Witajcie,
jeszcze się nie przedstawiałam, chociaż na forum zapisałam się chyba już ponad rok temu, żeby zobaczyć z czym w ogóle się "je" ten cały egzamin urzędniczy

. Trochę poczytałam ale ostatecznie jakoś zapału zabrakło, żeby próbować temat zgłębiać, tym bardziej, że wtedy jeszcze nie miałam żadnego papiera potwierdzającego znajomość języka obcego.
Ale w tym roku postanowiłam, że się przyłożę i spróbuję (a papier niedawno otrzymałam, więc droga przede mną otwarta).
Żeby nie korzystać z wiedzy na forum jedynie jako biorca, kilka zadanek także ode mnie
1. Dwa lata temu ojciec był 7 razy starszy od syna. Za 6 lat ojciec będzie tylko 3 razy starszy od syna. Ile lat obecnie ma ojciec, a ile syn.
2. Liczba lat życia króla Włądysława Jagiełły jest o 38 większa od liczby lat jego panowania. Gdyby Jagiełło żył o 10 lat krócej, to panowałby połowę swego życia. Ile lat żył i ile lat panował Władysław Jagiełło?
Do adminów mam małą prośbę o przesłanie na priva, jeżeli można, hasła do skrzynki z zadaniami. Kiedyś to hasło otrzymałam, ale maila gdzieś posiałam, a na forum przeczytałam, że i tak hasło uległo zmianie. Oczywiście podzielę się także moimi przykładami z innymi użytkownikami skrzynki.
A teraz chwila snu ...