Teraz jest 10 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Ja mam zagadkę :) Posłałam do Banku zajęcie - po czym w kolejności dostałam z banku 3 pisma
1.Na rachunku nie ma pieniędzy, zajęcie zostanie zrealizowane jeśli się jakieś pokażą.
2. Nastąpił zbieg egzekucji z dwoma podmiotami - Urząd Skarbowy i Komornik Sądowy - jednocześnie nie ma wyroku w tej sprawie.
3. Bank uprzejmie informuje, że umowa rachunku bankowego została rozwiązana.

I teraz pytanie. Co z tym zrobić? Bo według mnie skoro nie ma rachunku to zajęcie jest nieskuteczne? ale zbieg przyszedł wcześniej. Tylko do czego ten zbieg skoro konta nie ma?

05 maja 2014, 07:46
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Kamiss2010                    

qubap                    

Póki co czekamy na zmiany przepisów. Jeszcze nie wystawiałem tytułów na takie kwoty. Lepiej poczekać aż się ubiera coś więcej i wykazać wszystko razem.
Do ludzików co nie zapłacili samych kosztów a później płacili należności napisałem krótkie pisemka że "zapomnieli" zapłacić koszty upomnienia wspominając przy okazji czym to grozi ;) dodatkowo też załączałem im wypełniony blankiecik. Na 40 wystawionych mam w sumie jeszcze 6 nieodebranych ale już chyba z 20 opłaconych. Zaznaczę tylko że pisemka poszły 2 tygodnie temu. Co niektórzy się musieli nagadać że nie mamy co robić ale zapłacili. Lepiej jednak chyba wysłać pisemko (zwłaszcza jak ma się gońca) niż wystawiać tytuły :)

w takim razie jak poczekamy aż się uzbiera to później tylko zostaną wystawione tytuły wykonawcze na same koszty bez należności głównej? a co wpisać za datę doręczenia w tytule?

Tak, tytuł na same koszty upomnienia (póki co jak sie uzbiera to 4-ro pozycyjny i przekazanie do US lub jedno pozycyjny i upomnienia "zbite" na odwrocie gdzie egzekwujemy sami, albo przed okresem przedawnienia jedno pozycyjny lub analogicznie jak wcześniej). Swoją drogą w projektach ustaw już jest tyle rozwiązań że chyba nie ma co się spieszyć. Tytuł będzie miał pewnie multum pozycji :)
Dodatkowo będzie można go wystawić kiedy koszty przekroczą jakiś tam próg - bodajże 10-krotność kosztów upomnienia? nie chcę kłamać. Ale przy miesięcznym obciążeniu rzędu 8zł ułatwi to sprawę ;)

Ja mam, się okazało problem w rozpisce dat na kosztach egzekucyjnych. W programie stosuję zasadę z rozporządzenia o planie kont w jst i przypis powstaje z datą zapłaty. Czy na tytule piszę zatem tak samo? Dla przykładu tydzień temu wysłałem zajęcie i już mam zrealizowane. Jakie daty przyjąć na opłatę manipulacyjną i zajęcie rachunku bankowego jak nie mam żadnej zwrotki? Datę zapłaty?

05 maja 2014, 07:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

Ja mam zagadkę :) Posłałam do Banku zajęcie - po czym w kolejności dostałam z banku 3 pisma
1.Na rachunku nie ma pieniędzy, zajęcie zostanie zrealizowane jeśli się jakieś pokażą.
2. Nastąpił zbieg egzekucji z dwoma podmiotami - Urząd Skarbowy i Komornik Sądowy - jednocześnie nie ma wyroku w tej sprawie.

I teraz pytanie. Co z tym zrobić? Bo według mnie skoro nie ma rachunku to zajęcie jest nieskuteczne? ale zbieg przyszedł wcześniej. Tylko do czego ten zbieg skoro konta nie ma?

Od jednego banku? Ja miałem tylko dwie pierwsze pozycje :) bodajże PKO BP?

05 maja 2014, 07:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
zestawienie kosztów egzekucyjnych - kiedy uznanie a kiedy obciążenie?

05 maja 2014, 08:20
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

zestawienie kosztów egzekucyjnych - kiedy uznanie a kiedy obciążenie?

Pisane było kilka razy.
Co do obciążenia to wynika z ustawy art. 64 §9, 10, co do uznania - patrz wyjaśnienia na dole strony.

05 maja 2014, 08:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Estera17                    

Zajęcie było skuteczne, co oczywiście wpływa na to, że należy naliczyć koszty za tą czynność. Był również zbieg egzekucji. Jednak bank zorientował się, że czas wymówić umowę o prowadzenie rachunku.
Obecnie nie ma potrzeby rozstrzygać zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej. Natomiast trzeba się zastanowić czy nie przekazać akt do Naczelnika US, bo mimo braku zbiegu, zaistniały okoliczności opisane w art. 63 u.p.e.a. Jeśli nie masz innego znanego majątku zobowiązanego z którego można skutecznie prowadzic egzekucję to wysyłaj tytuły do US.

05 maja 2014, 08:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Bingo QUBAP,

Dziękuję PRESTON za rade :) dokładnie tak zrobię :)

05 maja 2014, 09:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2014, 13:57

POSTY        8
Witam wszystkich,
jestem nowa na forum, aczkolwiek pilnie śledzę wszystkie wpisy. Pracuję w małym UG, gdzie zajmuję się ,,śmieciami" jak co niektórzy od a do z. Mam pytanie do osób, które podobnie jak ja również księgują wpłaty. W przypadku jak wysłałam upomnienie, dłużnik wpłaca mi kwotę mniejszą niż wymagana w tytule pisze np. ,,za śmieci". Jaka jest kolejność księgowania ? koszty upomnienia, odsetki, należność główna czy tak jak wg rozporządzenia odnośnie planu kont: odsetki, należność główna, koszty upomnienia. A w przypadku wpłaty z tytułu zajęcia np , wynagrodzenia jaka jest kolejność - tak jak wg art. 115 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ? Przyznam, że się pogubiłam :(

05 maja 2014, 09:25
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
anisia                    

Witam wszystkich,
jestem nowa na forum, aczkolwiek pilnie śledzę wszystkie wpisy. Pracuję w małym UG, gdzie zajmuję się ,,śmieciami" jak co niektórzy od a do z. Mam pytanie do osób, które podobnie jak ja również księgują wpłaty. W przypadku jak wysłałam upomnienie, dłużnik wpłaca mi kwotę mniejszą niż wymagana w tytule pisze np. ,,za śmieci". Jaka jest kolejność księgowania ? koszty upomnienia, odsetki, należność główna czy tak jak wg rozporządzenia odnośnie planu kont: odsetki, należność główna, koszty upomnienia. A w przypadku wpłaty z tytułu zajęcia np , wynagrodzenia jaka jest kolejność - tak jak wg art. 115 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ? Przyznam, że się pogubiłam :(

Tak jak piszesz. Samo upomnienie -> księgujesz na końcu, a w postępowaniu egzekucyjnym księgujesz zaraz po kosztach egzekucyjnych.

05 maja 2014, 09:32
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Mam trochę dziwne pytanie. Działając w jednej osobie jako wierzyciel i organ egzekucyjny muszę nadać nowe nr tyt. wyk.?
Dajmy na to jako wierzyciel mam 3160.1._.2014, gdy idzie to do egzekucji powinnam nadawać nowe nr tytułom jako organ egz. i się nimi dalej posługiwać?

05 maja 2014, 16:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
a co w przypadku gdy zostało wysłane zawiadomienie o zajęciu do banku i odpis do dłużnika. Po kilku dniach zjawia się dłużnik i informuję, że konto które zajęliśmy jest tylko kontem na które wpływają same alimenty. Co w takiej sytuacji? Czy powinniśmy dostać w takim wypadku informację z banku?

05 maja 2014, 17:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Zwalniasz z egzekucji świadczenia alimentacyjne. Nie cały rachunek ale wypływające na niego świadczenia.

06 maja 2014, 07:42
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
preston                    

Zwalniasz z egzekucji świadczenia alimentacyjne. Nie cały rachunek ale wypływające na niego świadczenia.

PRESTON nigdzie nie ma o tym napisane żeby je zwalniać. Zobacz TUTAJ. Wszystkie tematy "grzebnięte" w necie są takie same.

06 maja 2014, 07:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Co w przypadku gdy spisuję protokół o stanie majątkowym zobowiązanego, a nie ma żadnej ruchomości, która można zająć? czy z braku możliwości zajęcia ruchomości spisuję również jakąś informację? w jakiej formie?

06 maja 2014, 07:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 379  Następna strona