Teraz jest 08 wrz 2025, 19:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1125 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 81  Następna strona
Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r. 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
Post Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
oliv21                    

Avacs - co Ty do cholery jasne piszesz! Jakie telefony do IS?! Jaki brak myślenia w US?!
Przestań obrażać pracowników US! I Przeproś wszystkich pracowników US!
Dziwię się, że nikt nie zareagował na Twój wpis, który jest kompletną bzdurą!

Nikła ilość komentarzy takich jak Twój wynika pewnie z tego, że Forumowicze znają już "styl" Pana Avacsa i nie chcą się kłócić, bo po co, głową muru nie przebijesz. :mur:
Ja wszystko rozumiem, frustracja, nerwy, bezsilność, ale nic nie uzasadnia takiej agresji jaka tu jest prezentowana. Zdaję sobie sprawę, że co urząd to inny folwark i inne zasady, jednak nie można uogólniać, bo to prowadzi do zakłamań. Niestety część Forumowiczów stara się chyba doprowadzić swoimi postami do wykreowania nieprawdziwego obrazu skarbowości, który opierał się będzie o wylewanie żali (często uzasadnionych) na instytucję w której pracują, ale tak jak napisałem wcześniej - uogólnienia prowadzą do przekłamań. Zwróćcie uwagę, że w zdecydowanie pejoratywny sposób o skarbowości wypowiada się tutaj tak naprawdę garstka osób. Reszta albo się z tym zgadza, albo się z tym nie zgadza, ale się nie wypowiada, a część Forumowiczów niestety chce zagarnąć tę "niekomentującą" część do swojej "zagrody" przypisując im "milczące przyzwolenie" Cóż, ja mam swoje zdanie na ten temat. Ja korzystam z tego Forum do konsultacji i obserwacji wątków w sprawach dotyczących raczej problemów merytorycznych i jestem usatysfakcjonowany, że takie Forum istnieje. Nie podoba mi się natomiast zamiennik zagarniania ogółu Forumowiczów do poglądów części Forumowiczów.

07 maja 2014, 20:08
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Ksiegowiec                    

Nikła ilość komentarzy takich jak Twój wynika pewnie z tego, że Forumowicze znają już "styl" Pana Avacsa

Ja korzystam z tego Forum do konsultacji i obserwacji wątków w sprawach dotyczących raczej problemów merytorycznych i jestem usatysfakcjonowany, że takie Forum istnieje. Nie podoba mi się natomiast zamiennik zagarniania ogółu Forumowiczów do poglądów części Forumowiczów.

Nikła ilość komentarzy wynika z wielu powodów.  Z lenistwa, ze strachu.
Ale chyba najbardziej z tego, że ludzie coraz bardziej mają wszystko w... tyle.
Może nie?

Avacs niczego nie uogólnia.
To koleżanka Oliv21 za mocno wzięła sobie jego słowa do siebie.

07 maja 2014, 20:17

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
ja58                    

Nie dzwonię ..., ale żyję w nieustannym stresie, że "moje" decyzje w konsekwencji z "plusów" zamienią się w "minusy". W samoobronie obrałam taktykę baaardzo "miękkiej egzekucji". I tam, gdzie się da, zamiast wszczęcia mam przypisy z korekt składanych w toku cz. spr.

A przecież można inaczej i to się właśnie dzieje. Nazywa się to ładnie "zasięgnięciem opinii". Myślałem, że nikomu nie trzeba będzie tłumaczyć tego iż w sprawach skomplikowanych często występują sprzeczności lub wręcz niedające się usunąć braki materiału dowodowego. Ten materiał trzeba teraz ocenić i czy komuś się to podoba czy nie, zawsze będzie to ocena subiektywna. Bardzo często widać również alternatywne ścieżki do wyboru. Po co więc zbierać opier.... za grzechy niepopełnione, w tym za niedoskonałość prawa, jak dojdzie do uchylenia decyzji w II instancji bo IS spojrzy na sprawę inaczej niż ty ? Masz rację, że szczególny paraliż decyzyjny występuje tam gdzie królują "miernikofile". Na zasadzie czystego pragmatyzmu dużo lepiej więc "zasięgnąć opinii" i nie zastanawiając się dłużej przyjąć wskazaną drogę. Czy to jest złe ? W mojej ocenie - tak, faktycznie zachwiana zostaje zasada dwuinstancyjności postępowania. Czy można potępiać tak działających pracowników ? Ja im się nie dziwię, to często moi dobrzy koledzy i koleżanki z naprawdę dużym stażem oraz wiedzą i doświadczeniem. Mogę im wyłącznie pogratulować umiejętności radzenia sobie w wykreowanej przez mierniki MATRIXO-podobnej rzeczywistości.

P.S.
Widząc, że to co jest oczywiste dla jednych jest jednocześnie zbyt trudne dla innych oraz uprzedzając kolejne bzdurne apele, od następnego postu dodam sobie podpis o treści:

"Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"

07 maja 2014, 20:33
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lis 2013, 20:03

POSTY        34
Badman                    

Avacs niczego nie uogólnia. To koleżanka Oliv21 za mocno wzięła sobie jego słowa do siebie.

A Avacs nie nas pracowników US skrytykował, lecz panujący system pt. "MIERNIKI", który prowokuje do pozorowania, tuningowania itp. i nijak się ma do jakości pracy.

Avacs                    

"..... szczególny paraliż decyzyjny występuje tam gdzie królują "miernikofile". ........w wykreowanej przez mierniki MATRIXO-podobnej rzeczywistości."

Trafne określenie "MATRIXO-podobna rzeczywistość"  Wyrażanie negatywnych ocen wobec takowej rzeczywistości, w moim subiektywnym poczuciu norm etycznych, nie jest przejawem naruszenia zasady lojalności.

Interes publiczny nad interes prywatny!
A dobre mierniki to interes prywatny w postaci nagród, chociaż i tak nie dla nas, "szarych" pracusiów.

07 maja 2014, 21:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2013, 16:35

POSTY        46
Na stronie o konsolidacji pojawiła się relacja ze spotkania w MF z udziałem niektórych DIS. Pojawiła się tam taka informacja: poddano do przedyskutowania zapewnienie obsługi NUS w zakresie min. prawa pracy. Czyli co kadry i RB zostają w US?

10 maja 2014, 16:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2013, 16:35

POSTY        46
Dokładnie cytuję: Struktura pokonsolidacyjna US-konieczność zapewnienia NUS obsługi w zakresie org-finan z zakresu prawa pracy (administracja)
link http://archwww.mf.gov.pl/_files_/intran ... 3.2014.pdf

12 maja 2014, 09:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Taki przykładzik a propos tematu "centrów usług wspólnych" :

Policyjne centrum bez nadzoru

Gigantyczne długi Centrum Usług Logistycznych to wina nie tylko jego dyrektorów, ale też braku skutecznego nadzoru szefa policji nad jednostką – ocenia MSW w raporcie z kontroli.

Odpowiedzialność szefostwa centrum bada prokuratura.

W maju 2013 r. „Rz" ujawniła katastrofalny stan finansów  jednostki powołanej w 2011 r. przez komendanta głównego policji do obsługi majątku służby: ośrodków wypoczynkowych, hoteli, stacji paliw i napraw pojazdów. W ciągu dwóch lat zadłużenie centrum sięgnęło 17 mln zł. Policyjne kontrole wykazały m.in. rozbuchane, nieracjonalne zatrudnienie w centrali CUL.

Komendant główny Marek Działoszyński rok temu zwolnił ówczesnego dyrektora centrum  Jana Chojnowskiego, obsadzonego bez konkursu. To były kanclerz Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie, protegowany wiceszefa Komendy Głównej Policji  ds. logistyki Arkadiusza Letkiewicza (byłego rektora uczelni). Działoszyński złożył doniesienie do prokuratury w sprawie niegospodarności i niedopełnienia obowiązków przez szefów centrum.

Nadzorowi nad jednostką przyjrzało się MSW. Kontrolerzy skrytykowali nadinsp. Działoszyńskiego. Ustalili m.in., że półtora roku  opiniował i akceptował program naprawczy, a procedury zleceń usług dla CUL i ich rozliczania opracowano z wielomiesięcznym opóźnieniem.

„Nadzór sprawowany przez Komendanta Głównego Policji (...) nie był skuteczny. Opieszałe działania Komendanta Głównego (...) przyczyniły się w sposób pośredni do niskiej efektywności działalności CUL i osiąganych przez niego wyników" – czytamy w raporcie ministerstwa.

Takie zarzuty stawiał Chojnowski w liście do szefa MSW – zwierzchnikom z Komendy Głównej  wytykał bezczynność i obarczał ich współodpowiedzialnością za stan CUL.

Dziś centrum wychodzi na prostą. – Realizujemy program naprawczy, spłacamy systematycznie zobowiązania, zakładamy, że może uda nam się zamknąć ten rok z wynikiem dodatnim – mówi „Rz" nowy dyrektor Tomasz Kowalczyk, który ograniczył koszty zarządu o niemal 50 proc. i zreorganizował jednostkę od podstaw. Ubiegły rok CUL zamknął stratą 1,7 mln zł.

http://www.rp.pl/artykul/102681,1109198 ... dzoru.html

Ciekawe czy w "naszym" przypadku też o to chodzi by wyciągnąć "na lewo" grube pieniądze w stosunku do dotychczasowych wydatków?
Bowiem obecne wydatki US-ów są (zdecydowanie co najmniej w 99%) mierzalne w stosunku do lat poprzednich, a wydatki nowego tworu ni jak nie będzie do czego porównać, gdyż zawsze będzie można argumentować, że to w związku z potrzebami nowej jednostki, specyfiką zamówień, itp. itd.

15 maja 2014, 07:54
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Łaskawcy.
Udostępnili te materiały kiedy już nie mieli wyjścia, bo zrobiłaby to SK, która wniosek o przekazanie tych protokołów złożyła do MF 2 maja 2014, a publikacja w intranecie AP nastąpiła 9 maja choć pierwszy protokół mogli dać do wiadomości pracowników US i IS jeszcze w grudniu 2013, drugi protokół w marcu 2014 (to bardzo ciekawe, że sporządzenie protokołu ze spotkania 23 stycznia 2014 trwało aż dwa miesiące), a trzeci protokół w kwietniu 2014.
Czy ktoś w MF przejmuje się tym, żeby przekazywać pracownikom ważne informacje w odpowiednim czasie? Odpowiedź na to znajduje się powyżej.

15 maja 2014, 14:33
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Interesuje mnie czy w waszych US wklepywaniem decyzji do POLTAX-u zajmuje się OB czy ci, którzy je wytworzyli czyli PP? Z zarządzenia Nr 5 jasno to nie wynika. Można to jedynie wydedukować z kontekstu. Zadanie to nie jest przypisane wymiarowcom, więc kto to ma robić? czytaj=--===

15 maja 2014, 17:38
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lis 2013, 20:03

POSTY        34
koksa3                    

Interesuje mnie czy w waszych US wklepywaniem decyzji do POLTAX-u zajmuje się OB czy ci, którzy je wytworzyli czyli PP? Z zarządzenia Nr 5 jasno to nie wynika. Można to jedynie wydedukować z kontekstu. Zadanie to nie jest przypisane wymiarowcom, więc kto to ma robić? czytaj=--===

W moim US decyzje "wklepuje" PP, a dokładnie, to każda osoba "swoje", czyli tak samo jak przed reorganizacją.

15 maja 2014, 20:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
ja58                    

koksa3                    

W moim US decyzje "wklepuje" PP, a dokładnie, to każda osoba "swoje", czyli tak samo jak przed reorganizacją.

A ja dedukuję, że wklepać to można 5 palców na 4 litery, bo takie bezmyślne klepanie jęzorem to brak szacunku dla czyjejś pracy. Tego się nie klepie, to się WPROWADZA, tracąc przy tym wzrok, hodując garba na plecach i zarabiając na chorobę nadgarstków. Było Ci miło, jak Ci Pan Minister insynuował przerzucanie papierów? Pozdrawiam.

16 maja 2014, 15:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
U mnie też każdy swoje wprowadza. Czyli PP ja wydaje to pracownik "wydający" wprowadza swoją decyzję. Też podkreślam, że to nie "wklepywanie" a wprowadzanie.

16 maja 2014, 18:45
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Czy gdzieś w Polsce wprowadza decyzje OB? Jeżeli tak to jak to jest zorganizowane?  :P

16 maja 2014, 19:23
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Dobrze że jak każdy wprowadza swoje bo jeśli wyznaczona jest do tego jedna osoba to nie nie jest to poważne...

17 maja 2014, 10:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1125 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 81  Następna strona