Teraz jest 05 wrz 2025, 23:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Odpowiedzialność księgowego 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Odpowiedzialność księgowego
Nierzetelna księga poprzez bezpodstawne zaewidencjonowanie w koszty faktur VAT. Przedsiębiorca ma zawarta umowę z biurem, przesłuchany w charakterze świadka zeznaje, iż on z uwagi na nieznajomość przepisów podatkowych zawarł umowę o prowadzenie pkpir, faktury nosi do biura, biuro księguje. Kontrolujący zakwestionowali kilka faktur. Przesłuchany w charakterze podejrzanego księgowy nie przyznaje się do części zarzutu twierdząc, iż przedsiębiorą nie poinformował go, iż zakupione na 1 fakturze urządzenie nie jest związane z działalnością, a on był przekonany, że jest bo prowadzi działalność o "trochę podobnym charakterze". Czy w takiej sytuacji zmienić zarzut, (uznając nieumyślność w tej części) czy dać mandat eliminując z opisu 1 fakturę, bez zmiany zarzutów, czy jednak zarzutu nie zmieniać, bo biuro jako profesjonalista powinno tak prowadzić dokumentację  by była rzetelna (przed zaewidencjonowaniem pewnych faktur kontaktować się z klientem).
Co sądzicie w takim przypadku?

26 kwi 2014, 09:20

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Odpowiedzialność księgowego
DominikaM                    

Przesłuchany w charakterze podejrzanego księgowy nie przyznaje się do części zarzutu twierdząc, iż przedsiębiorą nie poinformował go, iż zakupione na 1 fakturze urządzenie nie jest związane z działalnością , a on był przekonany , że jest bo prowadzi działalność o " trochę podobnym charakterze".

Jeżeli przekonanie księgowego nie wynika z informacji uzyskanej od podatnika, to moim zdaniem jest to faktyczne przyznanie się do winy księgowego. Nie upewnił się, założył, że zakup jest kosztem, bez sprawdzenia - zamiar ewentualny.

Ostatnio edytowano 26 kwi 2014, 16:17 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

26 kwi 2014, 16:14
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Tak mi się Wydawało, ale moje wątpliwości budził fakt, że księgowy tak naprawdę nie mógłby pracować, bo przed zaksiegowaniem kosztów musiałby kontaktować się z klientem by ustalić czy dany zakup przedsiębiorca wykorzystuje w działalności czy zakupy są towarem handlowym, czy zakup jest inwestycją, którą księguje się w innej poz. w księdze, a może zakup podatnik w części wykorzystuje do celów prywatnych, itd. z umowy standardowo wynika, że biuro ma prowadzić dokumentacje zgodnie z obow. przepisami.

26 kwi 2014, 17:08

POSTY        969
DominikaM                    

przed zaksiegowaniem kosztów musiałby kontaktować się z klientem by ustalić czy dany zakup przedsiębiorca wykorzystuje w działalności czy zakupy są towarem handlowym, czy zakup jest inwestycją, którą księguje się w innej poz. w księdze, a może zakup podatnik w części wykorzystuje do celów prywatnych, itd. z umowy standardowo wynika, że biuro ma prowadzić dokumentacje zgodnie z obow. przepisami.

No chyba na tym właśnie polega praca księgowego, jeśli sposób księgowania nie wynika jednoznacznie z faktury, a chciałby on zrobić to zgodnie z przepisami.

26 kwi 2014, 22:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Biuro rachunkowe nie ma w umowie weryfikacji wydatków na związane z działalnością lub nie. Podatnik-klient przynosi faktury a biuro rachunkowe księguje. Takie przerzucanie winy na księgowego jest zwykłym unikaniem odpowiedzialności, tym bardziej, że jeżeli faktura dotyczyła wybitnie prywatnego zakupu a wystawiona była na firmę to podatnik doskonale wiedział co robi. A nuż się uda.

27 kwi 2014, 18:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
To ma w biuro w umowie? Klepanie bezmyślnie tego co przyniesie podatnik? To za co odpowiada?

27 kwi 2014, 22:04
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Moim zdaniem odpowiedzialnośc karną ponosi podatnik - kupując daną rzecz określił, że będzie ona wykorzystywana w działalności, bo wziął na nią fakturę. Jeśli biuro rachunkowe nie dopytywało "czy aby na pewno" zakup ten dotyczy działalności, a zgodnie z umową powinno było dopytywać, to podatnikowi przysługuje roszczenie cywilnoprawne względem księgowego.

28 kwi 2014, 06:46

POSTY        969
A jaka jest odpowiedzialność podatnika który nie ma pojęcia o rozliczeniach podatkowych? Przykladowo nie każdy koszt z ustawy o rachunkowości jest kosztem według ustawy o podatku dochodowym. No i biuro prowadzi sprawy podatnika tak, jak to jest opisane w art.9 par.3 kks.

28 kwi 2014, 07:39
Znawca

POSTY        155
Z tego co ja zrozumiałam, to w tej sprawie zakupione urządzenie mogłoby być kosztem, gdyby służyło w działalności. A zostało wyrzucone z kosztów, bo kontrola stwierdziła, że urządzenie to zostało kupione do celów prywatnych a nie do celów związanych z działalnością. Więc to podatnik kupując dane urządzenie wie, czy będzie go używał prywatnie w domu (wtedy nie bierze faktury na działalność) czy w działalności. Jeśli przyniósł do biura rachunkowego fakturę, że zakupił jakieś urządzenie i wziął na nie fakturę na swoją działalność, a urządzenie to może stanowić koszt, to dlaczego biuro miałoby tej faktury w koszty nie wrzucić? Podatnik poprzez przyniesienie faktury stwierdza: "kupiłem to do mojej działalności, jeśli nadaje się to jako koszt to proszę odliczyć". Jako koszt się nadawało, więc odliczono.

28 kwi 2014, 07:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Podatnik oprócz głównej działalności budowlanej miał najem magazynów  , urządzenie -piec było zamontowane w wynajmowanym pomieszczeniu, i winno podnosić wartość środka trwałego ,  a nie być zaksięgowane w koszty w pkpir

28 kwi 2014, 08:41
Znawca

POSTY        155
A no to w takim razie błąd księgowego. Myślałam, ze podatnik kupił jakieś urządzenie, którego w ogóle nie wykorzystywał w działalności tylko prywatnie, a wziął sobie fakturę na działalność.
Tak to jest jak się nie zna całego stanu faktycznego...

28 kwi 2014, 08:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
A jaka była cena tego urządzenia?

28 kwi 2014, 09:06
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Hmmm, czy naprawdę "wciągnięcie" do ewidencji faktury dokumentującej zaistniałe zdarzenie - zakup pieca, który to zakup ma związek z prowadzoną działalnością gospodarczą i został niewłaściwie zakwalifikowany podatkowo - to nierzetelne księgi ?
Celowo używam pewnych wyrazów, być może mało karno-skarbowych.
Ja jednak chyba nie potrafiłabym powiedzieć, że taka księga jest nierzetelna.

28 kwi 2014, 19:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
O tym, że księga jest nierzetelna nie decyduje KS tylko organ podatkowy w decyzji.

29 kwi 2014, 06:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona