadku piszecie do zobowiązanego jakieś postanowienie o uchyleniu zajęcia czy tylko adnotacja w tytule że zaplacił i sprawa zamknięta

A zobowiązanego zawiadamiałaś o zajęciu, czy tylko odnotowałaś na tytule, ze zrobiłaś zajęcie?;)
Zobowiązanego należy zawiadomić, ale nie postanowieniem, tylko takim samym pismem jak do dłużnika zajętej wierzytelności (w tym przypadku KRUS), tylko adresatem będzie zobowiązany.

21 maja 2014, 19:25
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
tak zawiadomiłam (odpis zajęcia)
czyli nie postanowienie tylko odpis zawiadomienia o uchyleniu?
a tak na marginesie to koszty jakie ponosi gmina przy ściąganiu tych śmieci kilkakrotnie przekraczają kwotę zadłużenia -
doliczacie do kosztów egzekucyjn. opłaty za przesyłkę? bo tutaj na forum były różne opinie co do tego...
pozdrawiam

Ostatnio edytowano 22 maja 2014, 07:03 przez anulka102, łącznie edytowano 1 raz

22 maja 2014, 07:01
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
anulka102                    

tak zawiadomiłam (odpis zajęcia)
czyli nie postanowienie tylko odpis zawiadomienia o uchyleniu?
a tak na marginesie to koszty jakie ponosi gmina przy ściąganiu tych śmieci kilkakrotnie przekraczają kwotę zadłużenia -
doliczacie do kosztów egzekucyjn. opłaty za przesyłkę? bo tutaj na forum były różne opinie co do tego...
pozdrawiam

Takie samo zawiadomienie o uchyleniu wysyłasz i do zobowiązanego i do KRUSU w Twoim przypadku. Nie żadne odpisy ;).
Co do doliczania - powiem tak, zależy jak masz napisane w instrukcji egzekucji administracyjnej (ws przypadku kontroli), jedni naliczają inni nie. Nie ma tu zasady.
Koszty przekraczają bo jak ktoś ma przypisu 8zł to aż śmieszne jest wystawianie tytułu na takie kwoty ale cóż. Takie przepisy.
Od dzisiaj zmiany? Będzie można wystawiać bodajże jak należność przekroczy 10x koszty upomnienia. To samo dotyczyć będzie tytułów.

22 maja 2014, 07:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Klasyfikacja budżetowa kosztów egzekucyjnych: 750.75014 par 0690

QUBAP zwrot nadpłaty musi nastąpić w ściśle określonym terminie. Inaczej wpłacającemu należą się odsetki od nadpłaty, liczone dokładnie tak samo jak przy zaległościach podatkowych.  W twoim przypadku wydaje mi się, że masz 30 dni na zwrot nadpłaty. Regulacje na ten temat znajdziesz w artykule 77 Ordynacji Podatkowej.

A jeszcze co do samego faktu, iż ktoś wpłaca za kogoś.  U nas w urzędzie jeśli jest taka sytuacja, to przyjmujemy wpłatę na tego podatnika, którego ona faktycznie dotyczy. Musimy jednak uzyskać oświadczenie woli, że wpłacający jest jedynie "Wyręczycielem" faktycznego podatnika oraz że pieniądze pochodzą z majątku podatnika, który ma wobec urzędu zobowiązania.

Co z tymi nowelizacjami? Ma ktoś linka do tych rozporządzeń w ich ostatecznym kształcie?

22 maja 2014, 07:54
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

Klasyfikacja budżetowa kosztów egzekucyjnych: 750.75014 par 0690

QUBAP zwrot nadpłaty musi nastąpić w ściśle określonym terminie. Inaczej wpłacającemu należą się odsetki od nadpłaty, liczone dokładnie tak samo jak przy zaległościach podatkowych.  W twoim przypadku wydaje mi się, że masz 30 dni na zwrot nadpłaty. Regulacje na ten temat znajdziesz w artykule 77 Ordynacji Podatkowej.

A jeszcze co do samego faktu, iż ktoś wpłaca za kogoś.  U nas w urzędzie jeśli jest taka sytuacja, to przyjmujemy wpłatę na tego podatnika, którego ona faktycznie dotyczy. Musimy jednak uzyskać oświadczenie woli, że wpłacający jest jedynie "Wyręczycielem" faktycznego podatnika oraz że pieniądze pochodzą z majątku podatnika, który ma wobec urzędu zobowiązania.

Co z tymi nowelizacjami? Ma ktoś linka do tych rozporządzeń w ich ostatecznym kształcie?

Tak, tutaj link (6 pozycji z góry) - http://isap.sejm.gov.pl/
ale spokojnie mamy aż 6 miesięcy czasu na przymus w stosowaniu nowych wzorów ;), prędzej zabiorą nam egzekucję ;)

Wysłałem do wpłacającego pismo żeby sie opowiedział co to za wpłata. Nie chciało mu się za bardzo więc nie zrobił nic. Ale też dalej nie wpłaca. Taki jednorazowy wybryk ;). Nie widzę właśnie w art. 77 przypadku dla siebie. Nie ma żadnej decyzji, zmieniającej decyzji ani nic co by mi mogło pasować. Z chęcią bym wpłatę przyjął bo mam zbiegi u komorników i podejrzewam że marne szanse są na ściągnięcie tych środków.

22 maja 2014, 08:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
mera                    

eleta                    

hej
co byście zrobili w sytuacji kiedy dostajecie tytul na nazwisko Kowalski Jan , zaczynacie czynności , wysłaliście TW, robicie zajęcie i nagle okazuje się ze Kowalski ma dwa nazwiska a ktoś to po prostu źle wpisał w system i tak już później z błędem poszło dalej Wyszły już pisma na zewnątrz z jednym nazwiskiem , mam tez skuteczne zajęcie rachunku (w sensie ze jest rachunek ale nie ma na nim środków) więc nie moge sobie "podmienić" TW u siebie
Krótko mówiąc mam tytuł na Kowalski Jan a powinno być Kowalski - Iksiński Jan. Zastanawiam się czy można zrobić aktualizacje TW albo koleżanka która wystawia TW napisze pismo że ma dwa nazwiska. Jakies pomysły ?

Mam tu kilka pytań. W jaki sposób okazało się, że nazwisko jest błędne? Dlaczego bank uznał zajęcie, jeżeli nazwa zobowiązanego się nie zgadza, tj. jakie dane zobowiązanego bank wskazał w odpowiedzi na zajęcie?
1. Prowadzić dalej postępowanie. "Opcja dostępna" jeżeli zobowiązany zgadza się (nie złożył zarzutu) na to postępowanie i będzie ono stosunkowo szybko zakończone.
2. Umorzyć postępowanie na podstawie art. 59 par. 1 pkt 4 i wystawić prawidłowe tytuły wykonawcze.
Drugie rozwiązanie jest bezpieczniejsze i prawidłowe. Uniknie się sytuacji, że postępowanie na podstawie tego tytułu nie będzie zakończone, a zostaną wystawione tytuły na kolejne zaległości, ale już z prawidłowym nazwiskiem.

Kwestia nazwiska wyszła z zawiadomienia banku o zajęciu rachunku bankowego - w piśmie od banku były podane dwa nazwiska i zaczęłyśmy sprawdzać dlaczego... ok skoro doradzasz umorzenie to wolę tak zrobić niż miałby mi się ktoś później przyczepić, tym bardziej że raczej szans na szybkie zakończenie nie ma... dzięki serdeczne

22 maja 2014, 08:28
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

mera                    

Kwestia nazwiska wyszła z zawiadomienia banku o zajęciu rachunku bankowego - w piśmie od banku były podane dwa nazwiska i zaczęłyśmy sprawdzać dlaczego... ok skoro doradzasz umorzenie to wolę tak zrobić niż miałby mi się ktoś później przyczepić, tym bardziej że raczej szans na szybkie zakończenie nie ma .. dzięki serdeczne

Ja bym w tym przypadku prowadził postępowanie dalej. Nie ma tu błędu w osobie zobowiązanego. To samo mogłoby się dotyczyć np osoby która się rozwiodła.
Np tytuł i zawiadomienie było wysłane na Iksińska-Kowalska, zobowiązana w międzyczasie zmieniła nazwisko w banku w związku z rozwodem. Nie ma tu podstawy do umorzenia postępowania. Oprócz nazwiska istnieją jeszcze takie dane jak adres zamieszkania, NIP czy PESEL które oczywiście bank sprawdził przyjmując zajęcie ;).

Co do klasyfikacji to mam tak samo jak przy kosztach upomnienia - 756.75618.0690 - rozszerzone na potrzeby programu o cyferkę 2

22 maja 2014, 08:42
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
qubap                    

Takie samo zawiadomienie o uchyleniu wysyłasz i do zobowiązanego i do KRUSU w Twoim przypadku. Nie żadne odpisy ;).
Co do doliczania - powiem tak, zależy jak masz napisane w instrukcji egzekucji administracyjnej (ws przypadku kontroli), jedni naliczają inni nie. Nie ma tu zasady.
Koszty przekraczają bo jak ktoś ma przypisu 8zł to aż śmieszne jest wystawianie tytułu na takie kwoty ale cóż. Takie przepisy.
Od dzisiaj zmiany? Będzie można wystawiać bodajże jak należność przekroczy 10x koszty upomnienia. To samo dotyczyć będzie tytułów.

będzie można...czy też warunkiem wystawienia będzie kiedy przekroczy 116 zł? bo to zasadnicza różnica w przypadku ustawy śmieciowej u nas taką kwotę to co niektórzy za dwa lata osiągną :unsure: czy te przepisy obowiązują już od dziś?

22 maja 2014, 09:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
no właśnie wygląda, że od dziś. Ale jak to rozumieć - upomnienie można wystawić TYLKO jak kwota przekroczy 116? Na mniejszą nie można? U mnie to ponad rok

22 maja 2014, 09:36
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anulka102                    

qubap                    

będzie można...czy też warunkiem wystawienia będzie kiedy przekroczy 116 zł? bo to zasadnicza różnica w przypadku ustawy śmieciowej u nas taką kwotę to co niektórzy za dwa lata osiągną :unsure: czy te przepisy obowiązują już od dziś?
hajka                    

no właśnie wygląda, że od dziś. Ale jak to rozumieć - upomnienie można wystawić TYLKO jak kwota przekroczy 116? Na mniejszą nie można? U mnie to ponad rok

Zachęcam do nowej lektury :) link na poprzedniej stronie.
§5 Rozporządzenia w sprawie trybu postępowania wierzycieli... Jeżeli kwota przekroczy 10x koszty upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności jest krótszy niż 6 mc - to niezwłocznie

22 maja 2014, 09:42
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
mam jeszcze pytanie jedno
jeśli zobowiązany dostał tytuł wykonawczy (czyli egzekucja została już wszczęta)nie wpłacił całości tylko jakąś część, zaliczyłam mu w pierwszej kolejności opł.manip. koszty upom. resztę na zaległość to następnym krokiem będzie... (działam jako wierzyciel i organ egzekucyjny)chodzi mi o to czy sama do siebie mam pisać o ograniczenie tytułu i wysyłać jeszcze coś do zobowiązanego ? suma sumą po telef. za kilka dni i tak uregulował wszystko.
a na tytule jak to odnotowuje?
bardzo proszę o pomoc

Ostatnio edytowano 22 maja 2014, 10:19 przez anulka102, łącznie edytowano 1 raz

22 maja 2014, 10:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 379  Następna strona