Teraz jest 10 wrz 2025, 22:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Masz 80 złoty do rozliczenia:

80,00 - 2,80 (opłata man. za dwa tytuły) – 17,60 (upomnienia) – 5,00 (dojazd)= 54,60

teraz pobranie liczymy rachunkiem stu (ponieważ pozostała nam kwota jest większa niż 50 zł przy której przekraczamy minimalne pobranie 2,50-zł)

54,60 x 100
-----------------    - 54,60  = 2,60 za pobranie
      105

na pierwszym tytule
opłata manipulacyjna - 1,40
opłata za dojazd - 5,00
koszty upomnienia - 8,80
koszty za pobranie - 2,60
należność główna – 52,00

na drugim tytule
koszty dojazdu - 0,00
koszty upomnienia - 8,80
koszty za pobranie – 0,00
należność główna 0,00

08 maja 2014, 13:22
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
preston                    

U mnie nigdy nie liczono kosztów podjazdu. Ale na mój rozum nie można naliczać za tą czynności "za każdy" tytuł. Tylko jeden raz "za podjazd".

Przecież jedziesz do zobowiązanego nie ważne czy z jednym czy z 10 tytułami. I tak tam jedziesz. Tak więc wg mnie nie jest to prawidłowe.

Zresztą, a co będzie jeśli mamy na zobowiązanego 100 tytułów. Za każdym razem doliczymy mu 500 zł za podjazd? Jeśli już liczyć to raz, tak jak w przypadku spisania protokołu o stanie majątkowym.

Ok też tak myślę, tylko chodziło mi po głowie to liczenie za każdy tytuł.

preston                    

na pierwszym tytule
opłata za dojazd - 5,00
koszty upomnienia - 8,80
koszty za pobranie - 2,60
należność główna – 52,00

czyli większa należność główna i większe koszty pobrania?

08 maja 2014, 13:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Tak wyszło bo policzyłem tylko jeden raz za podjazd.

Ale ile jest należności na danym tytule do pobrania?

08 maja 2014, 13:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Bo jeśli tytuł ma należność główna 50zł i nie pobieramy odsetek to powinno być tak.

na pierwszym tytule
opłata za dojazd - 5,00
koszty upomnienia - 8,80
koszty za pobranie - 2,50
należność główna – 50,00

na drugim tytule
koszty dojazdu - 0,00
koszty upomnienia - 8,80
koszty za pobranie – 0,00
należność główna 0,00

Czyli łącznie 77,90 i wydajemy zobowiązanemu 2,10 RESZTY.

Bo nie można pobrać 2,10 na należność główną kolejnego tytułu nie naliczając minimalnego pobrania 2,50 zł.

08 maja 2014, 13:54
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
qubap                    

hajka                    

a ja jeszcze odnośnie tych zaokrągleń, czy w zajęciu zaokrąglamy do dziesiątek groszy, (jeśli tak to każdą pozycję czy łączną sumę?), czy wpisujemy całą jak wychodzi, nawet z groszami?

U mnie zaokrągla należności do dziesiątek. Suma sumuje nie zaokrągla :)

albo mam ciężki dzień albo po prostu nie rozumiem:(
mam dwa tytuły na jednym zajęciu, koszty egzekucyjne liczę do każdego tytułu
i tak w pierwszym np.:
opłata manipulacyjna 1,40 zł
zajęcie wynagr.: 5,04 zł (zaokrąglam do 5,00 zł)

drugi tytuł:

i razem koszty egzekucyjne na tym zajęciu: 12,80 zł (1,4+1,4+5+5)

czy też: 12,90 (1,4+1,4+5,04+5,04=12,88)

Kolejna sprawa muszę się upewnić, do zobowiązanego wysyła się tylko zawiadomienie o zajęciu a zaw. o zmianie wysokości zajęciu/ uchylenie już nie- zgadza się?

Jak to wygląda u was z tytułami wyk., które zostały "zamknięte/spłacone"- przekładacie je do osobnych teczek? czy trzymacie po kolei z innymi tytułami, które są w trakcie 'egzekucji'?
Niby błahe pytania ale odpowiedzi bardzo by mi ułatwiły pracę :)

08 maja 2014, 18:53
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
preston                    

Oczywiście że ważne. Ten 14 dzień w którym jako ostatnim można odebrać awizowaną przesyłkę musi być dniem pracującym dla Poczty. Czyli nie może to być święto, niedziela itd. Jeśli dzień taki wypadnie w dzień wolny od pracy to oczywiście terminem doręczenia jest pierwszy dzień pracujący, przypadający po tym wolnym dniu. Np. dzień pierwszego awiza wypada 17-04-2014r. to + 14 dni daje 01-05-2014r. Wtedy za datę doręczenia przyjmuje się 02-05-2014r.

To co podałem z kalendarzem, jest ogólną wskazówką. Zamiast liczyć na palcach 14 dni, wystarczy popatrzeć na kalendarz. Awizo w "środę", będzie doręczone w "środę" za dwa tygodnie.

Moim zdaniem nieważne jest, czy jest to dzień roboczy czy nie. Przesyłkę awizowaną uznaje się za doręczoną z upływem 14 dnia. Art. 44 k.p.a. - nie ma tu mowy o dniach roboczych czy wolnych. Jest tylko okres: 14 dni.
Może to być nawet drugi dzień świąt.;)

08 maja 2014, 20:17
Specjalista

POSTY        488
preston                    

Opłatę naliczasz „wirtualnie” na dzień wydania zajęcia i musi być na nim wskazana, podobnie jak koszty za zajęcie.

Zgodnie z art. 64 § 9 pkt. 2  obowiązek zapłaty kosztów za zajęcie wierzytelności pieniężnych lub innych praw majątkowych u dłużnika zajętej wierzytelności następuje z chwilą doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu (czyli jest to data fizycznego doręczenia zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności – w Twoim przypadku 04.04. i nie ma tu znaczenia kiedy zajęcie odebrał zobowiązany).

Obowiązek zapłaty opłaty manipulacyjnej powstaje w chwili doręczenia zobowiązanemu odpisu lub jeśli odpis doręczasz wraz z zajęciem to z chwilą doręczenia zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności (czyli w Twoim przypadku datą jest 04.04.)

Jeśli Twoje zajęcie zostałoby doręczone pracodawcy w dniu 04.04. a zobowiązanemu w dniu 03.04. to opłatę manipulacyjna naliczasz z dniem 03.04, a opłatę za zajęcie z dniem 04.04.

A tak poza głównym wątkiem to błędnie wyliczyłaś datę doręczenia do zobowiązanego. Bo jeśli pierwsze awizo jest z datą 07.04 to za datę doręczenia przyjmujemy 21.04 a nie 22.

I opłatę manipulacyjną i koszty za zajęcie nalicza się na dzień wystawienia zawiadomienia o zajęciu.
Powstanie obowiązku ich zapłaty nie wpływa na wysokość.

08 maja 2014, 20:28
Specjalista

POSTY        488
ewi889                    

albo mam ciężki dzień albo po prostu nie rozumiem:(
mam dwa tytuły na jednym zajęciu, koszty egzekucyjne liczę do każdego tytułu
i tak w pierwszym np.:

drugi tytuł:

i razem koszty egzekucyjne na tym zajęciu: 12,80 zł (1,4+1,4+5+5)

czy też: 12,90 (1,4+1,4+5,04+5,04=12,88)

Kolejna sprawa muszę się upewnić, do zobowiązanego wysyła się tylko zawiadomienie o zajęciu a zaw. o zmianie wysokości zajęciu/ uchylenie już nie- zgadza się?

Jak to wygląda u was z tytułami wyk., które zostały "zamknięte/spłacone"- przekładacie je do osobnych teczek? czy trzymacie po kolei z innymi tytułami, które są w trakcie 'egzekucji'?
Niby błahe pytania ale odpowiedzi bardzo by mi ułatwiły pracę :)

12,80. Każdy tytuł traktujesz oddzielnie.
Zobowiązanego zawiadamia się o wszystkim. Jeżeli dostał zawiadomienie o zajęciu, to musi też dostać zawiadomienie o zmianie/uchyleniu.  
Po co trzymać tytuły zamknięte z otwartymi? Żeby teczki były grubsze?;) Tytuły zamknięte to zamknięte. Odłóż gdzieś na bok, żeby "nie przeszkadzały", a po jakimś czasie archiwizacja.

08 maja 2014, 20:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
mera                    

preston                    

Oczywiście że ważne. Ten 14 dzień w którym jako ostatnim można odebrać awizowaną przesyłkę musi być dniem pracującym dla Poczty. Czyli nie może to być święto, niedziela itd. Jeśli dzień taki wypadnie w dzień wolny od pracy to oczywiście terminem doręczenia jest pierwszy dzień pracujący, przypadający po tym wolnym dniu. Np. dzień pierwszego awiza wypada 17-04-2014r. to + 14 dni daje 01-05-2014r. Wtedy za datę doręczenia przyjmuje się 02-05-2014r.

To co podałem z kalendarzem, jest ogólną wskazówką. Zamiast liczyć na palcach 14 dni, wystarczy popatrzeć na kalendarz. Awizo w "środę", będzie doręczone w "środę" za dwa tygodnie.

Moim zdaniem nieważne jest, czy jest to dzień roboczy czy nie. Przesyłkę awizowaną uznaje się za doręczoną z upływem 14 dnia. Art. 44 k.p.a. - nie ma tu mowy o dniach roboczych czy wolnych. Jest tylko okres: 14 dni.
Może to być nawet drugi dzień świąt.;)

Ja mam odmienne zdanie:

Art. 57 Kpa.

§ 1. Jeżeli początkiem terminu określonego w dniach jest pewne zdarzenie, przy obliczaniu tego terminu nie uwzględnia się dnia, w którym zdarzenie nastąpiło. Upływ ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za koniec terminu.

§ 4. Jeżeli koniec terminu przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się najbliższy następny dzień powszedni.

08 maja 2014, 21:02
Specjalista

POSTY        488
preston                    

Ja mam odmienne zdanie:

Art. 57 Kpa.

§ 1. Jeżeli początkiem terminu określonego w dniach jest pewne zdarzenie, przy obliczaniu tego terminu nie uwzględnia się dnia, w którym zdarzenie nastąpiło. Upływ ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za koniec terminu.

§ 4. Jeżeli koniec terminu przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się najbliższy następny dzień powszedni.

Terminy określone w art. 57 odnoszą się do zdarzeń, które mają być wykonane, np. płatność, odwołanie od decyzji itp.

Moim zdaniem w art. 44 § 4 wyraźnie jest napisane, kiedy doręczenie jest dokonane, więc nie ma nawet potrzeby sięgania do innych artykułów. To nie jest termin na doręczenie przesyłki, tylko na uznanie za doręczoną i nie ma znaczenia, czy dzień jest roboczy czy wolny.

08 maja 2014, 21:18
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
mera                    

12,80. Każdy tytuł traktujesz oddzielnie.
Zobowiązanego zawiadamia się o wszystkim. Jeżeli dostał zawiadomienie o zajęciu, to musi też dostać zawiadomienie o zmianie/uchyleniu.  
Po co trzymać tytuły zamknięte z otwartymi? Żeby teczki były grubsze?;) Tytuły zamknięte to zamknięte. Odłóż gdzieś na bok, żeby "nie przeszkadzały", a po jakimś czasie archiwizacja.

Bardzo dziękuję MERA  :)
jeszcze jedna sprawa mnie gryzie. Nie mam programu do egzekucji wszystko ręcznie, zestawienia, różne inf w exelu i jeżeli zobowiązany miał dwa tyt. podpinałam je pod jeden nr sprawy (na zajęciach dwa tytuły). Nie wiem czy prawidłowo. Pytanie czy każdy tytuł musi mieć osobny nr sprawy? a potem wertować, szukać tych tytułów żeby wpisać na jedno zajęcie?
Jeżeli nie to czy dopuszczalne jest podpięcie tytułu pod otwartą sprawę, gdzie jest tylko tyt. wyk. i wezwanie do zobow. z art 36?

ona88                    

właśnie przyszedł dłużnik i wpłacił zaległość w kasie urzędu. Na ta zaległość mam tytuł wykonawczy z nadana klauzula ale bez dostarczenia. Co robię w tytule?

qubap                    

Niech wierzyciel napisze wycofanie tytułu w związku z zapłatą. Odnotowujesz takie pismo w pozycji 104,107na tytule 4ro pozycyjnym.

jeżeli działam zarówno jako wierzyciel i organ egz muszę pisać do siebie takie wycofanie? jak tak to musi mieć to jakąś określoną formę czy zwykłe pismo z inf.? czy wystarczy, że wpiszę zmiany w tytule w części J?

09 maja 2014, 08:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
proszę o radę

jeżeli wystawiam zajęcie rach.bankowego to rodzaj odsetek jaki wpisuję  (odpowiednio: ustawowe, za zwłokę, umowne, nie pobiera się, polowa odsetek za zwlokę)

jak sobie zorganizowaliście pracę czyli jakie nadajecie nr. pism -  kolejno dla wszystkich tytułów np. 3160.2  informacja dla zobowiązanego o wszczęciu egzekucji a potem3160.2.1, 3160.2.2np. potem 3160.3 - wniosek o udzielenie informacji np. do US i kolejno 3160.3.1, 3160.3.2

a może do każdego tytułu 3160.1.1  odpis tytułu z czego pierwsza jedynka to nr. tytułu potem 3160.1.2 informacja dla zobowiązanego o wszczęciu egzekucji 3160.1.3 wniosek o udzielenie informacji np. do US 3160.1.4 zajęcie rach.bankowego i tak dalej?

a może jeszcze inaczej?

09 maja 2014, 10:29
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
qubap                    

Niech wierzyciel napisze wycofanie tytułu w związku z zapłatą. Odnotowujesz takie pismo w pozycji 104,107na tytule 4ro pozycyjnym.

jeżeli działam zarówno jako wierzyciel i organ egz muszę pisać do siebie takie wycofanie? jak tak to musi mieć to jakąś określoną formę czy zwykłe pismo z inf.? czy wystarczy, że wpiszę zmiany w tytule w części J?[/quote]
W tym jedynym wypadku piszę sam do siebie pismo z wycofaniem tytułu. Też działam jako wierzyciel i organ.

anulka102                    

proszę o radę
jeżeli wystawiam zajęcie rach.bankowego to rodzaj odsetek jaki wpisuję  (odpowiednio: ustawowe, za zwłokę, umowne, nie pobiera się, polowa odsetek za zwlokę)
jak sobie zorganizowaliście pracę czyli jakie nadajecie nr. pism -  kolejno dla wszystkich tytułów np. 3160.2  informacja dla zobowiązanego o wszczęciu egzekucji a potem3160.2.1, 3160.2.2np. potem 3160.3 - wniosek o udzielenie informacji np. do US i kolejno 3160.3.1, 3160.3.2
a może do każdego tytułu 3160.1.1  odpis tytułu z czego pierwsza jedynka to nr. tytułu potem 3160.1.2 informacja dla zobowiązanego o wszczęciu egzekucji 3160.1.3 wniosek o udzielenie informacji np. do US 3160.1.4 zajęcie rach.bankowego i tak dalej???
a może jeszcze inaczej?

Rodzaj odsetek za zwłokę.
Po co numeracja pisma dla zobowiązanego? Ja piszę dot. tytułu numer i załączam pod pismo tytuł (tylko w przypadku braku majątku do wszczęcia egzekucji)
Mam osobną numerację na tytuły, zajęcia, zapytania do banku.
dla przykładu
3160.1.XXX.2014 - nr tytułu wykonawczego
3160.2.XXX.2014 - zapytania do ZUS itd
3160.3.XXX.2014 - zawiadomienia o zajęciu

Pytając się np ZUSu możesz napisać numer pisma XXX dotyczy nr pisma XXX (np nr tytułu wykonawczego). Tak będziesz mieć na każdym dokumencie nr którego wszystkie sprawy dotyczą.
Do ponagleń, uchyleń, zmiany wysokości zajęć nie piszę numeracji tylko piszę czego dotyczy pismo (nr tytułu wykonawczego).

09 maja 2014, 10:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
jak masz trzy zobowiązania (terminy płatności) to wystawiasz tytuł 4-pozycyjny, koszty wpisujesz te które są na upomnieniu, co do kosztów egzekucyjnych to wpisujesz dopiero jak zaczniesz egzekucję

mam pytanie odnośnie kosztów egzekucyjnych:
zrobiłam zajęcie konta, okazało się że zobowiązany już nie ma tego konta, zajęcie jest nieskuteczne, czy naliczam koszty? bo ja naliczyłam z dniem odebrania zajęcia przez bank, a potem dostałam informację że nie ma konta.

09 maja 2014, 11:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 379  Następna strona