Teraz jest 11 wrz 2025, 08:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
misia23                    

Witam. Mam dylemat z jedną wpłatą -  zobowiązany wpłaca na konto wierzyciela (na swoje subkonto do wpłat, a konto organu egz. to jest ogólne konto smieciowe) 59,00 zł i pisze za 2013r. a z tytułu ma do zapłaty 45 zł + 8,80. Kusi mnie żeby potrącić mu od razu koszty up. i opł. manipulacyjna i jeszcze by mi zostało, no ale niby wpłacił na to subkonto. Co byście zrobili? To ze ta osoba wpłaciła sama to jakiś sukces bo ogolnie ma u nas wszedzie długi. I miałabym ją z głowy. Czy trzymać sie reguły że wpłata była u wierzyciela i dalej ścigać za koszty?

Jeżeli po wpłacie zobowiązanego do wierzyciela powstaje nadpłata, a zobowiązany nie ma innych zaległości, to - jako organ egzekucyjny - robimy zajęcie wierzytelności z tytułu tej nadpłaty w celu wyegzekwowania kosztów.
Tu trzeba pamiętać o art. 64c par. 5.

19 maja 2014, 19:58
Specjalista

POSTY        488
werka90                    

co jeśli tytuł wykonawczy wysłany poczta odebrał sąsiad? czy wszystko ok?

Art. 43 k.p.a. Trudno mi powiedzieć, czy ok, ponieważ nie wiem, jaką masz zwrotkę. Sama musisz to ocenić.

19 maja 2014, 20:07
Specjalista

POSTY        488
pola80                    

Witam, jak mam zajęcie wierzytelności(rachunku bankowego), które chcę wysłać do banku na kwotę np. 400 zł + 20 zł za odsetki to czy na zajęciu od razu w kosztach piszę tę kwotę 5% pobrania za zajęcie? Czyli od kwoty 420 zł x 5% = 21 zł, bo jak tego nie wpisze w system to na zajęciu wierzytelności mi drukuje tylko koszta opłaty manipulacyjnej- które są wpisane w system a kosztów za zajęcie nie nalicza.

Piszesz.
Jeżeli tego nie zrobisz, a bank zrealizuje zajęcie całkowicie lub zobowiązany sam wpłaci kwotę wynikającą z zajęcia, zostaniesz z nieuregulowaną opłatą za to zajęcie. I co? Kolejne zajęcie? Aktualizacja zajęcia całkowicie zrealizowanego lub zapłaconego?
Koszty liczysz na dzień wystawienia zawiadomienia o zajęciu.

19 maja 2014, 20:16
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
mera                    

Jeżeli organ egzekucyjny jest jednocześnie wierzycielem, to koszty zostają po prostu niezapłacone.
Tak jest też w przypadku NUS.

Tylko w tym przypadku koszty nadal pozostają na zobowiązanym. Nie przechodzą na wierzyciela. Czy nie powinno się ich umarzać albo odpisywać?
Skoro koszty zostają to postępowania się nie da zamknąć.
mera                    

Zwróćcie uwagę na art. 64 par. 5.
Nie ma podstawy do zaliczenia na kolejne zobowiązania wpłat z realizacji zajęcia, jeżeli zobowiązania te nie były zajęciem.

W przypadku zajęcia rachunku bankowego więcej niż jeden raz koszty są należne z par. 4, to jest ta sama czynność. Co do zaliczenia to łatwiej mi to przyjąć na kolejne zobowiązanie niż zostawiać to jako nadpłatę, gdyż do 11,60 się nie zwraca z urzędu.
mera                    

Jeżeli po wpłacie zobowiązanego do wierzyciela powstaje nadpłata, a zobowiązany nie ma innych zaległości, to - jako organ egzekucyjny - robimy zajęcie wierzytelności z tytułu tej nadpłaty w celu wyegzekwowania kosztów.

Tutaj trzeba pamiętać tylko o tym że zaliczyć na nadpłatę przelew nie może być opisany że to np wpłata za 2014 r.

20 maja 2014, 07:17
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
A ja mam takie pytanie, mianowicie ktoś wpłaca za kogoś a że postępowanie jest w trakcie nie chcę tej wpłaty zaliczać od osoby trzeciej. Jak wiadomo zgodnie z ordynacją podatkową zapłata dokonana przez inny podmiot w imieniu podatnika nie powoduje wygaśnięcia zobowiązania podatkowego. W związku z tym wysłałem do płacącego pisemko żeby doprecyzował/wyjaśnił za co wpłaca. Ze strony wpłacającego brak reakcji. Co w takim wypadku. Nie mogę stwierdzić nadpłaty bo to nie są pieniądze podatnika a na pismo nie reaguje. Nie mam też takiego podatnika jak wpłacający żeby przerzucić sobie nawet na inne zobowiązania podatkowe. Zostawić jako nadpłatę i czekać 5 lat?

A drugie pytanie co to jest pit 11C z ZUSu? Bo 11A to rozumiem że to chorobowe przy prowadzeniu działalności?

20 maja 2014, 07:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
mera                    

misia23                    

Witam. Mam dylemat z jedną wpłatą -  zobowiązany wpłaca na konto wierzyciela (na swoje subkonto do wpłat, a konto organu egz. to jest ogólne konto smieciowe) 59,00 zł i pisze za 2013r. a z tytułu ma do zapłaty 45 zł + 8,80. Kusi mnie żeby potrącić mu od razu koszty up. i opł. manipulacyjna i jeszcze by mi zostało, no ale niby wpłacił na to subkonto. Co byście zrobili? To ze ta osoba wpłaciła sama to jakiś sukces bo ogolnie ma u nas wszedzie długi. I miałabym ją z głowy. Czy trzymać sie reguły że wpłata była u wierzyciela i dalej ścigać za koszty?

Tu trzeba pamiętać o art. 64c par. 5.

Niestety zobowiązany ma kolejne zaległości w tym 2013r. i chyba poprostu zalicze mu nadpłatę jako wierzyciel na te zaległości. Powiadomie organ egzekucyjny że zobowiązany zapłacił zaległość z tytułu a koszty dalej będę dochodzić. Bo i tak wystawie kolejny tytuł na nastepne zaległości, chyba tak będzie najlepiej.
P.S I. Do osób które księgują opłatę pytanie. Jak ktoś zalega Wam z opłatą np 3 m-ce np. 75zł. i wpłaca np. 90 zł. bez podania za jakie m-ce płaci to piszecie do niego postanowienie o zarachowaniu wpłaty czy o zarachowaniu nadpłaty?
P.S. II. Czy jest na forum ktoś z dolnośląskiego? Chodzi mi o szkolenia z egzekucji opłaty za śmieci, czy macie jakieś oferty szkoleń. Bo ja mam ale tylko ogólne z egzekucji.

20 maja 2014, 08:35
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
misia23                    

Niestety zobowiązany ma kolejne zaległości w tym 2013r. i chyba poprostu zalicze mu nadpłatę jako wierzyciel na te zaległości. Powiadomie organ egzekucyjny że zobowiązany zapłacił zaległość z tytułu a koszty dalej będę dochodzić. Bo i tak wystawie kolejny tytuł na nastepne zaległości, chyba tak będzie najlepiej.
P.S I. Do osób które księgują opłatę pytanie. Jak ktoś zalega Wam z opłatą np 3 m-ce np. 75zł. i wpłaca np. 90 zł. bez podania za jakie m-ce płaci to piszecie do niego postanowienie o zarachowaniu wpłaty czy o zarachowaniu nadpłaty?
P.S. II. Czy jest na forum ktoś z dolnośląskiego? Chodzi mi o szkolenia z egzekucji opłaty za śmieci, czy macie jakieś oferty szkoleń. Bo ja mam ale tylko ogólne z egzekucji.

Ale dlaczego nadpłatę? Skoro płaci z opisem 2013 to nie jest to nadpłata jeżeli ma nieuregulowane zobowiązanie.
Ile ma zaległości za 2013 r.? Czy wpłata 59 zł pozwoli ci na pokrycie całości zadłużenia z 2013 r.? Czy tylko częściowo. Jeżeli masz więcej zobowiązań niż na 59 to zalicz tylko na należność główna plus ewentualne odsetki. Jeżeli masz tylko 45 plus 8,80 to zaksięguj wpłatę też na koszty upomnienia a resztę na 2014.
PSI, jeżeli ktoś zalega 3 mc i wpłaca 90zł bez podania za jakie miesiące wpłaca a nie ma odsetek przy proporcjonalnym rozliczeniu wpłaty to go nie informujemy sposobie rozliczenia wpłaty. Moje postanowienie wygląda mniej więcej tak: Postanowienie, Burmistrz ... postanawia dokonaną wpłatę z dnia ... rozliczyć w następujący sposób...
Postanowienie takie wydajesz jeżeli np wpłatę zaksięgujesz na odsetki a zobowiązany wpłaca Ci tylko na należność główną. Powinno się też wydawać o zarachowaniu wpłaty na inne zadłużenie ale nie wiem czy ktoś to wydaje. Mam mnóstwo podatników którzy zrobili zlecenie stałe i cały czas płacą za lipiec 2013.

20 maja 2014, 08:50
Amator
Własny awatar

POSTY        19
To rozpisze ten przypadek: zobowiązany zalega mi za VII 2013-IV 2014. Za okres od VII-IX ma wystawiony tytuł w kwocie 45 + 8,80. Za reszte 2013r. zalega 45zł. Wpłaca mi 58 zł i pisze, że za 2013r. Czyli księguje mu tą wpłatę na okres od VII do IX i reszte na nastepny m-c (odestki jeszcze sie nie naliczyły). Czyli pisze do niego tylko pismo o rozliczeniu wpłaty, żadne postanowienie? Przepraszam, może dla Was to głupie pytania, ale ja zajmuje się tym od paru miesięcy dopiero i od nikogo żadnej pomocy.

20 maja 2014, 09:08
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
misia23                    

To rozpisze ten przypadek: zobowiązany zalega mi za VII 2013-IV 2014. Za okres od VII-IX ma wystawiony tytuł w kwocie 45 + 8,80. Za reszte 2013r. zalega 45zł. Wpłaca mi 58 zł i pisze, że za 2013r. Czyli księguje mu tą wpłatę na okres od VII do IX i reszte na nastepny m-c (odestki jeszcze sie nie naliczyły). Czyli pisze do niego tylko pismo o rozliczeniu wpłaty, żadne postanowienie? Przepraszam, może dla Was to głupie pytania, ale ja zajmuje się tym od paru miesięcy dopiero i od nikogo żadnej pomocy.

Czyli rozumiem że ma 15 zł przypisu?
Ja bym to zrobił tak
07/2013 - 15
08/2013 - 15
09/2013 - 15
10/2013 - 14
Po co chcesz mu pisać o rozliczeniu wpłaty? To jest postanowienie, ja Ci tylko pisze jakie ja stosuje.

20 maja 2014, 09:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
qubap                    

misia23                    

Czyli rozumiem że ma 15 zł przypisu?
Ja bym to zrobił tak
07/2013 - 15
08/2013 - 15
09/2013 - 15
10/2013 - 14
Po co chcesz mu pisać o rozliczeniu wpłaty? To jest postanowienie, ja Ci tylko pisze jakie ja stosuje.

Dokładnie tak, żeby każdemu pisać postanowienia po takiej wpłacie - to by nie było kasy na obsługę systemu :D

20 maja 2014, 09:41
Amator
Własny awatar

POSTY        19
Teraz juz rozumiem. Wiem że w praktyce się nie pisze. Rozczuliłam się nad tym przypadkiem trochę ;) Takich przypadków co płaca za zaległe albo nic nie piszą to jest duzo i jak narazie nie napisałam do nich bo tak jak mówicie nie ma na to czasu. U mnie w podatkach mówią, że na poczatku jeszcze się wczuwam  :lol: a później mi przejdzie, no moze do kontroli :)

20 maja 2014, 09:46
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2014, 12:17

POSTY        2
Witam, właśnie dostałam egzekucję za odpady do zakresu obowiązków, a nie mam o tym zupełnie pojęcie. Gdyby znalazł się ktoś miły i udzielił mi kilku cennych wskazówek co dzieje się od momentu wystawienia tytułu. Bardzo proszę o info na emaila: justynagorska@interia.pl

20 maja 2014, 12:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
Cześć, ja też niestety zostałam uszczęśliwiona egzekucją opłaty za śmieciuchy. Mam małe dylematy, może ktoś zachciałby pomóc - czy ewidencję tytułów wykonawczych drukuję w jednym egzemplarzu tylko dla siebie i skoro  burmistrz jest wierzycielem wpisuję tam dane gminy (czy urzędu?)? kopię tytułu wysyłam do dłużnika- samą kopię czy mogę np. wysłać z tytułem wezwanie do zapłaty i czy w wezwaniu tym mogę naliczyć koszty przesyłki i opłatę manipulacyjną? Dziękuję za odp,pozdrawiam

20 maja 2014, 12:45
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
hiszpanka                    

Witam, właśnie dostałam egzekucję za odpady do zakresu obowiązków, a nie mam o tym zupełnie pojęcie. Gdyby znalazł się ktoś miły i udzielił mi kilku cennych wskazówek co dzieje się od momentu wystawienia tytułu. Bardzo proszę o info na emaila: justynagorska@interia.pl

Zalecam przeczytanie tematu od początku do końca i wtedy zadawanie pytań. Na maile to nie wiem kto ma czas żeby Tobie odpowiadać. Do tego lepszą opcją jest PW na forum. Dodatkowo radzę się wczytać w ustawę.
ciekawska                    

Cześć, ja też niestety zostałam uszczęśliwiona egzekucją opłaty za śmieciuchy. Mam małe dylematy, może ktoś zachciałby pomóc - czy ewidencję tytułów wykonawczych drukuję w jednym egzemplarzu tylko dla siebie i skoro  burmistrz jest wierzycielem wpisuję tam dane gminy (czy urzędu?)? kopię tytułu wysyłam do dłużnika- samą kopię czy mogę np. wysłać z tytułem wezwanie do zapłaty i czy w wezwaniu tym mogę naliczyć koszty przesyłki i opłatę manipulacyjną? Dziękuję za odp,pozdrawiam

Masz wierzyciela osobno i organ osobno czy wszystko razem? Ja mam razem i jeden segregator mam na ewidencję u wierzyciela a w drugim trzymam ewidencję z tytułami załatwianymi. Do dłużnika wysyłasz odpis (egzemplarz dla zobowiązanego) a jeżeli chcesz naliczyć mu koszty musisz zrobić zajęcie. Nie wysyłasz wezwania do zapłaty bo to jest opłata w formie podatku a nie cywilnoprawna.
Nie chcę być złośliwy ale zalecam lekturę tematu od pierwszej strony i tak samo jak koleżanka poczytanie ustawy bo będzie ciężko. Do tego przydało by się jakieś dobre szkolenie.

Swoją drogą za dwa dni nowe wzory tytułów czy za pół roku?

20 maja 2014, 12:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 379  Następna strona