Teraz jest 10 wrz 2025, 14:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
kwiat                    

czyli monitorujesz kiedy kwota odsetek przekroczy 9 zł i informujesz na piśmie bank czy pracodawcę tak ? A mogę prosić o wzór pisma informującego o odsetkach ?

serdeczne dzięki

Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi ma charakter miesięczny więc odsetki liczymy od każdego miesiąca u mnie np największa miesięczna opłata to 40 zł (na dzień dzisiejszy od takiej kwoty było by 3 zł) - więc jeszcze daleka droga do odsetek powyżej 8,70

23 kwi 2014, 09:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
A teraz pytanie z innej branży. Chodzi o pieczątki, do tego na kopertach. Na tytułach wykonawczych, zajęciach wszędzie u mnie podpisuje się burmistrz. Są przykładane jego pieczątki. Tak też przybijałam na kopertach adresowanych do dłużników i zobowiązanych. Powstał jednak problem, gdyż z pocztą mamy podpisaną umowę jako "Urząd" a nie jako "Burmistrz" i nie chcą nam takich przesyłek przyjmować. Czy to będzie jakiś wielki błąd jeśli nadawca na kopercie zostanie oznaczony jako "Urząd"??? będę wdzięczna za podpowiedź :)

23 kwi 2014, 09:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Witam, pytanie czysto praktyczne: jesteście poborcami i idziecie w teren. Jak z tymi tytułami? macie wpięte w skoroszyt i w ten sposób dajecie do podpisu? Czy luzem? Czy na każdy tytuł inna teczka i z tą teczką zawsze do zobowiązanego, czy wyciągacie i wsadzacie w koszulkę czy jak żeby się nie pogubić i nie zagubić? Czy bierzecie tylko 1 i 2 stronę dla siebie i dłużnika, a resztę zostawiacie i uzupełniacie w biurze? Proszę o odpowiedź!

23 kwi 2014, 09:54
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
aaa .... to fajnie. A czy ktoś jeszcze nie wpisywał odsetek poniżej 8,70 zł na zajęciu? U mnie zajęcie nie zostało zrealizowane i teraz odsetki są już należne od upływu terminu płatności, a nie od daty wystawienia zajęcia !!!!! Bzdura wyszła po szkoleniu. Proszę o pomoc, bo utknęłam. Nie wiem w jaki sposób poinformować o należnej kwocie odsetek. Tym bardziej, że jest zbieg z komornikiem kogo informować zakład pracy i komornika ?

Proszę o pomoc

23 kwi 2014, 10:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Mam prośbę o sprawdzenie poprawności dat do rozliczenia tytułu:
część L
- opłata manipulacyjna 07.04.2014 ( data odbioru tytułu)
- wydatek poczta - data wysłania, czy data doręczenia?
- zajęcie rachunku bankowego - data doręczenia do banku, czy doręczenia dłużnikowi?

11.04. dłużnik sam dokonał wpłaty i zrobiono uchylenie zajęcia
a dziś przyszło pismo z banku, że "brak środków pieniężnych stanowi przeszkodę w realizacji" i że jest zbieg z US i ZUS.

w takim razie koszty są należne bo zajęcie dokonane skutecznie, czy dobrze to rozumiem?
No i prośba o te daty

23 kwi 2014, 10:08
Zaawansowany

POSTY        99
hajka                    

Mam prośbę o sprawdzenie poprawności dat do rozliczenia tytułu:
część L
- opłata manipulacyjna 07.04.2014 ( data odbioru tytułu)
- wydatek poczta - data wysłania, czy data doręczenia?
- zajęcie rachunku bankowego - data doręczenia do banku, czy doręczenia dłużnikowi?

11.04. dłużnik sam dokonał wpłaty i zrobiono uchylenie zajęcia
a dziś przyszło pismo z banku, że "brak środków pieniężnych stanowi przeszkodę w realizacji" i że jest zbieg z US i ZUS.

w takim razie koszty są należne bo zajęcie dokonane skutecznie, czy dobrze to rozumiem?
No i prośba o te daty

W zajęciu rachunku bankowego liczy się data doręczenia do banku. Tak koszty są należne, jeżeli bank odebrał zajęcie przed 11.04. czyli przed datą wpłaty. Trafiłaś/eś w rachunek bankowy, ale zobowiązany zdążył wybrać pieniądze.
A jeśli chodzi o wydatek to nie wiem, bo tego nie liczę.

23 kwi 2014, 10:15
Zaawansowany

POSTY        99
kwiat                    

aaa ... to fajnie. A czy ktoś jeszcze nie wpisywał odsetek poniżej 8,70 zł na zajęciu? U mnie zajęcie nie zostało zrealizowane i teraz odsetki są już należne od upływu terminu płatności, a nie od daty wystawienia zajęcia !! Bzdura wyszła po szkoleniu. Proszę o pomoc, bo utknęłam. Nie wiem w jaki sposób poinformować o należnej kwocie odsetek. Tym bardziej, że jest zbieg z komornikiem kogo informować zakład pracy i komornika ?

Proszę o pomoc

pomoże ktoś ?

23 kwi 2014, 10:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
pytanie dot. zbiegu egzekucji
1) dostałam info z banku, że konto jest zajęte przez komornika (inne województwo) - BRAK WYROKU, co dalej?????
2) dostałam info z banku, że jest zbieg z US i ZUS, sprawę prowadzi US, co dalej?????

23 kwi 2014, 11:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
ewi889                    

kwiat                    

mam pytanie o zajęcie zwrotu za olej napędowy, wystawiam zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność pieniężną u dłużnika zajętej wierzytelności innego niż pracodawca, organ rentowy lub bank i kieruję do " Urząd Gminy, nazwa ulicy pełny adres tak ? Kto wam to odbierał ? Zwrot ma być dokonany gotówką w kasie.

dzięki

Ja będę wpisywać dłużnika zajętej wierzytelności: Wójt Gminy... i adres Urzędu.
I tak x3. Jedno dla zobowiązanego, drugie a/a, trzecie oddam do sekretariatu żeby było z datą wpływu. Potem wójt to skieruje do ref. fin. Reszta należy do nich, muszą tą kwotę odliczyć. To na razie teoretycznie, bo praktyka wkrótce dopiero nadejdzie  ;)

Pytanie:
A zwrot akcyzy za paliwo można zająć? u mnie w urzędzie kierownik Referatu Podatkowego, mówi, że nie można.!!!
To jak jest, czy robicie zajęcia na to paliwo?

23 kwi 2014, 11:57
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
kwiat                    

aaa ... to fajnie. A czy ktoś jeszcze nie wpisywał odsetek poniżej 8,70 zł na zajęciu? U mnie zajęcie nie zostało zrealizowane i teraz odsetki są już należne od upływu terminu płatności, a nie od daty wystawienia zajęcia !! Bzdura wyszła po szkoleniu. Proszę o pomoc, bo utknęłam. Nie wiem w jaki sposób poinformować o należnej kwocie odsetek. Tym bardziej, że jest zbieg z komornikiem kogo informować zakład pracy i komornika ?

Proszę o pomoc

Nie wpisuję odsetek poniżej 8,70 zł na tytule i nie będę wpisywać na zajęciach. A to nie jest tak, że pracodawca sam powinien wyliczyć odsetki na dzień wpłaty? jeżeli wpłaci mniej to i tak najpierw na koszty egz i koszty up naliczasz, a jak zostanie Ci część należności głownej to wtedy zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia. O ile dobrze zrozumiałam pytanie.

pola80                    

Pytanie:
A zwrot akcyzy za paliwo można zająć? u mnie w urzędzie kierownik Referatu Podatkowego, mówi, że nie można.!
To jak jest, czy robicie zajęcia na to paliwo?

Można, jak tylko dotacja wpłynie na konto UG zrobię zajęcie (ref. fin. ma mnie powiadomić i wtedy zacznę działać). Nie jestem pewna czy można zająć, gdy tych pieniędzy nie ma jeszcze na koncie UG, niby zobowiązany dostał dec. o zwrocie  akcyzy ale dla pewności czekam aż pieniądze wpłyną).

23 kwi 2014, 13:00
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Estera17                    

A teraz pytanie z innej branży. Chodzi o pieczątki, do tego na kopertach. Na tytułach wykonawczych, zajęciach wszędzie u mnie podpisuje się burmistrz. Są przykładane jego pieczątki. Tak też przybijałam na kopertach adresowanych do dłużników i zobowiązanych. Powstał jednak problem, gdyż z pocztą mamy podpisaną umowę jako "Urząd" a nie jako "Burmistrz" i nie chcą nam takich przesyłek przyjmować. Czy to będzie jakiś wielki błąd jeśli nadawca na kopercie zostanie oznaczony jako "Urząd"? będę wdzięczna za podpowiedź :)

hmm nawet o tym nie myślałam ale chyba ważniejsze co w środku  :P u mnie leci pieczątka "urząd..."

23 kwi 2014, 13:15
Znawca

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Estera17                    

A teraz pytanie z innej branży. Chodzi o pieczątki, do tego na kopertach. Na tytułach wykonawczych, zajęciach wszędzie u mnie podpisuje się burmistrz. Są przykładane jego pieczątki. Tak też przybijałam na kopertach adresowanych do dłużników i zobowiązanych. Powstał jednak problem, gdyż z pocztą mamy podpisaną umowę jako "Urząd" a nie jako "Burmistrz" i nie chcą nam takich przesyłek przyjmować. Czy to będzie jakiś wielki błąd jeśli nadawca na kopercie zostanie oznaczony jako "Urząd"? będę wdzięczna za podpowiedź :)

Oczywiście, że nie ma znaczenia. Przecież organ podatkowy w Twoim Urzędzie postępuje tak samo.

23 kwi 2014, 13:19
Znawca

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
kwiat                    

kwiat                    

Proszę o pomoc

pomoże ktoś ?

Wydaj zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia i po sprawie.

23 kwi 2014, 13:21
Zaawansowany

POSTY        99
dzięki PRESTON
a zawiad. wysłać do komornika czy do zakładu pracy ?

23 kwi 2014, 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 379  Następna strona