Teraz jest 11 wrz 2025, 08:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

misia23                    

Witam. Mam dylemat z jedną wpłatą -  zobowiązany wpłaca na konto wierzyciela (na swoje subkonto do wpłat, a konto organu egz. to jest ogólne konto smieciowe) 59,00 zł i pisze za 2013r. a z tytułu ma do zapłaty 45 zł + 8,80. Kusi mnie żeby potrącić mu od razu koszty up. i opł. manipulacyjna i jeszcze by mi zostało, no ale niby wpłacił na to subkonto. Co byście zrobili? To ze ta osoba wpłaciła sama to jakiś sukces bo ogolnie ma u nas wszedzie długi. I miałabym ją z głowy. Czy trzymać sie reguły że wpłata była u wierzyciela i dalej ścigać za koszty?

No niestety ja bym zaliczył na śmieci i na KU bez kosztów egzekucyjnych. Już kilka osób myślało że uniknie a zawiadomienie zostało w banku na 6 zł ;)

Ale ja jeszcze nie zdążyłam wysłać zajęcia do banku. Poszedł sam odpis TW do zobowiązanego.

16 maja 2014, 13:42
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
misia23                    

Ale ja jeszcze nie zdążyłam wysłać zajęcia do banku. Poszedł sam odpis TW do zobowiązanego.

Liczysz od momentu:
- doręczenia zobowiązanemu tytułu wykonawczego, lub
- doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu wierzytelności lub innego prawa majątkowego, jeżeli to doręczenie nastąpiło przed doręczeniem zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego,
a nie od momentu wysłania.

Po powyższym możesz zaliczać wg 115 upea w przeciwnym wypadku zgodnie z ordynacją.
Napisałem że ja bym zaliczył na należność główną i na KU, bez KE.
Co do zasady liczenia czy na to konto czy na inne dopóki nie będzie kontroli dopóty nie będzie wiadomo ;)
On nie ma do zapłaty z tytułu wykonawczego. To jest przymusowy gratis ;).

16 maja 2014, 13:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2014, 12:51

POSTY        19
Witam
Czy może ktoś już umarzał postępowanie egzekucyjne w przypadku gdy zobowiązany nie mieszka już pod wskazanym w tytułach egzekucyjnych adresem a nie można ustalić nowego, albo gdy ze spisanych protokołów o stanie majątkowych wynika, że zobowiązany nie ma dochodów ani żadnych ruchomości.
Czy ktoś może mi przysłać przykładowe wzory umorzeń?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ala

18 maja 2014, 15:51
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
psocia                    

Witam
Czy może ktoś już umarzał postępowanie egzekucyjne w przypadku gdy zobowiązany nie mieszka już pod wskazanym w tytułach egzekucyjnych adresem a nie można ustalić nowego, albo gdy ze spisanych protokołów o stanie majątkowych wynika, że zobowiązany nie ma dochodów ani żadnych ruchomości.
Czy ktoś może mi przysłać przykładowe wzory umorzeń?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ala

W drugim przypadku nie umarzasz postępowania tylko przekazujesz je do Urzędu Skarbowego w związku z bezskuteczną egzekucją ze środków egzekucyjnych jakie masz dostępne. Pozostaje jeszcze egzekucja z nieruchomości.

19 maja 2014, 08:00
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
Informujecie zobowiązanego o uchyleniu zajęcia czy możemy sobie to podarować?

19 maja 2014, 08:19
Zaawansowany

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
A po zakończeniu postępowania wysyłacie jakieś pismo do dłużników, informując ich o tym? Chodzi o sytuację, kiedy jest tylko 1 dłużnik, który uregulował zobowiązanie. Bo jeśli jest kilku to wiadomo, że tak.

A przy zbiegu z US wydawać postanowienie o wstrzymaniu czy nie trzeba?

19 maja 2014, 10:32
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
belpru                    

Informujecie zobowiązanego o uchyleniu zajęcia czy możemy sobie to podarować?

Co masz na myśli? Jeżeli zadłużenie schodzi z zajęcia to nie a jeżeli zapłaci sam np w kasie to uchylam mu zajęcie np rachunku bankowego i daje mu do wiadomości.
Estera17                    

A po zakończeniu postępowania wysyłacie jakieś pismo do dłużników, informując ich o tym? Chodzi o sytuację, kiedy jest tylko 1 dłużnik, który uregulował zobowiązanie. Bo jeśli jest kilku to wiadomo, że tak.

Ja mam generalnie tylko jednego zobowiązanego, poza spółkami cywilnymi itd. Jeżeli masz zapłatę z zajęcia to nie informujesz. Chyba że na żądanie.
Estera17                    

A przy zbiegu z US wydawać postanowienie o wstrzymaniu czy nie trzeba?

Nie wstrzymujesz postępowania tylko przekazujesz do US.

19 maja 2014, 11:09
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 14:13

POSTY        2
Z jaką klasyfikacją budżetową księgujecie pobrane koszty egzekucyjne?

19 maja 2014, 12:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
co jeśli tytuł wykonawczy wysłany poczta odebrał sąsiad? czy wszystko ok?

19 maja 2014, 14:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam, jak mam zajęcie wierzytelności(rachunku bankowego), które chcę wysłać do banku na kwotę np. 400 zł + 20 zł za odsetki to czy na zajęciu od razu w kosztach piszę tę kwotę 5% pobrania za zajęcie? Czyli od kwoty 420 zł x 5% = 21 zł, bo jak tego nie wpisze w system to na zajęciu wierzytelności mi drukuje tylko koszta opłaty manipulacyjnej- które są wpisane w system a kosztów za zajęcie nie nalicza.

19 maja 2014, 14:28
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
pola80                    

W postanowieniu o umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie możesz orzekać o kosztach.
Postanowieniem na podstawie art. 64c  par. 4 obciążasz kosztami wierzyciela, ponieważ po umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie masz podstawy do egzekwowania kosztów od zobowiązanego, chyba że ściągniesz je przed umorzeniem postępowania.

Ale art. 64c  par. 4-obciążaja wierzyciela jeżeli nie mogą być one ściągnięte od zobowiązanego, z zastrzeżeniem par 4b i art. 64e par 4a, a ten 64e par 4a- mówi, że organ egzekucyjny z urzędu umarza koszty z tyt. opłat, jeżeli opłaty te nie mogą być ściągnięte od zobowiązanego.-TO jak obciążam wierzyciela, czy umarzam z urzędu?

Art. 64e par. 4a dotyczy egzekucji międzynarodowej.
Przeczytaj uważnie.;)

19 maja 2014, 19:32
Specjalista

POSTY        488
belpru                    

obciąża się wierzyciela i co dalej? burmistrz sam sobie płaci na konto dochodów?

Podałam ogólne zasady.
Umorzenie postępowania egzekucyjnego -> brak możliwości wyegzekwowania kosztów od zobowiązanego -> obciążenie kosztami wierzyciela.
Jeżeli organ egzekucyjny jest jednocześnie wierzycielem, to koszty zostają po prostu niezapłacone.
Tak jest też w przypadku NUS.

19 maja 2014, 19:36
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

Estera17                    

W sytuacji, kiedy na zobowiązanego X poszło zajęcie do banku Y o numerze powiedzmy EA.3160.1.2014 w marcu, teraz się dowiedziałam że zobowiązany X ma konto jeszcze w innym banku - Z. Z jakim numerem wystawić zajęcie do banku Z. Z tym samym, czy z kolejnym, powiedzmy EA.3160.12.2014?
Koszty są należne tylko za jedno zajęcie ale co z numerem?

Każde zajęcie dajesz z osobnym numerem. Nie musi być tu kolejności bo np ja mam zajęcia w ciągłości. Czyli może mieć jedno z numerem 5 a drugie z numerem 150. Koszty są należne za jedno zajęcie - za te za które ci wpłyną. Nie ma tu znaczenia numer zajęcia. Są należne i w jednym banku i w drugim. Jeżeli wpłaci ci jeden to robisz uchylenie do drugiego. Jeżeli wpłacą ci dwa na raz to albo zwracasz zobowiązanemu albo zaliczasz na kolejne zobowiązania.

Zwróćcie uwagę na art. 64 par. 5.
Nie ma podstawy do zaliczenia na kolejne zobowiązania wpłat z realizacji zajęcia, jeżeli zobowiązania te nie były zajęciem.

19 maja 2014, 19:46
Specjalista

POSTY        488
qubap                    

Zażaleń nie było bo obciążasz "obcego" wierzyciela. Co w przypadku kiedy jest to jeden organ. Ja bym te koszty z chęcią umorzył bo ciężko będzie uzyskać kwotę 1,40 prowadząc postępowanie gospodarnie i nie narażając siebie lub zobowiązanego na niepotrzebne koszty (dojazd, wysyłka itp) tylko jak to ując w postanowieniu :)

Odpowiedź podałam wyżej.;)

19 maja 2014, 19:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 379  Następna strona