Teraz jest 11 wrz 2025, 11:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Miało być edytowane, sorka ;)

hiszpanka                    

Witam, właśnie dostałam egzekucję za odpady do zakresu obowiązków, a nie mam o tym zupełnie pojęcie. Gdyby znalazł się ktoś miły i udzielił mi kilku cennych wskazówek co dzieje się od momentu wystawienia tytułu. Bardzo proszę o info na emaila: justynagorska@interia.pl

Zalecam przeczytanie tematu od początku do końca i wtedy zadawanie pytań. Na maile to nie wiem kto ma czas żeby Tobie odpowiadać. Do tego lepszą opcją jest PW na forum. Dodatkowo radzę się wczytać w ustawę.
ciekawska                    

Cześć, ja też niestety zostałam uszczęśliwiona egzekucją opłaty za śmieciuchy. Mam małe dylematy, może ktoś zachciałby pomóc - czy ewidencję tytułów wykonawczych drukuję w jednym egzemplarzu tylko dla siebie i skoro  burmistrz jest wierzycielem wpisuję tam dane gminy (czy urzędu?)? kopię tytułu wysyłam do dłużnika- samą kopię czy mogę np. wysłać z tytułem wezwanie do zapłaty i czy w wezwaniu tym mogę naliczyć koszty przesyłki i opłatę manipulacyjną? Dziękuję za odp,pozdrawiam

Masz wierzyciela osobno i organ osobno czy wszystko razem? Ja mam razem i jeden segregator mam na ewidencję u wierzyciela a w drugim trzymam ewidencję z tytułami załatwianymi. Do dłużnika wysyłasz odpis (egzemplarz dla zobowiązanego) a jeżeli chcesz naliczyć mu koszty musisz zrobić zajęcie. Nie wysyłasz wezwania do zapłaty bo to jest opłata w formie podatku a nie cywilnoprawna. W podatkach u Ciebie wystawiają tytuły na podatek od nieruchomości, dobra znajomość z podatkami też pomaga ogarnąć temat, przynajmniej w wystawianiu tytułów.
Nie chcę być złośliwy ale zalecam lekturę tematu od pierwszej strony i tak samo jak koleżanka poczytanie ustawy bo będzie ciężko. Do tego przydało by się jakieś dobre szkolenie.

Swoją drogą za dwa dni nowe wzory tytułów czy za pół roku?

Ostatnio edytowano 20 maja 2014, 13:32 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

20 maja 2014, 13:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
jak zakończyć sprawę w sytuacji, gdy dłużnik zapłacił po otrzymaniu samego tytułu - nie było wystawione zajęcie, bo nie było czego zająć. Postaowienie? Czy wcale nic nie trzeba?

20 maja 2014, 13:51
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hajka                    

jak zakończyć sprawę w sytuacji, gdy dłużnik zapłacił po otrzymaniu samego tytułu - nie było wystawione zajęcie, bo nie było czego zająć. Postaowienie? Czy wcale nic nie trzeba?

Nic nie trzeba

20 maja 2014, 13:55
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

Tylko w tym przypadku koszty nadal pozostają na zobowiązanym. Nie przechodzą na wierzyciela. Czy nie powinno się ich umarzać albo odpisywać?
Skoro koszty zostają to postępowania się nie da zamknąć.

Możesz wydać postanowienie o umorzeniu kosztów egzekucyjnych na podstawie art. 64e, w zależności od sytuacji.
To, że koszty zostają, nie ma nic wspólnego z zakończeniem postępowania egzekucyjnego. Jeżeli zobowiązany zapłaci wierzycielowi, koszty nadal są egzekwowane zgodnie z art 64 par. 8, natomiast jeżeli zaistnieją przesłanki określone w art. 59 par. 1 umorzenie postępowania egzekucyjnego jest obligatoryjne.

qubap                    

W przypadku zajęcia rachunku bankowego więcej niż jeden raz koszty są należne z par. 4, to jest ta sama czynność.

Drugie zajęcie rachunku bankowego nie jest tożsame z pierwszym zajęciem rachunku bankowego, czyli nie jest to ta sama czynność. To tylko taki sam środek egzekucyjny.
Przykład.
1. Zajęcie rachunku bankowego na kwotę 100,00, odsetki 10,00 - opłata 5,50.
2. Zajęcie innego rachunku zobowiązanego po jakimś czasie:
a) ng-100,00, % 50,00 = 150,00 x 5% = 7,50. Dopisujesz do kosztów różnicę: 7,50 - 5,50 = 2,00.
a) ng-100,00, % 20,00 = 120,00 x 5% = 6,00, ale nie może być mniejsza niż 6,80, więc dopisujesz różnicę: 6,80 - 5,50 = 1,30.

20 maja 2014, 19:28
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

Możesz wydać postanowienie o umorzeniu kosztów egzekucyjnych na podstawie art. 64e, w zależności od sytuacji.
To, że koszty zostają, nie ma nic wspólnego z zakończeniem postępowania egzekucyjnego. Jeżeli zobowiązany zapłaci wierzycielowi, koszty nadal są egzekwowane zgodnie z art 64 par. 8, natomiast jeżeli zaistnieją przesłanki określone w art. 59 par. 1 umorzenie postępowania egzekucyjnego jest obligatoryjne.

jeżeli 59 §1 uchyla dokonane czynności to czy koszty egzekucyjne są nadal należne?
mera                    

Drugie zajęcie rachunku bankowego nie jest tożsame z pierwszym zajęciem rachunku bankowego, czyli nie jest to ta sama czynność. To tylko taki sam środek egzekucyjny.
Przykład.
1. Zajęcie rachunku bankowego na kwotę 100,00, odsetki 10,00 - opłata 5,50.
2. Zajęcie innego rachunku zobowiązanego po jakimś czasie:
a) ng-100,00, % 50,00 = 150,00 x 5% = 7,50. Dopisujesz do kosztów różnicę: 7,50 - 5,50 = 2,00.
a) ng-100,00, % 20,00 = 120,00 x 5% = 6,00, ale nie może być mniejsza niż 6,80, więc dopisujesz różnicę: 6,80 - 5,50 = 1,30.

Dla mnie wyraźnie jest zapisane w §1 (czynności egzekucyjne) §4 (takie same czynności) i §5 (czynności egzekucyjne). Czynność - pobranie za zajęcie rachunku bankowego. Jeżeli §4 "pobiera się tylko raz w toku postępowania egzekucyjnego, chociażby takie same czynności były by następnie ponawiane" to do pierwszego przypadku "a" się zgodzę że dopisuje 2,00 a co do drugiego nie. Takie jest moje zdanie na ten temat.

21 maja 2014, 08:02
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Co się dzieje w przypadku kiedy bank informuje mnie że wypowiedział umowę zobowiązanemu a ja na tym rachunku miałem zbieg i przekazałem akta do komornika?
Rozumiem że komornik odeśle mi w niedalekiej przyszłości akta jako że zbieg dotyczył tylko rachunku bankowego?

21 maja 2014, 09:07
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
Jeśli dobrze rozumiem konstrukcje zbiegu to dotyczy on ogólnie egzekucji, a nie egzekucji z konkretnego prawa majątkowego, czy wierzytelności. Moim zdaniem sąd powinien rozstrzygnąć i jeśli przyzna komornikowi ten będzie dalej egzekwować Twoje tytuły również z innych składników o których ma wiedzę.

21 maja 2014, 10:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
hej
co byście zrobili w sytuacji kiedy dostajecie tytul na nazwisko Kowalski Jan , zaczynacie czynności , wysłaliście TW, robicie zajęcie i nagle okazuje się ze Kowalski ma dwa nazwiska a ktoś to po prostu źle wpisał w system i tak już później z błędem poszło dalej Wyszły już pisma na zewnątrz z jednym nazwiskiem , mam tez skuteczne zajęcie rachunku (w sensie ze jest rachunek ale nie ma na nim środków) więc nie moge sobie "podmienić" TW u siebie
Krótko mówiąc mam tytuł na Kowalski Jan a powinno być Kowalski - Iksiński Jan. Zastanawiam się czy można zrobić aktualizacje TW albo koleżanka która wystawia TW napisze pismo że ma dwa nazwiska. Jakies pomysły ?

Ostatnio edytowano 21 maja 2014, 11:08 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

21 maja 2014, 10:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
belpru                    

Jeśli dobrze rozumiem konstrukcje zbiegu to dotyczy on ogólnie egzekucji, a nie egzekucji z konkretnego prawa majątkowego, czy wierzytelności. Moim zdaniem sąd powinien rozstrzygnąć i jeśli przyzna komornikowi ten będzie dalej egzekwować Twoje tytuły również z innych składników o których ma wiedzę.

własnie jest odwrotnie, Zbieg dotyczy tylko tej konkretnej czynności do której nastąpił. Sąd rozstrzygając mowi tylko o zbiegu do tej jednej czynności np do zajęcia rachunku. Resztę egzekucji prowadzisz normalnie po rozstrzygnięciu sądu z innych składników majatku

II FSK 1787/11
               wyrok NSA W-wa         2013.05.17        
        Zbieg egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej.
         LEX nr 1328799

1. Przepisy u.p.e.a. nie dopuszczają możliwości prowadzenia postępowania egzekucyjnego w stosunku do tego samego zobowiązanego i na podstawie tego samego tytułu wykonawczego, w tym samym czasie przez różne organy egzekucyjne.
 2. Zbieg egzekucji nie oznacza zbiegu prowadzonych postępowań egzekucyjnych (administracyjnego czy sądowego), w ramach których komornik sądowy czy organ egzekucyjny zastosował środek egzekucyjny, tj. egzekucję do tej samej rzeczy albo prawa i tej samej osoby (dłużnika i zobowiązanego). Zbieg egzekucji to sytuacja odnosząca się do konkretnego, tego samego podmiotu oraz przedmiotu, rzeczy lub prawa, do którego skierowano egzekucję w trybie sądowym i administracyjnym.

I SA/Gl 260/08
               wyrok wsa         2008.07.21        
         w Gliwicach
         LEX nr 513191

1. Sąd rejonowy orzeka wyłącznie o organie egzekucyjnym właściwym do dalszego prowadzenia łącznie egzekucji z danej rzeczy lub prawa majątkowego, a nie o połączeniu postępowań egzekucyjnych - sądowego i administracyjnego, w których doszło do zbiegu egzekucji w rozumieniu art. 773 § 1 k.p.c. i art. 62 u.p.e.a. Organy te w granicach prowadzonego postępowania egzekucyjnego wyznaczonego osobą dłużnika lub zobowiązanego i tytułem wykonawczym podejmują samodzielnie czynności egzekucyjne w zakresie egzekucji z rzeczy lub praw zobowiązanego (dłużnika) nie objętych takim zbiegiem. Rozstrzygnięcie przewidziane w art. 773 § 1 k.p.c. oznacza niedopuszczalność egzekucji z danego prawa lub rzeczy przez inny organ egzekucyjny niż wyznaczony przez Sąd.

21 maja 2014, 10:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
qubap                    

Co się dzieje w przypadku kiedy bank informuje mnie że wypowiedział umowę zobowiązanemu a ja na tym rachunku miałem zbieg i przekazałem akta do komornika?
Rozumiem że komornik odeśle mi w niedalekiej przyszłości akta jako że zbieg dotyczył tylko rachunku bankowego?

Tez tak mi się wydaje, nie ma już przedmiotu co do którego nastąpił zbieg, to Komornik w tym zakresie powinien umorzyć swoje postępowanie i zwrócić Ci dokumenty

21 maja 2014, 10:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
qubap                    

A ja mam takie pytanie, mianowicie ktoś wpłaca za kogoś a że postępowanie jest w trakcie nie chcę tej wpłaty zaliczać od osoby trzeciej. Jak wiadomo zgodnie z ordynacją podatkową zapłata dokonana przez inny podmiot w imieniu podatnika nie powoduje wygaśnięcia zobowiązania podatkowego. W związku z tym wysłałem do płacącego pisemko żeby doprecyzował/wyjaśnił za co wpłaca. Ze strony wpłacającego brak reakcji. Co w takim wypadku. Nie mogę stwierdzić nadpłaty bo to nie są pieniądze podatnika a na pismo nie reaguje. Nie mam też takiego podatnika jak wpłacający żeby przerzucić sobie nawet na inne zobowiązania podatkowe. Zostawić jako nadpłatę i czekać 5 lat?

A drugie pytanie co to jest pit 11C z ZUSu? Bo 11A to rozumiem że to chorobowe przy prowadzeniu działalności?

ja bym zwróciła taka kwotę jako nienależnie wpłaconą,a nie jako nadpłatę skoro nie masz na czym jej zrobić

21 maja 2014, 11:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
mam prośbę o wrzucenie przykładowego zawiadomienia np. do KRUS o uchyleniu zajęcia tzn. zobowiązany sam wpłacił na konto wierzyciela po odebraniu odpisu zajęcia emerytury zapłacił wszystko (zaległość koszty upomnienia i koszty egzekucyjne)
z góry dziękuję

21 maja 2014, 11:17
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

qubap                    

A ja mam takie pytanie, mianowicie ktoś wpłaca za kogoś a że postępowanie jest w trakcie nie chcę tej wpłaty zaliczać od osoby trzeciej. Jak wiadomo zgodnie z ordynacją podatkową zapłata dokonana przez inny podmiot w imieniu podatnika nie powoduje wygaśnięcia zobowiązania podatkowego. W związku z tym wysłałem do płacącego pisemko żeby doprecyzował/wyjaśnił za co wpłaca. Ze strony wpłacającego brak reakcji. Co w takim wypadku. Nie mogę stwierdzić nadpłaty bo to nie są pieniądze podatnika a na pismo nie reaguje. Nie mam też takiego podatnika jak wpłacający żeby przerzucić sobie nawet na inne zobowiązania podatkowe. Zostawić jako nadpłatę i czekać 5 lat?

ja bym zwróciła taka kwotę jako nienależnie wpłaconą,a nie jako nadpłatę skoro nie masz na czym jej zrobić

Ordynacja podatkowa zapłatę przez osobę trzecią traktuje jako nadpłatę. Nie widzę tylko nigdzie terminu przewidzianego do zwrotu dlatego zastanawia mnie czy muszę tego zwrotu dokonać.

21 maja 2014, 11:25
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anulka102                    

mam prośbę o wrzucenie przykładowego zawiadomienia np. do KRUS o uchyleniu zajęcia tzn. zobowiązany sam wpłacił na konto wierzyciela po odebraniu odpisu zajęcia emerytury zapłacił wszystko (zaległość koszty upomnienia i koszty egzekucyjne)
z góry dziękuję

Jest na stronie 26

21 maja 2014, 11:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 379  Następna strona