Teraz jest 11 wrz 2025, 03:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam, otrzymałam właśnie od innego referatu(Wierzyciela) wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w związku z wydaną decyzją  o umorzeniu.I teraz ja jako organ egzekucyjny muszę wydać Postanowienie z art 59 par 1 pkt.2 ,
mam w nim napisać ,ze prawa osób trzecich pozostają w mocy- skoro nikt nie nabył jego praw?
Wierzyciel(inny referat) napisał, iż kosztami powstałymi w toku postępowania mam obciążyć zobowiązanego- jest to kwota opłaty manipulacyjnej 1,40 ,czy w tym postanowieniu mogę mu napisać, że zgodnie z art 64 c par 1, koszty egzekucyjne obciążają zobowiązanego i podać kwotę która ma wpłacić? i czy w tym postanowieniu mogę podać nr rachunku org.egz.?

15 maja 2014, 10:16
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
reniak                    

upomnienia i cała egzekucja na zwrotkach KPA

Na zwrotce nie musi być adnotacji że "doręczona na zasadach kpa" a z tego co się orientuje to w op są takie same zasady doręczenia w przypadku określenia komu się przesyłkę doręcza więc tą samą zwrotkę można doręczać i w kpa i w op. Ważne są tylko zasady doręczenia. Co więcej, przydało by się do zwrotki z kpa dodać końcówkę z op - zmarł, jest nie znany, wyprowadził się :)

15 maja 2014, 10:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
taką zwrotkę właśnie mam
właściwie to zwrotki kpa i op są takie same tylko różnią się podstawą prawną

15 maja 2014, 10:42
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
pola80                    

Witam, otrzymałam właśnie od innego referatu(Wierzyciela) wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w związku z wydaną decyzją  o umorzeniu.I teraz ja jako organ egzekucyjny muszę wydać Postanowienie z art 59 par 1 pkt.2 ,
mam w nim napisać ,ze prawa osób trzecich pozostają w mocy- skoro nikt nie nabył jego praw?
Wierzyciel(inny referat) napisał, iż kosztami powstałymi w toku postępowania mam obciążyć zobowiązanego- jest to kwota opłaty manipulacyjnej 1,40 ,czy w tym postanowieniu mogę mu napisać, że zgodnie z art 64 c par 1, koszty egzekucyjne obciążają zobowiązanego i podać kwotę która ma wpłacić? i czy w tym postanowieniu mogę podać nr rachunku org.egz.?

Ale umorzył bo co? Umorzenie traktowane jest jako pomoc czy jako brak istnienia obowiązku? Co jest napisane w decyzji?
W każdym bądź razie postanowienie o umorzeniu wydajesz osobno i osobno na koszty. Tylko jeżeli obowiązek nie istniał to nie możesz zobowiązanego obciążyć kosztami.

15 maja 2014, 12:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
jest Decyzja od wierzyciela z uwagi na "ważny interes", ale przecież osobnego postanowienia na koszta nie mogę wystawić bo wystawia się tylko wtedy gdy koszta obciążają wierzyciela, a tu na wniosku o umorzenie mam napisane ,że mam obciążyć nimi zobowiązanego, dlatego pytam się czy na tym postanowieniu o umorzeniu mogę również wspomnieć o kosztach egzekucyjnych ,które zostały do uregulowania.
A jak już umorze to które poz. wypełniam na tyt.wykonawczym? 104 i 107 czy 103, 106 i 108?

15 maja 2014, 12:59
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
pola80                    

jest Decyzja od wierzyciela z uwagi na "ważny interes", ale przecież osobnego postanowienia na koszta nie mogę wystawić bo wystawia się tylko wtedy gdy koszta obciążają wierzyciela, a tu na wniosku o umorzenie mam napisane ,że mam obciążyć nimi zobowiązanego, dlatego pytam się czy na tym postanowieniu o umorzeniu mogę również wspomnieć o kosztach egzekucyjnych ,które zostały do uregulowania.
A jak już umorze to które poz. wypełniam na tyt.wykonawczym? 104 i 107 czy 103, 106 i 108?

W postanowieniu o umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie możesz orzekać o kosztach.
Postanowieniem na podstawie art. 64c  par. 4 obciążasz kosztami wierzyciela, ponieważ po umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie masz podstawy do egzekwowania kosztów od zobowiązanego, chyba że ściągniesz je przed umorzeniem postępowania.
Wierzyciele z reguły tak piszą, ale często nie da rady ściągnąć od zobowiązanego nawet 1,40. Wtedy obciążamy wierzyciela. Zażaleń nie było.
Wypełniasz poz. 103, 106 i 108.
104 i 107 wypełniasz, jeżeli kończysz postępowanie egzekucyjne bez wydania postanowienia.  Wtedy, gdy wierzyciel zawiadamia Cię, że zobowiązany uregulował należności.

15 maja 2014, 21:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Dziękuję Mera! :)
Mam jeszcze jedno pytanie : Wierzyciel (inny referat) daje mi:
1.albo pismo z prośbą o zmniejszenie należności ze względu na częściową wpłatę na konto wierzyciela( i wtedy albo zostaje część należności głównej, KU i KE,albo zostają same  KU i KE, to dalej egzekwuje i ok, w systemie mi wyskakuje zmniejszenie kwoty to wpisuję w części J ale się nie podpisuję bo powinien wierzyciel (inny referat)-wpłata u wierzyciela.- czy mam powiedzieć przełożonemu,że na tych tyt.papierowych musi się podpisać wierzyciel?bo jak będę miała potem takie akta przekazać do np.zbiegu ,to nie będą poprawnie wypełnione(tyt.wykonawczy)
2. dostaje od wierzyciela (inny  referat) pismo "Wniosek o umorzenie postępowania" ze względu na zapłatę u nich na konto wierzyciela należności gł.+ ods +KU, a moje KE zostają, to co robię? ,muszę wydać postanowienie o umorzeniu postępowania?-ale z jakiego art. i powodu i kosztami obciążyć wierzyciela?,jak to zapisać na tytule?

16 maja 2014, 06:56
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
W postanowieniu o umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie możesz orzekać o kosztach.
Postanowieniem na podstawie art. 64c  par. 4 obciążasz kosztami wierzyciela, ponieważ po umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie masz podstawy do egzekwowania kosztów od zobowiązanego, chyba że ściągniesz je przed umorzeniem postępowania.

Ale art. 64c  par. 4-obciążaja wierzyciela jeżeli nie mogą być one ściągnięte od zobowiązanego, z zastrzeżeniem par 4b i art. 64e par 4a, a ten 64e par 4a- mówi, że organ egzekucyjny z urzędu umarza koszty z tyt. opłat, jeżeli opłaty te nie mogą być ściągnięte od zobowiązanego.-TO jak obciążam wierzyciela, czy umarzam z urzędu?

16 maja 2014, 07:06
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
obciąża się wierzyciela i co dalej? burmistrz sam sobie płaci na konto dochodów?

16 maja 2014, 07:43
Amator

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
Witam. Mam dylemat z jedną wpłatą -  zobowiązany wpłaca na konto wierzyciela (na swoje subkonto do wpłat, a konto organu egz. to jest ogólne konto smieciowe) 59,00 zł i pisze za 2013r. a z tytułu ma do zapłaty 45 zł + 8,80. Kusi mnie żeby potrącić mu od razu koszty up. i opł. manipulacyjna i jeszcze by mi zostało, no ale niby wpłacił na to subkonto. Co byście zrobili? To ze ta osoba wpłaciła sama to jakiś sukces bo ogolnie ma u nas wszedzie długi. I miałabym ją z głowy. Czy trzymać sie reguły że wpłata była u wierzyciela i dalej ścigać za koszty?

16 maja 2014, 08:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
ma dość nietypową sytuację wystawiłam tytuł wykonawczy ale go nie wysłałam bo między czasie zobowiązany wpłacił ale samą należność główną bez kosztów. u nas w gminie nie były przypisywane koszty upomn w momencie doręczenie upomnienia tylko w momencie  zapłaty więc przez pewien czas co niektórym po prostu się udawało... teraz mam nietypową sytuację tytuł wystawiony wraz z kosztami upomnienia zapłacona tylko należność główna opłata manipulacyjna nie powstał bo nie wysłałam  a teraz się zastanawiam nad tym wszystkim bo tytułu nie mogę zamknąć bo nie mam całości zapłaconej dzwonilam do gościa ale bez odzewu ma w nosie a w programie nie mam przypisanych kosztów...

pytanie czy jak teraz zrobił wpłatę i w opisie nie wskazał za który miesiąc to czy mogę teraz przypisać te koszty i wpłacić?? bo wg. ordynacji nie możemy sobie w pierwszej kolejności pobierać koszt.up. ale jak już został wystawiony tytuł wykonawczy ?? to może już tą poprzednią wpłatę już powinnam rozbić na koszt.up. i należ.gł. dodam że wpłata była na konto wierzyciela.nie posiadamy dwóch odrębnych rach.

16 maja 2014, 09:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
W sytuacji, kiedy na zobowiązanego X poszło zajęcie do banku Y o numerze powiedzmy EA.3160.1.2014 w marcu, teraz się dowiedziałam że zobowiązany X ma konto jeszcze w innym banku - Z. Z jakim numerem wystawić zajęcie do banku Z. Z tym samym, czy z kolejnym, powiedzmy EA.3160.12.2014?
Koszty są należne tylko za jedno zajęcie ale co z numerem?

16 maja 2014, 11:30
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
misia23                    

Witam. Mam dylemat z jedną wpłatą -  zobowiązany wpłaca na konto wierzyciela (na swoje subkonto do wpłat, a konto organu egz. to jest ogólne konto smieciowe) 59,00 zł i pisze za 2013r. a z tytułu ma do zapłaty 45 zł + 8,80. Kusi mnie żeby potrącić mu od razu koszty up. i opł. manipulacyjna i jeszcze by mi zostało, no ale niby wpłacił na to subkonto. Co byście zrobili? To ze ta osoba wpłaciła sama to jakiś sukces bo ogolnie ma u nas wszedzie długi. I miałabym ją z głowy. Czy trzymać sie reguły że wpłata była u wierzyciela i dalej ścigać za koszty?

No niestety ja bym zaliczył na śmieci i na KU bez kosztów egzekucyjnych. Już kilka osób myślało że uniknie a zawiadomienie zostało w banku na 6 zł ;)

anulka102                    

ma dość nietypową sytuację wystawiłam tytuł wykonawczy ale go nie wysłałam bo między czasie zobowiązany wpłacił ale samą należność główną bez kosztów. u nas w gminie nie były przypisywane koszty upomn w momencie doręczenie upomnienia tylko w momencie  zapłaty więc przez pewien czas co niektórym po prostu się udawało.... teraz mam nietypową sytuację tytuł wystawiony wraz z kosztami upomnienia zapłacona tylko należność główna opłata manipulacyjna nie powstał bo nie wysłałam  a teraz się zastanawiam nad tym wszystkim bo tytułu nie mogę zamknąć bo nie mam całości zapłaconej dzwonilam do gościa ale bez odzewu ma w nosie a w programie nie mam przypisanych kosztów....
pytanie czy jak teraz zrobił wpłatę i w opisie nie wskazał za który miesiąc to czy mogę teraz przypisać te koszty i wpłacić?? bo wg. ordynacji nie możemy sobie w pierwszej kolejności pobierać koszt.up. ale jak już został wystawiony tytuł wykonawczy ?? to może już tą poprzednią wpłatę już powinnam rozbić na koszt.up. i należ.gł. dodam że wpłata była na konto wierzyciela.nie posiadamy dwóch odrębnych rach.

Należność za koszty upomnienia powstaje w momencie doręczenia a przypis w momencie zapłaty lub wszystko w momencie doręczenia. Nie ma innych opcji.
Jeżeli zapłacił w dniu kiedy zostało mu doręczone upomnienie, możesz kotów nie liczyć ale innego przypadku kiedy nie naliczasz KU nie ma. Swoją drogą powodzenia na kontroli ;)
Jeżeli nie doręczyłaś odpisu tytułu dla zobowiązanego to nie ma wszczętej egzekucji i nie możesz rozliczać zgodnie z art. 115 upea. Robisz ograniczenie do wysokości kosztów upomnienia i dalej możesz egzekwować na podstawie tego samego tytułu.

Estera17                    

W sytuacji, kiedy na zobowiązanego X poszło zajęcie do banku Y o numerze powiedzmy EA.3160.1.2014 w marcu, teraz się dowiedziałam że zobowiązany X ma konto jeszcze w innym banku - Z. Z jakim numerem wystawić zajęcie do banku Z. Z tym samym, czy z kolejnym, powiedzmy EA.3160.12.2014?
Koszty są należne tylko za jedno zajęcie ale co z numerem?

Każde zajęcie dajesz z osobnym numerem. Nie musi być tu kolejności bo np ja mam zajęcia w ciągłości. Czyli może mieć jedno z numerem 5 a drugie z numerem 150. Koszty są należne za jedno zajęcie - za te za które ci wpłyną. Nie ma tu znaczenia numer zajęcia. Są należne i w jednym banku i w drugim. Jeżeli wpłaci ci jeden to robisz uchylenie do drugiego. Jeżeli wpłacą ci dwa na raz to albo zwracasz zobowiązanemu albo zaliczasz na kolejne zobowiązania.

Ostatnio edytowano 16 maja 2014, 12:17 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

16 maja 2014, 12:13
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

pola80                    

Wierzyciele z reguły tak piszą, ale często nie da rady ściągnąć od zobowiązanego nawet 1,40. Wtedy obciążamy wierzyciela. Zażaleń nie było.
Wypełniasz poz. 103, 106 i 108.
104 i 107 wypełniasz, jeżeli kończysz postępowanie egzekucyjne bez wydania postanowienia.  Wtedy, gdy wierzyciel zawiadamia Cię, że zobowiązany uregulował należności.

Zażaleń nie było bo obciążasz "obcego" wierzyciela. Co w przypadku kiedy jest to jeden organ. Ja bym te koszty z chęcią umorzył bo ciężko będzie uzyskać kwotę 1,40 prowadząc postępowanie gospodarnie i nie narażając siebie lub zobowiązanego na niepotrzebne koszty (dojazd, wysyłka itp) tylko jak to ując w postanowieniu :)

16 maja 2014, 12:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 379  Następna strona