Teraz jest 05 wrz 2025, 17:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo" 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Post Re: Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo"
ochkarolina                    

A my jak debile wysyłamy tony papieru do cepiku płacąc horrendalne kwoty za pocztę.

ale po co ? wystarczy przerzucić się na epuap, odpowiedzi przychodzą do tygodnia, sam dokument generowany jest w dniu otrzymania przez cepik naszego wniosku

Albo otrzymać dostęp przez platformę OZZ Cepiku i mieć odpowiedź na następny dzień po zapytaniu.

19 lut 2014, 19:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 mar 2013, 17:17

POSTY        12
Wiecie w jakim formacie wpisać dane do OGNIVA aby wprowadzić kilku zobowiązanych jednorazowo? Pobieram plik xml podany w ognivie, ściąga mi się tabelka ale po jej uzupełnieniu podaje mi komunikat "błędny format"??? Dodam, że wpisuję imię, nazwisko i numer PESEL ??? :(

19 lut 2014, 21:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
To wina zapisu w innym formacie, niż ten który jest pobrany (i obsługiwany przez Ognivo). Spróbuj "zapisz jako" i nie zmieniaj formatu pliku. Może też być tak jeśli nie dysponujesz excelem tylko jakąś darmową aplikacją lub dysonujesz jakąś starszą wersją excela.

Format mogę Ci podać jutro, jak będę w fabryce.

19 lut 2014, 22:02
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
do edycji pliku z danymi zobowiązanych musi zostać użyty program Microsoft Office (w którejkolwiek z wersji) a nie darmowe shity jak OpenOffice czy LibraOffice - edycja w tych programach daje wynik nierozpoznawalny przez aplikację - stronę internetową przez którą składa się zapytania o rachunki

27 lut 2014, 23:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Noo. I to właśnie jest apka za grube tysiące złotych.
A wystarczyłby zwykły CSV.

28 lut 2014, 15:52
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
ochkarolina                    

A my jak debile wysyłamy tony papieru do cepiku płacąc horrendalne kwoty za pocztę.

ale po co ? wystarczy przerzucić się na epuap, odpowiedzi przychodzą do tygodnia, sam dokument generowany jest w dniu otrzymania przez cepik naszego wniosku

Szukałam kiedyś adresu do CEPIKU na epuapie. Bezskutecznie. Pomożesz?

Rozumiem rozpacz. Ale miejmy świadomość że znaczną większość zaległości egzekwuje się z rachunków bankowych i innych wierzytelności. Egzekucja z majątku fizycznego jest następstwem bezskuteczności wcześniejszych czynności egzekucyjnych. Tak więc jest czas na wysłanie papierowych zapytań.

Ale nie wykażesz bezskuteczności egzekucji bez takiego papiera ;).

02 mar 2014, 20:56
Początkujący

REJESTRACJA26 kwi 2014, 16:11

POSTY        7
Czy zwrócił ktoś uwagę na odpowiedzi z Paribas Banku? Udało mi się ustalić w dwóch przypadkach, że zobowiązani mają tam konto, a odpowiedź z banku była negatywna. W jednym przypadku była natychmiastowa realizacja zajęcia, a w drugim zbieg. Informacje o kontach w Paribas pozyskane z Cerbera.
Idąc tym tropem przyjrzałam się wszystkim odpowiedziom z Paribasu i okazało się, że żaden zobowiązany (na kilkuset pytanych) nie ma u nich konta!
Co powiecie o poświadczaniu nieprawdy?

03 maja 2014, 09:55
Amator

REJESTRACJA04 paź 2011, 19:30

POSTY        24
Dociekliwa8                    

Czy zwrócił ktoś uwagę na odpowiedzi z Paribas Banku? Udało mi się ustalić w dwóch przypadkach, że zobowiązani mają tam konto, a odpowiedź z banku była negatywna. W jednym przypadku była natychmiastowa realizacja zajęcia, a w drugim zbieg. Informacje o kontach w Paribas pozyskane z Cerbera.
Idąc tym tropem przyjrzałam się wszystkim odpowiedziom z Paribasu i okazało się, że żaden zobowiązany (na kilkuset pytanych) nie ma u nich konta!
Co powiecie o poświadczaniu nieprawdy?

Faktycznie, też mam wynik = 0 z Ogniva. Coś lub ktoś tu nie współpracuje. Raczej coś, bo może to być wina użytego niekompatybilnego skryptu odpowiedzi do wysłanych zapytań.
Był czas( przełom 2013/2014), kiedy w wyniku wysłanych zapytań do Ogniva dały 100% pozytywnych wyników aktywnego rachunku w  jednym z banków.
Ogólnie, już po czasie, wszystko działa dużo poprawniej.
O poświadczenie nieprawdy raczej nie posądzam.
Pomóżmy sobie w tych wątpliwościach.

03 maja 2014, 22:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 07:47

POSTY        12
Post Pomagam w wątpliwościach
W systemie OGNIVO jest:  BNP Paribas S.A. Oddział w Polsce (wyróżnik 23500002) specjalizujący się w bankowości korporacyjnej i inwestycyjnej, nie prowadzi zwykłej działalności komercyjnej - możecie sobie darować wysyłanie zapytań gdyż prawie zawsze będziecie mieć "0" - to jest bank dla graczy o charakterze globalnym

Ciebie zapewne interesuje BNP Paribas Bank Polska SA (wyróżnik 16000003) który jest bankiem uniwersalnym prowadzącym normalną działalność komercyjną i tego w systemie OGNIVO nie ma.

Oba banki oczywiście należą do grupy bankowej BNP Paribas lecz w Polsce są odrębnymi podmiotami. Dlaczego w OGNIVIE jest  BNP Paribas S.A. Oddział w Polsce a nie BNP Paribas Bank Polska SA, nie wiem i nie rozumiem. Należy to pytanie wysłać do KIR-u.

04 maja 2014, 14:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
To samo jest z Deutsche Bankiem.

Pod kodem 188 masz DB Polska S.A. gdzie nie ma po co wysyłać zapytań (właśnie bankowość korporacyjna czy cos podobnego), a pod kodem 191 jest DB PBC S.A. gdzie prowadzone są rachunki podmiotów nas interesujących.

Doszedłem do tego jak na odpowiedzi z 191 zobowiązany miał rachunek, a z 188 nic nie wyszło. Zadzwoniłem do osoby opracowującej odpowiedź w banku i wyjaśniło się.

05 maja 2014, 10:46
Początkujący

REJESTRACJA26 kwi 2014, 16:11

POSTY        7
Dzięki wielkie za wyjaśnienia! Z waszą pomocą nie będę już błądzić jak we mgle...
A czy wiecie, że ZUSy mają dłuższą listę banków, nie mówiąc już o komornikach... Jak myślicie, możemy to jakiś zmienić? jakaś zbiorowa petycja?

05 maja 2014, 15:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4