wpłata zaliczki a powstanie obowiązku podatkowego
Witam i bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie:
Prowadzę postępowanie podatkowe w sprawie określenia wysokości dochodu w stosunku do podatnika prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży materiałów budowlanych.
Podatnik pobierał zaliczki od swoich kontrahentów (będących osobami fizycznymi nieprowadzącymi DG) na poczet zakupu materiałów budowlanych, w dwóch przypadkach były to zaliczki w wysokości 100% wartości zamówionego towaru. Na potwierdzenie pobrania zaliczki wystawiał faktury pro forma, jedynie w wartościach brutto, czasem zaś jedynie odręcznie napisane pokwitowanie potwierdzenia pobrania określonej kwoty. Po pobraniu zaliczek od kontrahentów dostarczał im tylko część zamówionych towarów, natomiast pozostałej części nigdy nie dostarczył. Nie wystawiał faktur VAT na dostarczone materiały. Nie dokonał też zwrotu wpłaconych zaliczek. W większości toczą się sprawy przed sądami, ale żadna się jeszcze nie zakończyła.
Wiem, że w myśl art. 14 ust. 1c ustawy pdof za datę powstania przychodu, uważa się, z zastrzeżeniem ust. 1e, 1h i 1i, dzień wydania, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, nie później niż dzień:
1)wystawienia faktury
2)uregulowania należności
Zgodnie z ust.3 pkt 1 cytowanego wyżej przepisu do przychodów, o których mowa w ust. 1 nie zalicza się pobranych wpłat lub zarachowanych należności na poczet dostaw towarów i usług, które zostaną wykonane w następnych okresach sprawozdawczych, a także otrzymanych pożyczek i kredytów oraz zwróconych pożyczek, z wyjątkiem skapitalizowanych odsetek od tych pożyczek.
Jak potraktować wpłacone "zaliczki" w przypadku dokonania dostawy części towarów. Z umowy stron nie wynika, jakoby dostawa materiałów miała odbywać się etapami.
Stanowisko mojego szefa, bo oczywiście już konsultowałam z nim sprawę, jest takie, aby przyjąć mu do przychodów i opodatkować wpłacone kwoty pieniędzy w wartościach dostarczonego towaru, np. zamawiający wpłacił zaliczkę 30.000 zł, wartość dostarczonego towaru 10.000,00 zł, więc do przychodu mam przyjąć 10.000, gdyż tylko w tym zakresie usługa została wykonana. Pozostała kwota podlega zwrotowi, gdyż usługa nie została wykonana.
Proszę o pomoc, co o tym myślicie? Może ktoś miał już podobną sprawę? Albo pomysł na jej rozwiązanie?
Z góry dziękuję za pomoc