Teraz jest 07 wrz 2025, 09:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2793 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 200  Następna strona
Kącik sportowy 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA14 wrz 2011, 21:56

POSTY        1263
Post Re: Kącik sportowy
Mąż posłanki PO pogrążył organizację Igrzysk w Krakowie. POSŁUCHAJ NAGRANIA!

Obrazek

Komitet Konkursowy Kraków 2022, kierujący staraniami o organizację zimowych igrzysk zostanie rozwiązany. To rezultat prowokacji dziennikarskiej o działaniach męża posłanki PO Jagny Marczułajtis-Walczak, kierującej jeszcze Komitetem.

Posłanka Platformy Obywatelskiej Jagna Marczułajtis-Walczak, jest jeszcze formalnie szefową Komitetu Konkursowego Kraków 2022, który ma pomóc w zorganizowaniu zimowej olimpiady w stolicy Małopolski. Pomysł ten jednak nie podoba się Polakom. O przychylność dziennikarzy postanowił więc zadbać mąż posłanki PO Andrzej Walczak.

O skandalu w Krakowie informowaliśmy już wczoraj (tutaj szczegóły). Dzięki prowokacji dziennikarskiej przeprowadzonej przez redaktora portal lovekrakow.pl dowiedzieliśmy jak mogą być wykorzystywane środki finansowe będące w dyspozycji Komitetu, a także jak namawiani są dziennikarze do poparcia kosztownej fanaberii posłanki Platformy.
Dzisiaj możemy - dzięki przychylności lovekrakow.pl - zaprezentować nagranie rozmowy z Andrzejem Walczakiem i jej transkrypcję.

Andrzej Walczak: „Polityka”, jestem w ciężkim szoku, po takiej zajadliwości (…)
(…) Teraz to trzeba wybrać i napisać dobry temat, nie zajadliwy, ale pozytywny w tym kontekście. I ten materiał wykorzystać do kampanii. Ten materiał z takimi argumentami, jeden artykuł o takich rzeczach, z drugim o biurkach z trzecim artykule przykładowo o infrastrukturze, w takiej formie komunikacji może spowodować… tak naprawdę to wygląda, żeby ludzie mieszkający w Krakowie wiedzieli; tyle kosztował. Od samego początku wiedziałem, że to tak wygląda… a potem 21 miliardów. Takie coś trzeba wykpić, że na coś takiego miasto nie stać. Bo na ile się zadłuży? Na 300-400 milionów?
Patryk Salamon: Dobra to, jak się do współpracy ugadujemy?
Co proponujesz, co możemy zrobić? Aaa, rozmawiałem wczoraj wieczorem z Jagną; mówi, żeś jej wysyłał co ja robię w komitecie i inne rzeczy.

Ale to ja, ile to jej dawno robiłem, to stary sms.
Ona nie wiedziała, że rozmawialiśmy na Facebooku. Trzeba było mówić, że nie rozmawialiśmy. Ja wczoraj mówię: słuchaj, ja pojechałem, żebyś miała świadomość, porozmawiać, żeby przekonać, bo ja nie będę dłużej siedzieć bezczynnie w tym temacie, bo to mnie wkurza –  że się tu niewiele dzieje. I ona mówi „co ja robię ten”. Rozmawialiśmy o tym. Słuchaj wydaje się, że da się przekonać, nie ma w tobie złośliwości na zasadzie. No bo, co? Tak mi się wydaje. Spotkać to się każdy może, ja znam dziennikarzy, którzy się spotykają i dzwoniąc przez telefon, to są bardzo mili, a potem na spotkaniu na pięć minut, na lotnisku, zadają ci tak durne pytanie, że jakbyś przez telefon, to już byś się z nimi nie spotkał. Wiem. Bo taka praca dziennikarska. Ale mnie zależy, żeby ten projekt, po prostu, żeby ludzie widzieli. Według mnie, to był źle zakomunikowany i to wszystko się spieprzyło, i ludzie się straszą. Tak naprawdę było. No więc…

Dobra, ale ktoś w komitecie w tym momencie odpowiada za te rzeczy?
Tak, może ci Dyląg wysłać.
Ale nie…
Dyrektor biura.
 Nie - za te kwestie marketingowe teraz?
Nie.
 Nie ma nikogo? A Łukasz Modalski?
Robi tam wszystko (…)

Takie wsparcie dla niego? Taka współpraca z nim ścisła? No dobra, możemy w coś takiego iść. Przemyślałem sobie wszystko jakby to miało wyglądać, no na pewno trzeba rzucić te ulotki, ja bym jeszcze poszedł w te gazety, co wczoraj mówiliśmy, bo to naprawdę jest niski koszt, zarzucić Kraków tym: ronda, skrzyżowania.
Oni mogą przygotować taki materiał.
 Bardzo fajne przyjemne materiały trzeba opracowywać, luźne, bo oni tworzą bardzo specjalistyczne.
Jak mówię: to jest rozwinięcie, już za dużo informacji jest tak naprawdę.
 Do ulotki jest tyle maksymalnie.
Tyle, tyle.
 Granie infografikami.
A tutaj jest jasno i klarownie. (…) to chcemy w trzech wersjach. Jeżeli chcemy rozwinięcia. Rozwinięcia no.

A tutaj jest jasno i klarownie jakby napisane.
K**** napisał po kolei. Ile, co. Że to są igrzyska olimpijskie, paraolimpijskie i że to, i to wchodzi, że to nie tylko dwa tygodnie, tylko przecież to są cztery, do tego informacje o ilościach transmisji, dziennikarzy możliwych i w ogóle. Wiesz no. No, sorry. Gdybym nie widział tego, że jest to tak niewielka kwota w porównaniu do tego, co krzyczą do ludzi. Każdego, zapytaną osobę na miejscu, ile kosztują igrzyska, to powie, jak powie, że wie to koło 20 baniek to (…).

To oni mieli te dane, czy dopiero siedli nad tym? Musieli zebrać pewnie.
Wczoraj chyba pracowali nad tym wszystkim dość intensywnie, po naszej rozmowie. Do rana chciałbym, żeby to było, się dowiedzieć. I chce to mieć k****, na kartce papieru rozpisane i ten i myślę, że jeszcze o 11 w nocy coś tam będę… Miałem to dostać na godzinę 9 rano i nie mogłem wyjść z domu, bo nie było. Bo mail nie dochodzi. Bo coś tam, bo coś tam. (…)

Dobra, kwestia ładnego napisania przede wszystkim na stronę internetową, pisania tekstów.
Mhm.
 Ok, co z social mediami? Bo trzeba by było grać z infografikami, czyli jakiś grafik, niedrogi. Ja mam gościa, z którym mógłbym współpracować.
Mhm.
 No powiedział, że jest mi to w stanie zrobić na najbliższy miesiąc, czy półtora i jest w stanie siąść do tego no i tak na bieżąco, szczególnie koło 20.00 siedzieć przed tym, kiedy najwięcej ludzi pisze.
Mhm.

Kiedy komunikacja do godziny na komentarz było obowiązkowo odpisane. Infografikami grać, tak jak to robi kancelaria premiera. Tak to robić. Inaczej się nie da. Kwoty, które można ładnie pokazać i porównać np. z Soczi. Soczi tyle, a my chcemy wydać tyle. To już jest porównanie jakieś. Ciemne tło albo kremowe, to zależy jak wybrać kolorystykę Komitetu. Na tym jechać. Obrazek, piktogram jasny.
Może róż i niebieski ten.

No, ale to różne. Żeby grać tym wszystkim. Np. obsługa wioski olimpijskiej taka i taka kwota i napisać, że pochodzi z rządu albo budowa, a później kolejne np. bloki zrobić, grafikę bloków. Wszystko to jest w necie i napisać, że zostaną przekształcone na mieszkania komunalne.
3 tysiące miejsc noclegowych, bo tak naprawdę tyle jest, nie wiem jeszcze, ile pomieszczeń.

A można podać jeszcze informacje, że w Krakowie w tym momencie jest tyle mieszkań komunalnych, że oto będzie wzrost o tyle i tyle procent.
To zostanie. I za te pieniądze można nie wiem co, to już sprawa miasta.
 Trzeba punktować, że pieniądze idą rządowe na wioskę, a nie miejskie.
Miejskie idą na… (…) Ale nie wiem, tak mi się obiło o uszy, nie wiem nic pewnego.
 To, kiedy moglibyśmy rozpocząć współpracę?
Już! No, a kiedy ty chcesz?
 No dobra, od jutra?
Mhm.
 No, bo dzisiaj jeszcze muszę…
Mógłbyś jakby ogarnąć, w tym temacie, że to się pojawiło na naTemacie, na Onecie. Siła rażenia. Z pozytywnym komunikatem, z nagłówkiem, że igrzyska w Krakowie wcale nie kosztują 21 miliardów – to bzdura.
 Że obalamy mity.
Że obalamy mity.  
A jak z innymi dziennikarzami? Rozmawialiście jakoś?
Nikt nic na ten temat. Ty byłeś pierwszy wczoraj. Ja się zastanawiałem nad tym, żeby poruszyć kilku blogerów, ale jeszcze z nikim się nie spotkałem. Nic nie robiłem na ten temat. Kilku pozytywnych. Kominek i te inne rzeczy.

Ale to już musicie płacić, to już kosztuje. To byście musieli jakąś umowę z nim.
Wiem, ale nie spotkałem się jeszcze z nim. Wydaje mi się, że z niektórymi ludźmi… Nawet rozmawiałem wczoraj z Tomaszem Zimochem wieczorem. Na ten temat. Bo on ZIO wspiera. Może się do tematu włączy, chociaż obiecał już to kiedyś Jagnie, ja mu wczoraj przypomniałem, żeby globalnie pozytywne artykuły się na ten temat pojawiały.
 To by było już o wiele większe wsparcie.
No, więc umówimy się, że jakoś w piątek się z Jagną, jakoś zmówi. I coś może się uda. Do tego czasu nic się nie dzieje. Nikt inny nie ma tego tematu, nikt inny o tym nie wie.
 Rozumiem, że to miałoby iść u mnie na LoveKraków, naTemat, Onet? Tak by było, żeby…
Żeby przestrzeliło z tą informacją, bo to ma wtedy siłę rażenia.
 Na stronę komitetu to pisać, te infografiki, plus kwestia jakiejś ulotki, gazetki, trochę pracy jest w tym wszystkim.
Jak to widzisz?
 No dobra, jak to finansowo, wynagrodzenie?
Jak ty to widzisz? Ile?
 1,5 miesiąca, plus te social media, ja muszę gościowi dać minimum 2 tysiące. Około 15. Wiadomo kwestia grafik w to wszystko wchodzi.
Dobra. Myślę, że muszę iść do biura, bo to nie moje pieniądze. Wiesz jak to jest. Jak oni mogą to zrobi, zlecić, żeby ci nie tego… kwestia zlecenia.
 Kwestia zlecenia, umowy po prostu o dzieło. Jak będzie umowa o dzieło w tym wszystkim. Nie mogą upublicznić to bez mojej zgody.
Jasne.  
Bo tak to jest.
No, to tak myślę, że trzeba by było zrobić. I tu nie ma co. To jest niewielki koszt to wszystko, na przygotowanie i opracowanie materiałów, infografik i innych rzeczy. Będę dzisiaj w biurze, porozmawiam z nimi (…)

Dobra, to będę musiał jeszcze dzisiaj zacząć to pisać… Bo ile tego jest…
Możemy się tak umówić, że możesz z tego przygotować, stworzyć artykuł, który wrzucisz na LoveKraków dziś, jutro, pojutrze.

Jutro albo pojutrze, bo jeszcze muszę komentarze zebrać z urzędu miasta, żeby podkładka była, żeby to jakoś wyglądało.
Jeżeli potrzebujesz to w oryginale, to r.dylag@krakow2022.org i może ci wysłać na maila, bo rozmawiałem z nim. Żebyś miał podkładkę, że to z komitetu, a nie z nieba wzięte.
 To, co zrobię; pojadę, porozmawiam. Zadzwonię do Jagny jak ona widzi, bo to nie moja w żaden sposób. Postaram się pomóc, w tym żeby to jakoś normalnie zadziałało. Co do materiałów, na pewno przygotuj te trzy… Co do innych rzeczy…
Ja nie podejmuję decyzji co do finansów. (niewyraźnie)
(telefon dzwoni)
Halo? Możesz mi podać maila do siebie? Rafał daj mi maila do siebie? Ale nie chce wrota, daj mi do komitetu konkursowego, do siebie. A co mail komitetu konkursowego nie działa ci? Dobra, dobra to już podam. <mail> tu możesz napisać, że prosisz o materiały, koszty organizacji. I żebyś to miał.
To ty pogadaj z nim (…) żeby jakoś to, wytworzyć… (…)
To co, nie pozostaje nic innego jak ich przekonać, żeby to jakoś zrobić. Żeby skorzystać.

Patryk Salamon: Tylko nie możecie mówić, że ja tutaj w komitecie i jeszcze portal. Żeby to nie wyszło.
Tzn. jak?
Żeby dziennikarze nie mówili, że pracuje w komitecie. Jak będzie Dyląg wiedział, np. Patrycja, no to wystarczy.
Nie, nie jak będzie umowa, podpisanie, to wszyscy wiedzą; zarząd, księgowość, panie pracujące.
 Oni mogą wiedzieć, to przecież…
Nie wiem jak tam jest, do 14 tysięcy euro oni mają prawo bez przetargu, w przypadku zleceń mogą chyba po prostu bez przetargu (…)
 Bez przetargu. Tak zwane, z wolnej ręki…
Tak, z wolnej ręki jest, bo zakres prac i tyle i już. Najnormalniej w świecie, no bo kogo mamy wziąć, z łapanki kogoś? Kogoś, kto potrafi cokolwiek napisać i tyle.
 Dobra, idę to przebić w tamtym kierunku, żeby to jakoś zrobić.
To, co na pewno zrobię, to dostaniesz ode mnie dokumenty, w sensie od komitetu, żeby zrobić przynajmniej trzy porządne artykuły. A ja będę namawiał do tego…
 Wiesz ile jest artykułów z tego?
No wiem.
 Dla mnie o, to jest najważniejsze
Dla mnie, że nie 21 miliardów. Żeby mniej. Że koszt miasta jest taki. Żeby (…) była świadomość.

A ile mają w ogóle na kampanię reklamową, jakby teraz tak chcieli? Ile tak mogą przeznaczyć 100, 150? 300, nie wiadomo ile?
Nie wiem, nie mam pojęcia, ale wiem, że jedna mówiła 50 tysięcy. Będą rozmawiać o tych ulotkach (…) Na to była… do tej kwoty ją przekonałem. To jest kwestia merytorycznego uzasadnienia. Tego, tego, tego. Ja powiedziałem albo teraz…
 …albo zakopiecie wszystko.
Albo zakopiecie wszystko.
(…) Czy wolicie wydać coś, na zasadzie spróbować działać zmienić. A później jak będziecie mieli, to się jakoś pieniądze znajdzie.
 A później będzie łatwiej.
Są sponsorzy. Niezależnie od całego cyklu prowadziła rozmowy ze sponsorami. Bardzo bogatymi ludźmi w Polsce. I jest taka osoba, która powiedziała, że wesprze ten projekt, tylko musimy dojść do drugiego etapu.
 Pewnie Kulczyk.
Naturalnie (…) Jak Jagnie zmarł ojciec, Kulczyk, latał prywatnym samolotem do Krakowa. (…) Rozumiesz? Ja byłem w ciężkim szoku. Wtedy dowiedziałem się o 15 w niedzielę. Dzień wcześniej w Soczi cały dzień rozmawiała na ten temat z Kulczykiem, z jego córką (…) w się dowiedziała i była konsternacja jak wrócić. O 11 rano w poniedziałek odbierał ją z lotniska prywatnym samolotem (…) Żeby się zaangażować w temacie Kulczyk powiedział, że widzi w tym potencjał dla Polski. A dla niego wydanie 30 baniek na cokolwiek, to jest naprawdę… I Kulczyk Investment jest po drodze z PKOl-em (…) To też już kiedyś przerobiła (…) Bomba, nie? Bo to nie, to nie jest tajne. Ja tego nie mówię, bo dziennikarzom nie zależy, dla nich lepiej napisać tekst, że coś kosztuje 21 mld. A nie to. Trzeba to pokazać ludziom. Spróbuję w tym temacie, żeby przekonać ich na współpracę co do tego. (…) Będę jutro znał stanowisko albo dziś pewnie wieczorem, jak porozmawiam na ten temat z Jagną, choć jest bardzo ostrożna, nie ufa z natury dziennikarzom.

Jak się długo siedzi w tym środowisku to się rzeczywiście jest spaczonym. My w miarę się przez rok odcinaliśmy się od dziennikarzy krakowskich, teraz weszliśmy trochę w to towarzystwo, ale nie jesteśmy przesiąknięci, a takie nawyki mają dopier******* się z „siekierą” najlepiej. Oni też pewnie mają jakąś strategię, dostają od wydawcy obowiązek napisania tego i tego, z taką tezą.
Jakimś cudem „Polityka” napisała ładny artykuł, poza wypowiedzą siostry – Anity. Poza tym mi się podoba. W ciężkim szoku byłem. A byłem przygotowany na „bicie”. (…) Kogoś to tak bardzo boli, że chce to spier*****. Kogoś to naprawdę boli, że ona ma taką siłę przebicia w takim krótkim politycznym życiu.

No tak, bo ona krótko… A inni wyjadacze…
A inni wyjadacze gryzą paznokcie; uśmiechają się, bo muszą. (…) Wszyscy robią sobie dupochron jak coś. Bo nikt się nie podłoży, że ja jestem pewien…
 No, że 100% popieram i jestem całym sercem z tym.
Tylko Jagna to może. Ona jak coś robi i działa to na 100%. A ci inni, jak jest fajnie, to się wszyscy będą przystawiać. Ale jak coś to jestem rozważny itd, ale to polityka.
 Ja za chwilę maila do niego wysyłam, z prośbą… Idę teraz na radę miasta zobaczyć co tam się dzieje.
  Bardzo niewyraźne: była jakaś firma, pojawiła się propozycja zrobienia za 1,5 mln dolarów. Dobra to jesteśmy w kontakcie.

http://vod.gazetapolska.pl/6782-prowoka ... rska-zapis

http://niezalezna.pl/54029-maz-poslanki ... j-nagrania

13 kwi 2014, 10:06
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
PiS wnioskuje do CBA o objęcie kontrolą komitetu konkursowego zimowych igrzysk w Krakowie. „Sprawa zaczyna wyglądać bardzo ponuro”.

Obrazek

PAP/Jacek Bednarczyk

Krakowscy posłowie PiS wystąpili do CBA z wnioskiem o objęcie kontrolą
komitetu konkursowego ws. Zimowych Igrzysk Olimpijskich Kraków 2022. W sobotę o rezygnacji z kierowania tym komitetem poinformowała posłanka PO Jagna Marczułajtis-Walczak.

Chcemy, aby CBA prowadziło działalność kontrolną w tej sprawie, żeby nadzorowało działania komitetu, bo uważamy, że jest to jeden ze sposobów na zabezpieczenie pieniędzy publicznych, które na ten cel zostały przeznaczone
—powiedział w poniedziałek dziennikarzom poseł Andrzej Duda (PiS). Jak ocenił, sprawa organizacji Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Krakowie „zaczyna wyglądać bardzo ponuro”, a funkcjonowanie komitetu konkursowego „wzbudza bardzo wiele wątpliwości”.

Niektórzy głośno mówią w Krakowie, że tak naprawdę nie chodzi o to, żeby zorganizować igrzyska, ale o to, żeby rozgrabić pieniądze przeznaczone na promocję
—ocenił Duda. Według posła PiS Krzysztofa Szczerskiego, Kraków nie może być „małym Soczi, miejscem, gdzie idea olimpijska zostaje rozgrabiona przez układy biznesowe, towarzyskie i partyjne”.

Szef małopolskiego PiS poseł Andrzej Adamczyk zaapelował o opublikowanie „białej księgi” dotychczasowych wydatków komitetu konkursowego i ujawnienie wszystkich zobowiązań przez niego zaciągniętych. Jego zdaniem, przyszły szef komitetu nie powinien być powiązany z Platformą Obywatelską.
Szef CBA Paweł Wojtunik pytany w poniedziałek rano w RMF FM, czy igrzyska olimpijskie w Krakowie budzą zainteresowanie CBA powiedział:
W przyszłości, jeżeli będą zbliżały się do realnego etapu przygotowań organizacyjnych, niewątpliwie tak będzie, ze względu na angażowane duże środki. Nie z uwagi na potencjalną korupcję, ale z uwagi na bezpieczeństwo środków finansowych

Zgodnie z realizacją zapisu uchwały Rady Miasta Krakowa z 26 czerwca 2013 r. zostało utworzone stowarzyszenie „Komitet Konkursowy Kraków 2022”, którego członkami założycielami są gmina miejska Kraków, miasto Zakopane oraz województwo małopolskie. Stowarzyszenie zostało wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego 24 października 2013 r. Obecnie oprócz wymienionych członków założycieli Stowarzyszenie współtworzą: miasto Oświęcim, gminy Kościelisko oraz Bukowina Tatrzańska. Premier Donald Tusk ocenił w niedzielę, że pomimo zamieszania związanego z rezygnacją Jagny Marczułajtis-Walczak „nadal mamy spore szanse na organizację zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 r”.

To byłaby naprawdę wspaniała rzecz
—podkreślił szef rządu. Marczułajtis-Walczak poinformowała, że rezygnuje z kierowania komitetem z powodu rzekomej „nagonki medialnej” na nią. Odnosząc się do doniesień mediów, że jej mąż miał namawiać dziennikarzy do przychylnych publikacji nt. organizacji zimowych igrzysk w Krakowie, oświadczyła, że jest jej przykro z powodu tej sytuacji, ale nie wiedziała o działaniach męża.

O prawo przeprowadzenia zimowych igrzysk w 2022 roku walczy pięć miast: Pekin, Ałmaty, Lwów, Oslo i Kraków. Decyzja, kto będzie gospodarzem zapadnie na sesji MKOl w Kuala Lumpur 31 lipca 2015 roku.

15 kwi 2014, 22:41
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Tito Vilanova, były trener Barcelony, nie żyje

Obrazek

W piątek po południu zmarł były szkoleniowiec Barcelony Tito Vilanova. 45-letni trener przegrał ponad dwuletnią walkę z rakiem ślinianki. Z powodu problemów zdrowotnych zrezygnował z pełnionej funkcji 19 lipca 2013 roku. Później poddał się chemio - i radioterapii. Niestety, leczenie nie przyniosło oczekiwanych efektów.
Wczoraj dziennik "Marca" informował, że były szkoleniowiec FC Barcelona Tito Vilanova walczy o życie w jednym ze szpitali. Nowotwór zaatakował jego żołądek. Konieczna okazała się natychmiastowa operacja. Kilka godzin po zabiegu, hiszpański "El Mundo Deportivo" podał, że stan hiszpańskiego szkoleniowca jest nadal krytyczny, ale stabilny.
Tito Vilanova był asystentem Josepa Guardioli - najpierw w Barcelonie B, a następnie w pierwszym zespole. Po zawieszeniu kariery przez Guardiolę został pierwszym szkoleniowcem Dumy Katalonii. Po nieco ponad roku pracy złożył rezygnację z powodu pogarszającego się stanu zdrowia. Od dwóch lat trener walczył z rakiem ślinianki przyusznej.
Niestety, z tej walki nie wyszedł zwycięsko. Tito Vilanova zmarł w piątek, 25 kwietnia 2014 w wieku 45 lat.

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna/li ... zyje/500fw

25 kwi 2014, 18:16
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
To będzie szczególna niedziela

Obrazek

Z powodu kontuzji Brazylijczyk Deleu nie wystąpi w niedzielnym meczu piłkarskiej ekstraklasy Lechii na Górnym Śląsku z Ruchem.
- Pomimo tego, że nie zagram w Chorzowie, to będzie dla mnie szczególny dzień - zapewnił prawy obrońca gdańskiego zespołu.
(....)
30-letni defensor ma jednak nadzieję, że 3 maja będzie mógł już zagrać w Gdańsku w kolejnym spotkaniu z Legią Warszawa.
(....)
Brazylijczyk nie zagra w niedzielę, ale na ten dzień ma już ustalony plan. I związany jest on nie tylko z obejrzeniem meczu Lechii z Ruchem.
- Jak zawsze pójdę w niedzielę do kościoła pomodlić się oraz podziękować Bogu za wiele rzeczy, w tym również za kanonizację Jana Pawła II. To był wspaniały człowiek, który cieszył się powszechnym szacunkiem i sympatią. Pamiętam jaka radość i wzruszenie towarzyszyły jego pielgrzymkom do naszego kraju. Wydaje mi się, że pochodzący z Polski papież podobnie odbierany był w wielu innych krajach. Kochał go cały świat - stwierdził.

Według piłkarza gdańskiego zespołu podobnie jak Karol Wojtyła postrzegany jest obecny ojciec święty Franciszek.
- Moim zdaniem Benedykt XVI nie był tak otwarty jak Jan Paweł II. Z kolei Franciszek wydaje się kontynuować styl pontyfikatu Polaka - przyznał.

Obecny Biskup Rzymu jest Argentyńczykiem, a ten kraj bardzo często rywalizuje na sportowej płaszczyźnie z Brazylią.
- Ja bardzo cenię tego papieża. Żartem mogę dodać, że my nie mamy nic do Argentyńczyków, bo jesteśmy, chociażby w piłce nożnej czy siatkówce, zwyczajnie od nich lepsi. To oni czują wobec nas jakiś kompleks - dodał z uśmiechem.

Po 30 kolejkach biało-zieloni zajmują ósme miejsce i mają, po podziale, 20 punktów, czyli tylko pięć mniej od trzeciego w tabeli Ruchu. Deleu przekonuje, że Lechię stać będzie na włączenie się do walki o miejsce na podium.
- Zawsze trzeba stawiać sobie najwyższe cele. Dlatego musimy założyć, że chcemy być mistrzami Polski, bo tylko wtedy jesteśmy w stanie wywalczyć drugie bądź trzecie miejsce. W niedzielę do Ruchu możemy mieć przecież zaledwie dwa punkty straty. Wiem, że powinno się dziękować Bogu za otrzymane łaski i dary, ale także wierzyć w kolejne sukcesy. I niezależnie od okoliczności trzeba być optymistą. W Lechii przeżywałem również trudne chwile związane chociażby z kontuzjami i na zewnątrz bywałem też smutny, ale wiary nigdy nie straciłem - podsumował Deleu.

Brazylijczyk jest bardzo religijny, o czym świadczą także jego tatuaże. Na lewym ręku widnieje obraz Leonarda da Vinci "Ostatnia Wieczerza", na prawej łydce ma anioła, na lewym ramieniu Jezusa na krzyżu, na szyi i na piersiach różaniec, a na plecach krzyż.

http://sport.wp.pl/kat,97434,title,Dele ... omosc.html

26 kwi 2014, 15:45
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
„Po prostu nie znałam stwierdzenia z Kioto” - bez żenady mówi w TVP Otylia Jędrzejczak. Otylia o Kioto nic wiedzieć nie musi, bo jest tak zwanym „ryjem”, a „ryj” ma być znany i tyle

Obrazek

Myślicie Państwo, że kandydaci do Parlamentu Europejskiego, dysponujący powszechnie rozpoznawalną twarzą i nazwiskiem powinni wiedzieć, jakie są kompetencje organu, który chcieliby reprezentować? A może powinni się minimalnie orientować w kwestiach związanych z UE, np. wiedzieć, jaki kraj sprawuje teraz prezydencję? A niby po co? Przecież są tak zwanymi „ryjami”, ewentualnie „twarzami”, a rola „ryja”, „gęby” czy „twarzy” jest taka, żeby ciągnąć listę. O nic więcej nie musi się martwić.

Weźmy na przykład Otylię Jędrzejczak, która startuje z list PO czy Macieja Żurawskiego, który reprezentuje SLD. W TVP skompromitowali się do granic możliwości swoją niewiedzą. I co? I nikomu to nie przeszkadza.
Czy pan uważa, że Polska powinna popierać pogłębianie porozumienia z Kioto?
— zapytała prowadząca.
Pani wyjaśni bardziej, co to z tym Kioto
— poprosił zdezorientowany piłkarz.
Porozumienie z Kioto zakłada, że do 2012 wiele krajów, które to porozumienie podjęły, miało ograniczyć emisję dwutlenku węgla. Pogłębianie, czyli jeszcze większe redukcje. Pytam o to, dlatego że to ma nierozerwalny związek z tym, co się dzieje teraz na Ukrainie i z tym, co forsuje Donald Tusk, lider pani ugrupowania, który mówi o unii energetycznej
— pani z telewizyjnego okienka.
Po prostu nie znałam stwierdzenia z Kioto
— odparła rozbrajająco była pływaczka.
Nie poddała się jednak. I jak przystało na rasowego polityka brnęła w temat, którego, jak przyznała, nie zna.
Natomiast o całym zdarzeniu mam wiedzę. Uważam, że my powinniśmy inwestować w nasz węgiel. Nawet klimatolodzy nie są do końca zgodni z tym, że dwutlenek węgla, który się wydziela, ma na pewno zły wpływ na klimat.
Ale to jeszcze nie był koniec żenujących popisów.
Oczywiście, tak jak mówi premier Tusk, musimy tworzyć unię europejską. Unię energetyczną europejską.
Właściwie, to nieważne, co mamy tworzyć, byle było to to, o czym mówi premier Tusk. I tyle. Otylia Jędrzejczak sądziła też, że Parlament Europejski, podobnie jak te krajowe, ma inicjatywę ustawodawczą. Gdy prowadząca zapytała sportowców - celebrytów, jaki kraj przewodniczy Unii Europejskiej, padła odpowiedź:
Unii Europejskiej? Nie doczytałem chyba
— odparł zdezorientowany Żurawski.
Jaki morał z wizyty państwa sportowców w telewizji? Niestety, nawet gdy „ryj” gada zupełnie bez sensu, jest dla partii bezcenny, a ciemny lud go kupi. Takie są prawa polskiego rynku politycznego.

http://wpolityce.pl/polityka/194289-po- ... any-i-tyle

06 maja 2014, 22:37
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
Wielki transparent kibiców Lecha.
Pytają dziennikarzy Wyborczej: "Kiedy przeprosicie za kłamstwa"

"michnikowy szmatławiec" niedawno przegrała proces z Lechem Poznań.
I na wczorajszym meczu, na trybunach, pojawił się ogromny transparent: "Żytnicki i Kącki - kiedy przeprosicie za swoje kłamstwa".

Obrazek

Piotr Żytnicki i Marcin Kącki to dziennikarze "michnikowego szmatławca", którzy wielokrotnie pisali o Lechu Poznań i jego kibicach. Oczywiście, ci ostatni przedstawiani byli w jak najgorszym świetle. Sporo zarzutów - za współpracę z kibicami - stawiano również władzom klubu. Niektóre były wyssane z palce. W końcu miarka się przebrała. Sprawa trafiła do sądu.

Kilka dni temu zapadł wyrok (tutaj więcej szczegółów). Sąd Okręgowy w Warszawie orzekł, że w opublikowanych przez "michnikowego szmatławca" artykułach "doszło do naruszenia dóbr osobistych Lecha Poznań poprzez podanie w nich nieprawdziwych informacji na temat funkcjonowania klubu oraz współpracy klubu z innymi podmiotami".

Orzeczenie jest nieprawomocne, ale już wczoraj na trybunach poznańskiego stadionu - podczas meczu z Górnikiem Zabrze - pojawił się transparent "Żytnicki i Kącki - kiedy przeprosicie za swoje kłamstwa".

http://niezalezna.pl/55071-wielki-trans ... a-klamstwa

18 maja 2014, 15:27
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
To jednak jawna bezczelność. Rozżalona Marczułajtis ws. igrzysk: „Władzom Krakowa zabrakło wiary…”

Obrazek

Myślę, że władzom Krakowa zabrakło wiary w to, że Polska może zostać wybrana na gospodarza igrzysk. Brak tego przekonania było widać przez cały okres pracy nad projektem

— ubolewała Jagna Marczułajtis w oświadczeniu cytowanym przez radio rmf fm.

Była szefowa Komitetu Konkursowego Kraków 2022 ani słowem nie odniosła się do milionów złotych wyrzuconych w błoto na promocję imprezy, ani na forsowaną wbrew zdaniu mieszkańców idei.

Marczułajtis nie kryje rozżalenia:

Od początku starań o organizację igrzysk w 2022 roku mieliśmy pełne poparcie Rządu RP oraz lokalnych samorządów. Międzynarodowy Komitet Olimpijski traktował nas jak poważnego partnera i nie mam wątpliwości, że Kraków znalazłby się w drugim etapie kandydatury, a następnie miał mocną pozycję w walce o przyznanie roli Miasta Gospodarza ZIO 2022

— pisze.

Posłanka Platformy cieszy się z pomysłu budowy metra. Czyżby i tu wydatki „na promocję” trafią na odpowiednie konta i do odpowiednich kieszeni?

http://wpolityce.pl/polityka/197778-to- ... aklo-wiary

31 maja 2014, 11:42
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Obrazek

XX MUNDIAL BRAZYLIA 2014

Rusza dzisiaj.

Obrazek

Kto zdobędzie mistrzostwo świata?
Brazylia po raz szósty?...

Obrazek

Finał 13 lipca na stadionie w Rio de Janeiro.

12 cze 2014, 19:05
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Reprezentacja Polski na Mundialu.

Obrazek

Czy wyjdziemy z grupy? :unsure:

16 cze 2014, 14:42
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Afera biustonoszowa na Wimbledonie

Obrazek

Wimbledon to elegancki turniej tenisowy o wielkiej i pięknej tradycji. Wielkoszlemowe rozgrywki na londyńskich trawiastych kortach są obwarowane szeregiem zasad dotyczących wszystkich zawodników. Jedną z nich jest obowiązek gry w białych strojach.
Co więcej, nawet bielizna pod strojami tenisistów musi być biała. Największy problem z tym przepisem mają kobiety. Niedawno odstępstwa jeszcze tolerowano - Serena Williams wychodziła ongiś na londyńskie korty w kolorowych elementach stroju (choć sukienki zawsze miała białe), w bieżącym roku "biały przepis" jest już egzekwowany bezwzględnie. Nie ma żadnych wyjątków.

W 2014 roku, przed Wimbledonem, główny zarządca turnieju Andrew Jarret wystosował list do wszystkich zawodników, w którym poinformował ich, co następuje.
- Bielizna, którą w jakikolwiek sposób będzie się dało zobaczyć pod właściwym strojem, musi być całkowicie biała, akceptowane są jedynie pojedyncze wzory innych kolorów, o szerokości maksymalnie jednego centymetra - głosiła jego treść.

Prędko pojawiły się głosy krytyki wobec "talibskiego" przepisu.
- To jest absolutne szaleństwo. Wiem, że niektóre tenisistki były już wzywane, by wróciły do szatni i zmieniły swoje stroje i bieliznę. Czasem chodziło o naprawdę niewielkie akcenty kolorystyczne, zupełnie niewidoczne. Kompletny "odlot" - mówił w czwartek radiu BBC Pat Cash, zwycięzca Wimbledonu z 1987 roku. Krytykę wobec ortodoksyjnego podejścia organizatorów do strojów zawodników stosowali również wciąż aktywni tenisiści. Teraz będzie jeszcze goręcej, ponieważ znalazła się pierwsza ofiara tej regulacji.

Brytyjka Naomi Broady, która w meczu drugiej rundy singla kobiet zmierzyła się z Polką reprezentującą Danię, Karoliną Woźniacką, została zmuszona do wyjścia na kort bez biustonosza, ponieważ ten, który przygotowała miał "zbyt szeroki kolorowy pasek". W ten sposób imponująca wzrostem (189 cm) 24-latka musiała biegać za piłką... bez amortyzacji piersi. Przegrała 3:6 2:6, a jej prześwitujące spod sukienki sutki wzbudziły większe zainteresowanie niż sam mecz, w oczekiwany sposób dość jednostronny.

Sytuacja przekroczyła granice dobrego smaku, a tenisistka jest temu najmniej winna, wszak ona musiała wykonać swoją pracę. Zadziwiająca jest natomiast nadgorliwość organizatorów Wimbledonu, którzy osiągnęli skutek odwrotny do zamierzonego. Miało być wytwornie i z klasą, a wyszedł z tego zupełnie nieoczekiwany skandal o lekkim zabarwieniu erotycznym.

Tymczasem rzecznik Wimbledonu, z którym próbowały się skontaktować relacjonujące turniej media, odmówił komentarza w sprawie "afery stanikowej". Zupełnie zaskakujący głos w sprawie zabrała natomiast Venus Williams, siostra wspomnianej Sereny, również entuzjastka kolorowych sukienek.
- Przez cały rok byłoby to oczywiście nudne, ale przez dwa tygodnie jest to w porządku. W bieli każdy wygląda dobrze - powiedziała Amerykanka.
Naomi Broady ma zapewne zupełnie odmienną opinię, choć Angielka jak dotąd nie skomentowała sprawy i nie wiadomo, czy w ogóle to uczyni.

Nikka
Po co jej stanik skoro i tak nie ma piersi?

~BAs
Nic jej nie wisialo, I nic sie nie telepalo, , jak miala przegrac to I tak by przegrala czy w staniku czy bez!

~POmorze
Brak stanika to jedno, brak cycków to drugie a na koniec okaże się że to facet

~Zod
A po co jej biustonosz....

~Sokrates
Jak dobrze się przyjrzycie to na tym zdjęciu pod bluzką jest biustonosz.

~eRIc`
Gdzie piersi????

~sayian
nie ma piersi... nie ma stanika :)

~mpm
Moja żona prowadzi auto bez biustonosza, bo jej przeszkadza

http://sport.wp.pl/kat,1841,title,Wyszl ... omosc.html

27 cze 2014, 21:00
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Wimbledon: Safarova czeka na Radwańską w ćwierćfinale

Obrazek
Czeszka Lucie Safarova będzie rywalką Agnieszki Radwańskiej w ćwierćfinale wielkoszlemowego turnieju na trawiastych kortach w Wimbledonie, o ile polska tenisistka w poniedziałek pokona Rosjankę Jekaterinę Makarową.

http://sport.wp.pl/kat,1841,title,Wimbl ... omosc.html

Wimbledon: Radwańska zmieciona z kortu

Obrazek
Agnieszka Radwańska - Jekaterina Makarowa 0:2 (3:6, 0:6).
Mecz trwał 53 minuty.
http://sport.wp.pl/kat,1841,title,Wimbl ... omosc.html

No comment...

30 cze 2014, 22:57
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Brazylia - Niemcy
29 minuta: 0:5!

Do przerwy.
Załącznik:
Brazylia - Niemcy.JPG

Moje serce krwawi... :(

Finał: Niemcy - Holandia?
Liczyłem na: Brazylia - Argentyna...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

08 lip 2014, 21:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
to nic straconego - oglądniesz w małym finale :)

09 lip 2014, 09:04
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
A kto wygra w Dużym "Papieskim" Finale?

Załącznik:
Papieski finał.JPG

Czyje modły będą wysłuchane?
Które będą gorętsze?

Kibicuję... papieżowi Franciszkowi :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

12 lip 2014, 10:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2793 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ... 200  Następna strona