GRAJEK Z KASĄ FISKALNĄ
Skrzypek daje... paragon za drobne.

Władysław Tomczyk (62 l.) gra na skrzypcach na katowickiej ul. św. Jana, a jego znakiem rozpoznawczym jest... kasa fiskalna.
Pana Władysława można spotkać niemal co dnia. Przyjeżdża do miasta z niewielkiej wsi Dziewki pod Siewierzem. Rozkłada nuty, wyciąga skrzypce, obok puszki na datki ustawia kasę fiskalną i zaczyna grać. Przerywa tylko, gdy ktoś wrzuci do puszki pieniądz. Wtedy skrupulatnie przelicza sumę i wbija ją na kasę. Po chwili darczyńca otrzymuje paragon.
- Ludzie są zaskoczeni - śmieje się Władysław Tomczyk.
Niegdyś uliczny skrzypek był handlowcem, zatrudniał kilka osób, ale interes niestety splajtował.
- Przypomniałem sobie o skrzypcach, które kurzyły się w stodole. Postanowiłem zacząć grać. Może to dziwnie, ale jestem szczęśliwy. A kasa? Chyba zostało mi to z czasów, gdy zajmowałem się handlem - mówi pan Władysław.
Źródło:
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/katowi ... 06943.htmlDasz grajkowi 5 zł, a ten da ci paragon fiskalny!
Takiego ulicznego grajka jak w Katowicach po Polsce ze świecą szukaj!
Gra na skrzypcach i rozdaje paragony fiskalne! Władysław Tomczyk na skrzypcach gra w tunelu łączącym ul. Mielęckiego z Wojewódzką. Niby nic szczególnego, a jednak. Przekonają się o tym ci, którzy Tomczykowi za granie zapłacą. W zamian dostaną… paragon fiskalny!
Tomczyk założył działalność gospodarczą. Profil jednoosobowej firmy?
- Wystawianie przedstawień artystycznych - tłumaczy.
Grajek posiada kasę fiskalną, a każdemu, kto wrzuci mu do futerału pieniądze, wręcza rachunek. Odprowadza podatki, a także płaci składki do ZUS.
- Przeszedłem już wiele, od pracy w handlu, przez zbieranie złomu, żebractwo, aż po uliczne muzykowanie. To bardzo trudna, ale także przyjemna praca - przyznaje Tomczyk.
- Marzę o większym zespole, ale zatrudnianie pracowników wiąże się z kolejnymi problemami, takimi jak chociażby tworzenie umów, a ja już chyba jestem na to za stary - dodaje.
Tomczyk to nie jedyny uliczny muzyk w Katowicach. Grajkowie są na ul. Stawowej, na dworcu PKP, na ul. Staromiejskiej, a bywa, że też na Mariackiej.
Sporo jest młodych, którzy grają jednak od czasu do czasu i zazwyczaj latem, żeby zarobić na przykład na imprezę czy wakacje.
Zakres ulicznego repertuaru? Młodsi stawiają na Dżem, Universe czy Lady Pank, które zwykle przyciągają przechodniów.
Weteran - Tomczyk - na polską muzykę rozrywkową. - "Mały Książę", "Gdy mi Ciebie zabraknie" czy "Rudy rydz" - wylicza Tomczyk.
Źródło:
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... ,id,t.htmlNowojorska agencja nakręciła dokument o skrzypku ulicznym z Katowic.Wiele w swoim życiu przeżyłem, nigdy się nie poddawałem. To są moi słuchacze. To jest moja scena. To jest moje życie – mówi Władysław Tomczyk, uliczny skrzypek z Katowic, którego można spotkać pod wiaduktem kolejowym przy kinoteatrze Rialto. Mini dokument o muzyku zrealizowała nowojorska agencja Variable, tworząca dla takich firm jak Coca Cola, Nike, czy Everlast!
Pana Władysława zna większość katowiczan i wszyscy, którzy do centrum stolicy aglomeracji przyjeżdżają do pracy. Muzykuje zawsze w tym samym miejscu, zawsze z kasą fiskalną. To jego znak rozpoznawczy, każdemu, kto wrzuci kilka groszy do futerału, wręcza paragon.Mężczyzną zainteresowała się nowojorska agencja Variable, która zrealizowała mini dokument o skrzypku. Nagranie pochodzi sprzed roku, ale warte jest promocji. Zdjęcia do filmu robią wrażenie, sporo tu Katowic, ale nie ma wątpliwości, że gwiazdą jest Tomczyk, który opowiada o swoim życiu.
- Wiele w swoim życiu przeżyłem, nigdy się nie poddawałem. To są moi słuchacze. To jest moja scena. To jest moje życie – mówi. Wspomina, że niegdyś był biznesmenem, handlowcem, ale się nie udało, firma splajtowała.
- Nie mam do nikogo żalu (…). W życiu osiągnąłem pewien etap takiego właśnie spokoju. Codziennie występuję dla setek tysięcy osób – opowiada.
- Dla niektórych dźwięk skrzypiec może się kojarzyć z obojętnością, z jakimś smutkiem, dla mnie wywołują skojarzenie z radością, miłością, pasją i z nadzieją.
Źródło:
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... ,t,id.html