Teraz jest 06 wrz 2025, 07:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
Post Re: SeRCe ruszyło
:)
Dzięki za wszelkie podpowiedzi... już działa. Wystarczył 3 pije-===[

18 gru 2013, 12:10
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
JZ06                    

:)
Dzięki za wszelkie podpowiedzi... już działa. Wystarczył 3 pije-===[

Tylko nie powtarzaj tego sposobu przy każdej zmianie hasła, bo to się zdarza za często. ;) można wpaść w nałóg.

21 gru 2013, 10:36

REJESTRACJA19 lis 2013, 07:55

POSTY        67
Czy w SeRcu można wyszukać nierezydentów tj. osoby, które nie mają ani polskiego NIPu ani PESELu?

17 sty 2014, 08:45
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Ależ oczywiście.
Musisz tylko znać Nazwisko, Imię i Datę urodzenia, ewentualnie adres. I musi go być mniej niż 9.

17 sty 2014, 09:01
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Proszę o pomoc!
Podatnik złożył VAT-R dokonując zgłoszenia rejestracyjnego na pod. VAT oraz VIES. W Poltaxie wprowadziłam obowiązek VAT i wydrukowałam potwierdzenie VAT-5. Problem pojawił sie przy rejestracji VIESu, gdyż obowiązek VAT nie "przeszedł" do SeRca. W związku z tym, nie ma możliwości rejestracji VIES. Minęło już kilka dni i nic! Czy ktoś z Was już spotkał się z takim przypadkiem?
Pozdrawiam!

08 mar 2014, 22:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71

Proszę o pomoc!
Podatnik złożył VAT-R dokonując zgłoszenia rejestracyjnego na pod. VAT oraz VIES. W Poltaxie wprowadziłam obowiązek VAT i wydrukowałam potwierdzenie VAT-5. Problem pojawił sie przy rejestracji VIESu, gdyż obowiązek VAT nie "przeszedł" do SeRca. W związku z tym, nie ma możliwości rejestracji VIES. Minęło już kilka dni i nic! Czy ktoś z Was już spotkał się z takim przypadkiem?
Pozdrawiam!

A jaki komunikat pojawia się w SeRCu przy próbie otwarcia VIES? Czy wprowadziłaś PKD?

09 mar 2014, 15:01
Zaawansowany

POSTY        90
PKD wprowadzone, a komunikat brzmi: "Wprowadzone aktywności VIES muszą być w okresie obowiązywania SPO i PKD2007. W porzeciwnym wypadku zmiany nie zostaną zatwierdzone".
Nadmienię jeszcze, że dokonałam w Poltaxie zmiany w obowiązku PIT - zasady ogólne-działalność. Ta zmiana również nie "przeszła".
Pozdrawiam

10 mar 2014, 07:52
Zaawansowany

POSTY        90
Dzisiaj po raz kolejny zatwierdziłam źródło informacji w Sercu oraz obowiązki w Poltaxie. I dane przeszły! Po tygodniu!
Pozdrawiam

10 mar 2014, 18:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Jak oceniacie ZAP-y i błędy jakie ludzie robią na tych drukach?
Niestety bywały sytuacje kiedy podatnik podawał nie swój numer PESEL(nie wiem jak oni to robią ale ręce opadają).
Doprowadzić to może do niezłego ambarasu(jak się klepie setki ZAP-ów o pomyłkę łatwo).
U nas zmieniliśmy dane kobiecie z drugiego krańca Polski w taki właśnie sposób.
Nieźle się zdziwiła dowiadując się gdzie rzekomo mieszka. Potem trzeba było odkręcać całą sprawę.

10 mar 2014, 23:42
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
Moriturus                    

Doprowadzić to może do niezłego ambarasu(jak się klepie setki ZAP-ów o pomyłkę łatwo).

Takie są właśnie skutki "klepania", tu też trzeba myśleć i uważać, a nie klepać bezmyślnie, nawet przy setkach.
Bardziej ręce mi opadają, gdy widzę co często przychodzi z CEIDG, tu dopiero bierze zdziwienie  :zly1:  :blink:

11 mar 2014, 08:44
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324
taxofficer                    

trzeba myśleć i uważać, a nie klepać bezmyślnie, nawet przy setkach.

Dziękuję za pouczenie ex cathedra, rozumiem że jesteś perfekcyjnie doskonały. Oczywiście że popełniono błąd i wyjaśniono go(na boku błąd jeden na kilkanaście tysięcy razy, czyli mały promil). Errare humanum est. Błąd popełnił też podatnik podając nie swój Pesel(nota bene podał podobny Pesel). Nie o tym jednak chciałbym pisać. Zastanawia mnie sytuacja jak się odnieść do takiej sytuacji(jak byłaby właściwa podstawa prawna do ewentualnych konsekwencji). Jest to ewidentnie użycie cudzych danych osobowych przez podatnika.

11 mar 2014, 14:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
Moriturus                    

taxofficer                    

trzeba myśleć i uważać, a nie klepać bezmyślnie, nawet przy setkach.

Dziękuję za pouczenie ex cathedra, rozumiem że jesteś perfekcyjnie doskonały. Oczywiście że popełniono błąd i wyjaśniono go(na boku błąd jeden na kilkanaście tysięcy razy, czyli mały promil). Errare humanum est. Błąd popełnił też podatnik podając nie swój Pesel(nota bene podał podobny Pesel). Nie o tym jednak chciałbym pisać. Zastanawia mnie sytuacja jak się odnieść do takiej sytuacji(jak byłaby właściwa podstawa prawna do ewentualnych konsekwencji). Jest to ewidentnie użycie cudzych danych osobowych przez podatnika.

Katedra czy cerkiew, trzeba uważać. Perfekcyjna nie jestem, ale mając PESEL wyszukuję po nim osobę w SeRCu i od razu sprawdzam, czy zgadza się z nazwiskiem na ZAPie, jednocześnie zerkam na podpis czy się zgadza. That's it, errarum się nie zdarzają, a humanum zadowolony est. A jak jesteś takim perfekcyjnym formalistą, to zgłoś to do prokuratury, bo to jej kompetencja, tylko przedtem sprawdź jakie były skutki tej sytuacji, bo może szkoda Twojej pracy. A z tego co piszesz, to ktoś się walnął w wypełnianiu, może ktoś to za niego zrobił, wpisał bzdury, ten bezmyślnie podpisał, a Ty masz podwyższone ciśnienie. Take it easy! Pazdrawliaju.

11 mar 2014, 19:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2011, 09:46

POSTY        13
Witam, potrzebuję pomocy z wystąpieniem podatnika (tylko odnotowanie w serce). Pani mieszka za granicą i tam wyszla za mąż. Na zeznaniu i postanowieniu sądu jest nowe nazwisko. Wymiar potrzebuje aktualnego nazwiska w poltax a w peselu jest stare (podobno nie  ma obowiązku zgłaszania). Zrywać połączenie z peselem?

24 kwi 2014, 07:55
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324
MF informuje

W związku z koniecznością migracji danych przed pilotażowym wdrożeniem Gentax, w dniu 29.04.2014 r. od godz.15:00 do dnia 30.04.2014 r. do godzin porannych, aplikacja SeRCe będzie niedostępna.

No brawo, brawo... Niema to jak wyczucie czasu, MF o akcji PIT nie słyszało?

29 kwi 2014, 11:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 89  Następna strona