Teraz jest 10 wrz 2025, 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Kamiss2010                    

czytałam na forach, że jeżeli alimenty są na rachunku bankowym dłużnika to nie traktujemy ich jako alimentów tylko jako środki zgromadzone na rachunku nie zależnie od tego czy zostały przesłane jako alimenty? w odniesieniu do wcześniejszych postów powinnam zrobić uchylenie zajęcia? z jakiego powodu?

odp:
preston                    

Zwalniasz z egzekucji świadczenia alimentacyjne. Nie cały rachunek ale wypływające na niego świadczenia.

preston                    

W naszym przypadku nie mam wątpliwości co do zasadności zwolnienia takich świadczeń z egzekucji. Brak takiego zwolnienia narusza zasadę poszanowania minimum egzystencji, która wyrażona jest w przepisach art. 8-10 upea.
Można doszukiwać się czy takie zwolnienie przysługuje zobowiązanemu na podstawie art. 13, czy też osobie na rzecz której wypłacane są alimenty (małoletniemu) w trybie art. 38. Ja uważam, że zwolnienie wydaje się z 13 i wydałem takich już sporo.

nic nie uchylasz tak w skrócie.

07 maja 2014, 07:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 12:32

POSTY        9
kwiat                    

belpru                    

:stop: Podniosę ponownie:

czy realizujecie obce tytuły? A jesli nie realizujecie to na jakiej podstawie przekazujecie do US?

Nie masz podstaw do przekazania tytułów do US, jeśli nie zbiegu administracyjnego. Sama z chęcią wystawiłabym tytuły do innego wójta/burmistrza/prezydenta miasta tylko nie wiem kto jest organem we Wrocławiu, bo tam jest jakaś spółka. Podpowie ktoś ?

Kontaktowałam się z nimi w tej sprawie i uzyskałam informację, że Prezydent Miasta Wrocławia

07 maja 2014, 07:16
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
serdeczne dzięki
a jak wysyła się tytuły jako wierzyciel to dołącza się ewidencję, a czy pisze się jeszcze jakieś pismo przewodnie?

07 maja 2014, 07:35
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
kwiat                    

serdeczne dzięki
a jak wysyła się tytuły jako wierzyciel to dołącza się ewidencję, a czy pisze się jeszcze jakieś pismo przewodnie?

Ja wysyłam tylko 2 egzemplarze ewidencji ale na jednym z nich przyklejam karteczkę z prośbą o zwrot podpisanego egzemplarza

07 maja 2014, 07:45
Początkujący
Własny awatar

POSTY        9
Czy ktoś z was prowadzi egzekucję, jeżeli nie jest właściwy miejscowo a tylko rzeczowo? Spółka ma siedzibę nie na naszym terenie ale znamy jej majątek (konkretnie nr rachunku bankowego)
Będę wdzięczna za opinie

07 maja 2014, 07:48
Zaawansowany

POSTY        99
jeśli podatnik zapłaci u wierzyciela innego niż organ egzekucyjny kto powinien uiścić koszty egzekucyjne ? Wierzyciel czy zobowiązany na podstawie art. 64c $ 4 ? Mogę prosić wzór pisma o wycofaniu egzekucji.

dzięki

07 maja 2014, 07:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
preston                    

Estera17                    

Ja mam zagadkę :) Posłałam do Banku zajęcie - po czym w kolejności dostałam z banku 3 pisma
1.Na rachunku nie ma pieniędzy, zajęcie zostanie zrealizowane jeśli się jakieś pokażą.
2. Nastąpił zbieg egzekucji z dwoma podmiotami - Urząd Skarbowy i Komornik Sądowy - jednocześnie nie ma wyroku w tej sprawie.
3. Bank uprzejmie informuje, że umowa rachunku bankowego została rozwiązana.

I teraz pytanie. Co z tym zrobić? Bo według mnie skoro nie ma rachunku to zajęcie jest nieskuteczne? ale zbieg przyszedł wcześniej. Tylko do czego ten zbieg skoro konta nie ma?

Zajęcie było skuteczne, co oczywiście wpływa na to, że należy naliczyć koszty za tą czynność. Był również zbieg egzekucji. Jednak bank zorientował się, że czas wymówić umowę o prowadzenie rachunku.
Obecnie nie ma potrzeby rozstrzygać zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej. Natomiast trzeba się zastanowić czy nie przekazać akt do Naczelnika US, bo mimo braku zbiegu, zaistniały okoliczności opisane w art. 63 u.p.e.a. Jeśli nie masz innego znanego majątku zobowiązanego z którego można skutecznie prowadzic egzekucję to wysyłaj tytuły do US.

Zrobić w tym wypadku, przed przekazaniem do US wstrzymanie egzekucji? Trochę się w tym gubię, niby zbieg był ale konta już nie ma;/

Ostatnio edytowano 07 maja 2014, 08:30 przez Estera17, łącznie edytowano 1 raz

07 maja 2014, 08:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Nie wydajesz postanowienia o wstrzymaniu. Nie ma co rozstrzygać. Zbieg jest "rozstrzygnięty" z mocy prawa. Akta przesyłasz normalnym pismem na podstawie art. 63 par. 1 upea. Powiadamiasz tylko w rozdzielniku zobowiązanego.

07 maja 2014, 09:18
Zaawansowany

POSTY        99
jak powinno się dochodzić należności jeśli zobowiązany miał adres zamieszkania w innej gminie (inny organ egzekucyjny) i aktualnie przebywa za granicą nie podał adresu tylko, że jest to w Niemczech (inf z rozmowy telefonicznej) co dalej ?

07 maja 2014, 09:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
a ja jeszcze odnośnie tych zaokrągleń, czy w zajęciu zaokrąglamy do dziesiątek groszy, (jeśli tak to każdą pozycję czy łączną sumę?), czy wpisujemy całą jak wychodzi, nawet z groszami?

07 maja 2014, 11:40
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
hajka                    

a ja jeszcze odnośnie tych zaokrągleń, czy w zajęciu zaokrąglamy do dziesiątek groszy, (jeśli tak to każdą pozycję czy łączną sumę?), czy wpisujemy całą jak wychodzi, nawet z groszami?

U mnie zaokrągla należności do dziesiątek. Suma sumuje nie zaokrągla :)

07 maja 2014, 13:12
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
to dobrze, bo zaczynałam mieć wątpliwości. I jeszcze jedno pytanie o termin doręczeń, jak wysłałam tytuł i jest niepodjęty to jako datę doręczenia liczymy 14 dni od pierwszego awizo? Roboczych, kalendarzowych? im dłużej czytam tym więcej wątpliwości

07 maja 2014, 13:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
doręczenie następuje z upływem 14 dni od daty pierwszego awiza.
Czyli pierwsze awizo 07-05-2014 + 14 dni. Doręczenie jest z upływem 21-05-2014r. i ta datę uznajemy za datę doręczenia.

Prościej patrz zawsze na kalendarz, data pierwszego awiza i doręczenie zawsze będzie dokładnie za 2 tygodnie.

Obrazek

07 maja 2014, 13:56
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
czyli, że nie ważne sobota, niedziela czy święto? 14 dni i tyle, tak?

07 maja 2014, 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 379  Następna strona