Teraz jest 10 wrz 2025, 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

belpru                    

możesz w kolejnym upomnieniu wykazać mu niezapłacone koszty, albo zwyczajnie czekać nie wiem czy zasadne jest wystawianie tytułu i prowadzenie egzekucji dla 11.60 (zbyt niska kwota) za chwilę będzie to nawet niemożliwe

Póki co czekamy na zmiany przepisów. Jeszcze nie wystawiałem tytułów na takie kwoty. Lepiej poczekać aż się ubiera coś więcej i wykazać wszystko razem.
Do ludzików co nie zapłacili samych kosztów a później płacili należności napisałem krótkie pisemka że "zapomnieli" zapłacić koszty upomnienia wspominając przy okazji czym to grozi ;) dodatkowo też załączałem im wypełniony blankiecik. Na 40 wystawionych mam w sumie jeszcze 6 nieodebranych ale już chyba z 20 opłaconych. Zaznaczę tylko że pisemka poszły 2 tygodnie temu. Co niektórzy się musieli nagadać że nie mamy co robić ale zapłacili. Lepiej jednak chyba wysłać pisemko (zwłaszcza jak ma się gońca) niż wystawiać tytuły :)

w takim razie jak poczekamy aż się uzbiera to później tylko zostaną wystawione tytuły wykonawcze na same koszty bez należności głównej? a co wpisać za datę doręczenia w tytule?

30 kwi 2014, 19:14
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
werka90                    

belpru                    

opłatę naliczasz osobno dla każdego tytułu w momencie jego doręczenia, nie ma znaczenia czy chce za cokolwiek płacić. pobraną kwotę rozliczasz najpierw na koszty (oba tytuły masz juzż w egzekucji) a resztę dopiero na należność.

:stop: Pytanie: czy naliczacie 6.10 za doręczenie wezwania do zapłaty/tytułu egzekucyjnego. Pojawiła się taka opinia że jest to niezasadne...

doręczam osobiście jako poborca a nie przez pocztę wiec raczej nie naliczam

Jak doręczasz, to naliczasz. Bez względu na to w jaki sposób.

01 maja 2014, 20:20
Specjalista

POSTY        488
belpru                    

A mogę prosić o opinie kogoś z US? Naliczacie 6.10 za doręczenie tytułu/wezwania do zapłaty pocztą?

Od kilku lat naliczamy. Na podstawie art. 64b.

01 maja 2014, 20:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
mera                    

belpru                    

A mogę prosić o opinie kogoś z US? Naliczacie 6.10 za doręczenie tytułu/wezwania do zapłaty pocztą?

Myślałam że opłata manipulacyjna wystarczy jak się doręcza osobiście.  Czyli koszty obowiązkowe to SA: oplata manipulacyjna, 6.10 za doręczenie-nawet osobiście? A co w przypadku pobierania u zobowiązanego jako poborca. czy 5% pobieram od należność główna+odsetki+koszty up+ opł manipul +6.10 czy od samej należności głównej?

02 maja 2014, 06:41
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
werka90                    

mera                    

Wystarczy, pytałem o doręczanie pocztą. Mera dzięki za odpowiedź.

02 maja 2014, 06:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
czy poborca pobiera każde odsetki, nawet te przekraczające 8.70"?

02 maja 2014, 07:20
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
tak, a z czego wnioskujesz że miałoby być inaczej?

02 maja 2014, 07:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
no od zaległości podatkowych nie pobiera sie 8.70 odsetek.

02 maja 2014, 07:36
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
ale od wpłat częściowych pobiera się każde odsetki nie? chodzi mi o taka sytuację:

należność główna 252 zł
koszty upomnienia 8,80
koszty egzekucyjne 12,60

wpłata z ZUS 154,73
rozliczenie wpłaty:
pokryte koszty upomnienia i egzekucyjne 8,80+12,60
i pozostała część na należność główną tj. 128,03 zł i 5,30 na odsetki.

02 maja 2014, 08:00
Specjalista

POSTY        488
werka90                    

Myślałam że opłata manipulacyjna wystarczy jak się doręcza osobiście.  Czyli koszty obowiązkowe to SA: oplata manipulacyjna, 6.10 za doręczenie-nawet osobiście? A co w przypadku pobierania u zobowiązanego jako poborca. czy 5% pobieram od należność główna+odsetki+koszty up+ opł manipul +6.10 czy od samej należności głównej?

6,10 za przesłanie pocztą. To są koszty przesyłki pocztowej za zwrotnym poświadczeniem odbioru.
5% od należności głównej i odsetek. Od kosztów upomnienia - nie. Opłatę manipulacyjną też tylko od należności głównej i odsetek.

04 maja 2014, 17:09
Specjalista

POSTY        488
werka90                    

no od zaległości podatkowych nie pobiera sie 8.70 odsetek.

W moim US nie stosujemy tej zasady. To wynika z ordynacji podatkowej, która egzekucji nie obowiązuje.

04 maja 2014, 17:11
Specjalista

POSTY        488
kwiat                    

ale od wpłat częściowych pobiera się każde odsetki nie? chodzi mi o taka sytuację:

należność główna 252 zł
koszty upomnienia 8,80
koszty egzekucyjne 12,60

wpłata z ZUS 154,73
rozliczenie wpłaty:
pokryte koszty upomnienia i egzekucyjne 8,80+12,60
i pozostała część na należność główną tj. 128,03 zł i 5,30 na odsetki.

Od częściowych też każde.

04 maja 2014, 17:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34

Póki co czekamy na zmiany przepisów. Jeszcze nie wystawiałem tytułów na takie kwoty. Lepiej poczekać aż się ubiera coś więcej i wykazać wszystko razem.
Do ludzików co nie zapłacili samych kosztów a później płacili należności napisałem krótkie pisemka że "zapomnieli" zapłacić koszty upomnienia wspominając przy okazji czym to grozi ;) dodatkowo też załączałem im wypełniony blankiecik. Na 40 wystawionych mam w sumie jeszcze 6 nieodebranych ale już chyba z 20 opłaconych. Zaznaczę tylko że pisemka poszły 2 tygodnie temu. Co niektórzy się musieli nagadać że nie mamy co robić ale zapłacili. Lepiej jednak chyba wysłać pisemko (zwłaszcza jak ma się gońca) niż wystawiać tytuły :)

w takim razie jak poczekamy aż się uzbiera to później tylko zostaną wystawione tytuły wykonawcze na same koszty bez należności głównej? a co wpisać za datę doręczenia w tytule?

ponawiam pytanie...

04 maja 2014, 19:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Witam, bardzo proszę o wrzucenie wzoru arkusza przydziału służby poborcy :) chciałabym zobaczyć jak on wygląda:)

05 maja 2014, 07:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 379  Następna strona