Teraz jest 06 wrz 2025, 08:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Postępowanie podatkowe - określenie wysokości dochodu 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Wjawór nie zapomniałeś czegoś napisać :) 3 cytaty i co nowego ;)...

Bo wszystko już zostało tam powiedziane.
Ps. pogrubienie w cytacie Ryby56 - moje.

18 mar 2007, 18:38
Amator

REJESTRACJA15 mar 2007, 09:51

POSTY        13
Wszystko by było OK gdyby nie stanowisko "naszej"IS , która jednak stoi na stanowisko ,że w przypadku określania wysokości dochodu na podstawie art 21b  bierzemy pod uwagędochód po odliczeniach - czyli faktycznie podstawę opodatkowania .

18 mar 2007, 18:49
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
Stanowisko w jakiej formie? Ja bym przygotował projekt decyzji i załączył do akt sprawy. A potem niech się dzieje wola szefa.

18 mar 2007, 18:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
W opisanej sytuacji przez Public, wydajemy decyzję w trybie art. 21b Op. w której określamy wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, ta bowiem będzie inna niż podatnik wykazał w zeznaniu. W uzasadnieniu decyzji opisujemy w jakiej wysokości możemy odliczyć od dochodu ulgi na budowę domu pod wynajem, a następnie w jakiej wysokości pozostały ulgi do odliczenia w latach następnych ( nie znajdujące pokrycia w dochodzie za rozliczany rok ), informujemy również że, pomimo nieprawidłowości "" opisanych powyżej w uzasadnieniu decyzji podatek należny nie wystąpił""

18 mar 2007, 22:05

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

W opisanej sytuacji przez Public, wydajemy decyzję w trybie art. 21b Op. w której określamy wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej,...

No i co by nie było tak miło na koniec doniesienie karne skarbowe. <_<

18 mar 2007, 22:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247

19 mar 2007, 21:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2007, 21:31

POSTY        36
ja bym nie wszczynał postępowania "w sprawie określenia wysokości dochodu..." bo po co sobie komplikowac życie jak nagle okaże się, że jednak wyjdzie zobowiązanie? Chyba jednak lepiej wszcząć ogólnie "w sprawie podatku dochodowego od osób fizycznych za rok..." . W ten sposób mamy otwartą drogę do określenia zobowiązania, dochodu czy straty. :czytaj:

20 mar 2007, 22:29
Amator

REJESTRACJA16 lip 2009, 12:26

POSTY        10
Post wpłata zaliczki a powstanie obowiązku podatkowego
Witam i bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie:
Prowadzę postępowanie podatkowe w sprawie określenia wysokości dochodu w stosunku do podatnika prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży materiałów budowlanych.
Podatnik pobierał zaliczki od swoich kontrahentów (będących osobami fizycznymi nieprowadzącymi DG)  na poczet zakupu materiałów budowlanych, w dwóch przypadkach były to zaliczki w wysokości 100% wartości zamówionego towaru. Na potwierdzenie pobrania zaliczki wystawiał faktury pro forma, jedynie w wartościach brutto, czasem zaś jedynie odręcznie napisane pokwitowanie potwierdzenia pobrania określonej kwoty. Po pobraniu zaliczek od kontrahentów dostarczał im tylko część zamówionych towarów, natomiast pozostałej części nigdy nie dostarczył. Nie wystawiał faktur VAT na dostarczone materiały. Nie dokonał też zwrotu wpłaconych zaliczek. W większości toczą się sprawy przed sądami, ale żadna się jeszcze nie zakończyła.

Wiem, że w myśl art. 14 ust. 1c ustawy pdof za datę powstania przychodu, uważa się, z zastrzeżeniem ust. 1e, 1h i 1i, dzień wydania, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, nie później niż dzień:
1)wystawienia faktury
2)uregulowania należności

Zgodnie z ust.3 pkt 1 cytowanego wyżej przepisu do przychodów, o których mowa w ust. 1 nie zalicza się pobranych wpłat lub zarachowanych należności na poczet dostaw towarów i usług, które zostaną wykonane w następnych okresach sprawozdawczych, a także otrzymanych pożyczek i kredytów oraz zwróconych pożyczek, z wyjątkiem skapitalizowanych odsetek od tych pożyczek.

Jak potraktować wpłacone "zaliczki" w przypadku dokonania dostawy części towarów. Z umowy stron nie wynika, jakoby dostawa materiałów miała odbywać się etapami.
Stanowisko mojego szefa, bo oczywiście już konsultowałam z nim sprawę, jest takie, aby przyjąć mu do przychodów i opodatkować wpłacone kwoty pieniędzy w wartościach dostarczonego towaru, np. zamawiający wpłacił zaliczkę 30.000 zł, wartość dostarczonego towaru 10.000,00 zł, więc do przychodu mam przyjąć 10.000, gdyż tylko w tym zakresie usługa została wykonana. Pozostała kwota podlega zwrotowi, gdyż usługa nie została wykonana.

Proszę o pomoc, co o tym myślicie? Może ktoś miał już podobną sprawę? Albo pomysł na jej rozwiązanie?
Z góry dziękuję za pomoc :)

17 kwi 2012, 07:05
Amator

REJESTRACJA16 lip 2009, 12:26

POSTY        10
Post Re: Postępowanie podatkowe - określenie wysokości dochodu
Problem już rozwiązany, decyzja poszła. Dziękuję za nie- pomoc.

26 kwi 2012, 06:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
Post Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
witam

mam pytanie na czym polega prowadzenie postępowań podatkowych w US? czy to są takie sytuacje jak np. podatnik  zatrudniony nie rozliczy się z urzędem do  30.04.2014r. i wtedy US wszczyna postępowanie na podstawie o.p. i wydaje decyzję. To o to chodzi ?
Wiem, że to nie ten dział na takie pytania, ale widzę, że pracujecie w US.

Dzięki wielkie.

13 maja 2014, 13:50
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
A rozliczył się po 30 kwietnia tj. złożył po tym terminie zeznanie PIT ?

13 maja 2014, 16:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2